04 October 2021

FUNGSI HIBAH TAKAFUL SEBAGAI BACKUP INCOME KEPADA SESEBUAH KELUARGA



Ramai yang dah aware peranan dan kepentingan hibah takaful di kalangan masyarakat. Bila semakin ramai sedar dan faham bahawa risiko hilang pendapatan bukan hanya memberi kesan langsung pendapatan terhenti, tapi yang lebih penting adalah sekiranya ada waris ditinggalkan.
.
.
Adakah memilih untuk biarjan mereka struggle untuk bina kehidupan semula? Atau bagus kalau kita sediakan sedikit bantuan dari segi backup pendapatan untuk meneruskan kehidupan yang lebih mencabar.
.
.
So, kat sini, saya share video pendek berkenaan fungsi hibah takaful kepada sesebuah keluarga sebagai backup income. Ia tidak wajib disediakan oleh setiap keluarga, tapi setiap keluarga yang ingin mempunyai banyak pilihan sekiranya ditimpa ujian musibah disebabkan kehilangan ketua keluarga yang menjana income, hibah takaful wajib ada untuk mereka.
.


.
Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat berkenaan dengan hibah takaful, bagaimana ia berfungsi dan bagaimana ia dapat bantu anda menyediakan backup income kepada keluarga yang anda sayang..boleh click link ini http://infoplantakaful.wasap.my
.
.
Terima kasih.
.
.
Kepada sesiapa yang nak belajar macam mana urus kewangan peribadi dan juga untuk yang baru start business nak belajar urus bisiness, boleh join group FB di link berikut :
Kalau nak tahu pasal cara macam mana nak tambah income sebagai agent takaful boleh click link ni http://jomextraincome.wasap.my
.
.
Sekian.
.
.
Aziz Riadi
ShRFP
Sen. Agency Manager
Muqmeen Group

27 September 2021

BETUL KE TAKAFUL ATAU INSURANS NI SUSAH NAK CLAIM? #caranakclaimtakaful #claim #medicalcard #azizriadi


Gambar #1 


Gambar #2 

Soalan nie memang dari dulu tak pernah habis. Saya pernah tulis kenapa tak boleh nak claim pada tahun 2008. Ya, 13 tahun yang lepas. Dan rasanya maybe ada yang bertanya soalan nie, masa 13 tahun yang lepas, tak tahu apa2 langsung pasal insurans atau takaful pun...:D.
Jadi, bila terlalu banyak persoalan yang ditanyakan kepada saya, dan juga team saya. Rasanya sudah sampai masa saya berkongsi kepada ramai orang bagi memberi kesedaran mengenai apa sebab yang biasa terjadi hingga menyebabkan takaful atau insurans tak boleh claim. https://www.azizriadi.com/2008/12/kenapa-tak-boleh-nak-claim.html Gambar #1. Screen shot dari comment youtube channel saya. Boleh tengok kat sini https://youtu.be/TMTWVZmWG7U

