18 July 2019

Apa maksud Free Look Period dan Waiting Period dalam Takaful?

Soalan : Apa maksud Free Look Period dan juga waiting Period? Kenapa pemegang policy kena tahu?



Sand Clock


Salam Sejahtera...

Pada zaman sekarang nie, insurance atau takaful sudah menjadi satu perkara penting yang mana diperlukan oleh setiap orang. Walau pun ia mungkin tak mampu dimilik oleh semua orang, sebab insurance atau takaful ni dibeli dengan UMUR dan KESIHATAN, dan di bayar dengan DUIT.

Apa yang saya nak kongsikan kali ini adalah, ada ramai yang bertanya atau confuse dengan beberapa term atau syarat yang ada dalam policy takaful. Untuk kali nie saya nak focus kepada 2 perkara iaitu :

1- Free Look Period

2- Waiting Period


FREE LOOK PERIOD

Free look period adalah satu tempoh masa yang diberikan kepada client yang sign up plan insurance atau takaful untuk review policy yang baru lulus dan diterima oleh client. Ada juga yang menggunakan term "Tempoh Bertenang". So, ada beberapa persoalan yang anda kena tahu berkenaan dengan FREE LOOK PERIOD ni.


Kenapa perlu ada FREE LOOK PERIOD ni?

Kalau dalam keadaan lain, kita beli barang, kita akan dapat barang tu dan kita boleh check keadaan barang yang kita beli tu, sama ada dalam keadaan baik, berfungsi seperti yang kita nak, tiada sebarang kerosakan sama ada dalaman atau luaran, then barulah kita beli dan ambil. Itu pun, biasanya ada warranty dalam tempoh yang ditetapkan. Kalau barangan elektrik, biasanya dalam masa setahun. Kalau pakaian kat DECATHLON (pakaian sukan)...boleh pulangkan balik dalam masa setahun (dengan syarat masih dalam keadaan asal dan price tag masih ada) sekiranya barangan yang kita beli. 

Jadi, kalau kita beli policy insurance, kita tak dapat barang, kita dapat policy document sama ada dalam bentuk booklet atau softcopy PDF. Macam mana kita nak tahu manfaat apa yang kita ambil masa deal dengan agent adalah sama seperti apa yang kita dapat?..Dan ada tak tertulis dalam certificate atau policy takaful tu?. Dan masa agent terangkan bukan semua term and condition yang diterangkan. So, dalam policy le ada semua details tu, apa yang dicover, apa yang tak, apa yang dicover dengan syarat dan sebagainya.

Kalau ada term and condition dalam policy tu yang tak memenuhi kehendak dan jugak keperluan kita, kita boleh cancel dan kita akan dapat balik caruman kita. Tapi ada syarat dari segi tempoh masa, saya akan terangkan details kat sub topic di bawah.

Secara rumusannya..

Free Look Period ni adalah satu tempoh yang diberikan kepada client (peserta takaful) untuk menyemak syarat2 dan manfaat yang ditawarkan kepada mereka, sama ada mereka bersetuju atau tidak dengan manfaat dan syarat yang ditawarkan dalam policy. Sekiranya setuju, policy tersebut boleh diteruskan, sekiranya tidak, policy tersebut boleh dikembalikan dan wang caruman yang telah dibayar akan dipulangkan

Itulah dia antara tujuan utama free look period.


Apa kelebihan FREE LOOK PERIOD ni?

Adil kepada client, sebab mereka berhak untuk mendapatkan manfaat perlindungan yang dijanjikan oleh agent dan syarikat takaful atau insurance. Kita ia melindungi hak client.


Bila tempoh FREE LOOK PERIOD ni dan macam mana nak tahu bila start?

Tempoh Free Look Period adalah 15 hari dari tempoh client dapat policy. So, sebab tu, sebagai agent, once dapat policy sahaja, kena terus berikan kepada client. Cuma, sekarang nie, ada yang E-Certificate, yang mana policy diberikan dalam bentuk PDF kepada client melalui email atau boleh didownload daripada portal pelanggan.

Macam mana pulak nak trace date dia?...so, kalau nak trace date senang je...anda boleh kira dalam masa 30 hari dari policy tersebut berkuatkuasa. Kalau lebih dari tarikh tu, takut2 tak boleh nak return balik dan dapatkan balik caruman yang kita dah bayar. 

Kenapa 30 hari?

Ok macam nie. 

1 hari hingga 15 hari dari tarikh policy approved, adalah process untuk company prepare document dan hantar ke agency office. Then, syarat FREE LOOK PERIOD adalah 15 hari dari tarikh client terima policy. So, secara teknikalnya, agent sepatutnya terus belikan kepada client sebaik sahaja policy tu sampai di office agent. 

Apa jadi, kalau agent tak hantar?...Masalah ni memang ada berlaku. Apa yang anda boleh buat adalah, anda contact agent anda dan tanya macam mana status policy anda, bila boleh dapat sebab you nak review. Kalau agent dah hilang, boleh contact HQ, nanti HQ akan assign leader kepada agent yang hilang tu untuk follow up dan bantu client.



WAITING PERIOD.



Waiting period ni pulak apa dia?..

Waiting period ni adalah satu tempoh masa yang ditetapkan oleh pihak syarikat takaful sebelum manfaat tersebut boleh digunakan. Terdapat pelbagai jenis manfaat dan setiap manfaat mempunyai tempoh menunggu (waiting period) yang berbeza2.


Kat sini saya senaraikan beberapa jenis manfaat dan waiting period.


1- Death / Total Permanent Disable (immediate selepas policy lulus)

Immediate selepas policy lulus

2- Critical Illness ( 30 hari dan juga 60 hari)

Ada jenis2 penyakit yang dicover selepas 30 hari dari policy lulus dan juga dicover selepas 60 hari dari tarikh lulus policy.

Sila rujuk 43 jenis Penyakit Kritikal yang dicover oleh PruBSN.

Waiting Period selepas 60 hari.

  • Angioplasty and other invasive treatment for coronary artery disease.
  • Cancer
  • Coronary artery by-pass surgery
  • Heart Attack
  • Serious Coronary Artery Disease


Waiting Period selepas 30 hari.

Semua yang tersenarai dalam 43 jenis penyakit kritikal kecuali yang disenaraikan dalam waiting period 60 hari.

3- Accident / Injury (Immediate selepas policy lulus / bermula)

Immediate selepas policy lulus

4- Medical Card


  • Kemalangan - immediate selepas policy Lulus
  • Selepas 30 hari - Semua jenis penyakit kecuali penyakit specific
  • Selepas 120 hari - Semua jenis penyakit dan juga penyakit specific.
Senarai penyakit Specific.
  • Hypertension, diabetes mellitus and cardiovascular disease; or
  • All tumors, cancers, cysts, polyps; or
  • Stones of the urinary system and biliary systems; or
  • Any disease of ear, nose (including sinuses) and throat conditions; or
  • Hernias, haemorrhoids, fistulae, hydrocele, varicocele; or
  • Any disease  of the reproductive system including endometriosis; or 
  • Any disorders of spine (including a slipped disc) and knee conditions.

5- Komplikasi Kehamilan (365 hari selepas policy lulus)

Kena berlaku selepas 365 hari dari policy start. Contoh, client ambil policy yang ada manfaat komplikasi kehamilan, selepas 365 hari baru benda tu berlaku, then boleh claim. Kalau sebelum tu, tak boleh claim.

6- Anugerah Kecemerlangan Peperiksaan (36 bulan selepas policy lulus)

Untuk policy anak2. Sekiranya anda belajar pandai dan dapat keputusan yang bagus, contoh 6A dalam UPSR, pemegang policy layak claim duit bonus kecemerlangan pelajaran dari syarikat takaful. Tapi, kena tunggu 36 bulan selepas policy approved. Maksudnya event tersebut (peperiksaan) berlaku 36 bulan selepas policy approved. Kalau policy start masa umur anak 11 tahun. Selepas 24 bulan (2 tahun), EXAM UPSR umur 12 tahun.dapat result bagus, tak layak claim. Sebab tak cukup syarat 36 bulan. Sebab tu kalau untuk anak2 kena buat plan takaful awal untuk diorang.


Selain dari waiting period yang ada dalam manfaat, ada juga waiting period dalam value added service yang ditawarkan. Seperti Hospital Alliance Services iaitu perkhidmatan pembayaran direct ke hospital. Client tak perlu bayar duit dulu then claim. Bayaran terus akan dibuat ke hsopital dan hospital yang akan berurusan dengan pihak syarikat takaful.

Untuk service nie, 90 hari pertama dari tempoh policy lulus, client kena bayar dulu, claim kemudian. Selepas 90 hari baru boleh pakai service online nie...


