Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

07 April 2015

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.5.1.3 (February 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.

Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.

Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.

Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

02 April 2015

Training - MINDSETTING

Assalamualaikum dan salam Sejahtera.


Sebelum kita mula berniaga, amat2 penting kita kena betulkan apa yang ada dalam minda kita ni 
dulu. 


Kat bawah ni saya ada kongsikan sedikit apa itu mind setting dan kenapa ia sangat penting dalam kita berniaga. Sebab pada saya mudah.....Orang berjaya buat apa yang orang gagal tak buat. Berjaya dengan gagal ni umpama timur dengan barat. Mana mungkin kita sampai ke Timur kalau kita berjalan menuju ke Barat (ambil kira kita sebagai manusia biasa..tapi tidak mustahil bagi Allah yang Maha Kuasa atas tiap2 sesuatu)....



So, kat sini, ada beberapa tips atau cara yang boleh digunakan untuk re-program mind kita supaya kita lebih cepat untuk capai kejayaan. In sha Allah.

1. Goal Setting (S.M.A.R.T GOAL)

Boleh layan dulu VIDEO INI.




2. VISION BOARD 

What ever yang kita inginkan, impikan, kena tulis dan kita kena tengok hari-hari...sebab apa?...nak bg otak kita faham apa yang kita nak. So, kena buat Vision Board. Nanti saya akan terangkan macam mana nak buat vision board nie. (Tunggu sambungan...) 

3. INTERNALIZED (process nak masukkan dalam minda separa sedar)

Ini adalah part yang paling mencabar bagi saya. Tapi, Challenge is FUN...so...kena buat jugak. Saya guna cara yang paling simple..iaitu dengan menggunakan PERSONAL MISSION DOCUMENT (PMD). So, kita buat PMD nie, dan kita baca setiap hari....dan paling bagus setiap kali kita nak tidur dan setiap kali kita nak mulakan kerja, atau setiap kali kita rasa kita down.

Cara yang lebih bagus, kalau kita rakam suara kita dan kita masukkan sikit music yang tenang dan damai...kemudian, kita dengar semula sambil mata kita melihat PMD kita sendiri....In sha Allah...otak kita akan sentiasa berfikir untuk capai apa yang kita dah setkan. So, itu cara saya, yang saya buat sebelum ini..Alhamdulillah..dengan izin Allah..berkesan..dan sangat simple.

Tapi, sebagai permulaan, buat yang simple dulu. Download PMD Template nie, dan completekan, lepas tu, print color dan laminatekan (supaya tahan lama dan tak rosak)...anda lihat PMD anda setiap hari....ulang-ulang-ulang dan ulang.

Template tersebut adalah seperti ini..



Slide1


4. JUST DO IT (Fast Action Fast Result)

Tak perlu nak fikir2 panjang, buat dulu apa yang patut kita buat. Tak perlu nak belajar habis, tak perlu nak tahu semua benda baru nak buat. Buat dulu setakat apa yang kita ada, kita tahu dan kita boleh. Then, from time to time...kita akan improve sedikit demi sedikit...

Saya nak bagi satu pantun....



Pantun Belum Dapat Jangan Berhenti.001


CONSISTENT, PERSISTENT and RESILIENT with FAITH



Sekian. Saya doakan anda kaya dan berjaya.....Ameen.


12 March 2015

Pendakian Hidup Berniaga : Kenali MUSUH dalam Perniagaan Kita

Assalamualaikum, dan salam sejahtera kepada semua pembaca dan follower sekalian. Saya doakan anda kaya dan berjaya, sihat sejahtera.

Saya ingin sambung sikit siri perkongsian saya berkenaan Pendakian Hidup Berniaga untuk tatapan pembaca sekalian...Iaitu kali ini saya nak share pasa MUSUH dalam BUSINESS kita.

Kalau kita lihat, memang tak dinafikan, dalam buat business kita ada pesaing...atau omputih cakap COMPETITOR....maksudnya, kita bersaing dengan mereka untuk mendapatkan pelanggan dan sebagainya....Tapi, persoalannya adalah...adakah mereka (pesaing dalam perniagaan kita) ni, dianggap musuh kita?...



musuh-anda


Saya nak share sikit apa yang saya belajar masa attend conference di Singapore tahun lepas (2014)...masa tu ada Prudential Regional Agency Leader Conference....so, tema masa tu F1 sebab kebetulan tarikh yang sama adalah perlumbaan F1 Singapore Night Race berlangsung...satu pengalaman baru..memang layan...

