News Update!!!



TAMBAH INCOME ANDA SETIAP HARI!!!

BOP Banner 590 Width V2

15 January 2017

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 3.3.0.9a (NOVEMBER 2016)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 3.3.0.9a (NOVEMBER 2016) sedia untuk di download.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma....HUBUNGI.. 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..








 
Banner Fb Page Version 2.1

KEBOCORAN SUMBER

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekarang nie dah masuk tahun 2017. Kalau pada tahun 2016, kita ada banyak benda bocor...tahun 2017 kena tahu macam mana tampal dan tampal segera untuk manfaat kita semua...


Kebocoran Sumber.001 


  [ KEBOCORAN SUMBER DAN MACAM MANA NAK TAMPAL KEBOCORAN ]

Kita selalu menghadapi pelbagai masalah kekurangan sumber...sama ada dari segi duit, masa, tenaga dan sebagainya....tapi, berapa ramai yang bebetul faham dan kaji, macam mana perkara tersebut boleh terjadi dan macam mana nak rectify.

Kebocoran sumber ini, kalau kita tak bendung dari awal, ia akan menjadi budaya (culture) dan apabila sudah menjadi budaya, ia sangat sukar untuk diubah dan yang paling bahaya adalah budaya ini akan mempengaruhi tindakan kita dan seterusnya tindakan kita akan mempengaruhi hasil yang kita akan dapat....
.
Setuju?...
.
Saya kongsikan beberapa masalah kebocororan dan bagaimana nak kurangkan keborocan.
.
.



Kebocoran Sumber.002

1) KEBOCORAN WANG

Ini yang ramai orang hadapi. Tak kisah la sama ada mereka ni ada banyak duit atau sikit duit. Lagi banyak duit, lagi tinggi risiko dan bocor dan lagi besar lubang yang bocor tu.
Sebagai contoh, orang yang income RM 30,000 sebulan, kalau setakat sekali belanja RM 500-600 sehari, masih tak berapa nak rasa lagi...sedangkan, bila dilihat dengan lebih dekat, kebocoran tersebut boleh digunakan untuk disalirkan kepada pelbagai portfolio pelaburan dan boleh mendatang keuntungan yang lebih tinggi. Tapi...kenapa jadi macam tu?..
.
Rata2 apa yang saya jumpa dalam sessi coaching saya, kebocoran ini disebabkan tahap kesedaran pasal perancangan kewangan yang sangat rendah. Jadi, kereka buat tak kisah dan keep on repeat the same habit or behavior.
.
Kalau income kecik pulak, mungkin jumlah nya lebih kecil, tapi impact nya juga besar. Sebagai contoh, income RM 3,000 sebulan, tapi, setiap hujung minggu keluar dan masa tu la kehendak kita tetiba akan mempengaruhi cara kita berbelanja...akhirnya, banyak duit yang kita spend bukan untuk keperluan, tapi lebih kepada lifestyle (cara hidup yang lebih trending dan sebagainya)...
.
So, apa yang harus kita buat?

SOLUTIONS -

Kena buat list of budget. Apa yang kita kena beli dan bayar berapa jumlahnya. Susun senarai ikut keperluan dan letakkan berapa budget maximum untuk setiap senarai tersebut. Dan bila kita nak beli atau keluarkan duit untuk dapatkan apa yang ada dalam senarai tu.
.
Memang kalau orang tak biasa akan jadi leceh...terutama orang yang ada low and middle income, anda lagi la patut buat budget list nie, baru la kita senang nak keep track ke mana duit kita pergi dan digunakan untuk beli atau bayar.
.
KENA IKUT BUDGET....tak guna kalau kita dah letakkan budget, tapi bila nak beli, kita tak follow budget yang kita tetapkan. Akibatnya, duit kita tetap tak cukup....lebih teruk, kalau tak ikut budget, tapi kita beli jugak, dan start SWIPE credit card. 
.
So, yang ni kena buat dan kena follow secara discipline. So, kalau anda tak boleh buat yang nie, itu tandanya, anda tiada masalah kewangan tapi ada masalah discipline dalam menguruskan kewangan.
.
.