Itu sahaja setakat ni yang saya rasa anda perlu ambil tahu. Sekiranya ada sebarang pertanyaan berkenaan plan takaful, atau ingin mendapatkan plan takaful yang sesuai dengan anda, boleh click link di bawah ni.


https://infoplantakaful.wasap.my

https://infoplantakaful.wasap.my

https://infoplantakaful.wasap.my



Sekian.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Financial Coach
www.azizriadi.com

#waitingperiod #takafulplan #Familyplan #medicalcardfamily #hibah

08 July 2019

Apa beza manfaat Sakit Kritikal dan Kos Perubatan?

SOALAN : Kalau saya dah ambil manfaat sakit kritikal RM 70,000. Sekiranya kos perubatan tak cukup, boleh ke saya gunakan dana yang 1 Million tu?

Persoalan yang ditanya : 

Kalau tak cukup 70K untuk Crisis Protector tu boleh ke pakai 1 million tu?

Yang ni kena fahamkan basic dia.

a. RM 70,000 adalah duit pampasan (cash) yang akan diterima sekiranya client menghidap salah satu dari 43 sakit kritikal. 

b. RM 1,000,000 tu adalah smart value point untuk medical card. Untuk cover kos rawatan. Macam credit prepaid la. Dan tak boleh convert jadi cash.

Kalau client kena sakit kritikal, kos rawatan tak perlu pakai RM 70,000 tu, pakai la medical card. Sebab medical card tu ada credit 1,000,000 boleh pakai. And bukan hanya untuk sakit kritikal. Untuk rawatan sakit lain pun boleh asalkan WARDED a.k.a INPATIENT. Kalau outpatient tak boleh kecuali untuk pre and post hospitalization dan juga injury due to accident.

So, Crisis Protector RM 70,000 akan dapat cash untuk KOS KEHIDUPAN SELPAS KENA SAKIT KRITIKAL (LIVING COST)

Smart Value Point RM 1,000,000 macam credir prepaid. Boleh gunakan kalau warded untuk bayar KOS RAWATAN.

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai plan ini atau ingin mendapatkan sample quotation, kami sedia membantu. Sila click link berikut :

https://infoplantakaful.wasap.my

In sha Allah saya akan berikan penjelasan lanjut.

Sekian.

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN
www.azizriadi.com
HP : 019-323 2121


#medicalcard #educationplan #prubsntakaful #takaful #familyplan #medicalcardnolimit #hibah

Kalau masuk wad atau dapatkan treatment, kena bayar sendiri ke?

Soalan : Kalau masuk wad atau dapatkan treatment, kena bayar sendiri ke?

Sebelum saya terangkan lebih lanjut berkenaan dengan soalan ini. Saya rasa anda semua kena atau perlu fahamkan asas manfaat medical card. 

Manfaat ini hanya untuk warded di hospital sahaja. Bukan untuk outpatient.

Untuk case outpatient hanya untuk case berikut. 
  • Pre hospitalization iaitu sebelum warded, client pergi klinik utk check up, dan selepas tu Dr kat clinic tu refer ke hospital sebab kena dapat rawatan lanjut di ward. So, bil ni boleh claim, tapi kena bayar dulu pakai duit sendiri then claim later. Tempoh untuk prehospitalization adalah 90 hari sebelum warded.
  • Post hospitalization iaitu rawatan susulan selepas warded. Yang ni sama juga seperti di atas. Kena bayar dulu pakai duit sendiri then claim later. 
  • Rawatan outpatient akibat kecederaan. Yang ni boleh dapatkan rawatan di klinik sebagai pesakit luar dan macam biasa, bayar dulu pakai duit sendiri dan claim later.
Nota : Sila sediakan resit bayaran original. Salinan takkan diterima.

Untuk kemasukkan ke dalam ward. Sekiranya client dapatkan rawatan di hospital panel (boleh refer di website prubsn. http://www.prubsn.com.my), client tak perlu bayar bill pakai duit sendiri dulu. Sebab bayaran bill hospital panel akan claim direct dengan PruBSN. So, hassle free. Client cuma kena bayar RM 300 smart saver sahaja.

Untuk smart saver pula. Sebagai contoh.

Masa nak warded, hospital biasanya akan minta deposit. Let say RM 500. So, bila nak keluar ward, hospital akan pulangkan balik RM 200. RM 300 adalah smart saver 300 yang saya beritahu kat atas tadi.

Kalau katakan hospital minta deposit RM 300. So, masa nak keluar nanti, hospital takkan pulangkan apa2 duit lagi dah. 


And kalau ada kos2 rawatan yang tak dicover oleh PruBSN contoh kalau client pakai phone hospital atau request service yang tak dicover oleh takaful, client kena bayar sendiri.

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai plan ini atau ingin mendapatkan sample quotation, kami sedia membantu. Sila click link berikut :

https://infoplantakaful.wasap.my

In sha Allah saya akan berikan penjelasan lanjut.