Saya terima comment dari salah seorang penonton yang tengok video saya. Tapi, saya tak pernah salahkan sesiapa dalam hal ni. Dan saya sendiri sebagai pengamal takaful (takaful practitioner) ambil tanggungjawab untuk menjelaskan dengan penih hikmah. Artikel yang saya tulis pada tahun 2008 tu, maybe ada sebahagian nya dah tak terpakai, sebab mungkin business rules berubah. Maklum la, business takaful ni sangat dinamik. Dengan products structure dan regulation, dengan Akta berkenaan kewangan pun berubah. Sekarang ikut Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan juga Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (FSA dan juga IFSA)... Tapi, secara conceptual, rasanya artikel tersebut masih relevan. Boleh baca kalau rajin. Sebab agak panjang. Kalau anda baca, dapat la ilmu pasal kenapa tak boleh claim. Jadi, boleh la belajar sesuatu...:D.
Memang tidak dinafikan, ada segelintir agent yang tidak bertanggungjawab mana kekadang sampai menyebabkan ada masalah bila nak claim. Ada juga, kekadang punca datang dari client, masa ambil proposal mungkin tak declare kepada agent. Atau agent pun kekadang silap disebabkan tak tanya prospect bebetul sebelum sign up masa isi proposal form. Ada juga disebabkan oleh mis communication antara client dengan Doktor. Sebagai contoh, Doktor tanya, "Bila you start rasa ada gejala (symptom) nie?..." Client jawab "Lama dah doktor"...client tak jawab specific date atau pun paling kurang sebut jangka masa. Sebagai contoh..."Dah seminggu Dr"...atau "Dah dekat sebulan Dr"...atau cakap "Baru 2-3 hari nie Dr, sebelum ni saya ok je"... .
. So, kalau takde jangka masa yang specific, ada Doktor yang nak cepat, dia tulis "Long time ago"....then, bila check2 sijil takaful baru je berkuatkuasa maybe 1 atau 2 tahun. .
. Then, bila report Dr sampai ke bahagian Hospital Alliance Services (yang uruskan Pre-Authorisation Letter) atau dulu orang panggil GL (guarantee letter)...pihak takaful nampak macam ada suspicious info (info yang meragukan)...jadi, GL mungkin pending dan masuk dalam process INVESTIGATION...sedangkan sepatutnya boleh claim takde masalah. .
. Itu yang nampak takaful nak macam-macam tu...nak itu la, nak ini lah...Sudah semestinya process nak claim perlu melalui process yang telah ditetapkan oleh syarikat takaful. Kalau semua claim main approve je, takut2 nanti claim yang tak sepatutnya lepas pun lepas....contoh, claim untuk client yang ada pre-existing illness tapi tak declare masa sign dan purposely ambil takaful untuk claim selepas policy berkuatkuasa....Kalau keadaan begini berlaku...apa jadi?....Koyak la tabung tabaru' yang orang guna untuk claim. Sepatutnya tabung tu digunakan untuk orang2 yang bebetul memerlukan dan cukup syarat. .
.
Ada banyak keadaan lagi, yang maybe boleh berlaku Sepanjang hampir 20 tahun saya handle claim, macam2 pengalaman saya pernah lalui. Ada yang boleh saya kongsikan secara umum, ada yang tak boleh sebab ia melibatkan process yang agak complicated dan unik atau pun melibatkan compliance dan code on ethic. .
.
Saya jangkakan, orang yang comment di channel youtube saya ni mungkin ada bad experienced. Sebab tu dia cakap macam tu. Atau pun biasanya dia pun main dengar2 je orang cakap payah nak claim dari orang lain, dan orang yang bagitau pun berdasarkan hearsay sahaja....dan kalau betul tak boleh claim pun, mereka hanya cerita salah takaful atau insurance. Mereka tak terangkan pun apa sebenarnya berlaku. Maybe sebab salah faham sikit, dan benda boleh claim, tapi sebab masa tu maybe dah marah, terus black list takaful. .
.
Saya nak share Gambar #2 pulak. .
. Ini saya buatkan claim untuk client saya. Diagnosis dari Dr yang merawat adalah disebabkan UTI (Urinary Tract Infections)...dan agak complicated seikit sebab beliau baru je habis pantang bersalin. Jadi saya suspect sebab complication selepas bersalin. Tapi, bila semak2 bukan disebabkan oleh bersalin. .
. Nampak macam simple je UTI ni...tapi, kuman yang attack client saya ni sangat kuat, demam hampir 40'C dan dah bagi makan ubat pun tak turun demam. Akhirnya Dr masukkan dalam ICU sebab tengok dari result darah, kuman dah start masuk dalam salur darah. Takut nanti kuman tersebut attack bahagian lain atau organ utama. .
. Alhamdulillah, setelah Dr sahkan ia bukan disebabkan oleh komplikasi selepas bersalin, jadi saya tolong buatkan claim beliau, dan akhirnya approved dan duit dan masuk dah pun. .
. So, akhir sekali, pada saya, bukan masalah boleh claim atau tidak. Sebab dalam contract atau sijil memang jelas, apa yang tak cover dan apa yang cover. Dan document tersebut adalah legal binding contract boleh jadikan sebagai bukti sekiranya jadi case mahkamah. .
. Apa yang penting adalah, dari segi process serta terma dan syarat. Kalau claim tersebut memang termasuk dalam terma dan syarat boleh claim, sure boleh claim. Tapi, kalau process atau tak memenuhi terma dan syarat, takkan nak expect pihak takaful main bayar sahaja... .
.
Akhir sekali, ia bergantung kepada tahap kesedaran masing2. Kalau kita tak faham details, lepas tu kita buat judgement ikut emosi dan bukan fakta dan contract, memang tak boleh nak buat apa la. Itu hak masing2. . .
Alhamdulillah, saya dah hampir 20 tahun dalam bidang nie, kalau memang ada intention nak menipu, rasanya memang tak lama mana dalam bidang nie. . . Dan ramai yang beranggapan agent makan duit hasil dari tidak amanah, rasanya itu bergantung kepada setiap individu. Tidak boleh main tabur semacam je. Sebab, kepada yang faham mengenai kerjaya sebagai agent takaful ini sebagai amanah...In sha Allah, dia takkan buat-benda yang melanggar syarak. Oklah, itu sahaja saya nak kongsikan. Maybe boleh share dan tag sahabat-sahabat, agar sama-sama dapat ilmu simple tapi practical. In sha Allah. In sha Allah, saya akan buat video untuk mengulas persoalan saudara yang comment di youtube channel saya. Kepada yang nak tengok banyak video perkongsian saya. Boleh subscribe channel youtube saya di https://www.youtube.com/user/azizr3130 Saya buat posting ini, bukan nak menuding jari siapa salah siapa betul. Tapi lebih kepada nak share apa yang betul dan apa yang tak berapa betul dan apa yang totally salah. Untuk client-client takaful, sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat, carilah agent yang committed dengan anda. Yang mungkin dah takde agent disebabkan oleh agent terminated atau pun MIA. Boleh DM saya atau tulis di ruangan comment untuk sebarang pertanyaan.

