Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

29 October 2014

Seminar Peluang Perniagaan Takaful di Holiday Inn, Hotel, Melaka

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


GBOP Melaka 2014

Adakah anda tergolong dalam golongan di bawah?

1. Anda kurang Income, ingin tambah income tapi tak tahu cara.
2. Anda kerja makan gaji, tak cukup income walau pun anda dah kerja kuat dan sangat dedikasi.
3. Anda kerja makan gaji, walau pun income cukup, tapi tiada masa.
4. Anda buat business tapi business anda tidak berkembang dan anda ingin cuba business lain yang lebih mudah, berpotensi tinggi untuk berkembang dan yang paling penting pendapatan bertambah setiap hari, atau minggu atau bulan...
5. Anda suka melabur hartanah, tapi takde modal permulaan...
6. Anda suka melabur emas, tapi takde modal permulaan
7. Anda nak cover bayar duit bulanan kereta anda supaya anda boleh tambah simpanan anda?
8. Anda nak cover duit bulanan rumah anda supaya anda boleh tambah rumah anda?

Atau anda ada masa free pada 5 Nov 2014, jam 8.00 pm (untuk yang nak makan free (kena datang 6.30 pm)...sambil tambah ilmu pun boleh..kena sms "SPPMLK" ke 0193232121 segera. Sebab saya ada 20 tiket percuma untuk anda masuk tanpa sebarang bayaran, sapa cepat dia dapat (untuk guest sahaja, bukan agent yaa) )...
Beri diri anda peluang untuk tahu bagaimana nak tambah income. Tiada paksaan.
Seminar Peluang Perniagaan Takaful a.k.a GBOP di Melaka. So, sahabat di Melaka, kalau nak tambah ilmu untuk tambah pendapatan dalam business Takaful, ‪#‎jomtambahincome‬ .
Saya nak kongsikan bagaimana anda boleh tingkatkan pendapatan untuk tanggung kos perbelanjaan. Simple Action Plan (S.A.P)....
FIKIR -> RASA -> BUAT -> DAPAT.
So, BUAT sekarang....boleh PM saya or call/whatsapp/sms ke 019-323 2121 untuk join seminar ini.

Ada perkongsian Eksklusif dari saya : BAGAIMANA NAK DAPATKAN MODAL PERMULAAN UNTUK MELABUR DALAM HARTANAH (Construction, Sub-Sale, Lelong) menggunakan teknik OPM (Other People's Money). Sebab ramai sifu2 hartanah kat luar ajar macam mana nak beli hartanah, tapi tak ramai yang ajar macam mana nak dapatkan duit permulaan....so, saya ajar macam mana nak dapatkan duit permulaan, kemudian anda pergi belajar dengan sifu hartanah macam mana nak replicate hartanah anda menjadi berganda2....

#jomtambahincome.

27 October 2014

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Blogger Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.


Latest News : April 2014 :-

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.

Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.

Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.

Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)

Pru Influencer Model : Vital Behavior (VB)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...




The Influencer

Vital Behavior atau VB adalah satu kaedah yang saya gunakan untuk monitor agent. Method ni diambil dari program INFLUENCER. Method ini saya gunakan untuk kegunaan sendiri dan agent2 di bawah supervision saya. Untuk sesiapa yang nak tahu lebih lanjut mengenai program ini, boleh berhubung dengan Prudential Business Academy (PBA) untuk urusan kursus INFLUENCER PROGRAM.

Maksud Vital adalah "sangat2 penting"...atau dalam english "Extremely Important"...manakala Behavior adalah tabiat kita. Jadi, secara mudahnya Vital Behavior ini adalah "Tabiat yang sangat2 penting" yang perlu ada pada setiap agent takaful khususnya di bawah seliaan saya (iaitu dalam konteks business takaful). Memang saya percaya dan tahu, bukan senang nak ubah tabiat kita. Ia memerlukan masa dan kesungguhan serta displin yang tinggi. Jadi, untuk itu, kita perlukan monitoring tools dan data untuk membolehkan kita sentiasa buat DOME (Diagnosis, Obejctive, Method dan Evaluation) untuk terus majukan diri kita seterusnya memajukan business kita.

Jadi, kalau nak berjaya dalam business takaful ini, sebagai permulaan, anda perlu fahamkan apa VB ini dan apa yang perlu anda lakukan untuk pastikan apa yang anda buat mendatangkan hasil.

Penerangan mengenai Influencer yang telah diadaptasikan dengan beberapa method dan technique yang saya pelajari.

Penerangan mengenai Vital Behavior 1, 2 dan 3.

Setelah diperhalusi, pihak agency menetapkan bahawa perlu ada 3 VB sahaja yang agent2 perlu tekankan dan kena rekodkan untuk tujuan DOME.

1. Vital Behavior 1 (VB1)

Prospecting : Activity ini adalah amat penting dan setiap hari agent perlu buat prospecting untuk dapatkan contact number baru, saya ada dari natural market, stranger atau sebagainya. Jumlah KPI yang perlu dicapai atau contact number baru (untuk kita process menjadi client kita) yang perlu diperolehi setiap hari adalah 10 contacts. 

Jadi, anda (agent) perlu key in jumlah contact number baru atau VB ke dalam helaian jadual (table sheet) yang saya kongsikan dalam Google Docs. Setiap agent yang perlu update akan dapat email notification dari Google untuk memberi access kepada file tersebut.

Apa yang penting adalah data. Jadi, jangan lupa, WAJIB isi setiap hari atau 2 hari sekali. Kalau tiada sebarang result atau new contact number, just isi "0" pada ruangan yang ditetapkan. Dan ruangan tersebut akan bertukar warna apabila anda key in data VB anda dalam sharing document tersebut.

Sila lengkapkan jadual di bawah (untuk yang saya dah sharekan)...anda hanya isi ruangan pada row yang ada nama anda sahaja. Jangan update orang lain punya bahagian. Sila rujuk gambar di bawah.



Screen Shot 2014-10-27 at 3.11.21 AM

Jadi, setiap ruangan ada KPI masing2....dan mewakili warna masing2. Program ini akan hanya berjalan dan anda akan dapat manfaatnya sekiranya ada punya PIC yang tinggi (Participation, Involvement and Commitment)....dan yang paling penting adalah data yang betul. Sila isi dengan ikhlas dan sekiranya anda tipu data ini, saya akan berikan solution yang tipu, and jangan salahkan sesiapa sekiranya program ini tidak memberi sebarang manfaat pada anda.

2. Vital Behavior 2 (VB2)

Untuk VB2 pulak, tabiat yang ditetapkan adalah tabiat membuat "phone call" untuk mendapatkan appointment. Jadi, masukkan jumlah call yang anda buat setiap hari dalam ruangan yang disediakan seperti dalam rajah diatas.

Untuk VB2, KPI yang anda perlu capai setiap hari adalah 30 pickup calls (bukan dial....maksudnya, kita dapat bercakap dengan prospect walau pun kita tak dapat appoinment)...Jadi, dalam masa sehari, setiap hari kalau boleh, anda perlu buat min 30 phone calls dan rekod calls tersebut hendaklah di update dalam files google sheet. 

3. Vital Behavior 3 (VB3)

Untuk VB3, ialah tabiat untuk jumpa orang dan present atau share berkenaan pplan prubsn takaful ni. Atau pun bahasa mudah, anda kena jumpa dan share perkara ini...

  • Kenapa prospect atau orang yang anda jumpa tu perlukan perlindungan takaful?
  • Apa yang mereka perlukan?
  • Kenapa mereka perlu buka account protection (takaful) seawal yang mungkin?
Selesai sahaja, closed deal atau tidak, tidak penting. Apa yang penting adalah, selepas activity VB3, anda perlu update dalam google sheet yang saya share dengan anda. KPI untuk VB3 adalah 3 presentation sehari.


So, kesimpulannya, KPI untuk ketiga2 VB adalah 

VB 1: 10 sehari
VB 2: 30 sehari
VB 3: 3 sehari

Sekiranya anda tidak faham macam mana nak buat, boleh PM saya directly and saya akan guide anda.




18 October 2014

AAR & Family

Assalamualaikum kepada para follower dan pembaca budiman sekalian. Just want to share activity family....

Pada saya, family saya adalah sangat penting kepada saya. Antara motivation saya untuk berusaha keras selama ini adalah untuk memberikan yang terbaik kepada keluarga saya...

Anak-anak adalah anugerah dari Allah kepada kita, dah nama anugerah, sudah tentu ianya sangat istimewa dan sangat2 bernilai...jadi, kita kena jaga amanah yang Allah kurniakan kepada kita.

Antara activity keluarga yang saya buat untuk merapatkan hubungan antara satu sama lain. So, harapan saya, bila anak membesar, mereka akan lebih rapat dengan ibu ayah mereka berbanding dengan rakan2 mereka di luar. Harapan saya juga, agar dia boleh jadikan mak ayah dia sebagai rakan dia selain dari ibu dan ayah dia.

1. Trip Sabah 2014



2. Trip Langkawi 2014




Tunggu video seterusnya...


02 October 2014

ONLINE VIDEO LEARNING

Assalamualaikum semua. Since sekarang nie teknologi semakin canggih dan network pun dah semakin laju....saya ingin kongsikan koleksi video2 sharing saya kepada anda semua, semoga bermanfaat.

Online-Learning1

Senarai Video untuk tatapan anda....layannn.....



1. Online Training

  • Introduction
  • Basic Product Knowledge
  • Basic Selling Technique
    • Untuk topic ini, apa yang ditekankan adalah mengenai sales cycle. Iaitu, kerja kita sebagai agent...atau pun kita punya jobs scope sebagai agent.
    • Jobs scope kita sebagai agent adalah seperti berikut.
      • Prospecting (Dapatkan new Contact)
      • Pre-Approach (Buat phone call utk dapat appointment)
      • Fact Finding (Untuk dapatkan user requirement dari client supaya kita boleh proposed)

      • Presentation (Kita terangkan kepada client semasa kita buat appointment dengan prospect)...ada beberapa kaedah. Sila lihat Video.
      • Handling Objection (Beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk handle pertanyaan dari prospect
      • Closing (Setelah selesai kita buat presentation, process seterusnya adalah sign up, cara nak isi form dan sebagainya)
      • Policy Servicing (Selepas client sign up, apa yang perlu agent buat dan tahu)

  • Basic Business Process
  • How to prepare the Quotation

2. Online Sharing

  • Bagaimana nak bangunkan agensi takaful dan insurans (Sharing semasa Business Review Meeting PruBSN Takaful di Hotel Marriot, Putrajaya).
Part 1



Part 2



Part 3



Part 4


  • Sharing Dari Puan Yusliza (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)

  • Sharing Dari Saudara Danial Rozali (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)

  • Sharing Dari Cik IR Ramlah (Agency Meeting Al Isra' / MG Klang)


  • Sharing Dari Saudara Ashabulyamin - (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)


  • Guest Speaker APW 2014 - Tn Hj Rosli Bin Mamat - Janda Baik



  • Guest Speaker (Mid Year Review 2014 - MG Klang - Ust. Saleh Huddin Nasir)

  • Guest Speaker Unit Manager 2 : Zuhaimi Ibrahim (SAR GROUP) - (Agency's Monthly Gathering - Oct 2014 : MG Klang)

  • Guest Speaker : APW Al Isra' Associates Dr Rizal Naidu - Dewan Pengajian Islam, Universiti Malaya. 2010

3. Mobile Takaful Tips and Tricks





4. General Motivation / Tips and Tricks


  • 1st Rule of Leadership....belajar dari cartoon belalang dalam Bug's Life.