16 October 2018

PERBEZAAN ANTARA TAKAFUL DAN INSURANS

Apa itu Takaful?

Takaful adalah kata terbitan bahasa arab “kafala” yang bermaksud “jamin” dan perkataan Takaful membawa maksud saling menjamin. Istilah Takaful telah digunapakai dalam konteks insurans secara Islam. Ia merupakan satu perjanjian antara sekumpulan peserta untuk saling menjamin antara satu sama lain apabila berlakunya musibah atau kerugian tertentu.

Konsep saling menjamin atau insurans ini telah wujud sekian lama. Salah satu daripadanya ialah penggunaan konsep “Aqilah” yang digunapakai oleh masyarakat Arab jahiliyah. Keadaan bangsa Arab yang tinggal dalam bentuk kesukuan atau kabilah membolehkan amalan ini dilakukan. Sekiranya berlaku pergaduhan dan menyebabkan kematian satu pihak maka pihak yang membunuh akan dikehendaki membayar ganti rugi kepada keluarga orang yang terbunuh. Bayaran ganti rugi itu akan dikutip di kalangan ahli suku atau Kabilah si pembunuh. Ia merupakan satu bentuk jaminan yang wujud pada ketika itu.

Takaful yang wujud pada hari ini pula adalah Takaful berbentuk perniagaan (Tijari) di mana sebuah syarikat menjalankan satu bentuk perniagaan yang bertujuan untuk memberikan jaminan yang berlandaskan Syara’ iaitu terhindar daripada unsur :


  • Riba (bunga), 
  • Maisir (perjudian) dan 
  • Gharar (ketidakpastian)

Untuk tidak terlibat dengan unsur-unsur tersebut, perniagaan Takaful menggantikannya dengan konsep Tabarru’ (derma) dan perjalanan operasinya menggunakan dua konsep muamalah Islam iaitu konsep “Mudharabah” dan “Wakalah”.


Dalam kontrak Takaful ini, peserta bersetuju untuk saling menjamin antara mereka. Ia berasaskan kepada sifat persaudaraan, kasih sayang dan saling bantu membantu. Dikatakan demikian kerana sumbangan wang yang diberikan oleh peserta akan dikumpulkan dan wang tersebut digunakan untuk membayar pampasan kepada peserta yang mengalami musibah atau kerugian.


Perbezaan antara Takaful dan Insurans



Screen Shot 2018-10-16 at 8.27.31 PM

Gambar Penuh : https://flic.kr/p/2c31p5f
Takaful dan Insurans mempunyai tujuan yang sama iaitu memberikan jaminan dan bantuan kepada peserta dalam bentuk kewangan. Namun di antara keduanya terdapat perbezaan yang besar. Perbezaan yang wujud dapat dilihat daripada beberapa sudut berikut:

Hukum

Perniagaan Takaful adalah halal dan umat Islam harus menyertainya sementara perniagaan insurans telah diputuskan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan juga majlis-majlis fatwa lain. Perniagaan insurans mengandungi unsur Riba, Maisir dan Gharar. Maka membeli polisi insurans dan segala hasil pendapatan daripada syarikat inurans adalah haram.

Kontrak asas yang digunapakai

Dalam Insurans konvensional kontrak yang digunapakai ialah kontrak pertukaran (Mu’awadat) iaitu dalam bentuk jual beli. Sementara Takaful menggunakan kontrak derma (Tabarru’)

Kontrak-kontrak lain

Dalam Insurans konvensional tidak terdapat kontrak-kontrak lain selain kontrak jual beli. Tetapi dalam Takaful, digunakan kontrak wakalah (agensi) dan kontrak Mudharabah (perkongsian untung rugi)

Tanggung jawab pemegang polisi

Peserta Takaful akan menyumbang caruman untuk saling menjamin di antara semua peserta sementara pembeli insurans akan membayar premium kepada penanggung insurans. Penyertaan Takaful merupakan satu akad di kalangan peserta tetapi pembelian insurans adalah satu kontrak di antara penginsurans dan pemegang polisi.

Saluran pelaburan

Pelaburan kumpulan wang Takaful akan dilaburkan melalui instrumen pelaburan yang diharuskan dan pelaburan ini hanya akan dilakukan ke atas syarikat-syarikat yang telah dikelaskan sebagai patuh Syariah. Penentuan ini adalah berdasarkan senarai patuh Syariah yang dikeluarkan oleh Suruhan Jaya Sekuriti (SC).

Pelaburan syarikat insurans pula adalah bebas kepada semua jenis instrumen tidak mengira sama ada halal atau tidak. Ini termasuklah pelaburan ke atas syarikat perjudian dan arak.

