03 February 2021

SELF IMAGE DEVELOPMENT PART 2



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat.


Aku nak sambung lagi part 2. Kalau ada yang belum baca part 1. Boleh check kat link ni.


https://www.facebook.com/1408186252/posts/10225848150016261/



Untuk part 2, aku akan share mengenai step untuk develop self image. Yang aku rasa setiap orang kena faham kalau nak develop self image. 


Iaitu…..


Hukum Tumbesaran (Law of Gestation)


Kita kena faham pasal setiap sesuatu tu perlukan process (ikut hukum alam). Kecuali atas kuasa Allah (sebab Dia Maha Berkuasa, cukup dengan Kun Fayakun sahaja)


Sebagai contoh mudah. Lihat semua champion pecut dunia. Takde satu pun lahir2 je terus pecahkan record pecut dunia. Semua perlukan process bermula, progress  dan pengakhiran. 


Jadi, untuk kita yang baru nak bermula. Kita kena ready dari segi soul and spirit, mindset, skill set, tools set dan platform untuk mula progress.


Ready tu maksudnya kena la ada ilmu, penghayatan (internalization), tindakan (execution), penilaian (evaluation) dan penambahbaikan (improvise)


Kalau dari segi pengalaman aku develop self image dalam business dan kehidupan...yang kat atas tu la aku buat.


Aku dulu mula buat business pakai Honda EX5 dan ada kereta Honda Civic EX tahun 1989. Tapi sebab nak jimat punya pasal, dan juga practical (senang nak parking dan jimat duit minyak toll dan parking), permulaan aku buat business takaful ni memang naik motor je. 


So, bayangkan aku naik motor Honda EX5, bukan Ducati Panigale V4 ya...nak jumpa prospect (appointment) sembang pasal pengursan kewangan, pasal perlindungan kewangan dan juga kadang2 pasal career.


Apa? Nak ajak orang uruskan kewangan sedangkan diri aku sendiri income baru RM 2,000 dan hanya mampu naik motor honda EX5 masa tahu. Kalau ikutkan apa yang aku ada memang aku rasa macam loser. Sedangkan ada yang aku jumpa gaji dah 10K ke atas. Pakai kereta Honda baru, bukan 2nd macam aku. 


Macam mana aku encounter benda ni?


Mentor aku selalu cakap masa memula aku buat business..."BUSINESS IS ABOUT MIND GAME"... ya permainan minda . Apa yang aku fikir, apa yang aku rasa, apa yang aku buat akan memberikan impact dengan aku punya result.


Aku start reprogram mind aku. Then aku setkan satu believe based on ilmu dan juga apa yang aku lalui atau apa aku pernah lihat.


Macam mana aku reprogram mind aku


1- Rezeki semua Allah yang tentukan. Aku sabagai hamba kena usaha je. Sebab kalau rezeki tu memang Allah dah tetap aku punya, aku akan dapat. Begitu jugak sebaliknya. So, ini untuk aku ready dan accept apa sahaja hasil yang aku dapat. Then aku akam cepat move on. Dia punya sifir dia "SWSWSW-N"


Some Will

Some Won't

So What?

Next


Jadi kalau aku kena reject, cepat2 aku boleh move on. Dan  bukan menangis bucu katil main biola.


2- Aku sedang berprogress, maksudnya, walau pun income aku baru 2,000 sebulan masa tu, aku dalam process improve business aku untuk naikkam income aku. Walau pun prospect aku income jauh lebih tinggi. Dan aku siap buat kira2 lagi. 


Katakan kerja makan gaji increment setahun RM 500. 

Aku buat takaful kalau aku on track dengan aku punya plan boleh naik RM 500 sebulan. So, aku buat timeline...bila aku boleh match atau dapat income lebih dari prospect aku. So, walau pun hakikat sebenar masa tu income aku baru 2,000, mind aku, feel aku dah rasa bahawa income aku dah lebih dari itu.


3- Bila aku bercerita, mind aku akan set untuk jadi OPTIMIS dengan apa yang aku kongsikan. Bila berkongsi dengan prospect siap dengan projection calculation, planning serta track record. Aku tak over promise. Aku tunjukkan track record, dan bgtau yang past result doesn't determined future success. Cuma, apa yang guaranteed macam coverage semua, memang akan cerita ia memang seperti dijanjikan.


