News Update!!!



TAMBAH INCOME ANDA SETIAP HARI!!!

BOP Banner 590 Width V2

04 May 2016

DILEMA GRADUAN - NAK CARI KERJA YANG SESUAI ATAU INCOME YANG SESUAI?




JOB SECURITY?.001


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya ada banyak jumpa young graduate, tak kisah bidang apa sekali pun, bila saya tanya soalan...

"Dah habis belajar nanti nak cari kerja yang sesuai atau income yang sesuai?"....dari 10 saya tanya, 9 akan jawab "Kerja yang sesuai", bila saya tanya kali kedua, ada yang berubah jawapan, terutamanya bila saya bagitau "OK, kalau saya ada kerja yang sesuai dengan you, tapi gaji RM 300 sebulan ok tak?", yang saya tanya ni student degree ekonomi. Then, beliau jawab, "Ishh tak nak laa"...."Laaaa, tak nak pulak?..." jawab saya. Kata tadi memula nak kerja yang sesuai.

So, sekarang nie sebenarnya kita cari kerja yang sesuai dengan kita atau kerja yang INCOME sesuai dengan kita?...Sebagai seorang graduan?...anda patut jawab soalan ni terlebih dahulu sebelum anda keluar cari kerja....atau mula nak berniaga.

Jadi, dari beberapa survey yang saya buat...hakikatnya, kita sebenarnya nak INCOME yang sesuai dengan keperluan dan kehendak kita..tak kisah sangat pun pasal kerja sesuai ke tak sesuai. Kita je yang limitkan kita punya potential. Kalau belajar, account, mesti nak jadi accountant...kalau kerja IT mesti nak jadi system engineer, system analyst atau yang berkaitan....sebab kita match kan apa yang kita belajar dengan pekerjaan yang ada kat luar. 

Tapi, bila dah start kerja accountant, tetiba tak puas hati sebab increment sikit, kerja banyak....kerja IT, income sikit, tapi kerja berlambak....dah?...kata nak kerja yang sesuai....SO?...nak INCOME yang sesuai atau KERJA yang SESUAI?...fikirkan.


Baik....kalau dah tau kita sebenarnya nak income yang sesuai...kenapa kita perlu pilih2 kerja sangat?...Sekarang nie masalah orang kena retrenched sangat ramai....beberapa sektor seperti oil and gas, banking, dan beberapa sektor lain...dan banyak jugak company yang downsizing....memang kerja tu sesuai dengan mereka, tapi, mereka kena buang kerja...

Kalau dulu kita rasa kerja Oil and Gas sangat Secured...Kerja bank pun sama. Tapi, adik2 sekalian...itu dulu....dulu boleh kita fikir macam tu, but now???...JOB SECURITY?...anda kena create sendiri.

Saya nak tanya pembaca sekalian, kalau bandingkan orang jual nasi lemak tepi jalan dengan orang kerja oil and gas, mana satu yang lebih memberikan jaminan pekerjaan? (JOB Security?)....mungkin ramai yang jawab, kerja jadi engineer Oil & Gas la...tapi, saya nak share sikit kisah anak saudara saya ni...(Ejam (bukan nama sebenar))

Dulu, lepas graduate diploma elektrik dari UTM, Ejam ada sambung belajar under Petronas selama 6 bulan untuk persediaan jadi technician off-shore....Then, habis belajar, kena tunggu dalam masa 6 bulan...untuk panggilan. Jadi, sementara menunggu nie, Ejam tolong mak dia jual nasi lemak, so, mak dia jual belah pagi, dia jual belah petang (pacak payung tepi jalan je)..so, dia pun mula belajar masak nasi lemak kukus dan jual sebelah petang sampai malam....memula, biasa la...berapa hengget je dapat...tapi, dalam masa sebulan lebih, jualan dan mencecah RM 300 - RM 400 sehari. 

Dalam tempoh tu, tiada lagi panggilan Petronas....then saya pun tanya dia 

AAR : "Ejam, kou kalau kerja Petronas berapa dapat Gaji?"