Perjalanan operasi

1.       Syarikat Takaful mempunyai Majlis Penasihat Syariah yang bertanggung jawab memberikan nasihat terhadap segala aktiviti termasuk pelaburan. Selain itu syarikat Takaful juga mempunyai unit Syariah yang berperanan sebagai sekretariat kepada Majlis Penasihat Syariah.  Syarikat insurans tidak mempunyai bahagian penasihat Syariah kecuali Syarikat MCIS Zurich Insurance. Walaupun begitu, penasihat Syariah ini hanya memberi nasihat dalam bebarapa perkara tertentu sahaja. Namun perjalanan operasinya masih lagi peniagaan insurans konvensional.

2.       Pengendali-pengendali Takaful di Malaysia menggunakan dua model perniagaan Takaful iaitu model Mudharabah (perkongsian untung rugi) dan model Wakalah (agensi). Kebanyakan pengendali Takaful menggunakan model Wakalah dan model Mudharabah digunakan oleh Syarikat Takaful Malaysia Berhad.

3.       Segala hasil tidak halal yang diperolehi oleh pengendali Takaful tidak akan dikira sebagai pendapatan syarikat sebaliknya akan dimasukkan ke dalam tabung kebajikan. Syarikat insurans tidak mempunyai unsur ini.

4.       Pengendali Takaful wajib membayar zakat perniagaan dan cukai tetapi syarikat insurans hanya membayar cukai.

Aspek perundangan

Pengendali Takaful tertakluk kepada Akta Takaful 1984 sementara syarikat insurans tertakluk kepada Akta Insurans 1963 (pindaan 1996).

Namun pada tahun 2013. Semua Akta Takaful telah tertakluk kepada akta terkini iaitu IFSA 2013 (Islamic Financial Services Act 2013)

Sebelum kewujudan Takaful, umat Islam terpaksa membeli polisi insurans. Tetapi kini dengan wujudnya banyak syarikat pengendali Takaful, maka ia bukan lagi menjad arternatif atau pilihan kepada umat Islam tetapi seharusnya umat Islam menolak insurans konvensional dan menyertai Takaful. Mudah-mudahan industri Takaful dan sistem kewangan Islam di Malaysia akan terus perkembang dengan subur agar dapat memartbatkan Syariat Islam yang syumul.

Artikel asal : https://ustazsaifudin.wordpress.com/2008/08/26/perbezaan-antara-takaful-dan-insurans/

15 October 2018

MACAM MANA NAK CONSISTENT SEBAGAI AGENT TAKAFUL?

Kebanyakkan kalau saya jumpa agent2 yang baru nak up nie, atau pun agent2 yang dah lama tapi hilang momentum. Antara cabaran utama adalah untuk consistent. Dulu ok, sekarang slow. Dulu semangat, sekarang kurang semangat.

So, actually...nak jadi consistent ni...kita boleh belajar. Cuma sama ada kita sanggup tak sanggup buat sahaja. Nak bagi kita sanggup..kita mestikan ada matlamat yang jelas dan bermakna pada kita. Kalau matlamat tak jelas, then takde makna dalam hidup kita....kalau kita jumpa cabaran sikit je, kita terus tak de semangat dan akan focus kepada benda yang negative. Sebaliknya kalau kita punya dream tu sangat jelas dan bermakna pada kita...kalau ada sebarang masalah, cabaran dan dugaan sekali pun, kita akan tetap teguh dengan apa yang patut kita buat (process) untuk kita berjaya. Sebab process tersebut adalah apa yang kita boleh control. Result kita tak boleh control.

So, saksikan video di bawah untuk dapatkan tips untuk consistent.

Encik Dzulkarnaen - merupakan MDRT 4 tahun dengan purata production RM 500,000 dan ke atas. Consistent....




Sekiranya anda berminat untuk tambah income seterusnya boleh menjadi pemula dalam mengejar impian ke arah Financial Freedom..boleh DM saya di http://financialcoach.wasap.my.

Terima Kasih

Aziz Riadi
www.azizriadi.com
www.fb.com/azizriadi

14 October 2018

PAMPASAN TAKAFUL BUKAN UNTUK JADIKAN KAYA RAYA

Saya pernah dapat feedback dari netizen pasal kalau betul la Takaful nie betul boleh bantu orang...dan bagi pampasan juta2 atau ratus2 ribu...kenapa dia tak pernah tengok atau jumpa orang yang dapat pampasan takaful kaya raya...

So, saya nak jawab sikit pertanyaan ni..



1) Biasanya kalau pun waris dapat pampasan juta2...mereka takkan hebah2kan..sebaliknya senyap2 sebab takut nanti ramai yang ambil kesempatan. Sedangkan duit pampasan tersebut adalah untuk kegunaan waris2 yang telah pun ditinggalkan oleh pemilik sijil takaful apabila musibah datang. Atau sebagai living expenses sekiranya lumpuh kekal atau tak mampu nak bekerja sama ada disebabkan oleh penyakit atau kemalangan.

2) Kalau dapat claim pun, ia bukan untuk jadikan waris kaya raya, tapi lebih kepada untuk dapat kembalikan kepada kepada tahap hidup dari segi kewangan sama seperti orang yang ditimpa musibah masih sihat dan mampu sediakan duit belanja..

Saya ada video di bawah nie, kisah benar, client saya meninggal dunia dan dapat pampasan 1/2 juta lebih...







Kepada yang ingin mendapatkan khidmat nasihat kewangan atau business...boleh DM saya di http://financialcoach.wasap.my 

Terima kasih.

AAR

13 October 2018

KESAN KEWANGAN AKIBAT SAKIT KRITIKAL

SAKIT KRITIKAL atau CRITICAL ILLNESS merupakan penyakit yang semakin common (biasa) pada masa sekarang ni. Kalau 10-20 tahun dulu, kes-kes seperti cancer, sakit jantung atau sakit buah pinggang amat jarang kita dengar atau lihat. Tapi, semenjak akhir2 nie, banyak case2 baru berlaku.

Mungkin ia berlaku kepada orang yang jauh dari kita, atau yang kita langsung tak kenal. Kemudian terjadi kepada orang2 disekeliling kita yang kita kenal, tapi tak rapat...dan semakin lama, semakin ramai kenalan yang rapat dengan kita pun ada mengidap sakit kritikal nie ada juga yang dari keluarga kita.

Oleh kerana penyakit ini dikategorikan sebagai penyakit yang boleh memberi kesan yang besar kepada sesiapa yang mengidapnya, ia dinamakan KRITIKAL..iaitu bahaya dan boleh membawa maut. Yang paling biasa adalah, ia akan memberikan kesan secara kewangan, emosi dan juga kesan-kesan sampingan lain.

Cuma, saya nak kongsikan kepada anda, mengenai kesan kewangan akibat mengidap penyakit kritikal nie.



Kepada anda yang ingin mendapatkan khidmat nasihat mengenai pelan perlindungan perubatan dan juga sakit kritikal boleh DM saya di http://financialcoach.wasap.my.

Terima kasih.

AAR

10 October 2018

BILA NAK MULA PLAN UNTUK RETIRE?


[ BILA PATUT PLAN? ] Saya ada baca muka depan paper The Sun Daily awal bulan ni. Headline dia amat menarik perhatian saya. RETIREMENT AGE REVIEW? Kalau sekarang nie retirement age 60 tahun...then issue utama adalah masih ramai lagi umur 60 tahun tak boleh nak retire (terpaksa kerja) sebab tak cukup fund untuk retire. Living expenses terpaksa kena tanggung dan duit dalam EPF tak cukup untuk mereka berhenti kerja dan enjoy retirement day. Bila patut plan untuk retirement nie?... Bila saya buat survey pasal retirement nie, ramai yang saya jumpa (buat survey) dalam lingkungan awal 20-an, mereka langsung tak fikir pasal retire sebab mereka baru je start kerja. Untuk yang 30-an, mereka tak fikir lagi sebab mereka rasa mereka baru nak established dan stabilkan keadaan kewangan diri dan keluarga. Untuk yang 40-an mereka tak fikir lagi sebab mereka kena focus untuk besarkan anak dan anak2 nak belajar dan ada yang mula nak leisure2 dengan bercuti ke luar negara dan cuba untuk menikmati kehidupan yang diimpikan masa muda dulu...sebab masa muda2 dulu mungkin teringin tapi tak mampu. Akhirnya...bila start umur 50..baru fikir dan..ada masa 5-10 tahun sahaja untuk merancang dan masa tu sumber dah semakin terhad...dan akhirnya?...tak sempat.... So, terpulang kepada anda bila untuk anda start fikir.....sebab yang pasti..kalau umur panjang...memang akan sampai untuk untuk retire...sama ada kita suka atau tak suka..nak ke tak nak ke...memang tak boleh nak elak...RETIREMENT IS NOT AN OPTIONS...IT'S COMPULSORY...START TO PLAN NOW!! Kalau anda tak tahu macam mana nak mulakan....follow FB saya..in sha Allah saya akan kongsikan bagaimana untuk buat perancangan dari awal.
Whatsapp saya di http://financialcoach.wasap.my untuk mendapatkan idea untuk buat retirement planning.

Terima kasih.

Aziz Riadi
019-323 2121
www.fb.com/abdazizriadi