4- Aku tak perfect, prospect pun tak perfect. Maksudnya, Aku sedar tak semua benda aku tahu, tapi aku juga sedar tak semua benda prospect atau client tahu. Jadi, aku akan focus apa yang aku tahu atau bebetul tahu.


5- Aku sedar dan yakin, latih tubi yang berulang2 akan improve skill, knowledge dan juga attitude terhadap business. Dalam meeting setiap pagi aku diwajibkan untuk hafal dan sebut "space repetition is the first law of learning". Jadi aku reprogram mind yang setiap sessi appointment adalah sebahagian process aku belajar, atau

platform untuk aku test aku punya skill dan knowledge supaya aku boleh improve.


6- Aku reprogram process dan progress adalah satu yang enjoy. Sebab setiap cabaran dan masalah adalah pengalaman dan ilmu baru untuk aku. Dan dari situ aku tahu ia akan naikkam value aku.


Oklah...itu je dulu. Sambung part 3.


Nak buat nota pasal Urus Hutang Guna Snowball pulak..sebab ramai yang tanya macam mana nak settlekan hutang.


Untuk sahabat2 yang nak join as agent takaful. 

Boleh click link ni http://jomextraincome.wasap.my


Untuk sesiapa yang nak dengar banyak perkongsian aku dalam business takaful ni. 

Boleh join FB group https://www.facebook.com/groups/agentsinnercircle/


Aziz Riadi

ShRFP

Senior Agency Manager

Muqmeen Group.