Untuk yang nak jadi agent takaful, kami ada package menarik untuk nda sekiranya anda bebetul ingin ubah nasib hidup anda...In sha Allah.
.
.
Kepada sesiapa yang nak belajar macam mana urus kewangan peribadi dan juga untuk yang baru start business nak belajar urus bisiness, boleh join group FB di link berikut :


Kalau nak tahu pasal products takaful, boleh click ni http://infoplantakaful.wasap.my



Kalau nak tahu pasal cara macam mana nak tambah income sebagai agent takaful boleh click link ni http://jomextraincome.wasap.my

Sekian.

Aziz Riadi
ShRFP
Sen. Agency Manager
Muqmeen Group

#financialplanning #tambahincome #buatbisnes #takaful #fianncialprotection #hibahtakaful #hibah #medicalcard

21 September 2021

STROKE - PEMBUNUH NO. 3 DI MALAYSIA, APA PERSEDIAAN KEWANGAN YANG PATUT KITA SEDIAKAN?


[ STROKE - PEMBUNUH NO. 3 DI MALAYSIA, APA PERSEDIAAN KEWANGAN YANG PATUT KITA SEDIAKAN? ]

Disebalik pandemik Covid19 yang masih belum reda, sebenarnya ada beberapa jenis penyakit yang menjadi pembunuh senyap.

Menurut kajian, stroke merupakan 3 penyebab utama kematian di Malaysia selepas serangan jantung dan juga pneumonia. Ini statistik sebelum pandemik berlaku. Kalau sekarang, punca kematian paling tinggi harian adalah disebabkan oleh covid19 dan sehingga semalam masih berada pada paras 300 lebih lagi.

Cumanya kali ni saya nak share sikit pasal stroke nie. Berdasarkan pengalaman saya, ada yang saya jumpa kena stroke dan survive tapi tak fully recovered. Ada yang jenis kena terus meninggal dunia, ada yang kena recover dalam masa yang singkat, ada yang kena recover dalam tempoh masa yang lama. So, ada pelbagai keadaan.

Apa yang saya nak kongsikan sedikit kat sini adalah, risiko stroke nie bukan hanya berlaku kepada orang yang berumur. Tapi ada juga yang terjadi kepada orang yang masih active bekerja dan masih productive menjana pendapatan.

Menurut sumber The Star, 25 Oct 2020, 40% pesakit stroke adalah berumur bawah 60 tahun. Maksudnya, kalau umur pencen wajib kerajaan pada 60 tahun, 40% dari pesakit kebanyakkan kena stroke semasa mereka masih berkerja.

Persoalan yang kita patut fikirkan. Kalaulah ia berlaku kepada seseorang yang masih active bekerja, bagaimana agaknya keadaan setelah terkena stroke?..adakah beliau mampu melakukan kerja seperti masih sihat?

Yang saya nak tekankan adalah beberapa keperluan persediaan dari segi perlindungan kewangan. Saya share dulu kali ini mengenai,

"KENAPA PERLUNYA BACKUP KEWANGAN sekiranya berlaku risiko stroke nie?."

Saya kongsikan ini berdasarkan beberapa kejadian sebenar yang saya pernah handle dan beri advice. Sekiranya ia bermanfaat untuk anda, anda boleh kongsikan kepada orang lain. Kalau tidak, anda just ignore sahaja sebab antara tugas saya adalah untuk sampaikan apa yang saya patut sampaikan.

KEPERLUAN BACKUP KEWANGAN SEKIRANYA STROKE.

1) KOS RAWATAN PERUBATAN

Kalau ikutkan pengalaman yang pernah saya handle. Kebanyakkan case STROKE adalah jenis datang mengejut. Jadi, kalau datang mengejut nie, biasanya memang dari segi persediaan la yang biasanya menjadi cabaran.