Kebocoran Sumber.003

2) KEBOCORAN MASA
.
Ini yang paling bahaya dan paling ramai yang tak perasan. Sebabnya, ia tak nampak....kena pulak sekarang nie terlalu banyak distraction, dengan TV, internet, kengkawan dan sebagainya...
.
SOLUTIONS.
.
Saya share macam mana nak buat diri kita lebih effisien. Cara yang paling mudah...
.
A- BUAT TO DO LIST (MONTHLY DAN DAILY)....senaraikan..dan buat juga target time (berapa lama boleh settled)..contoh, kalau kerja tu kia boleh buat 1 jam, so, bila start task tu je, kena make sure dalam masa 2 jam mesti settled. Kalau tak settled, maybe drag sikit atau kalau tak boleh jugak, kena postponed dan buat tugasan lain pulak. So, masa tu, kena bebetul focus dan FIRST THING FIRST. Jangan tetiba tengah buat sesuatu, teringat nak buat benda lain, tinggalkan yang kita buat memula (tanpa reason kukuh) then buat benda lain...kalau macam tu, sampai bila pun kita tak siap kerja. 
.
B- PADA SETIAP PENGHUJUNG HARI...semak, mana2 yang dah siap, dan update to do list yang baru....dan ulang semula step no. 1...
.
NOTE : Banyak masa kita hilang atau bocor bila kita layan benda2 yang kurang penting dalam menyelesaikan tugasan kita.
.
.



Kebocoran Sumber.004

3) KEBOCORAN TENAGA

Tenaga ada banyak jenis tenaga, sama ada tenaga elektrik, tenaga dalaman atau tenaga kita sendiri...
Saya lebih nak focus kepada tenaga kita sendiri...
So, cadangan saya, focus kepada apa2 yang boleh mendatang manfaat...tak semestinya manfaat dunia...yang lebih penting sebenarnya manfaat untuk kita ke akhirat. Yang ini anda kena identify sendiri mengikut keutamaan...

Focus kepada...

HVFDA - HIGH VALUE FIX DAILY ACTIVITY
jangan focus kepada

LVFDA - LOW VALUE FIX DAILY ACTIVITY
Sekian...semoga bermanfaat..


Sekian

Aziz Riadi
Takaful Business Coach
019-323 2121
www.azizriadi.com
www.aarassociates.com


Banner Fb Page Version 2.1

21 December 2016

Hibah - Pelbagai Jenis, Perbezaan dan Pelaksanaan.

Assalamualaikum semua pembaca budiman....

Kebelakangan ini, saya terima banyak pertanyaan mengenai hibah...dan ada yang tak faham apa itu hibah, tujuan dan pelaksanaannya....So, saya berikan beberapa contoh yang common dan banyak diamalkan dalam kehidupan dalam masyarakat kita. Penjelasan ini lebih kepada penjelasan umum bagi memudahkan orang ramai memahami konsep hibah dan fungsinya. Untuk takrifan khusus dan teknikal, anda boleh rujuk kepada Pegawai Pengurusan Harta Pusaka. Saya terangkan lebih kepada pratikalnya.


Jenis2 Hibah.001

KENAPA HIBAH?

APA ITU HIBAH? - TAKRIFAN UMUM


DALAM Islam, hibah adalah salah satu cara pemilikan harta yang sah di sisi syarak. Ia berkait rapat dengan beberapa konsep pemilikan harta yang lain seperti wasiat, wakaf dan faraid. Namun, hukum dan ciri-ciri konsep tersebut berbeza antara satu sama lain. 

Hibah dari segi bahasa bermaksud pemberian sama ada dalam bentuk ain atau manfaat, manakala mengikut istilah syarak, hibah merupakan suatu akad pemberian harta yang dilakukan oleh seseorang secara sukarela kepada seseorang yang lain ketika tempoh hidupnya tanpa sebarang balasan (‘iwad).


JENIS-JENIS HIBAH.


1- HIBAH SEMPURNA


Hibah SEMPURNA maksudnya adalah, proses perpindahan harta tersebut telah sempurna semasa pemberi hibah hidup. Harta yang dimiliki oleh pemberi hibah juga perlu sempurna (sebagai contoh, kalau nak hibahkan kereta, kereta mestilah dah habis hutang)...jadi, bila harta tersebut dihibahkan kepada penerima hibah, dan process tukar hakmilik telah dibuat dengan sempurna, harta tersebut bukan lagi milik pemberi hibah...