Ejam :"Dalam RM RM 2,500 - 3,000"...(Kira tinggi la untuk grad Diploma)

AAR :"Habis tu, kalau pergi off shore berapa?"

Ejam :"Dapat la dalam RM 4,500"

AAR:"Kou meniaga, nasi lemak nie, berapa dapat sehari?"

Ejam:" RM 300 - RM 400...kekadang kalau time gaji boleh cecah RM 500 - RM 600"

AAR:" Kou tutup sehari je kan seminggu"...Ejam mengangguk..."Cuba kou kira sebulan dapat berapa kalau sehari RM 400, 26 hari dapat berapa?"

Ejam:" Dalam 10K"...

AAR :" Profit kou?"...

Ejam :"Dalam 40%, RM 4,000"...

AAR:"So, kou tak payah pergi ke laut, dapat RM 4,000 sebulan, start meniaga 4pm - 10pm, so nak pergi ke kalau dapat Petronas?" 

Ejam, termenung sambil dongak ke atas (tengah buat kira2 la tu)....

AAR:"Bang, itu baru satu gerai...kalau kou bukak gerai lain?..2,3,4...berapa profit kou dapat?"...

Ejam:" Ya la Cik Acit (nama panggilan saya utk anak saudara saya)...baik meniaga nasi lemak, tapi, boleh ke kalau nak bukak branch lain....yang ni pun baru start"...

AAR:"Tak pe, nanti aku akan tunjukkan cara"...

Then, Alhamdulillah, dia tak jadi kerja Petronas (and tak dapat pun sebenarnya).....dan terus bukak gerai nasi Lemak Kukus....

Dulu, bermula kat Ayer Keroh Melaka, dan sekarang ni kat Melaka ada 3 tempat, kat Gombak 1, dan Shah Alam (Kota Kemuning) ada dua.....and average jualan sehari RM 1,000 satu branch.

Boleh tengok kat sini dia punya FB https://www.facebook.com/nasilemakejam

So, Alhamdulillah, sekarang nie, dia mampu gajikan pekerja dan dalam process nak kembangkan kepada 300 branch satu Malaysia. Mungkin kalau dia kerja Petronas, beliau antara orang2 yang termasuk dalam statistik kena retrenched...so, dengan pengalaman ini, saya ambil keputusan dan percaya, tiada jaminan pekerjaan selagi mana kita kerja dengan orang...kalau kerja sendiri...In sha Allah...sebab kita yang manage business kita.

So, Akhir sekali... JOB SECURITY?....YOU HAVE TO CREAT IT....anda kena cipta jaminan pekerjaan untuk anda....In sha Allah.

Disclaimer : Bukan saya cakap semua Oil and Gas tak bagus, tapi dalam context JOB SECURITY...jangan emosi sangat ya...:D


So, Graduan sekalian, kalau anda rasa kerja makan gaji susah nak dapat tempat sekarang ni, cari la apa2 business yang boleh anda mulakan. Mulakan dengan modal yang kecil, apa yang ada di tangan..kalau perlu kerja yang tak sesuai dengan kita, tapi ada gaji, dan kerja tersebut boleh membantu ramai orang....buat...sebab mungkin satu hari nanti anda boleh bukak business dengan beri service yang sama....

Dan saya sendiri dulu belajar dalam bidang komputer, sekarang nie join syarikat takaful sebagai perancangan kewangan (dah 12 tahun)...Alhamdulillah, kalau ikutkan mana saya suka sangat...tapi sebab bidang nie bagi income yang sesuai dengan saya, saya pun explore, dan Alhamdulillah....sebulan income saya sekarang sama dengan 100 kali ganda dari income memula saya grad dulu. 

Maksudnya, sebulan saya kerja sekarang, sama dengan 8.3 tahun income saya grad dulu. So, kalau 3 bulan saya kerja sekarang, sama dengan 25 tahun income saya grad dulu...So, saya boleh retire lebih awal. Ini yang saya cuba sampaikan tadi, mmg kerja tu tak sesuai sebab belajar komputer, tapi kerja bab perancangan kewangan, kan dah jauh sangat pergi nya tu...tapi dan incomenya sesuai..saya grab...

So...."LOVE WHAT YOU DO, UNTIL YOU CAN DO WHAT YOU LOVE"....jangan memilih kerja sangat....apa yang ada, grab dulu.....then, lama2 nanti anda cari kerja yang sesuai dengan anda dan income yang sesuai dengan anda....

Kepada graduan yang nak tahu lebih lanjut macam mana saya mulakan kerjaya sbg Perancangan Kewangan..boleh PM saya or Whatsapp 019-3232121..saya akan kongsikan apa yang saya buat, dan saya jamin, saya boleh bantu anda untuk jadi lebih hebat dari saya, IN SHA ALLAH.





Banner Fb Page Version 2.1

27 April 2016

Kisah Panglima Perang Dan Budak 5 tahun.

Saya ingin berkongsi cerita mengenai satu kisah Seorang Panglima perang nie.

Pada satu masa dulu, ada sekumpulan askar berkuda diketuai oleh seorang panglima perang yang gagah. Sampai di satu tempat, mereka terpaksa merentasi sebatang sungai yang tenang, tetapi agak lebar. Sebelum ni, mereka pernah merentasi beberapa batang sungai cuma bezanya adalah, sungai tersebut tidak terlalu lebar.

Jadi, kebetulan ada seorang budak lingkungan umur 5-6 tahun bermain2 di tepi sungai yang berhampiran dengan penempatan di kawasan tersebut. Oleh kerana melihat sungai tersebut agak lebar berbanding sungai2 yang direntasi sebelum ini, panglima perang ni bertanyakan sesuatu kepada budak kecil tersebut.

Panglima :"Wahai anak kecil, boleh saya tahu, sungai ni dalam ke cetek? sebab saya dan tentera saya ingin ke seberang sungai bersama dengan kuda-kuda kami"

Budak :"Kalau daripada pengetahuan saya, sungai ni cetek, cuma lebar sahaja"

Mendengar sahaja percakapan si budak kecil tu, Panglima tersebut mengarahkan tentera beliau untuk turun ke gigi air dan mula merentasi sungai yang mana Panglima itu sendiri yang mula turun dahulu....

Selang 5-6 langkah, tiba-tiba kuda yang ditunggangi hampir tenggelam dan hampir hanyut...Nasib baik Panglima tersebut cekap mengendalikan kuda dan mengarahkan kuda tersebut berpatah balik dan naik semula ke tebing...

Dengan perasaan yang amat marah, Panglima tersebut mendapatkan budak kecil tersebut dan memarahinya....

Panglima : " Hei budak kecik!!!...memang keciikkk je aku tengok kou ni. Kou kata tak dalam sungai nie, kenapa aku lalu baru 5-6 langkah nak tenggelam?"

Budak :"Minta maaf Tuan, saya tak tahu kuda Tuan tak boleh lintas sungai...sebab saya tengok itik saya kaki pendek boleh je lintas...takkan kuda, kaki panjang tak boleh lintas?"...

Mendengar jawapan budak kecik tu, Panglima tersebut termenung dan tak jadi nak marah....sebab memang salah beliau juga sebab tak sepatutnya terus percaya dengan cakap budak kecik tersebut. Sudah tentu budak kecik tersebut hanya menjawab berdasarkan ilmu dan pengalaman yang ada pada dia.


Panglima Perang.001

Jadi, sama juga dalam business. Kalau kita nak buat business, kita dapatkan nasihat kat orang yang tak pernah buat business atau pastu takut nak buat business. Agak2 apa jawapan dari beliau?

Dalam bidang insurance takaful pulak, jangan le dapatkan nasihat dengan agent yang memang tak percaya yang jadi agent boleh bina kerjaya....boleh bina kekayaan untuk capai impian hidup. Cuba dapatkan daripada orang yang dah berjaya, pastu berjaya pulak bukan berjaya sekali....dah lama berjaya dan setiap tahun hit target....In sha Allah jawapan akan berbeza.

Tapi, jangan salahkan mereka yang bukan ahli untuk beri nasihat. Hak mereka untuk beri nasihat, apa yang mereka katakan tak penting....apa yang kita fikir tentang apa yang mereka katakan itu sangat penting....