Dari segi rawatan kecemasan rasanya takde issue sangat sama ada nak masuk hospital goverment atau private, sebab case-case kecemasan biasanya akan diletakkan sebagai top priority.

Cuma, apa yang pernah saya lalui adalah, rawatan susulan atau sokongan.

Saya share satu kisah benar terjadi, seorang kawan saya kena heat stroke, tetiba lumpuh sebelah badan dan terpaksa masuk ICU 2 bulan. Oleh kerana beliau staff kerajaan, semua rawatan dibuat di hospital kerajaan. Tapi, rupanya, walau pun staff kerajaan, ada ubat-ubat yang dia kena beli sendiri dekat luar.

Itu baru bab ubat, belum lagi, kesan sampingan lain. Bila terbaring 2 bulan kat ICU, agak2 apa jadi dengan kulit belakang badan?...Lama sangat terbaring, menyebabkan melecet atau dipanggil sebagai "bed sore". Selain dari treatment stroke tu, nak kena rawat pulak luka disebabkan oleh bed sore tadi.

Jadi, secara ringkasnya, sama ada kakitangan kerajaan atau orang awam atau sesiapa sahaja, bagus kalau ada medical takaful atau insurance sebagai backup. Bukan satu kemestian, tapi kalau dah kena macam nie, baru la kita nampak betapa bernilainya kalau ada apa-apa plan takaful yang boleh bantu tanggung kos rawatan.

So, dalam case yang saya cerita nie, beliau terpaksa la keluarkan duit simpanan sendiri. Mujur ada duit simpanan, kalau takde, terpaksa minta ehsan orang lain.

Kalau duit simpanan tu, perancangannya adalah untuk tujuan tertentu seperti pergi haji ke, atau nak settlekan hutang ke, atau nak beli rumah atau sebagainya, terpaksa digunakan dan mungkin guna sampai habis dan terpaksa la kena kumpul balik dari 0.

Kalau boleh bekerja lagi, maybe ok. Kalau terus tak boleh kerja, macam mana?...yang ni saya cerita dalam point nombor 2.




2) PENGGANTIAN PENDAPATAN

Risiko stroke, ada yang boleh recover dan ada yang terus tak boleh recover maksudnya terus lumpuh sama ada sebahagian atau keseluruhan dan berisiko hilang pekerjaan dan punca pendapatan.

Pendapatan terhenti, adakah perbelanjaan kehidupan terhenti?..Tidak ya tuan-tuan, living expenses terus berjalan. Silap-silap living expenses bertambah disebabkan oleh keperluan untuk ubat-ubatan yang berterusan, dan kalau jenis sampai tak boleh nak telan makanan solid food, terpaksa beli makanan khas atau susu khas. Itu saya tak cerita lagi bab nak menjaganya lagi.

Penjagaan orang sihat dan orang sakit lumpuh ni sangat berbeza. Bukan setakat perlukan ilmu dan kemahiran, tapi juga kesabaran. Saya pernah ada pengalaman bantu adik saya jaga Arwah mak saya, ada masa tu dia bedridden dan memang kena uruskan dia macam uruskan anak kecil.

Alhamdulillah, walau pun nampak susah, tapi sebab mak saya sendiri, dia dulu masa kecik pun jaga saya, saya tak rasa susah pun. Saya pun sangat berterima kasih kepada adik saya Aidin Riadi, sebab dia yang paling banyak spend masa dan tenaga jaga Arwah Mak saya..

Dari segi perbelanjaan pulak, banyak juga duit yang saya belanjakan untuk rawatan dan juga penjagaan untuk mak saya. Yang ni, maybe saya share di lain posting, ada banyak benda miracle yang saya nak kongsikan yang mungkin boleh berikan inspirasi kepada sahabat-sahabat saya semua.

Jadi, tersangat penting dan perlu untuk kita sediakan backup plan untuk gantikan pendapatan sekiranya lumpuh dan memerlukan belanja untuk penjagaan.

Saya amat sarankan untuk anda allocate sedikit pendapatan, untuk tujuan penggantian income sekiranya berlaku risiko yang dibincangkan ini.

Berkenaan dengan penjagaan lagi, kalau takde waris untuk take care kita, siapa agak2 orang yang boleh bantu jaga kita. Kalau boeh bantu sekali pun, takkan la hanya nak harapkan pertolongan mereka secara percuma. Maybe ada yang cukup baik dan ikhlas untuk membantu. Tapi berapa siapa? dan berapa lama?...

Sekurang2nya kalau ada backup income, maybe boleh bayar upah orang untuk bantu jaga sementara nak pulih atau pun di saat kritikal yang memang memerlukan bantuan orang lain untuk uruskan kehidupan.