Jadi, sekiranya pemberi hibah meninggal dunia harta yang telah sempurna pindah milik tidak menjadi harta pusaka, dan tidak perlu melalui process pembahagian harta pusaka.


Semua harta2 yang masih atas nama pemberi hibah dan apabila pemberi hibah meninggal dunia, wajib diuruskan mengikut undang2 harta pusaka Islam. Iaitu, kena settlekan hutang si mati dulu. Hutang dengan Allah (kalau belum dibuat haji, kena buat upah haji dan sebagainya)...kalau ada nazar, puasa (kena bayar fidiyah dan sebagainya)....selepas tu, settlekan hutang dengan manusia..then baru lah dibahagikan baki harta kepada waris2 yang layak dan masih hidup...

2- HIBAH HASRAT

Hibah HASRAT ni pula, hibah yang dibuat dalam wasiat (tapi tak belum pindah milik lagi)...Jadi, ia perlu melalui process pengesahan hibah iaitu..


  1. Kena lantik peguam syari'e untuk membuat permohonan di Mahkamah Syariah
  2. Permohonan akan diproses oleh Mahkamah Syariah
  3. Perbicaraan (perjumpaan antara pihak mahkamah, orang yang menuntut dan peguam syarie serta waris-waris yang terlibat)
  4. Selesai proses nombor 3, baru lah pihak Mahkamah akan memberi pengesahan Hibah kepada penerima hibah dan baru lah akan dimasukkan kembali dalam proses tuntutan untuk mendapatkan Surat Kuasa Tadbir (Letter of Administration (LA) atau Perintah Pembahagian (Distribution Order)).
Nota : Apa jadi kalau dalam perbicaraan ada bantahan?...Mahkamah akan putuskan sama ada hibah yang dipohon sah atau tidak. Kalau tidak, harta yang dipohon utk hibah tersebut perlu dibahagikan ikut persetujuan semua waris dan kalau waris tidak mendapat kata putus, maka pembahagian akan diputuskan melalui pembahagian faraid. Hibah HASRAT ini juga tertakluk kepada hutang si mati. Maksudnya mana2 penghutang boleh menuntut kepada waris atau penerima hibah (hasrat) ini sebelum process pengesahan hibah dibuat.

Comment Saya : Sebab tu, hibah perlulah dibuat sama ada secara sempurna. Dan antara cara yang paling mudah dan praktikal adalah dengan cara kita buat HIBAH BERSYARAT melalui plan takaful. Sila rujuk topik HIBAH BERSYARAT di bawah.


3- HIBAH AMANAH

Hibah AMANAH ini pula, setakat ni hanya ada pada Saham Amanah yang saya tahu adalah Saham Amanah yang di bawah PNB (Permodalan Nasional Berhad)....

Berikut adalah konsep Hibah Amanah yang diamalkan oleh PNB.

Ia adalah

  • Hibah Amanah Saham Amanah ASNB adalah pemberian baki pelaburan unit amanah di dalam tabung unit amanah oleh Pemegang Unit ASNB atas dasar kasih sayang sewaktu hayatnya secara sukarela. 
  • Pemberian tersebut adalah melalui ijab dan qabul (sighah) di dalam Suratikatan Hibah Amanah yang memperuntukkan terma-terma dan syarat-syarat yang dipersetujui.
  • Harta-harta Hibah akan ditadbir oleh Pemegang Amanah sebelum diserahkan kepada Penerima-penerima Hibah selepas kematian Pemegang Unit menurut terma-terma dan syarat-syarat Suratikatan Hibah Amanah yang dipersetujui oleh pihak-pihak yang terlibat.
  • Pemegang Saham Amanah ASNB (Pemilik account) perlu membuat permohonan Hibah Amanah dengan PNB. Jadi, apabila pemegang account ASNB tersebut meninggal dunia, semua baki pelaburan akan dipindahkan kepada penerima hibah Amanah...dan ia adalah milik penuh penama Hibah dan tidak boleh dituntut oleh orang lain.
  • Syarat2 dalam amanah hibah ASNB ini perlu dipatui antaranya adalah, sekiranya pemegang account hendak tukar penama hibah, mereka perlu mendapatkan KEBENARAN daripada penama hibah. Dan ini, saya lihat mungkin akan berlaku masalah sekiranya ada masalah dalam perhubungan antara pemegang account dan penerima hibah tersebut.
Boleh rujuk di sini untuk HIBAH AMANAH ASNB di bahagian INSTRUMEN PERWARISAN.


4- HIBAH BERSYARAT (HIBAH TAKAFUL)
  • Kenapa ada syarat pulak?...ya, syarat yang dimaksudkan adalah "PEMBERI HIBAH PERLU MENINGGAL DUNIA" dan kemudian barulah harta hibah itu wujud dan diberikan kepada penerima hibah secara mutlak. Sekiranya belum meninggal dunia, harta hibah tersebut hanya wujud dalam bentuk jaminan kewangan dari syarikat takaful (dalam bentuk sijil takaful)
  • Hibah bersyarat adalah satu istilah yang digunakan merujuk kepada plan takaful yang mana manfaat kematian akan terus dibayar kepada penerima hibah (yang diletakkan dalam borang penamaan). Dan bayaran pampasan takaful tersebut tidak akan melalui process pembahagian harta pusaka sebab, pampasan hibah takaful tidak termasuk dalam harta pusaka. 
  • Ini berdasarkan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, Jadual 10, Seksyen 142, Perenggan 3(2), di mana akta tersebut menyatakan bahawa:
Suatu penamaan oleh peserta takaful menurut subperenggan 2(1) bagi seorang penama untuk menjadi seorang benefisiari di bawah hibah bersyarat, hendaklah, walau apa pun mana–mana undang–undang bertulis, mempunyai kesan memindahkan pemilikan, dan hendaklah memindahkan pemilikan, manfaat takaful yang kena dibayar itu kepada penama itu atas kematian peserta takaful itu dan manfaat takaful sedemikian yang dipindahkan tidak menjadi sebahagian daripada harta pusaka peserta takaful yang mati itu atau tertakluk kepada hutangnya
Sila rujuk dokumen Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia.


  • Antara statement yang anda kena tahu dalam perenggan ini adalah, HIBAH TAKAFUL TIDAK MENJADI SEBAHAGIAN HARTA PUSAKA, jadi, ia tidak terakluk kepada hutang si mati (peminjam hutang tak boleh nak tuntut kecuali tujuan simati amik takaful adalah untuk pemalsuan (fraud) si peminjam). Sebab tu, HIBAH TAKAFUL lebih mudah disampaikan kepada pewaris sebab tidak perlu melalui proses pembahagian harta pusaka.


BAGAIMANA HIBAH TAKAFUL BERFUNGSI?

Hibah TAKAFUL ini boleh digunakan untuk pelbagai fungsi atau tujuan...antaranya adalah..

1- REPLACEMENT OF INCOME (Penggantian Pendapatan)

Anda ingat kisah Pegawai JPJ yang kena langgar dengan lori treler dan meninggal dunia di tempat kejadian semasa beliau bertugas?




Ini antara risiko dalam kehidupan yang kita boleh IGNORE (tak amik kisah)...tapi kita tak boleh nak menafikan. Suami pergi balik kerja, cukup bulan bawak balik gaji untuk anak dan isteri. Tapi, tiba2, pergi kerja terus tak balik2....jadi bagaimana perbelanjaan kehidupan untuk keluarga?...Bukankah lebih baik kalau sebagai ketua keluarga kita sediakan duit belanja sekiranya ditakdirkan pergi dahulu selama-lamanya....Tapi sekiranya ada diantara kita tang tidak ambil kisah perkara ini, tidak menjadi masalah...sebab keluarga anda tanggungjawab anda. 

Untuk isteri-isteri...anda harus PAKSA suami anda untuk consider benda nie, sebab kalau suami puan-puan tiada, Puanlah yang akan menjadi ketua keluarga. Sebelum mereka gunakan duit lebihan kepada perkara2 lain yang kurang penting, lebih baik gunakan untuk sediakan hibah takaful kepada keluarga.