SELF IMAGE DEVELOPMENT PART 1



Malam tadi dengar sharing dari salah seorang agent yang dulunya belajar mechanical engineering kat US. Balik Malaysia, kerja sekejap then tukar kerjaya dalam bidang takaful. Asalnya dapat halangan dari keluarga, tapi dia teruskan jugak sebab dia nampak dia boleh belajar sesuatu dan dapat sesuatu yang lebih baik.
.
Apa yang menarik perhatian aku malam tadi, dia share pasal SELF IMAGE. Ramai agent takaful yang baru join akan melalui fasa ni. Fasa untuk adaptasi. Fasa perubahan dari kerjaya yang dipandang tinggi oleh orang sekeliling kepada kerjaya yang dikatakan mencabar dan sukar untuk berjaya serta dipandang rendah oleh masyarakat.
.
Aku pun terkenang la zaman memula aku join dulu as full time agent. Kena sindir tak payah cakap. Ada yang tak cakap depan-depan, tapi cakap belakang2..."Kalau nak kawan dengan aku jangan cerita pasal insurance"...ada juga yang siap sindir lagi "Mana BMW kou?" Sedangkan masa tu dia nampak aku bawak helmet, baru turun dari motor EX5 aku yang bapak aku belikan masa tahun 2 kat UTM. Tapi sampai sekarang pun aku memang tak pakai BMW..😝
.
Apa rasa aku masa tu? Bohong la kalau tak rasa apa2. Memang la rasa malu pun ada bila kena sound depan2. Tapi, apa aku buat? Aku senyum dan aku jawab "Belum mampu lagi bang, tengah pelan2 kayuh..😊". Aku punya perisai masa tu hanya 1 je ..." SENYUM"....kena sound, kena sindir...aku "SENYUM".
.
Tapi dalam hati...."Takpe, one fine day....aku pastikan aku akan berjaya".
.
Benda2 macam ni buat aku rasa SELF IMAGE aku makin drop. Sebab masa memula tu memang kawan2 yang rapat tak berapa ramai yang support. Tapi ada yang support dan aku masih ingat sampai sekarang...
.
So, since aku dah full time masa tu, aku punya mindset very simple. Bila aku tengok game business insurance / takaful ni, kou suruh client kou sign up dan commit untuk tempoh yang lama. So, aku kena service diorang untuk tempoh yang dijanjikan. So, aku bukan hanya jual takaful sebenarnya, tapi aku jual "commitment aku"...aku kena deliver apa yang aku janji.
.
Sebab tu aku decide untuk buat full time dan deliver janji aku, walau pun masa tu income aku baru memula full time hanya 1/2 dari gaji aku kat Telekom Malaysia Berhad.
.
Ehhh....kenapa aku boleh confident untuk buat full time ya, sedangkan masa tu baru je half gaji aku..
.
1- Sebab aku dah buat kira2. 6 bulan aku buat as part time dalam keadaan tak expert dan kurang masa , aku boleh dapat half gaji aku. Kalau aku buat full time all out, in sha Allah aku akan dapat lebih.
.
2- Aku single masa tu, so aku boleh cut cost aku punya personal expenses. Makan sehari sekali tu biasa. Makan untuk hidup.
.
3- Aku ada backup saving, tapi aku tak nak pakai saving aku. So, aku kena cecepat recover income aku. Dan aku bersyukur sebab client kedua aku pernah claim dan claim approved. So, kat situ aku tahu yang apa yang aku buat adalah tak tipu.
.
4- Aku kenal diri aku. Aku kalau nak buat sesuatu, aku sanggup belajar dan ulang buat sampai jadi. So, aku gunakan strength yang aku ada.
.
Sambung pasal self image..
.
Untuk aku naikkan balik motivasi dan self image, aku focus untuk selalu tengok macam mana senior2 aku aku. Masa tu Hj Fazli Mohd Noor (Founder Al Isra'), Hj Othman Shaharum (Co-Founder Al Isra') dan Arwah Hj Rosli Yaacob (Co-Founder Al Isra') antara senior agent yang aku jadikan reference. Cara mereka berfikir, cara mereka positionkan diri mereka kat market dan community...aku bebetul follow.
Instead of aku asyik fikirkan apa yang orang nampak negative pasal apa yang aku buat, lebih baik aku focus kepada orang yang appreciate apa aku buat.
.
Antara step yang aku buat untuk perbaiki self image
.
1- Start buat benda yang tak biasa aku buat untuk improve skill set aku dalam business, dan latih tubi sampai kita jadi biasa dan expert. Share dan ajar pulak agent2 yang lain yang baru.
Antaranya adalah - buat phone call kepada stranger. Buat direct approach stranger. Buat booth dan approach stranger. Kenapa aku ubah market stranger? Sebab stranger tak kenal aku sebelum ni apa yang aku buat. Diorang kenal aku, memang aku sebagai agent takaful. Bukan Computer System Engineer dan sebagainya. Cuma ada juga dapat feedback, ada satu akak tu cakap dengan anak dia masih kecik. "Esok adik belajar rajin2, kalau tak nanti jadi macam abang ni, jadi agent insurance, buat sales kat shopping mall".
Tapi sebab stranger kan, aku tak kenal dia, takde la aku nak amik port sangat. Takkan la aku nak usung degree aku ke hulu ke hilir nak tunjuk yang aku ada belajar kat universiti. Kan?
.
2- Start Mirror kan diri aku dengan top2 agent dan top2 leader di Prudential. Tahun 2004, aku dah berpeluang tengok leader yang ada income 6 angka sebulan. So, aku mirrorkan diri aku untuk jadi lebih baik dari dia...
.
3- Ikut apa yang senior2 agent buat. Kalau diorang buat jadi, in sha Allah kita akan dapat macam mana diorang dapat. Masa tu aku tengok Hj fazli, seminggu present 5, tapi closed 7 (40K TPC seminggu)...walau pun game plan dia lain, tapi aku belajar macam mana cara dia buat networking. Lepas tu, setiap 2-3 hari aku akan jumpa Leader (Hj Firdaus Lau).
Ada challenges, ada kesilapan, ada kesalahan, aku akan refer dia. Dan kalau biasa agent bila leader tanya "You ok tak?" Agent akan jawab ok. Tapi aku jawab "Tak berapa ok". Sebab apa? Sebab bila aku jawab tak berapa ok, leader akan offer untuk bantu. Then masa tu la kekadang aku dapat ilmu2 yang dia sendiri tak share masa meeting atau sharing.
.
Alhamdulillah, lama2 aku dapat rasa perubahan dalam diri aku.
.
Itu je dulu. Sambung kemudian. Part 2 pulak.
.
Untuk sesiapa yang nak dengar banyak perkongsian aku dalam business takaful ni.
Untuk sahabat2 yang nak join as agent takaful.
Boleh click link ni http://jomextraincome.wasap.my
.
Nota : Nak develop self image, sama macam nak buat resort. Masa tanah dalam keadaan hutan, takde siapa nampak value. Masa process pembangunan, tak ramai yang nak bantu sebab dengan kos tinggi, peluh, kotor, panas, hujan...tapi tunggu bila dah siap. Tengok sendiri macam mana orang appreciate. Then masa tu pasti korang akan rasa betapa berbaloinya usaha korang selama ni.
.
Tunggu aku buat sambungan. Banyak lagi nak cerita ni.
.
Sekian
ShRFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group.

