16 February 2020

PLAN TAKAFUL UNTUK BABY


Untitled

Anak adalah antara anugerah terindah yang Allah kurniakan kepada setiap pasangan. Dan sudah tentu, ia sangat istimewa. Jadi bila ia istimewa, sekiranya anda sebagai ibu dan bapa, apakah perancangan yang anda harus lakukan bagi menyediakan satu platform yang kukuh apa bila anda anda dewasa nanti?

Salah satu perkara yang anda sebagai ibu bapa patut fikirkan adalah dari segi perancangan kewangan untuk baby anda.

5 stage yang anda patut fikir untuk perancangan dari segi kewangan bagi baby anda.


1. Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan (Pre-natal)

2. Perlindungan kewangan selepas anak lahir hingga dewasa


3. Perancangan kewangan untuk anak belajar diperingkat sekolah hingga ke universiti.


4. Perancangan kewangan untuk anak apa mereka telah habis belajar dan ingin memulakan pekerjaan.


5. Perancangan kewangan untuk anda yang mulakan kehidupan sebagai seorang dewasa dan berdikari dengan menurunkan ilmu kesedaran dan kepintaran kewangan atau financial intelligence.





1. Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan (Pre-natal)

Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan atau Pre-Natal ini merujuk kepada coverage baby dalam perut.

Apa kelebihan coverage baby dalam perut ni?


a. Coverage start awal bermula dari 14 minggu kandungan. Jadi, apa2 komplikasi yang berlaku disepanjang tempoh mengandung akan dapat coverage.

b. Boleh mengurangkan risiko pre exisiting illness especially yang melibatkan penyakit baby baru lahir seperti pneumonia, acute bronchitis atau broncholitis, asma, demam virus dan penyakit2 yang mudah menjangkit kepada baby baru lahir. Walau bagaimana pun, untuk manfaat medical card, ia akan active selepas 14 hari dari tarikh baby dilahirkan. Namun, ia lebih baik berbanding kalau dah lahir baru nak amik, sebab mungkin akan menyebabkan delay (Sebab parent maybe sibuk dengan ibu berpantang dan ayah pula mungkin sibuk dengan urusan kerja dan yang lain2). 

c. Peace of mind. Parent lebih lapang minda disebabkan baby dah ada protection seawal 14 minggu dalam kandungan.

d. Kalau ambil plan baby ketika dalam perut, kalau selepas lahir, tiba-tiba baby mengidap penyakit congenital yang agak kritikal sebagai contoh jantung berlubang, atau apa2 penyakit congenital yang lain, medical card dah ada, untuk penyakit lain selain dari congenital dah start cover cuma penyakit congenital tak cover. Berbanding kalau ambil medical selepas baby lahir dan kemudian detect ada congenital yang agak kronik, berkemungkinan langsung tak dapat medical card.

e. Saving untuk baby akan start awal, sekiranya anda ingin mencarum untuk tujuan pendidikan anak pada masa akan datang.



Apa yang PRUDENTIAL BSN boleh offer?

Untuk plan takaful PruBSN dibawah plan PRUBSN IMPIAN, ia menawarkan coverage berikut.


  • Pregnancy Care Benefit
Untuk Benefit ini, coverage yang disediakan adalah Pregnancy Complications, Pregnancy Complications accompanied by GDM (Gestational Diabetes Mellitus) atau kencing manis ketika mengandung dan Kematian Fetus

Selain itu, plan ini juga akan cover kematian ibu ketika mengandung.
  • Child Care Benefit
Untuk manfaat child care pula, antara yang dicover adalah 


  1. Kematian Bayi (dalam masa 30 hari selepas lahir)
  2. Incubation Cover (kalau kena jaundice)(dalam masa 60 hari selepas lahir)
  3. Neonatal Jaundice cover (dalam masa 60 hari selepas lahir)
  4. ICU / HDU (sekiranya bayi dimasukkan ke dalam ICU atau HDU) (dalam masa 1 tahun selepas lahir)
  5. Hospital Reimbursement disebabkan congenital (penyakit sejak lahir)
  6. Bayaran sekali gus untuk penyakit berjangkit.

Berikut adalah manfaat untuk PREGNANCY CARE BENEFIT dan juga CHILDCARE BENEFIT


SUMMARY COVERAGE UNTUK IBU DAN ANAK DALAM KANDUNGAN

Untitled


PREGNANCY CARE BENEFIT
Untitled



CHILD CARE BENEFIT 
Untitled

CHILD CARE BENEFIT - CONGENITAL CONDITION

Untitled



CHILD CARE BENEFIT - INFECTIOUS DISEASE
Untitled



24 January 2020

Info mengenai Pelan Takaful Dari Prudential BSN.

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANS?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi klik link berikut 

http://infoplantakaful.wasap.my


________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian.... 

Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma....HUBUNGI.. 019-323 2121 (Aziz Riadi)
 
Banner Fb Page Version 2.1

29 November 2019

CLAIM PROCESS

Bila sembang pasal insurance atau takaful nie, memang tak boleh lari dari persoalan mengenai claim. Jadi, saya nak berkongsi kepada rakan-rakan agent secara umum dan maybe ada beberapa case yang agak teknikal, bagaimana process claim. 

Video ini sebagai ilmu asas mengenai business process yang berkaitan dengan claim.




Claim Process Volume 1




Claim Process Volume 2






Claim Process Volume 3

 




Claim Process Volume 4





Claim Process Volume 5




Claim Process Volume 6




Claim Process Volume 7




Claim Process Volume 8



Sekian, semoga bermanfaat.


25 November 2019

Demo Presentation Menggunakan PruBSN Sales Kit Part 2

Berikut adalah cara macam mana nak gunakan sales kit selain yang saya share pada part 1.

IMG_7349


1. Concept Presentation 28,000 Lucky Number




2. BWRD (BORN, WORK, RETIRE, DEATH)



3. Sales Concept 3H (Harta, Hutang dan Hibah)




Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan sales kit ini, boleh beli secara online di http://www.aarassociates.com/sales-kit

Sekian, selamat belajar dan amalkan.


Aziz Riadi
Shariah RFP
Pendidik Kewangan

22 August 2019

Demo Presentation Menggunakan PruBSN Sales Kit

Kepada anda yang ingin belajar macam mana cara nak gunakan sales kit. Boleh tengok link di bawah ini.



Sales Kit Ebook Cover
  • Sales Kit Presentation Demo Part 1



  • Sales Kit Presentation Demo Part 2


  • Sales Kit Presentation Demo Part 3


  • Sales Kit Presentation Demo Part 4


  • Sales Kit Presentation Demo Part 5


  • Sales Kit Presentation Demo Part 6


  • Sales Kit Presentation Demo Part 7


  • Sales Kit Presentation Demo Part 8

Kepada sesiapa yang nak order sales kit. Boleh klik http://www.aarassociates.com/sales-kit

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN