News Update!!!



TAMBAH INCOME ANDA SETIAP HARI!!!

BOP Banner 590 Width V2

04 September 2016

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 3.0.0.0 (June 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 3.0.0.0 (June 2016) sedia untuk di download.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..


Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.



Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.



Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.



Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.



Banner Fb Page Version 2.1

27 August 2016

TIPS TAKAFUL : APA YANG PALING ISTERI TAKUT SUAMI MEREKA BUAT?

Saya selalu cerita topik nie atau saya tanya soalan ini kepada prospect saya, agent saya, dan peserta seminar 1MST (1 Minute Sales Technique) saya.

Kalau 10 orang saya tanya...9 orang akan cakap “KAHWIN LAIN atau MAIN PEREMPUAN LAIN dan yang sama waktu dengannya”. Kalau setakat kahwin lain, tapi masih ada tanggungjawab, saya rasa ok lagi, tapi masalah utama adalah, kahwin lain dan tinggalkan isteri sedia ada.

Saya pun tanya lagi soalan... “Akak, sekarang nie akak masih cantik menawan macam nie, masih muda pun akak dah risau SUAMI cari lain dan tinggalkan akak...agak2..kalau tiba2 Allah nak uji, Akak duduk kat kerusi roda, nak mandi pun kena orang lain mandikan, nak makan pun kena orang lain sediakan, nak pakai baju pun kena ada orang pakaikan....agak2...masa tu, kita boleh paksa ke suami tak tinggalkan kita?”.....saya diam dan saya lihat wajah orang yang saya tanya tu. Tunggu apa respond mereka....so far, banyak antara mereka sedar, bahawa di saat beliau susah, beliau perlu ada backup plan sendiri terutamananya dari segi KEWANGAN.
Ada orang pernah bagitau saya, “Encik nie macam suruh saya tak percaya kat suami saya pulak”..Saya balas “Puan yang jawab soalan saya tadi yang Puan takut suami Puan ada perempuan lain...bukan saya yang nak suruh puan tak percaya kepada suami Puan”...:D. Saya senyum je.

Tapi, point kat sini adalah...sama ada anda suka atau tidak, percaya atau tidak....apa2 pun boleh terjadi. Saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri dalam berhadapan dengan situasi begini.

Ceritanya begini...

Pada tahun 2013...saya ada seorang agent yang memohon bantuan saya untuk uruskan claim client dia yang kena BREAST CANCER stage 3 dan kena operation. So, Alhamdulillah, semua nya berjalan lancar walau pun pada awalnya agak complicated sebab beliau pernah pergi buat check up kat klinik setiap tahun...walau pun tak berkaitan, tapi, semua report dari klinik tersebut diperlukan oleh syarikat takaful untuk pastikan penyakit yang beliau hidapi itu berlaku selepas beliau ambil plan takaful.

Beliau bekerja di sebuah jabatan kerajaan, walau pun mendapat kemudahan rawatan di hospital kerajaan, disebabkan masa menunggu untuk berjumpa pakar agak lama, jadi beliau menggunakan medical card beliau, Alhamdulillah, semuanya berjalan sempurna. Beliau mempunyai keluarga ( 5 orang anak)...tapi apa yang saya nak kongsikan adalah...apa yang selalu saya tekankan, berlaku kepada beliau....

Pada tahun 2016, beliau disahkan mengidap cancer lain pulak..iaitu kanser paru2. Mungkin cancer lama telah merebak. Walau pun sudah mendapatkan rawatan awal dan susulan...tapi, penyakit tersebut aktif semula. Apa yang paling menyedihkan lagi adalah...saya terima message dari agent saya, yang hubungan dengan suami pun menjadi renggang...dan now dalam process berpisah. Beliau sangat stress dan kami hanya mampu memberikan kata2 semangat sahaja....dan bantu dari segi kewangan (berdasarkan apa manfaat yang beliau ambil dengan syarikat Takaful)...Anda boleh baca message agent saya kepada saya yang sempat saya captured screen. Saya buat posting ini bukan untuk mengaibkan sesiapa..tapi lebih kepada tanggungjawab saya untuk kongsikan apa yang berlaku disekeliling kita yang kita boleh ambil pengajaran darinya....






So, dalam keadaan macam nie, apa yang kami sebagai agent, hanya boleh jalankan tanggungjawab kami dengan buat claim dan berikan kata2 semangat. Nasib baik juga beliau sempat ambil plan takaful dari PRUBSN Takaful pada tahun 2012, semua kos rawatan cancer beliau ditanggung oleh syarikat takaful dan beliau juga dapat pampasan sakit kritikal...dan beliau juga masih bekerja....apa yang saya lebih risau, kekadang kalau saya berjumpa dengan SURI RUMAH, yang menjaga anak sepenuh masa, dan apabila saya tanya mengenai perkara ini (Plan takaful untuk isteri)...mereka dengan sangat yakin..SUAMI SAYA DAH URUSKAN SEMUANYA.....Ya betul, suami Puan dah uruskan semuanya...,tapi, Puan tahu ke apa yang SUAMI puan uruskan?.....