So, kepada agent-agent yang dah join business takaful nie, atau insurance nie, memang akan ada orang pandang hina pada kita. Ada yang panggil kita "Professional Beggar"....ada yang panggil kita "Jual Minyak" la...ada yang anggap kerjaya insurance atau takaful nie merupakan kerjaya untuk orang2 yang belajar tak pandai, so, tak dapat kerja bagus, so, jadi insurance.....memang akan ada...dulu, sekarang dan akan datang....

Kalau ada orang gelarkan saya macam tu?..apa yang saya fikir? Anda nak tahu?...sebab apa yang saya fikir tentang apa yang mereka cakap lebih penting dari apa yang dia cakap....

Kalau saya di hina, dinner, supper, breakfast, tea break semua....saya akan bagitau diri saya....

"Aku lebih rela dihina tapi dapat memberi manfaat kepada orang lain, dari dipuja, tapi tak dapat beri apa2 manfaat pada orang lain" -AAR.....

Tapi, tak semua orang akan pandang hina pada kita....ramai je yang memberi sokongan, percaya pada kita, dan orang2 macam nie lah yang kita kena jaga amanah mereka. Sebab di saat mereka percaya pada kita, itulah saat yang paling penting dalam hidup kita sebagai agent insurance atau takaful. Jangan hanya melihat imbuhan yang kita bakal terima, tapi lihatlah kepercayaan client kita itu sebagai satu tanggungjawab yang akan dipersoalkan di akhirat kelak. 

Dalam business...TRUST adalah satu asset yang kita wajib jaga....

Akhir sekali, rakan2 seperjuangan sekalian, saya faham, anda mungkin mengalami situasi yang saya kongsikan di atas.....tapi selagi anda PERCAYA bahaya business ini dapat memberi manfaat kepada orang lain, dan anda tetapkan dengan activity wajib anda (VITAL BEHAVIOR) sebagai seorang agent takaful or insurance....In sha Allah, KEJAYAAN AKAN DATANG KEPADA ANDA PADA SAAT YANG ANDA TIDAK DUGA....

Sekian....semoga bermanfaat...

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
019-323 2121

www.azizriadi.com
www.aarassociates.com


Banner Fb Page Version 2.1

14 April 2016

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.7.1.0 (November 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.8.0.2a (April 2016) sedia untuk di download.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..


Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.



Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.



Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.



Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.



Banner Fb Page Version 2.1

09 April 2016

TIPS HARTANAH - Statement ASB

As salam semua...

Saya nak share sikit kepentingan simpan statement ASB. Sebab mungkin selama nie kita tak kisah pun statement nie, sama ada dapat atau tak. Tapi saya nak bagi tau anda beberapa perkara yang penting mengenai maklumat yang ada dalam statement ASB nie.

ASB 2013 Return.001

Gambar sebagai rujukan.

Kalau di lihat dari gambar di atas, ada bahagian Baki Pelaburan...terdapat 3 Bahagian 

1- Buku Pelaburan

2- Sijil

3- Jumlah

Jadi, kalau kita nak buat loan dan kita prepare loan profile, bahagian PASSIVE INCOME dan SAVING perlu ada maklumat ini dan sudah tentu, kita perlu sertakan bukti (statement)...jadi, kalau kita ada buat OD pakai ASB, jumlah untuk kita pledge kan jadi OD tu kita perlu tukarkan kepada sijil. So, bila kita update buku, jumlah dalam buku sudah tentu sedikit (kalau kita dah keluarkan semua baki sebelum nie dan tukar kepada sijil utk kita buat OD)....Jadi, kalau kita tak sertakan statement nie, pihak bank mungkin akan tercari-cari bukti yang kita ada simpanan dalam ASB kita. 

Jadi, kalau ada statement nie, kita boleh jadikan sebagai bukti yang kita juga ada simpanan dalam bentuk sijil.