25 December 2020

PRODUCT TAKAFUL BUKAN INSTRUMENT PELABURAN? INI COMMENT SAYA #azizriadi



[ PELAN TAKAFUL & PELABURAN ]

Banyak jugak cerita pasal benda nie semenjak dua menjak nie.
Ada yang kata, Takaful bukan Product Pelaburan. Ia product perlindungan kewangan. Betul...saya setuju sangat.

Ada yang jawab pulak. Takaful kan ada elemen pelaburan contoh "Takaful berkaitan dengan pelaburan atau Investment Link Takaful". So, kan ada perkataan pelaburan kat situ. Betul, ...saya setuju.

Ada yang counter balik. "Takaful walau pun berkaitan pelaburan, tapi ia bukan PURE investment instrument (instrumen pelaburan). Betul....saya setuju.
Then persoalan yang mungkin saya nak anda fikirkan..
- Kalau Takaful bukan product pelaburan.
- Kalau Takaful bukan pure product pelaburan walaupun ada elemen pelaburan.
- ADAKAH PRODUCT TAKAFUL TAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN PELABURAN?....

Kalau ada yang kata tak boleh. Saya tak bersetuju dengan anda.

Saya setuju, takaful bukan product pelaburan atau bukan 100% instrumen pelaburan sebab TAKAFUL untuk perlindungan.

Tapi, pada saya, pada sekarang nie terdapat penambahbaikkan product takaful yang BOLEH digunakan sebagai altenative untuk pelaburan.

Saya ingin kita semua berbalik kepada perkara asas.

Setiap orang ada target jumlah pulangan pelaburan masing dan untuk apa duit itu untuk digunakan dan bila untuk digunakan.

So, secara asasnya adalah SESEORANG INGIN MENDAPATKAN PULANGAN PELABURAN DENGAN JUMLAH TERTENTU PADA MASA TERTENTU. Apa jenis instrument yang ingin digunakan adalah perkara lain.

Saya ingin buat satu contoh.

Katakanlah seseorang itu ingin menyediakan satu jumlah duit untuk persaraan. Dia pun invest la kat instrument yang dikatakan 100% pelaburan. Sebagai contoh, Property, Unit Amanah, Stocks, Forex dan sebagainya. Selepas sampai tempoh yang disasarkan, sekali investment beliau tidak menjadi disebabkan faktor2 tertentu.

Contoh 1,
Plan nak invest dalam hartanah dengan tujuan dapatkan capital gain, dan juga cash flow untuk persaraan. Sekali, apa yang diperolehi tidak seperti dirancang. Sebagai contoh, rumah terbengkalai, atau rumah siap tak boleh nak dijual ikut harga pasaran atau lebih tinggi dari harga pasaran. Yang ada nak beli pun di bawah harga pasaran.

Atau ada unit hartanah yang dah dibeli tidak dapat disewakan, atau disewakan dibawah jumlah bayaran pinjaman menyebabkan negative cashflow, dan kemudian tidak dapat bayar pinjaman dan akhirnya kena lelong. Adakah ia tetap keputusan pelaburan yang bagus walau pun dah terang2 berisiko rugi?

Contoh 2,
Plan nak invest kat stock, memang ada untung dan rugi, tapi selepas beberapa lama, tak nak upgrade ilmu, invest main ikut2, dan akhirnya tengok hasil pelaburan back to square one. Ada la untung sikit. Tapi berbanding dengan masa yang diluangkan dan caj brokrage semua, takde untung sangat. Adakah ia masih tetap keputusan pelaburan yang bagus?

Contoh 3,
Plan nak invest kat unit trust, lepas tu tak monitor atau baru untung sikit dalam 7-8% dah nak withdraw. Sedangkan caj 5% setiap kali invest dia tak perasan. Maybe sebab tak tahu atau tak amik tahu. Tak capai pun target pulangan pelaburan. Itu belum lagi yang jenis panik. Masa harga unit rendah atau turun, sibuk nak jual. Masa unit dah naik atau tinggi, masa tu la nak invest. Sedangkan patutnya masa turun la tambah pelaburan, sebab masa tu harga unit rendah.