Sekian.

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN
www.azizriadi.com
HP : 019-323 2121

#medicalcard #educationplan #prubsntakaful #takaful #familyplan #medicalcardnolimit #hibah


Apa itu Smart Saver 300 dan bagaimana ia berfungsi?

Soalan : APA ITU SMART SAVER DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI


Smart Saver 300

Smart saver 300 adalah pakej yang ada dalam medical card PruBSN sama ada Health Protector atau Medic Protector.

Di Prudential BSN Takaful terdapat beberapa jenis medical card yang menawarkan beberapa jenis plan dan pakej.

Berkenaan dengan soalan yang diberikan, saya nak kenalkan anda dengan beberapa term yang berkaitan degan medical card.

a. Full Coverage

Medical card ni cover 100%. Semua bill akan ditanggung oleh medical card. Tapi utk Asas Link (medical card Health Protector) tak offer pakej ni. Pakej ni harga dia lebih tinggi berbanding smart saver 300.

b. Smartsaver 300 (SS300)

SS300 adalah pakej yang lebih jimat sebab client kena bayar sebahagian dari total bill hospital iaitu RM 300 setiap kali masuk hospital. 

Akan tetapi untuk kemasukkan berikutnya dalam masa 90 hari selepas keluar ward yang sebelumnya, client tak perlu bayar RM 300 tu lagi. Tapi dengan syarat disebabkan oleh penyakit yang sama atau berkaitan dengan penyakit yang sama dengan penyakit yang warded sebelumnya.

Kalau berbeza dan selepas 90 hari. Kena bayar lagi RM 300 untuk setiap kali masuk wad. 

Kelebihannya dari segi harga caruman, ia lebih jimat berbanding full coverage.

c. High Deductible (HD)

Apa maksud “Deductible”.

Deductible bermaksud, jumlah yang client kena bayar dulu then lebihan dari jumlah tersebut barulah syarikat takaful akan bayar. 

Sebagai contoh Deductible RM 20,000. Untuk bil rawatan RM 20,000 pertama, client kena bayar dan takkan dicover oleh Syarikat Takaful. Tapi kalau bill rawatan tu mencecah lebih dari RM 20,000, baru lah syarikat Takaful akan bayar bil rawatan tersebut. Contoh mudah macam nie. Katakan client sign up pakej Deductible RM 20,000

*UNTUK SINGLE WARDED bukan accumulated banyak2 kali.

Contoh 1 : Bil Rawatan RM 19,000 (memang tak cover sebab dibawah amount deducttible)

Contoh 2: Bil Rawatan RM 20,000 (masih tak cover lagi sebab masih belum cukup syarat lebih dari RM 20,000 (amount deductible tu).

Contoh 3 : Bil Rawatan RM 40,000 (RM 20,000 client kena bayar sendiri, dan baki RM 20,000 akan dibayar oleh syarikat takaful).

Kenapa ada option deductible nie?..Sebab


  • Mungkin ada client yang dah ada existing medical card dari company dia kerja, tapi limit sedikit. Jadi sesuai amik plan deductible. Sebab lebih murah.
  • Mungkin ada client yang dah ada policy medical dari company lain atau company yang sama tapi limit sikit, jadi nak tambah limit, lebih baik amik deductible sebab lebih murah dan jimat.
  • Mungkin sebagai backup kalau tak cukup cash, sebab mungkin client dah standby cash kalau sakit, tapi takut tiba2 bil shoot up sampai ratus ribu?..Mungkin client akan kehabisan wang simpanan. Jadi amik plan nie lebih murah.

Untuk manfaat medical card Health Protector. 

Antara ciri penting adalah tiada had tahunan dan juga had seumur hidup. Tapi, anda perlu memilih options SMART VALUE POINT (SVP) (untuk menentukan pakej yang anda pilih)…

Smart Value Point nie macam prepaid la. 

Bila kita sign up je, kita ada credit dalam medical card kita iut jumlah smart value point tu, bila kita claim, ia akan berkurangan. 

Terdapat 3 Pilihan Smart Value Points. 

RM 1,000,000
RM 1,500,000
RM 2,000,000

Semakin tinggi SVP, semakin tinggi harga caruman. 

Bagaimana Smart Value Point ni berfungsi. Saya buatkan contoh.

Katakan client ambil SVP 1 million dan Smart Saver 300. Client kena sakit teruk, bill sampai RM 300,000 setahun. Then client boleh claim RM 300,000 tu dan hanya bayar RM 300 smartsaver. (Sekiranya plan smart saver dipilih).