Kalau hilang statemen nie macam mana?...kena request kat mana2 Ejen ASNB atau pun pergi ke cawangan PNB, untuk request. Bayaran RM 10 dikenakan dan kena tunggu beberapa hari. So, untuk sesiapa yang dah dapat statement tu , kalau boleh scan dan save. Sebab kalau kita nak update loan profile kita, kita ada statement sebagai bukti simpanan kita.

Kalau takde, better dapatkan segera, sebab kita tak tahu, bila kita perlukan benda tu, so, always on standby mode....sebab peluang untuk miliki hartanah kadang-kadang kita tak boleh jangka.

Sekian...

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
www.aarassociates.com
019-323 2121



Banner Fb Page Version 2.1

19 March 2016

Top LINE dan Bottom LINE dalam business.

Dalam kita buat business atau running business...ada benda yang kita kena faham secara konsep asasnya. Saya pun belajar dari orang lain, antara mentor saya dalam business insurance....

Rabu lepas, 16 March 2016, bertempat di Concorde Hotel, KL, saya attend business meeting dengan pihak management syarikat...dan masa lunch tu, salah sorang mentor saya share dengan saya satu interesting topic yang saya tahu, tapi kurang sedar...tapi now baru saya sedar dan faham. Iaitu mengenai TOP LINE dan BOTTOMLINE dalam BUSINESS....


Bottomline.001

Saya kongsikan benda nie, bukan apa, akan ada sampai satu masa kita akan melalui satu fasa (yang saya belajar adalah S Curve)..iaitu fasa penurunan prestasi business kita apabila kita sudah mula rasa selesa dan rasa yakin kita boleh buat dengan mudah tanpa memberi tumpuan pada business kita.

Rasa selesa awal (Pre-Mature Comfort Zone) merupakan satu situasi di mana, anda yang buat business akan rasa selesa, secured dan bahasa senang adalah jadi macam malas sikit, konon2 nak enjoy life dan sebagainya, tapi dari segi kewangan dan system support masih belum bebetul extablished lagi.

So, apa yang kita kena fahamkan dan sedar adalah mengenai 2 garisan ini Top Line dan Bottom Line...

Antara keadaan business pada aras TOP LINE - iaitu apa yang kita dah capai dari segi rewards, incentive, awards, recognition, status, terkenal, masuk paper, kuar TV dan yang sewaktu dengannya....tapi, BOTTOM LINE pulak adalah, kita punya NETT PROFIT atau PERTUMBUHAN NETT PROFIT kita, iaitu INCOME kita.

So, dalam case industry insurance atau takaful, ada ramai yang terperangkap, anda kerja rewards dan incentive, untuk sesiapa yang bebetul kejar, memang sangat bagus. Tapi yang bahayanya adalah senior agent dalam 2-3 tahun buat takaful, sudah rasa selesa, dan semua TOP LINE incentive nie, sebab mereka dulu pernah rasa, dan mereka kata, "Alaaaa...tak pelah, aku dah rasa semua benda ni"...Tapi harus diingat, BOTTOMLINE nya adalah INCOME. So, bab income nie, walau pun kita pernah perform satu masa dulu, tapi dari segi kewangan kita tak jaga, ia akan memberi kesan jangka panjang dan sesilap di saat kita sedar, kita tak mampu nak buat macam mana dulu2 kita buat.

Dan walau pun kita pernah perform satu masa dulu dan sekarang nie, kita tak perform, kat sini lah sebenarnya LOOP HOLE di mana kita akan melalui fasa stagnant dan seterusnya decay dan seterusnya declined. So, kalau dah declined, nak bangun balik amatlah susah....

Jadi, apa yang harus kita lakukan kalau kita seorang businessman?...

Manage business kita, manage marketing kita, manage kewangan company kita, manage operation, support staff dan beberapa component lagi. So, jangan sesekali kita leka, sebab dunia berubah dengan pantas. Kalau kita tak berubah tunggu saatnya nanti keadaan akan paksa kita untuk berubah.

So, "It's not only the victory that we looking for, it's about money that we bring in to our agency or company"....

Di harapkan anda boleh faham apa yang saya cuba sampaikan.

Sekian

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
019-323 2121
www.azizriadi.com


Banner Fb Page Version 2.1