Nasihat saya...kalau Suami anda dah uruskan sekali pun, anda patut ambil tahu dan fahamkan apa yang mereka uruskan. Dan kalau belum ada, PAKSA lah mereka untuk buat sesuatu mengenai apa yang saya ceritakan sebelum ini. Sebab apa yang saya lihat setelah saya buat PERSONAL FINANCIAL HEALTH CHECK dengan ramai prospect saya....ada banyak duit mereka bocor....dan mereka tak perasan duit mereka bocor. So, kepada suami....daripada duit tu bocor dan kita tak tahu ke mana ia bocor...lebih baik channelkan ke tempat yang lebih bermanfaat dan terutamanya...UNTUK ISTERI ANDA...UNTUK IBU KEPADA ANAK ANDA YANG BER “BIN” dan “BINTI” ANDA. Anda tidak perlu bersetuju dengan saya mengenai perkara ini sebagaimana orang lain juga tidak perlu nak fikir pasal keluarga anda. SEBAB...... KELUARGA KITA, TANGGUNGJAWAB KITA.

P/S : Kepada sesiapa yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan atau nak buat FINANCIAL HEALTH CHECK, boleh hubungi saya. Semak tahap kesihatan poket anda...

Sekian dari saya...

AZIZ RIADI Takaful Business Coach 019-323 2121

www.azizriadi.com
www.aarassociates.com
www.facebook.com/aar.associates

See Full Article at http://goo.gl/txvjRZ


#gitewkekdahnya #mgklang #muqmeengroup #prubsntakaful #prudential #medicalcard


Banner Fb Page Version 2.1

22 August 2016

MG KLANG : PROJECT CHANGE

162815605 

Assalamualaikum semua business partner dan staff MG KLANG.

Sebelum saya pergi terangkan lebih dalam, saya ingin membawa anda untuk merenung sejenak keadaan agency kita sekarang. Khususnya MG Klang.

Apa yang saya lihat, kita boleh pergi lebih jauh dari apa yang kita dapat sekarang. Cuma kita masih belum berikan yang terbaik. Setelah beberapa ketika saya monitor performance setiap unit hasil dari VB Sheet dan WBC setiap minggu...kita memerlukan DREAM TEAM yang mempunyai 9,9 WINNING SPIRIT...iaitu HIGH WILLINGNESS (Attitude) & HIGH CAPABILITIES (Skill & Knowledge).

Pihak management (Managers dalam MG Klang) telah berbincang dan mencadangkan untuk kita buat perubahan dalam agency. Oleh kerana perubahan memerlukan masa (perlu melalui beberapa proses)...kami telah bersetuju untuk buat program ini dalam bentuk projek. Iaitu...ada masa ia bermula, ada masa ia progress dan ada masa ia tamat. Kami namakan sebagai "PROJECT CHANGE".

Untuk membolehkan project ini berjalan lancar, ia memerlukan penglibatan anda semua dalam MG Klang (Managers, AUMs, LMTs, Captains, Agents dan Staff). Jadi, saya ingin mendapatkan persetujuan daripada setiap individu yang terlibat dalam projek ini untuk menjawab beberapa soalan survey untuk memastikan yang anda  faham kenapa kita perlu mulakan projek ini. Projek ini adalah untuk kepentingan semua dan bukan hanya tertumpu kepada kepada kepentingan individu khususnya dalam usaha untuk kita mencapai VISI, MISI dan GOAL agency.


Sila click link di bawah untuk menjawab soalan.

PROJECT CHANGE SURVEY

14 August 2016

Tips Pendakian Hidup Berniaga : Pre-Mature Comfort Zone




Comfort Zone

Tahun 2016, antara cabaran utama saya dalam develop agency adalah terdapat sebilangan besar senior agent ( more than 3 years) dan now bertambah mencabar lagi bila dah start merebak ke agenct baru, below 3 tahun, iaitu Pre-Mature Comfort Zone. 

Apa itu Pre Mature Comfort Zone?