Maybe ada diantara anda yang tidak arif berkenaan backup plan takaful atau insurance yang melibatkan lumpuh kekal keseluruhan ni. In sha Alllah saya akan sharekan formula 016-1661-6170 untuk anda ada sedikit idea berkenaan maklumat Total Permanent Disable (TPD) ni. Tunggu next posting ya. Sebab ia topik yang agak teknikal dan khusus.

3) CARE TAKER

Macam yang saya share dalam point no. 2. Orang yang menjaga sekiranya tak mampu nak uruskan diri sendiri.

Kalau nak makan kena sediakan makanan, kena suapkan makanan, itu belum lagi nak bantu uruskan makan ubat. Belum lagi kalau bab ada luka-luka macam bedsore yang saya share di point no. 1. Belum lagi kalau ada risiko jangkitan kuman pada luka akibat bed sore dan boleh menyebabkan kuman attack organ lain...dan risiko masalah organ fail pulak.....

Kenapa saya cerita perkara ni?..Sebab saya sendiri pernah mengalami situasi menjaga arwah mak saya yang ada jangkitan kuman akibat luka di kaki dan akhirnya kuman tersebut mula attack organ2 lain. Ini semua diberitahu oleh Doktor Pakar yang merawat Arwah Mak saya, jadi, sebagai waris, Doktor brief saya keadaan arwah mak saya sebelum apa2 procedure rawatan dibuat.

Jadi, saya sangat faham mengenai care taker nie....

4) FISIOTERAPI

Bila stroke, ada anggota yang menjadi lemah sebab saluran darah ke saraf tertentu terganggu. Jadi, process pemulihan memang akan ambil masa lama dan berterusan. Selain dari kos untuk buat fisioterapi, ada juga kos lain seperti kos logistic (transport dan juga orang yang nak hantar dan ambil balik)...

Semua nie, akan kita nampak bila kita dah lalui. Kalau kita tak pernah lalui, memang kita tak pernah terfikir semua benda nie.

Kalau ada orang cerita pun kekadang akal kita tak tercapai untuk bayangkan kalau kita tak bebetul hayati.

Macam yang saya pernah cerita di perenggan atas. Saya ada pengalaman jaga Arwah Mak saya yang sakit kritikal (dialysis) dan ada ketika memang tak mampu nak berjalan, kena pakai kerusi roda. Nak jalan pun tak boleh, kena angkat naik atas kerusi roda dan turunkan dan macam tu la process berterusan selagi hayat dikandung badan.

Semua nie memang memerlukan kos tambahan.

5) BARANG KELENGKAPAN SOKONGAN (SUPPORT STUFF)

Alat-alat sokongan tambahan, seperti pampers, kalau dah tak boleh nak kawal buang air, susu khas, makanan supplement, peralatan pakai buang yang lain macam wet tissue dan macam-macam lagi. Sudah tentu ini akan memerlukan kos tambahan kepada pesakit.

Ok lah, rasanya itu sahaja dulu sharing saya hari nie, malam ni baru sempat menulis, sebab siang hari sibuk sikit dengan urusan meeting dan juga uruskan pelbagai khidmat kepada client-client.

Harap, sharing saya ni dapat memberi sedikit ruang minda ramai orang untuk cakna berkenaan keperluan menyediakan backup kewangan.

Kepada anda yang mungkin nak tahu lebih lanjut mengenai pelbagai jenis perlindungan kewangan dan bagaimana untuk menyediakan plan yang sesuai, boleh click link berikut http://infoplantakaful.wasap.my.

In sha Allah saya akan berikan khidmat nasihat secara percuma dan berikan penerangan dengan terperinci berkenaan keperluan perlindungan kewangan anda.

Aziz Riadi
ShRFP
Sen Agency Manager
Muqmeen Group
www.azizriadi.com

#takaful #stroke #medicalcard #hibahtakaful #muqmeengroup #financialprotection #financialplanning #estateplanning


19 September 2021

RISIKO KECEDERAAN DI RUMAH. APA YANG ANDA KENA TAHU? #AzizRiadi #accident

 


[ KECEDERAAN DI RUMAH ]
.
.
Kalau saya berkongsi pasal manfaat perlindungan takaful yang melibatkan risiko kemalangan, ramai client atau bakal client tertumpu kepada kemalangan jalan raya. Tapi, dari pengalaman saya, banyak kes tuntutan takaful especially medical disebabkan oleh kemalangan di rumah.
.
.
1) GANTI MENTOL LAMPU, TERGELINCIR DARI TANGGA, JATUH & PATAH TANGAN atau KAKI.

