30 November 2013

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.4.0.1 (October 2013)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.4.0.1 (October 2013) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)

23 November 2013

Tazkirah : Tawaduk dan Sombong

Assalamualaikum sahabat2 pembaca yang dirahmati Allah S.W.T. 

Kita sedia maklum, sebagai manusia, terdapat pelbagai sikap yang baik dan yang buruk. Sikap2 yang baik yang banyak di gambarkan melalui akhlak Rasulullah SAW perlu kita contohi yang mana di dalam Al Quran ada menyebut maksudnya : Dan Sesungguhnya engkau (Muhammad) mempunyai akhlak yang sangat mulia (Surah Al-Qalam, Ayat 4).

Jadi, kalau dalam Al Quran dah terang2an ada menyebut mengenai akhlak Rasulullah adalah akhlak patut dijadikan contoh, jadi kita sebagai hamba Allah, umat Nabi Muhammad SAW sudah semestinya menjadikan Rasulullah SAW sebagai sebagai ikutan. 

Oleh yang demikian saya nak share sikit antara point2 yang menarik dari buku yang saya baca (Indahnya Akhlak Rasulullah, menurut Bukhari dan Muslim : Karangan Abdul Mun'im Al-Hasyimi).

Antara isi penting yang saya ingin kongsikan adalah Sifat Tawaduk atau Rendah Hati. Kita tawaduk bukan bermakna kita rendah hati sampai tiada keyakinan kepada diri sendiri. Kita ada keyakinan kepada diri, tapi tidak sesekali merendah2kan orang lain, tidak sekali-kali memperkecilkan orang lain. Dan kita merendah diri bukan sampai kita merendahkan kehormatan kita dan tidak juga memberi peluang kepada orang lain untuk memperkecilkan diri kita.


tawaduk

Ada satu benda yang menarik perhatian saya dalam buku tersebut di mana ada satu kisah, dalam Tahdzid al-Akhlak, Ibnu Maskawih berkata," Orang yang pandai dan terhormat seharusnya terhindar daripada sifat takabur dan bangga diri". Dan dari situ juga ada kisah, seorang penguasa membangga diri di hadapan seorang hamba sahaya yang pandai. Jadi, bila hamba sahaya ni nampak kejadian membangga diri pembesar nie, dia pun bagitau " Apabila kamu bangga dengan kuda yang kamu miliki, yang kamu banggakan itu adalah milik kuda, bukan milikmu. Apabila kamu bangga dengan bajumu, maka yang bagus adalah bajumu dan bukan dirimu. Dan apabila kamu bangga dengan kehormatan nenek moyangmu, maka kerhormatan itu adalah milik mereka dan bukan milikmu".

Apa yang saya nak kaitkan disini, kita buat business takaful, Alhamdulillah, Allah berikan kita rezeki yang melimpah ruah, yang kadang2 kita sendiri pun tak terfikir boleh dapat sebanyak ini. Tapi itulah kebesaran Allah, Dia boleh mengkayakan sesiapa yang Dia kehendaki dan Dia sendiri Maha Kaya dan tidak akan miskin walau pun memberi rezeki kepada hamba-Nya. Apa yang kita mesti lakukan, adalah tingkatkan ketaqwaan kita pada Allah. Buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang. Dan tingkatkan kesyukuran kepada Allah mudah2an Allah jadikan kita sebagai hamba2 yang diredhai oleh Nya.

Ok, berbalik kepada kita buat bisness nie, dengan rezeki yang Allah berikan, ada kalanya kita mula memiliki harta benda yang jarang2 orang lain ada. Jadi, kat sini, pentingnya sifat tawaduk nie, walau pun kita ada barang2 yang agak mewah pada pandangan manusia, tetapi jangan sesekali bangga diri disebabkan kita ada harta benda tersebut. Perkara paling mudah adalah, kereta besar, atau rumah besar. Mari kita sama2 berdoa pada Allah agar Allah pelihara diri kita daripada hasutan syaitan dan menjadi orang2 yang membangga diri dengan harta yang kita ada....sedangkan seperti kisah yang saya ceritakan di atas tadi, kalau kita bangga dengan kereta kita, sebenarnya yang hebat adalah kereta kita, dan bukan kita. 

Apa kaitan dengan business kita pulak?.sebagai contoh dari segi recruitment.....tidak dinafikan, bagus kalau kita ada kenderaan yang selesa dan selamat, untuk kita buat business dan sebagai bukti kejayaan kita. Tapi, jangan semata-mata nak tunggu ada kereta besar, baru nak recruit...sebab apa?....sebab nak tunjukkan kat prospect agent kita, yang kita dah berjaya dan mampu pakai kereta mewah. Memang betul, kalau ada kita kongsikan kejayaan kita sebagai inspirasi kepada orang2 baru. Tapi, yang saya ingin tekankan adalah, orang2 atau agent2 yang tak de kereta besar lagi, adakah beliau tidak buat recruitment?...sebab takde kereta besar nak tunjuk kat prospect agent?...

Jadi, moral of the story, kalau kita ada extra tool set (dalam hal ni saya focuskan kereta mewah) yang kita boleh gunakan utk develop business kita, buatlah, asalkan jangan takabur. Tapi, kalau kita belum ada, jangan jadikan alasan untuk tidak buat recruitment. Sebab, yang penting adalah dalam diri kita. Kita kena keluarkan potensi diri yang ada dalam diri kita. Jangan terlalu memandang rendah pada diri sendiri, sampai kita tak nampak potensi yang ada dalam diri kita. Dan yang pasti, jangan pulak kita merendahkan diri orang lain sampai kita menjadi sombong dan takabur. 