Contoh 4
Mencarum dalam takaful, tapi portion untuk investment dilebihkan dengan ratio 1:5 (sebab maximum allocation untuk investment dalam plan takaful adalah 1:5). 1 bahagian untuk protection, maximum allocation untuk pelaburan adalah 5 kali ganda dari caruman untuk protection.

Sebagai contoh. Nak buat caruman sebulan RM 1,200. So, allocation 200 untuk protection, RM 1,000 masuk dalam dana untuk beli unit saham.

Oleh kerana dana saham takaful nie mampu beri pulangan yang setanding atau lebih baik dari dana-dana saham amanah kat luar, dan orang yang mencarum dalam plan takaful bersama investment nie dapat pulangan pelaburan seperti yang diharapkan dan apabila sampai tempoh yang beliau ingin dapatkan balik semua pulangan pelaburan dan jumlah tersebut menepati jumlah sasaran awal. Adakah ia bukan satu pelaburan yang baik? Walau pun masuk dalam plan takaful yang ada portion perlindungan?

Itu belum lagi kalau ditakdirkan pencarum tiba2 disahkan mengidap sakit kritikal dan tak mampu nak membuat pelaburan berkala / caruman bulanan. Tapi disebabkan oleh ada portion perlindungan tadi, semua caruman akan datang akan disambung oleh pengendali takaful sebagai salah satu daripada manfaat perlindungan. Dan kalau ditakdirkan pencarum survive sampai tamat tempoh matang, beliau dapat capai matlamat ROI (return of investment) seperti yang dirancang, adakah beliau tersalah membuat pilihan untuk melabur dalam plan takaful?

Dan, kalau beliau gunakan 100% instrument pelaburan, yang takde features perlindungan caruman akan datang, dan beliau ditakdirkan mengidap sakit kritikal, dan tak mampu nak sambung pelaburan, adakah ia tetap keputusan pelaburan terbaik walau pun beliau tak dapat capai matlamat pelaburan?.

Alaa....yang macam tu ambil la plan takaful berasingan. Takpayah campurkan dengan investment. So, investment boleh buat kat tempat yang 100% investment vehicle. So, boleh la maximizekan return.

Betul...saya setuju. Tapi, tak semua orang fikir macam tu. Ada yang jenis nak sekali. So, adakah yang jenis nak sekalikan dalam plan takaful menjadikan beliau salah buat investment decision?

KESIMPULANNYA
------------------
Semua financial instrument (investment dan protection) ada purpose masing2 dan sesuai bergantung kepada keadaan masing2.

Jadi, pandangan saya very simple. Pokok pangkal sebagai pelabur, anda kena kenal diri anda. Anda kena tahu risk tolerance anda, anda kena tahu ilmu dan tahap kelapangan masa anda.

Sebagai agent pulak, jangan mislead atau misselling, kalau client nak nak investment lebih, kena ikut client punya allocation, bukan sebab nak kejar sales dan commission, agent buat benda lain dari apa yang client nak. Kalau plan tu plan takaful jangan nak menidakkan yang ia adalah plan perlindungan dan bukan 100% plan pelaburan.

Akhir sekali.

Sebenarnya, personally, apabila company takaful ada develop products yang disertakan dengan pelaburan, ia memberi alternative kepada orang ramai. Kalau dulu ya, takaful hanya untuk perlindungan dan bukannya pelaburan. Tapi sekarang, banyak products yang memang bukan pure investment, tapi boleh digunakan untuk tujuan pelaburan disamping dapat penjimatan cukai dan juga perlindungan.

Setiap orang berbeza financial need dan resources. So, one solutions doesn't fit all. Ada banyak kaedah, platform, instrument kewangan yang boleh digunakan untuk memenuhi keperluan kewangan masing2.

Nota : Gambar adalah screen shot untuk pulangan pelaburan dalam tempoh setahun, Takafulink Dana Ekuiti Dinasti. Untuk yang berminat nak tahu pasal peluang untuk melabur dan mendapat perlindungan kewangan, boleh consider plan takaful yang jenis macam nie. Di PruBSN, plan yang ada option untuk invest di dana ini adalah PRUBSN ASPIRASI.

Boleh click http://infoplantakaful.wasap.my untuk mendapatkan khidmat nasihat.

Anda buat keputusan di mana anda nak kembangkan duit anda untuk keperluan masa hadapan.
Aziz Riadi
ShRFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
PruBSN Takaful


29 October 2020

TAK SURE NAK MULAKAN BUSINESS APA? #AzizRiadi #BusinessStartup



Kalau anda nak mulakan business. Apa yang paling penting anda kena fikirkan adalah 


"SIAPA YANG AKAN BELI BARANG ATAU PERKHIDMATAN YANG ANDA JUAL ATAU TAWARKAN?"