Sebenarnya tak mahal pun untuk mencarum duit dalam hibah takaful nie, anda cuma perlu buat budget dan allocate 5%-7% dari income anda untuk dapatkan perlindungan takaful sebagai pengganti pendapatan anda. Sekiranya anda ingin tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi)

2- SEBAGAI BACKUP KEPADA HUTANG

Sekarang nie, banyak benda yang besar2 dibeli dengan berhutang. Rumah, kereta dan beberapa hutang lain seperti hutang belajar, dan sebagainya. Dan hutang ini merupakan satu perkara yang WAJIB dibayar dan sebagai orang Islam kita wajib tahu perkara ini. Sebab tu, kalau anda pernah solat jenazah, sebelum jenazah disolatkan, imam akan bertanya kepada hadirin yang hadir mengenai sesiapa yang ada memberi hutang kepada si mati, sila tuntut dengan waris. Barulah solat dimulakan.

Jadi, HIBAH TAKAFUL nie boleh dijadikan sebagai cagaran hutang sekiranya meninggal dunia atau lumpuh kekal keseluruhan yang mana tak boleh nak kerja dan menyebabkan risiko hilang punca pendapatan. Jadi, kalau ada hibah takaful, ia mungkin akan memberi sedikit kelegaan dari segi kewangan.

3- SEBAGAI HARTA UNTUK DIWARISI

Sekiranya kita ada anak-anak yang sedang membesar, dan kita sayangkan mereka dan ingin mewariskan harta kepada mereka. Cuma, kalau kita ada rumah sebiji, sedangkan anak 5 orang, ada kereta mungkin 2 biji, sedangkan anak 5 orang....so, kita boleh gunakan hibah takaful sebagai harta untuk diwariskan dengan lebih mudah. 

Contoh, kita nak berikan anak kita RM 100,000 setiap orang selepas ketiadaan kita...kalau kita nak simpan duit sendiri, kita kena ada RM 500,000 (merujuk kalau anak 5 orang)...tapi, kalau dengan hibah takaful, mungkin kita hanya perlu simpan RM 250 - RM 300 sebulan (bergantung kepada umur) untuk mendapatkan perlindungan RM 500,000. Jadi, kita keluarkan RM 1 untuk dapatkan RM 2,000 dengan hibah takaful, berbanding RM 1 untuk dapatkan RM 1 kalau simpan sendiri dalam bank.

So, terpulang kepada anda untuk sediakan wang atau harta kepada waris anda...waris anda, tanggungjawab anda.

Ada pelbagai jenis lagi fungsi hibah Takaful. Sekiranya anda ingin tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (whatsapp or call) - Aziz Riadi...saya akan kongsikan cara bagaimana kita boleh gunakan duit-duit bocor (maksudnya) setiap bulan tak tahu ke mana duit tu pergi (untuk beli apa), untuk mendapatkan perlindungan hibah takaful. FREE CONSULTATION. 

Akhir sekali...KALAU TAK PAYAH HIBAH, TAK BOLEH KE?

BOLEH, tapi kena lalui process pembahagian harta pusaka (sama ada melalui wasiat, kalau ada)...yang mana process akan jadi lebih panjang dan rumit sekiranya waris tidak setuju dengan pembahagian. Dan sekiranya itu berlaku, pembahagian mengikut Faraid akan digunakan. 

"KELUARGA ANDA, TANGGUNGJAWAB ANDA"...

Sekian

Aziz Riadi
Takaful Business Coach
019-323 2121
www.azizriadi.com
www.aarassociates.com




Banner Fb Page Version 2.1

13 December 2016

Harga Caruman Naik Harga Setiap Tahun

Assalamualaikum...kepada pelanggan dan pembaca sekalian...

Saya ada terima beberapa message dari client saya mengenai kemungkinan harga takaful akan naik pada tahun hadapan (2017)...


Screenshot_2016-12-13-21-35-42_resized_20161213_093604206

Ok...baiklah...saya akan terangkan secara layman term..(utk memudahkan orang ramai faham)..

1. Konsep Takaful

Seperti yang anda sedia maklum, bahawa konsep takaful nie adalah "tolong menolong" antara pemegang sijil. Untuk memudahkan anda sekalian faham..macam skim khairat kematian masjid (so, setiap ahli keluarga qariah masjid) mencarum setiap tahun dalam tabung khairat tu. So, kalau ada ahli qariah yang meninggal dunia, duit tabung tersebut akan digunakan untuk membiayai kos pengurusan jenazah hingga selesai.