Tapi, apa yang saya nak kongsikan adalah, salah satu speaker semasa conference tersebut adalah Perry McCarthy . Beliau merupakan bekas pemandu F1 dan beliau ada share pasal MUSUH dalam perlumbaan beliau. 

Saya agak terperanjat dengan apa yang dia katakan, tapi bila dia terangkan, dan saya reflects balik dengan apa yang saya alami dalam business saya. Then....saya sedar...memang apa yang dia cakap tu masuk akal and saya agree.....

So, belajar mengenal musuh kita.....

Siapa musuh kita dalam business?..khususnya business Takaful (based on pengalaman saya?)

1. Teammate kita.

Agak pelik betul tak?...Meh sini saya citer...

Sekarang nie, dalam perniagaan, kita saling berlawan dengan pesaing kita di luar....tapi mereka sebenarnya bukan musuh kita. Musuh kita adalah Teammate kita (sama ada rakan niaga kita atau staff kita).....sebab apa?..sebab mereka boleh SABOTAJ.....fahamkan perkataan ni...SABOTAJ apa yang kita telah rancang...atau boleh menjadi penyebab kepada kegagalan kita atas sebab kurang commitment, kurang loyalty dan sebagainya....

Contoh, kita dah plan nak buat satu project...yang boleh menghalang project tersebut berjalan adalah teammate kita....pesaing kita tak tau apa yang kita nak buat dan mereka tidak boleh halang kita....jadi....teammate kita boleh menjadi musuh kita sekiranya mereka tidak deliver apa yang patut mereka deliver....

So, apa solutionnya?....

Pada saya, perkara penting yang utama adalah mesti ada CLEAR and MEANINGFUL PURPOSE dalam kita punya team or organisasi....dan PURPOSE tersebut adalah COMMON...maksudnya setiap orang mempunyai PURPOSE yang sama dan mereka bertanggungjawab dengan apa yang mereka telah janjikan. Apabila sudah ada common vision, common mission, common value and common language....chance untuk teammate sabotaj kita menjadi rendah. Disebabkan setiap ada sense of belonging kepada team.

2. DIRI KITA

Musuh yang paling utama dan paling besar adalah diri kita sendiri. Sebab diri kita yang boleh sabotaj diri kita sendiri untuk tidak deliver apa yang patut kita deliver. Tak buat action seperti yang dirancangkan....

Sebagi contoh, pesaing kita tak boleh paksa kita untuk sambung tidur awal pagi supaya kita tak bekerja dan akhirnya mereka mendapat sales banyak.....tak boleh. Kita sebenarnya yang boleh sabotaj diri kita dengan tarik balik selimut dan sambung tidur. Akhirnya, kita tidak buat apa yang patut kita buat...menyebabkan kita tak dapat apa yang kita plan. So, kat sini, bila dilihat dalam perjalan berniaga, kalau dalam business yang saya buat iaitu takaful business...disebabkan sorang agent datang lewat, menyebabkan akan datang lebih ramai agent akan datang lewat. Dan kalau kita sendiri mula tidak menjaga masa, menyebabkan semua agent tidak menjaga masa, akhirnya organisasi kita start goyah dan akhirnya mungkin menyebabkan prestasi kita merudum. Dan kalau dah merudum, bukan senang nak naikkan semula.

So, yang ini, solutionnya pun sama jugak...antaranya adalah kena ada clear and meaningful dream or vision..menyebabkan kita sanggup berkorban untuk mencapai apa yang kita impikan....

"When there is love, nothing is too much trouble and there is always time"

Sekian dari saya, semoga memberi manfaat kepada anda semua.

Aziz Riadi
CEO 
AAR & Associates Sdn Bhd
019-323 2121

Coach Takaful #1 Anda.

26 February 2015

Pendakian Hidup Berniaga : Jangan Tepati MASA

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmat dan keredhaan serta keampunan Allah SWT.

Kali nie saya nak share sikit apa yang saya belajar dalam Program Train The Trainer (Dr Azizan Osman) mengenai masa. Sangat memberi kesan kepada saya. Dan in sha Allah, saya akan amalkan dan kalau anda ingin kongsikan kepada orang lain untuk manfaat mereka, silakan. Tidak perlu minta kebenaran dari saya. 