Memang  la, senang tengok orang  buat business. Sebab business nie ada banyak cabang cabarannya. Kalau kita sendiri tak kenal siapa prospect (atau bakal pelanggan kita). Macam mana kita nak target client client kita?..


Process ini saya panggil nama dia RETARGETING.


1- TARGET

2- RETARGET


TARGET ni lebih kepada umum. So, katakanlah segment market kita adalah orang dewasa.


RETARGET - 


Kena tahu apa masalah yang kita cuba selesaikan supaya mereka sanggup beli atau gunakan khidmat kita dan sanggup bayar kita?


Kena tahu apa resources atau  opportunity yang kita ada untuk berikan solution kepada mereka sampai mereka nampak yang kita boleh selesaikan masalah mereka?


Kena check kawasan mana kita  nak mulakan dan kita nak cover. Kita tak boleh main belasa semua kawasan.


Kena tahu apa emotional factor yang kita kena gunakan supaya prospect boleh buat keputusan segera untuk beli atau ambil service kita.


Kena ada sample result yang  kita pernah settlekan masalah yang kita cuba selesaian kepada semua bakal prospect kita. 


Itu baru nak determine prospect je. Belum masuk lagi 5 asas business component iaitu MARKETING, SALES, OPERATION, FINANCE & HUMAN RESOURCES.


Banyak lagi nak ekna fikir. 


So, kalau orang tanya soalan macam nie kat saya, saya akan tanya  dia balik, dah buat study dah?..Ramai yang meniaga, main belasah je, letak modal. Lagi teruk pinjam modal. Modal hangus, lepas tu berhutang lagi.


So, nak berniaga, yang paling senang, belajar dulu. Tak perlu belajar sampai pandai, tapi belajar nak mulakan dulu. Dan lagi bagus, kalau kita nak buat sesuatu business tu, kita kerja dulu sebagai kuli pada syarikat atau company yang buat business tu. Baru le kita tahu selok belok dan asam garam business tu.


Ok?


Aziz Riadi
Sh.RFP
Senior Agency Manager
PruBSN Takaful Berhad
"Best Takaful Operator in Malaysia 2019"


TAKAFUL AGENT BUSINESS TIPS : ANDA LOST? GO BACK TO BASIC.

 


[ GO BACK TO BASIC ]


Cabaran yang biasa dihadapi oleh agent takaful sama ada yang baru atau yang lama, setelah beberapa lama dalam industri adalah...."TAK NAK BACK TO BASIC"

Apa maksudnya tu?..

Rasanya semua agent tahu, untuk dapatkan client kita kena kena buat sales cycles.

Prospecting
Approach (phone calls)
Fact Finding
Present
Handling Objection
Closing
Servicing
dan kemudian ulang semula ke Prospecting.  

Ini je asasnya, atau foundationnya.  Jadi, kalau kita punya result semakin kurang, atau takde, atau semakin drop, check sales sycle nie. Kat mana yang  kita sangkut.   
Kalau ikut pengalaman saya, Prospecting (New Names) dan Approach antara sales cycle yang paling  basic dan paling  utama, tapi itu la yang  paling agent ambil mudah.   Setiap hari tak nak tambah new contacts. Setiap hari tak nak call atau buat appointment dengan client. Rata-ratanya kalau setakat nak present, ramai yang boleh present. Tapi, untuk dapatkan presentation tu memang agak mencabar.   
Walau pun kekadang  kita tahu cara, tapi belum tentu kita buat  sebab apa?..Sebab kita takde ENERGY.....nak buat  rasa macam malas, dan dengan keadaan zaman penuh dengan DISTRACTION nie...dengan social medianya, dengan kekawan ajak sembang benda2 yang buat  high value untuk business...last2 kita hanyut, habis masa satu hari....
  