So, sama jugak konsep takaful...cuma , duit caruman tersebut yang dinamakan "tabarru''" diuruskan oleh syarikat Pengendali takaful (Takaful Operator). Jadi mereka akan uruskan duit tersebut atas pengawasan BANK NEGARA MALAYSIA. Jadi pengendali Takaful tidak boleh menyalahkan dana tabarru tersebut sesuka hati. Hanya untuk kegunaan claim2 yang genuine (tiada sebarang penipuan) sahaja yang akan dibayar.


2. Caj Tabarru'

Caj Tabarru ini akan dikumpulkan dalam satu tabung dana yang dinamakan "DANA TABARRU'"...dan setiap bayaran claim akan menggunakan dana tersebut. Untuk pengetahuan anda semua, caj ini bergantung kepada risiko peserta. Iaitu ia bergantung kepada jantina, merokok atau tidak, tahap kesihatan, jenis pekerjaan dan umur.

Sebagai contoh, semakin meningkat umur, semakin tinggi caj tabarru' tersebut. Sila lihat gambar dibawah. Sebenarnya statement ini memang ada dalam setiap quotation atau sales illustration untuk semua syarikat pengendali takaful satu Malaysia. Sebabnya, ia adalah antara syarat yang perlu diterangkan kepada client atau bakal client sebelum mereka menjadi ahli atau sign up.



Kalau anda boleh baca statement di atas...tabarru' caj akan meningkat ikut umur. Dan ada kemungkinan dana simpanan (cash value) yang terkumpul tak cukup untuk cover kenaikkan caj tabarru' tersebut disebabkan oleh pulangan pelaburan yang teruk dalam tempoh masa yang lama....dan boleh menyebabkan sijil mungkin lapsed (luput, iaitu tak cover)...Jadi, apa yang client kena buat sama ada, tambah caruman atau pun kurang kan manfaat, untuk pastikan dapat coverage.

Jadi, secara ringkasnya...tiada jaminan harga tidak akan naik pada masa akan datang...Sekiranya ada agent yang berkata demikian, anda boleh semak dengan syarikat Pengendali Takaful tersebut..mungkin agent tersebut hanya ingin menjual tanpa mementingkan keperluan untuk client dapat maklumat dengan betul.

4. Bila yang akan naik harga dan macam mana process naik harga. 

So, bila pula akan naik harga?...dan macam mana process naik harga?..

Sebagai pengetahuan asas kepada pembaca sekalian....dalam plan takaful yang anda ambil sebenarnya terdapat pelbagai manfaat tambahan yang dinama sebagai RIDER...dan setiap rider ini mempunyai caj2 yang tertentu.

Berdasarkan pengalaman dan pengetahuan teknikal saya....Caj Tabarru yang paling tidak boleh dijangka dan dikawal adalah yang melibatkan MEDICAL. Iaitu MEDICAL CARD. Sebab apa?...Sebab medical card ini sangat terkesan dengan faktor inflasi dan penyalahgunaan manfaat (fraud dan sebagainya)...jadi, yang biasa terkesan adalah caj medical card. 

Bagaimana dengan caj2 lain?...adakah tak meningkat?...

Caj manfaat lain pun meningkat, tapi biasanya boleh dikawal dan dijangka...sebegai contoh, caj untuk manfaat kematian...pihak actuarist (pegawai yang membuat kira2 risiko kematian untuk mengeluarkan harga yang patut dikenakan) boleh menggunakan data-data yang ada untuk mengeluarkan caj dan dari situ mereka boleh kira risiko. Dan jarang kita dengar, orang nak cuba2 claim mati atau lumpuh kekal keseluruhan....kalau MATI is MATI dan LUMPUH is LUMPUH....yang biasa orang manipulate adalah BIL HOSPITAL...dan bil hospital juga terbeban dengan faktor inflasi teknologi perubatan, ubat dan perkhidmatan yang berkaitan.

So, berdasarkan pengalaman saya hampir 15 tahun dalam bidang ini...yang hanya akan naik harga sehingga client kena tambah caruman adalah untuk manfaat PERUBATAN (MEDICAL CARD)..yang lain2 setakat ini, tiada pertambahan caruman...cuma kenaikan caj tabarru untuk faedah selain medical card ini boleh ditampung dengan cash value (nilai tunai) sijil takaful tersebut.