Berasa selesa sebelum masanya. Ya, saya tahu income business insurance / takaful ni sampai satu masa akan consistent dan kalau tak buat sales sekali pun, income tetap maintain, and sesilap naik sebab ada client yang bayar yearly atau sebagainya. Bila kita mula selesa, perasaan tersebut dah mula buatkan kita rasa best dan pada masa yang sama, setiap kali commission masuk, ia berlebih dari jumlah yang perlu utk berbelanja. Apa tidaknya, kalau dulu nak dapatian income RM 3,000 sebulan, kita kena berikan commitment 100% kalau tak mungkin kita tak dapat naik gaji pada tahun berikutnya atau mungkin tak dapat bonus. Atau pun yang lebih merisaukan kalau dapat notice berhenti kerja. Tapi kalau dalam business takaful, untuk dapatkan RM 3,000, mungkin hanya perlu 30% sahaja resources yang diperlukan berbanding kerja makan gaji. So, 70% masa terluang, lebih digunakan utk activity2 yang kurang productive...sedangkan, income RM 3,000 tu bukan boleh maintain macam tu sampai bila2. Sebab sudah tentu akan ada penurunan mengikut scala comission. Tapi, oleh kerana process penurunan tu lambat, jadi tak buat apa2 pun income masuk. Berbanding kerja makan gaji, kalau mula tak perform terus dapat warning letter. Dan kebanyakkan mereka tidak memikirkan kesan jangka panjang. Keadaan ini sangat bahaya....die slowly but surely.

Cabaran lain adalah, ramai yang mula ambil mudah dengan system dan structure. Sebab apa? Sebab ramai senior yang dah lama tapi performance makin drop dan discipline kerja semakin koyak sebab apa? Pre Mature Comfort Zone tadi. Akibatnya, apa yang leader cakap pun cuma Ya depan mata, tapi tak masuk kat dalam hati dan dah tentu tak jadi tindakan. And akibatnya, agent baru akan terikut2 dan masa ni pihak management perlu bertindak, kalau tidak keadaan akan menjadi semakin complicated. Mungkin lebih ramai akan terpengaruh....Tidak kira sama ada agent senior atau junior, tindakan harus diambil segera.

Ada kalanya, agent senior bertanya kepada saya, kenapa ramai agent senior lain tak follow system and structure and senior yang follow system dan structure tak mampu nak tarik atau nak influence mereka yg takde discipline nie kembali back on track.....Jawapan saya simple sahaja....antaranya adalah senior yang follow pun bukan follow bebetul (tak follow exactly apa yang disuruh) akibatnya mereka jugak tidak menunjukkan performance yang bagus.....so, akhirnya, agent lain tak berapa respect...Bila tiada respect, tidak akan ada willingness dan seterusnya akan ada sejenis penyakit iaitu "lack of commitment"

Jadi, dua perkara penting utk kita boleh influence agent lain atau agent direct kita khususnya...

* VALUE
* RESULT (SALES AND RECRUITMENT)

Kalau kita pun culas2 dan system and structure pulak ikut mood nak follow, kalau mood ok follow , kalau tak nak tak payah follow....and come into production pun tak jadi, mcm mana org nak dengar cakap kita? 

Pengalaman saya, bila kita sales ok and recruitment pun ada good progress sebab kita buat kerja back to basic...rasanya, kita tak perlu nak ajak orang sangat, in sha Allah orang akan tanya macam mana kita buat. Dan yang bebetul nak berubah akan follow apa yang kita suruh.  "OK" pada saya adalah VB kena achieve target (which is kalau unit saya, color hijau) dan result cases dalam 20K Production sebulan minimum utk achieve star club. Tapi, cuba tgk kat mana kita? Sebab tu kita kena outperform orang lain....baru le orang akan trust. Kalau tak, org akan ckp, kita ni tahu ckp sahaja. Buat tidak. Dan akhirnya mereka tak follow.

Cuba fikir sejenak, kalau by bulan June kita dah achieve 150K, dan dari segi system and structure termasuk la client and prospect management serta planning semua kita buat ikut apa yang leader ajar. Kalau dah sampai tahap tu, sure ramai yang akan tanya kita buat mcm mana. Saya pernah alami keadaan macam tu dan jawapan saya simple je....FOLLOW SYSTEM & STRUCTURE....and saya akan buktikan bila kita follow System and Structure, business kita semakin cepat grow dan sustain.

Bahasa mudah, kesimpulannya, bila ada production and structured day follow ikut seperti yang sepatutnya apa yang kita cakap lebih laku (lebih orang dengar)..berbanding dengan sebaliknya.

So, sales and recruit must come together. And for thing to changes I have to change first. So, nak ubah agent dlm agency, kita kena berubah dulu.

Sekian, semoga bermanfaat.

Sekian

Aziz Riadi,
Shah Alam

www.aarassociates.com |. 0193232121   | www.azizriadi.com


03 August 2016

Artikel Business Insurance & Takaful

Pelbagai Artikel berkenaan perancangan kewangan, hartanah, perlindungan takaful dan pengurusan harta pusaka. Boleh baca sebagai rujukan.




Beberapa artikel mengenai produk insurans, takaful dan tips kewangan untuk tatapan anda.




Akan di update dari semasa ke semasa.....:D