Katakanlah client keluar masuk hospital and habis SVP 1,000,000. So, untuk bil berikutnya sekiranya client masuk wad lagi, propotion 80:20 antara client dan juga client. Katakan dah habis 1 juta, client masuk wad lagi bill RM 50,000.

So 80:20. Prubsn akan bayar 40,000 dan client kena bayar 10,000. Sampai bila portion 80:20 ni? Sampai bila2 selagi ada hayat peserta / client. Sebab takde had seumur hidup.

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai plan ini atau sekiranya anda ingin mendapatkan sample quotation, kami sedia membantu. Sila click link berikut :

https://infoplantakaful.wasap.my

In sha Allah saya akan berikan penjelasan lanjut.

Sekian.

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN
www.azizriadi.com
HP : 019-323 2121

#medicalcard #educationplan #prubsntakaful #takaful #familyplan #medicalcardnolimit #hibah



Apa itu Takafulink?

1. Apa dia Takafulink?

Merupakan plan takaful berasaskan pelaburan (investment link). Terbahagi kepada 3 komponen utama.

-Perlindungan

-Simpanan

-Perubatan

Ketiga-tiga komponen ini disatukan dalam satu akaun, membolehkan ianya mempunyai ciri-ciri komprehensif, fleksible dan memberi pulangan yang lebih (disebabkan ada elemen pelaburan).

Namun begitu, akaun ini mempunyai risiko pelaburan (dana pelaburan). Jadi, anda perlu mengetahui tahap penerimaan risiko anda (risk tolerance), atas dana-dana yang anda pilih.

Terdapat 3 dana utama

- Dana Ekuiti

- Dana Urus

- Dana Aman

Antara ketiga-tiga dana di atas, Ekuiti merupakan dana yang aktif dan mampu memberi pulangan yang lebih tinggi, tetapi risikonya juga agak tinggi. Diikuti dengan Dana Urus dan akhir sekali Dana Aman.

Anda boleh merujuk harga pasaran dana-dana tersebut di akhbar-akhbar utama setiap hari.

2. Apa dia Takafulink Cerdik?

Mempunyai ciri-ciri yang sama dengan takafulink dari segi manfaat, akan tetapi polisi ini khusus untuk simpanan pelajaran anak pada masa akan datang. Perbezaan utama dalam polisi ini adalah, caruman percuma sekiranya pembayar (penjaga atau parent) mengidap penyakit kritikal, mati atau lumpuh kekal keseluruhan. Jadi, sama ada pembayar ada atau tiada, simpanan untuk anak tetap ada.

Manfaat lain sama dengan Takafulink.

3. Bagaimana cara hendak keluarkan nilai tunai yang ada dalam polisi?

Apabila nilai tunai telah mencecah RM 4,000, lebihan selepas RM 4,000 itu boleh dikeluarkan. Caranya adalah dengan kita mengisi borang untuk pengeluaran di mana-mana pejabat Prudential, dan cek akan disediakan dalam masa 3 atau 4 hari bekerja.

4. Adakah pulangan dalam Takafulink ini dijamin keuntungannya?

Pulangan tidak dijamin disebabkan ianya dilaburkan ke Dana Amanah, jadi, harga tertakluk kepada keadaan pasaran semasa.

5. Berapa tempoh matang untuk Takafulink dan Takafulink Cerdik?

Takafulink matang sehingga umur 80 tahun dan Takafulink Cerdik sehingga umur 25 tahun.

6. Apa dokumen yang diperlukan untuk membuka akaun Takafulink?

Salinan IC dan caruman bulanan pertama. Kemudian anda dikehendaki menandatangani borang permohohanan dan borang pembayaran caruman secara automatik (autodebit dari akaun bank). Sekiranya anda membayar menggunakan credit card, bayaran pertama akan ditolak terus dari credit card.

7. Apakah cara yang ditawarkan bagi pembayaran caruman bulanan?

- Credit Card

- Autodebit Bank

- Arahan tetap (Standing Instruction)

- Biro Angkasa

Sekiranya terdapat soalan yang tiada dalam senarai FAQ ini, anda boleh emailkan soalan tersebut ke abdriadi@prupartner.com.my, Insyallah, saya akan updatekan dalam blog ini untuk kemudahan orang ramai.

Click http://infoplantakaful.wasap.my untuk mendapatkan info berkenaan plan dan product serta quotation percuma.

Sekian.

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN
www.azizriadi.com


#medicalcard #educationplan #prubsntakaful #takaful #familyplan #medicalcardnolimit #hibah