Dan biasanya, pihak pengendali takaful akan memberikan notis 90 hari sebelum kenaikkan dibuat. Clause ini memang ada dalam setiap sijil takaful yang dikeluarkan. Anda boleh semak sekiranya ingin mendapatkan kepastian.

Berapa naik?...

Bergantung kepada faktor umur...kalau ikutkan pengalaman saya antara 10% hingga 15% dari jumlah caj tabarru untuk manfaat medical card...tapi bergantung kepada sijil masing dan keputusan syarikat....

Sebagai contoh....sekiranya caruman anda RM 200 sebulan termasuk medical card...dan caj medical card adalah RM 125. So, sekiranya ada kenaikkan 10%...bukan dikira RM 200 x 10%...tapi RM 125 x 10%...so, kenaikkan adalah RM 12.50 dan bukannya RM 20.00


Berapa kali naik?..

Tiada sebarang ketetapan khusus...sekiranya pihak Pengendali Takaful boleh bertahan dengan harga sedia ada, akan tiada kenaikkan. Tapi sebaliknya, kalau pihak pengendali takaful merasakan perlu ada kenaikkan, mereka kan naikkan atas kelulusan bank negara.

Kalau ikutkan pengalaman saya...dalam 5-6 tahun akan ada sedikit perubahan harga. Bergantung kepada kadar inflasi dan beberapa faktor lain.

Biasanya....kenaikkan harga akan bermula dengan product baru atau pencarum2 baru. Sebagai contoh...sekiranya anda sign pada tahun 2015...kemudian...ada kenaikkan harga caj tabarru untuk medical card...so, biasanya untuk client yang baru ambil sekarang nie, caj mereka lebih tinggi berbanding dengan client yang ambil pada tahun 2015. Dan inilah yang biasanya disebut2 oleh agent yang mengatakan "Tahun hadapan akan naik harga"....ada betulnya juga statement tersebut, tapi kebanyakkan agent salah guna statement tersebut seolah2 kalau sign up skrg harga tak naik lagi dan tak naik sampai bila2....

"Tak naik lagi tu mungkin betul, tapi kalau tak naik sampai bila2 itu memang tak betul"..ini yang client patut kena alert.

5. Kenapa ada agent kata harga takaful tak naik-naik ikut umur?

Secara konsepnya dan dalam quotation yang ditunjukkan memang tak naik, tapi, seperti yang saya nyatakan di atas tadi...pihak pengendali takaful ada hak untuk naikkan jika perlu. Cuma, kalau pulangan pelaburan dana takaful tersebut dapat menampung kenaikan caj tabarru'...jadi, tiada la kenaikkan...tapi, kalau pulangan pelaburan setiap tahun teruk...mungkin akan dinaikkan. Selain itu, ada juga faktor2 lain seperti yang saya nyatakan di atas.

Adakah ini terpakai hanya untuk PRUBSN Takaful sahaja?..

Jawapan saya..tidak..sebab business konsep ini digunakan oleh kesemua syarikat pengendali takaful...sebab apa?...sebab risiko mereka sama sahaja...dan kalau mereka menjanjikan bulan bintang dan kata "CARUMAN DIJAMIN TIDAK NAIK SAMPAI BILA2"....dan sekiranya risiko yang saya sebutakn di atas berlaku...dari mana mereka nak cover tabung DANA TABARRU' tersebut...


Sekian untuk pengetahuan anda....Sekiranya terdapat sebarang persoalan atau ingin mendapatkan khidmat nasihat kewangan, boleh hubungi saya di 019-323 2121.

Aziz Riadi
Takaful Business Coach
Prudential BSN Takaful

www.azizriadi.com
www.aarassociates.com


Banner Fb Page Version 2.1

07 December 2016

AGENCY MONTHLY GATHERING

PENGUMUMAN

AGENCY MONTHLY GATHERING (AMG) 

MUQMEEN GROUP KLANG


AMG 12 2016 Poster

LOKASI :

Ground Floor, 67, Jalan Plumbum P7/P,, Bangunan PKNS BizPoint, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

SEMUA DIWAJIBKAN HADIR. CABUTAN BERTUAH ISTIMEWA DAN SPEAKER JEMPUTAN HEBAT SERTA PELBAGAI MAKLUMAT PENTING UNTUK ANDA.