Ini antara yang biasa yang saya jumpa. Kekadang tak patah tangan, patah kaki. Atau pun ada keretakan. Nampak macam takde apa2, tapi selepas 2-3 hari, kawasan kecederaan jadi bengkak, dan lebih bahaya kalau ada jangkitan kuman, yang kekadang memerlukan rawatan sehingga melibatkan pembedahan. Kalau tak, jangkitan kuman boleh masuk dalam darah dan menyebabkan penyakit lain yang lebih serious.
.
.
2) TERSIRAM AIR PANAS / SAYUR PANAS / MINYAK PANAS / RENJATAN ELEKTRIK VOLTAN TINGGI

Ini pun selalu terjadi, dan lebih teruk kekadang melecur anggota badan. Dan kalau kena case macam nie, biasanya kena tahan ward especially apabila melecur tahap kedua atau ketiga. 

Apa itu tahap melecur?..

Tahap melecur atau terbakar biasanya diklasifikasikan kepada 3 peringkat.

Peringkat PERTAMA.

Ia hanya membabitkan permukaan kulit sahaja atau dipanggul epidermis. Keadaan ini mengakibatkan kesakitan dan kemerahan yang tidak teruk. Cara merawat luka melecur yang biasa seperti disarankan doktor. Biasanya disebabkan oleh risiko yang kurang bahaya seperti terdedah kepada cahaya matahari terlalu kerap atau lama (sunburn).

Peringkat KEDUA 

Ia membabitkan lapisan kulit yang kedua atau dipanggil "dermis"
Keadaan ini akan mengakibatkan kesakitan, kemerahan dan keluarnya lendir seakan nanah. Dan nanah ni yang biasa ada risiko jangkitan kalau tidak mendapat rawatan segera.

Untuk rawatan peringkat kedua, adakalanya hingga memerlukan kaedah ganti kulit kalau keadaan sangat teruk. So, kena ambil la kulit bahagian lain dalam badan, biasanya peha kalau berdasarkan pengalaman saya buat claim.

Biasanya ia disebabkan oleh risiko kena air panas, atau terbakar melecur sampai bahagian isi daging. Kena rawat segera, sebab kalau dah kena jangkitan, ia akan lebih teruk.

Peringkat KETIGA

Keadaan melecur atau terbakar yang membabitkan kesemua lapisan kulit. Kalau kena tahap nie, bahagian melecur atau terbakar terasa sangat sakit. Boleh dilihat ada perubahan warna kulit kepada coklat atau hitam disebabkan kesan melecur atau terbakar tadi. Kalau teruk sangat, sampai melibatkan saraf, mangsa mungkin hilang rasa dibahagian yang cedera. Yang ni memang lagi teruk la.

Yang nie, biasanya memerlukan rawatan ganti kulit untuk merawatnya jika teruk. Perkara ini biasa berlaku atas faktor risiko yang sangat bahaya contohnya melecur akibat terkena minyak panas, besi panas, renjatan elektrik ataupun bahan kimia yang boleh menghakis.
.
.
3) PATAH KAKI SEBAB TERSALAH STEP ANAK TANGGA.

Yang ni, nampak macam simple. Tapi, memang kerap terjadi. Walau pun kalau nak ikutkan, anak tangga rumah kita tu kita lalu berkali-kali setiap hari, berbulan-bulan dan bertahun-tahun, ada kalanya mungkin masa tu kita tak focus atau tengah fikir benda lain, akhirnya tersalah step, ingatkan dah habis (sampai lantai) rupayanya ada satu step lagi, tak perasan, terseliuh dan ada kalanya boleh menyebabkan patah.

Sebagai contoh, yang berlaku dalam gambar nie. Salah seorang client saya, yang baru je mendapatkan rawatan akibat kecederaan berlaku di dalam rumah. Jadi, jangan ingat STAY AT HOME tiada risiko cedera.

Kes ini, Doktor nasihatkan untuk cepat recover, kena masukkan plate dalam kaki sebabnya patah. Kalau nak normal healing, tak masuk plate boleh, tapi lama dan maybe akan ada kesan sambungan tulang tak sama disebabkan patah.

Bila check2 balik, anggaran kos nak buat adalah RM 16,000....nampak macam simple, tapi bila menyebabkan kecederaan, kekadang ia boleh menelan kos yang tinggi.

Jadi, terpulang kepada diri masing2. Boleh je tak perlu untuk kos yang tinggi, natural healing, lama sikit nak recover dan maybe akan ada effect impairment (kecacatan) disebabkan tulang dah lari sikit. 

Atau pun, kena keluar kos untuk recover lebih cepat dan kurang kesan impairment. Kalau ada saving oklah, cuma kena korbankan la duit saving yang kita simpan bertahun-tahun tu.