Jadi, macam mana nak dapatkan ENERGY?...Check balik apa tujuan anda jadi agent?...  Adakah jadi agent hanya untuk isi masa lapang?...Atau jadi agent memang bebetul nak bantu orang  sambil tambah income, so that kita boleh perbaiki tahap kewangan kita dan seterusnya bantu keluarga kita untuk naikkan taraf hidup.  Rasanya ramai je orang tahu, kat Malaysia, nie, berapa orang  je yang  ada simpanan kecemasan. Menurut kajian, dari pada 10 orang, 6 orang takde simpanan RM 1,000 dalam account untuk dana kecemasan. Kita bagaimana?...Kalau ada, adakah cukup untuk kita retire nanti?....Adakah kita dah standby backup untuk kita  retire dengan  passive income yang  ada?  

Kalau ikutkan pengalaman saya dan apa yan saya buat, bila jadi  agent nie la paling senang nak kumpul asset.  

1- Income kita boleh naikkan ikut berapa yang kita perlukan. (Kat  sini la patutnya jadi sumber energy)  

2- Kalau client nak ke tak nak ke, kita akan dapat upah dari setiap apa yang buat. Contoh. Katakan kita buat phone call 30 orang sehari. 

Dari 30 orang tu, kita dapat 5-6 appointment dan dari 5-6 appointment kita dapat 3 solid presentation dan kita dapat  1 closed. Commission dalam masa 6 tahun total semua dengan bonus adalah 142% dari jumlah caruman. 

Jadi, kalau orang  tu ambil contribution RM 200 = RM 2,400 annualised. 142% x RM 2,400 = RM 3,408. Ini adalah potential income kita. So, berapa upah yang  kita dapat untuk setiap call?..  RM 3,408 / 30 calls = RM 113.60.   

Nampak?..1 calls atau 1 approach, kita dapat upah RM 113.60, tak kira sama ada client tu sign up dengan kita  atau pun tidak.  

3- Closed deal sekali, commission dapat  berkali-kali...provided kena la jaga collection. Yang  ni, kalau agent takaful tak nampak power nya benda nie, better korang tak payah jadi agent la. Kat sini la paling power, sebab ia compounding. Ada orang cakap, compounding ini antara  benda ajaib dalam dunia....kenapa jadi macam tu?..  Bulan pertama closed 10 orang, dapat commission katakan RM500 sebulan. Bulan kedua closed 10 orang, bukannya hanya dapat RM 500..tapi RM 500+RM 500...nampak?..

Kalau anda berpotensi untuk naikkan income (atau dapat increment setiap bulan, anda rasa nak kerja rerajin atau nak kerja memalas?)...orang yang tak cerdik je yang  ditawarkan increment income setiap bulan, tapi masih lagi nak bermalas-malasan.  

4- Ada pelbagai contest yang  dalam bentuk duit dan buat duit. So, yang  ni commission dah la dapat  full, lepas tu, dapat contest lagi on top of commission...dan bukan berkurang pun commission kalau dapat achieved contest. Ini semua duit. Sama anda nak atau tak nak je.   

5- BONUS - yang ni duit untuk kita simpan. Masa saya memula jadi agent dulu, income baru nak cecah RM 3,000 hingga RM 3,500 sebulan, nak simpan setiap bulan mmg perit. Sebab dengan family dan business expenses...kekadang dapat  simpan RM 200-300 je. 

Kekadang tak dapat nak simpan. Tapi, apa yang saya buat?..saya kejar bonus. Saya buat sales sampai saya layak dapat bonus....then sekali dapat bonus ..BOOMMMMM!!!! RM 10K, RM 20K, RM 30K...bergantung berapa tahun saya layak dapat bonus. 

So duit nie la saya simpan selepuk. Orang lain upgrade kereta, renovate rumah...saya tak...Saya simpan terus dan lupakan. Ambil la dalam 5% untuk reward saya dan family....then lepas 3-4 tahun ada HARD CASH RM 100K-150K...there.....masa tu baru la boleh expand the money..  

Oklah....panjang sangat dah ni...fahamkan dulu BASIC nie...nanti saya sambung lagi.

Anda nak berminat untuk jadi agent takaful? Saya boleh ajar anda untuk dapatkan income RM 500 increment setiap bulan. Dalam masa 10 bulan sahaja, income tambahan dah ada RM 5,000 sebulan. Bukan setakat boleh cover expenses...sesilap boleh buat takaful full time lagi. Nak join? Click sini http://jomextraincome.wasap.my

Untuk yang dah jadi agent. Nak saya guide free...boleh join link FB group private ni.

https://www.facebook.com/groups/agentsinnercircle/
  

Sekian.  

Aziz Riadi
ShRFP.
18 years in takaful industry.