Akhir sekali, peringatan untuk diri saya dan sahabat2 pembaca sekalian, pupuk sifat tawaduk dalam diri kita, mudah2an Allah memberi ganjaran yang besar disebabkan kita berusaha utk mengikut sifat2 Rasulullah SAW.

Sekian.

01 September 2013

Medical Card : PruBSN Health Enrich (HE)

HEALTH ENRICH MEDICAL CARD

Screen Shot 2013-09-01 at 6.53.03 AM

* Akan di update tidak lama lagi...

Maklumat lanjut buat masa ini, sila hubungi admin (Aziz Riadi - 019-323 2121) atau email abdriadi@prupartner.com.my

14 April 2013

Quarterly Review Q1 2013 - Resource Files

Assalamualaikum,



Production

Kepada semua agent2 MD2, berikut adalah link untuk details production 2012 dan 2013. Sila download untuk semak berapa production anda.

2012
- January (Page 1, Page 2)
- February (Page 1, Page 2)
- March (Page 1, Page 2)

2013
- January (Page 1, Page 2)
- February(Page 1, Page 2)
- March (Page 1, Page 2) * Untuk bulan march, anda perlu tolak YTD dengan production Jan dan Feb. Sorry, sekali saya lupa nak print pdf yang MTD punya.

TQ

Sekiranya ada sebarang pertanyaan, atau masalah, boleh hubungi saya terus di 019-323 2121 (Aziz Riadi)

Tq

19 November 2012

Antara Kesukaran dan Kesyukuran

Assalamualaikum...

Just nak share satu benda yang saya dapat dari Radio Ikim ...dari Prof Dr Muhaya (Pakar Mata, Prince Court Medical Center).

Bila saya dengar apa yang diterangkan oleh beliau, tersentak juga saya. Sebab memang betul sangat apa yang diperkatakan. 

Kita hanya kira berapa banyak kesukaran dalam hidup kita, tapi berapa banyak pulak kita panjatkan kesyukuran kita kepada Allah, Maha Pencipta sekalian Alam?....adakah cukup dengan ucapan Alhamdulillah....?...

Sama jugak dalam business (saya apply dalam apa yang saya buat seharian)...kita jumpa bermacam kesukaran, bermacam ujian, bermacam halangan beribu dugaan. Dan seringkali juga kita merungut atas ujian atau musibah yang menimpa diri kita...

Cuba kita renungkan sejenak, kalau buat business takaful nie, apa ujian atau kesukaran yang biasa kita hadapi dan kita selalu merungut?

susah
Gambar Hiasan


1. Office jauh
2. Banyak nota kena baca
3. Susah nak dapatkan contact
4. Penat
6. Ramai orang reject bila kita start approach untuk share pasal takaful
7. Duit tak cukup
8. Tak de transport laa
9. Itulah, inilah...
10......dan macam2 lagi.....

Kalau nak disenaraikan, sure beribu2 kesukaran dan halangan. Tapi, cuba kita lihat, bila kita asyik mengeluh, apa yang kita dapat?..adakah kita boleh selesaikan masalah yang kita sedang hadapi?...adakah kurang bebanan kita atas kesukaran tersebut?...mari kita fikirkan...

Tapi, disebalik semua kesukaran tersebut....ada terlalu banyak nikmat kesenangan yang Allah kurniakan kepada kita yang kita lupa dan yang paling teruk, kita tak pernah nak bersyukur dengan kenikmatan tersebut....Saya tak perlu nak ulas nikmat yang Allah kurniakan kepada kita....tidakkan terbanding dengan apa jua di dunia ini. Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, apa tanda2 kita bersyukur kepada Allah?...

Jadi, bila kita terlalu berkira2 dengan kesukaran kita, kita akan lupa akan kesyukuran kita kepada Allah. Tapi, kalau kita senantiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan kepada kita, tidak putus2...setiap saat atau dalam jangka waktu yang lebih pendek dari itu, In shaa Allah, Allah akan permudahkan segala urusan kita dan kita takkan terasa kesukaran kita itu adalah terlalu sukar bagi kita sebab di sisi Allah tiada yang sukar bagi-Nya....jadi, kalau kita mengharapkan hanya Allah yang mampu menolong kita, pada saya, akan hilanglah segala kesukaran yang ada, dan mudah2 an jadilah kita seorang hamba yang sentiasa redha atas apa menimpa ke atas kita. Percayalah, Allah tidak sekali2 berlaku zalim kepada hamba2-Nya....malah, kitalah sebagai hamba yang selalu menzalimi diri kita....mudah2an Allah mengampuni dosa2 kita, khususnya saya yang menulis artikel ini.

Mari kita kira, berapa banyak kesyukuran kita kepada Allah, berbanding berapa banyak kesukaran yang kita hadapi, mudah2an kita menjadi hamba-Nya yang sentiasa bersyukur. Bertepatan dengan Surah Ibrahim, ayat 7 di bawah...

Screen Shot 2012-11-19 at 1.07.19 AM


Mungkin ada yang pernah mengalami sendiri, (khususnya agent2 takaful under saya)....seperti yang saya selalu kongsikan, kekadang kita rasa susah nak dapat client...tapi, kekadang, kita dapat client dengan usaha yang tersangat kurang. Cuma, bila kita tidak belajar sesuatu dari apa yang kita alami, kita akan cepat lupa untuk bersyukur dan asyik berkira2 dengan kesukaran.



Bersyukur-Atas-Pertolongan-Tuhan



Ayuh sahabat2 saya...mari kita tunjukkan rasa syukur kita kepada Allah dengan menuruti segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya....mudah2 an Allah menjadikan kita antara hamba2Nya yang terpilih untuk mendapat keredhaan di dunia dan akhirat.