Kalau ada perlindungan takaful atau insurance medical card, berkenaan kos rawatan, tak perlu bimbang sebab rawatan kemalangan atau kecederaan antara process claim yang paling mudah nak approved. Tak macam kalau rawatan penyakit yang kekadang kena check sama ada penyakit tersebut pernah ada ke tidak sebelum sign up plan perlindungan atau insurance.
.
.
4) TERBAKAR MELECUR AKIBAT KEBOCORAN SALURAN DAPUR GAS DI DAPUR.

Yang ni pun dalam beberapa tahun lepas, ada salah seorang kenalan saya, diberitakan, muka dan sebahagian tangan dan badan melecur peringkat kedua disebabkan oleh api menyambar disebabkan oleh kebocoran salur gas. Benda nak jadi, siapa yang boleh jangka. Selama umur, tak pernah terjadi, tapi kalau nak jadi, tetap terjadi. Sebab tu ada pepatah "Malang tidak berbau"...

Untuk case ini, lama juga warded dan kos rawatan sampai habis annual limit. Nasib baik bila dah hujung-hujung rawatan tu, kos dah tak tinggi sangat sebab dah boleh buat rawatan di rumah (dah keluar ward)...tapi masa dalam ward, penjagaan rapi diperlukan sebab kesan luka terbakar akan cepat bernanah kalau kena jangkitan kuman. Dan kuman tu pulak, kalau dah masuk salur darah, boleh attack organ yang lain. Jadi, jangan ambil mudah.

Ini satu perkara lagi mengenai limit tahunan medical card. Sekiranya anda dah ambil medical card lebih dari 10 tahun dan tak pernah review plan medical card, bagus untuk semak semula keperluan semasa medical coverage anda dan keluarga. Bukan apa, takut2 kita rasa ok sebab ada medical card, tapi tak tahu, limit medical card sangat sikit sebab ikut standard coverage 10 tahun lepas.

Contact agent2 anda untuk buat review, sekiranya anda nak minta saya reviewkan, boleh DM saya atau tulis diruangan comment untuk saya bantu.

Akhir sekali, apa yang saya nak kongsikan dalam posting ini adalah....kita kena berhati-hati di mana saya kita berada, sebab kecederaan boleh berlaku di mana-mana, walau pun kita berada di rumah.

Oklah, itu sahaja dulu untuk kali ini. Sekiranya ada sebarang pertanyaan berkenaan perancangan kewangan, anda boleh click di link http://financialcoach.wasap.my. 

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat berkenaan plan takaful, boleh click link berikut https://wa.link/yg10q0.

Boleh share kepada sahabat2 anda, semoga bermanfaat.

Terima kasih.

Aziz Riadi
ShRFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
www.azizriadi.com

#takaful #injury #muqmeengroup #financialprotection #medicalcard #hibahtakaful

08 September 2021

POST MORTEM DALAM TUNTUTAN TAKAFUL? WAJIB BUAT KE?

 CONTENT DEVELOPMENT IN PROGRESS!!




Antara persoalan yang selalu timbul bila nak ambil hibah takaful (life takaful), iaitu perlindungan takaful yang cover manfaat kematian.

Kalau meninggal dunia, nak claim kena buat POST MORTEM (Bedah Siasat) tak?

Pernah terfikir atau ada orang tanya atau ada dengar orang sembang pasal benda ni.

Ok, baik ....kat sini saya nak kongsikan pengalaman saya. Saya sudah hampir 20 tahun dalam bidang insurans dan takaful dan sudah melalui beberapa kali pengalaman untuk proses permohonanan Tuntutan Kematian. 

Jadi, saya akan kongsikan cerita dari segi Standard Practice syarikat (dari segi procedure) dan juga dari segi real process yang saya alami. Kenapa macam ada procedure atau cara berbeza antara standard practice dengan real experienced?

Bukan berbeza macam mana. Ia macam kalau kita nak pergi sesuatu tempat, kita boleh beritahu macam mana standard nak ke tempat tersebut. Lalu jalan mana, berapa jauh jarak dan berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai. 

Tapi, masa kejadian nak pergi tu, mungkin akan berjumpa dengan macam-macam situasi, contoh, tetiba ada road block, tetiba ada kemalangan atau tetiba ada construction, jadi, maybe ada jalan yang kena tutup dan kena ikut jalan lain...itu la maksud saya.

Baik...kembali kepada subject matter iaitu Post Mortem dalam proses tuntutan takaful (khususnya manfaat kematian).

Sebelum saya nak pergi lebih dalam, saya nak anda fahamkan beberapa punca kematian yang biasa kita dengar.


1- NATURAL DEATH ( YANG BIASA DIKAITKAN DENGAN KEMATIAN DISEBABKAN PENYAKIT)


Jenis kematian ini yang biasa dan biasa kita dengar. So, untuk case kematian disebabkan oleh ada sejarah penyakit atau kematian di hospital memang disebabkan oleh komplikasi penyakit yang dialami, dan memang ada rekod dihospital serta kematian disahkan oleh Doktor yang merawat, ia tidak memerlukan laporan post mortem untuk buat tuntutan kematian. 

Sebabnya?...punca kematian memang disahkan oleh Doktor yang bertauliah dan tiada sebarang keraguan yang berkaitan ada unsur-unsur jenayah atau khianat.

Walau pun, dalam borang claim ada dinyatakan "Laporan bedah siasat, jika ada"...maksudnya, jika ada, kalau nak hantar sekali masa buat claim boleh, kalau tak nak hantar pun tak pe, sebab pihak takaful dah aware kematian disebabkan oleh penyakit dan disahkan oleh Doktor yang merawat dari hospital yang berdaftar.

Jadi, berdasarkan pengalaman saya, untuk case kematian jenis ini tidak mewajibkan untuk sertakan laporan post mortem.


2- ACCIDENTAL DEATH ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH KEMALANGAN )


Kematian disebabkan kemalangan juga antara jenis kematian yang selalu kita dengar, disebabkan oleh risiko bahaya di jalan raya atau pun kemalangan di tempat kerja atau kemalangan disebabkan oleh kecuaian dan sebagainya.

Untuk case-case seperti ini, biasanya, sebelum process tuntutan insurance atau takaful dibuat, pihak polis terlebih dahulu akan take over cases ni. Jadi, sebelum mendapatkan permit menguburkan dari pihak polis, mereka akan bawa mayat ke hospital berdekatan untuk tujuan BEDAH SIASAT bagi menentukan punca kematian. 

Kalau kita lihat process ini, tuntutan untuk bedah siasat adalah dilakukan oleh pihak berkuasa (polis). Jadi, dalam keadaan ini, pihak polis tidak perlu menunggu atau mendapatkan kebenaran dari waris sama ada benarkan mayat untuk melalui process post mortem atau tidak. Procedurenya adalah perlu dibawa ke hospital untuk dibedah siasat bagi mendapatkan maklumat punca kematian. 

Selain itu, dalam case kemalangan, process bedah siasat ni juga kadang-kadang diperlukan untuk memastikan tiada unsur-unsur pelanggaran undang-undang sebagai contoh, mungkin mangsa kemalangan dikaitkan dengan penyalahgunaan dadah atau berada di bawah pengaruh alkohol. 

Jadi, untuk case kematian disebabkan oleh kemalangan, biasanya pihak hospital memang ada salinan post mortem dan waris boleh dapatkan salinan report tersebut bagi tujuan tuntutan insurans atau takaful.

Jadi, tiada issue sama ada pihak insurance mewajibkan perlu ada bedah siasat ke atas jenazah client, kalau tak buat claim akan ditolak. Tak kisah sama ada pihak insurance conventional atau takaful, berdasarkan pengalaman dan pengetahuan saya, memang laporan bedah siasat telah dibuat oleh pihak hospital sebelum process tuntutan insurance atau takaful dibuat. 

Kalau masih ada lagi agent-agent yang menakut-nakutkan anda dan menggunakan sentimen yang syarikat takaful atau insurans mereka tidak perlu bedah siasat, syarikat lain wajib untuk post mortem, ketahuilah anda, bahawa agent tersebut tidak memberikan anda maklumat yang tepat dan hanya ingin menjual sahaja untuk kepentingan diri sendiri. 

Anda dinasihatkan untuk jauhkan diri dari agent sebegini. Sebab mereka tidak sincere dalam menjalankan tugas sebagai agent atau pun mereka kurang pengalaman.


3- COMMIT SUICIDE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH BUNUH DIRI)







4- COMPLICATION DEATH ( KEMATIAN DISEBAB OLEH KOMPLIKASI )




5- DEATH DUE TO CRIMINAL OFFENCE ( KEMATIAN AKIBAT PERBUATAN JENAYAH SAMA ADA SEBAGAI MANGSA ATAU PELAKU JENAYAH )






6- MISSING ( KEMATIAN YANG DIISYTIHARKAN SELEPAS HILANG DALAM SATU TEMPOH MASA MENGIKUT PERUNTUKKAN UNDANG-UNDANG)



7. DEATH DUE TO OLD AGE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH SAKIT TUA )




BERSAMBUNG...