Jangan Tepati Masa.001

Seperti yang tertulis dalam gambar hiasan di atas....Masa yang Tepat itu hanya ada 1 SAAT. Sama ada kita awal atau kita lewat. Dan kalau difikirkan, apa lah yang kita boleh buat dalam masa 1 saat. Sebab tu, kalau kita tepat pada masa, kemungkinan untuk kita lewat memang tinggi sebab masa yang tepat hanya ada 1 saat sahaja....

Jadi, apa yang kita harus buat?...cadangan saya dan apa yang saya usaha practice dan nak jadikan habit adalah....T-15. Maksudnya, saya akan usaha untuk sampai 15 minit lebih awal (paling minimum)....dari masa yang ditetapkan. Persoalannya.....boleh consistent ke?...Boleh istiqomah ke?....saya cakap terus terang, kekadang ada masa jugak tak boleh nak meet. Tapi sekurang2nya kita usaha (saya usaha)...untuk ke arah itu. Kalau sebelum nie, mmg kita langsung tak jaga masa, kita mulakan dengan pembentukan mind set. In sha Allah, lama2 akan menjadi habit.

Apa yang saya belajar, adalah, kalau kita tak ambil berat mengenai perkara ini, saya khuatir, mungkin kita akan kehilangan sesuatu yang berharga dalam business kita disebabkan kita lengah dalam melakukan sesuatu atau hadir dalam majlis tertentu yang mungkin sangat penting. 

Dalam Islam pula, kita sebenarnya telah pun dilatih untuk awal dalam setiap solat. Dimulakan dengan laungan Azan dan....kemudian solat. Antara Azan dan solat, biasanya ada sela masa dalam 10 minit. Dan jadikan ia sebagai satu platform untuk kita improve pengurusan activity kita supaya masa kita tidak terbuang begitu sahaja. Entry berikutnya...saya nak share pulak pasal pengurusan aktiviti dan pengurusan masa, apa bezanya dari pendapat saya dan apa yang kita boleh buat untuk improve diri kita, business kita dan sebagainya...

Sekian..

Aziz Riadi
CEO
AAR & Associates Sdn Bhd
Coach Takaful #1 Anda.

12 February 2015

Anda Buat Business? Orang ramai kena tahu yang kita ni buat business.

Assalamualaikum dan selamat pagi. 

Sebut pasal business, ramai yang berminat nak buat, sebab bila dilihat dengan hasil yang diperolehi. Tapi, berapa ramai yang sanggup lalui zaman permulaan buat business?...

Ada yang terus2 nak buat besar2an. Sebab mereka tengok business orang lain dah besar. Ada yang nak buat kecil2an...tapi tak consistent, lepas tu, tukar business lain, dan ulang2 macam tu....sampai le beberapa tahun, business tak berkembang2....

Pengalaman saya develop business....


1. Mulakan dengan kecil (modal kecil, coverage kecil, scale kecil dan segala2 kecil)...

2. Tetap dengan business yang kita buat dan sentiasa kembangkan sedikit demi sedikit sampai ia stabil seterusnya berkembang. 

3. Make sure semua orang tahu yang kita buat business dan apa yang kita boleh bantu orang. Business kita berkembang dan terus berkembang disebabkan kita membantu menyelesaikan masalah orang (ini pada saya)...dan selagi kita ada solution untuk menyelesaikan masalah orang lain, selagi itu business kita tetap akan berkembang...in sha Allah....

Kenapa kita perlu bagi orang tahu yang kita buat business?...Ini namanya MARKETING....kita kena pasarkan business kita, bagi orang 


  • NAMPAK
  • TAHU
  • TANYA
  • FAHAM
  • RASA
  • EXPERIENCED
  • ULANG EXPERIENCED
  • REFER kepada ORANG LAIN


So, process di atas kena ulang-ulang-ulang-ulang sampai le business kita berkembang.....kalau orang tak tahu kita ada PENYELESAIAN kepada PERMASALAHAN diorang, macam mana diorang nak dapatkan khidmat kita?...kalau diorang tak dapatkan khidmat kita, macam mana business kita nak berkembang...orang lain tetap akan mendapatkan khidmat yang kita tawarkan, tapi kalau mereka tahu, ada orang lain yang tawarkan, mereka akan pergi ke orang tersebut. So, apa jadi dengan business kita?....macam tu le pentingnya orang tahu kita buat business....

Syarikat Gergasi yang dah lama established pun tetap nak bagi orang ramai nampak kewujudan dia, apa solution yang mereka boleh tawarkan untuk settlekan problem orang lain....dari situ akan ada demand, dan dari demand akan ada market...dari market akan adanya business..dan dari business akan adanya PROFIT...dari PROFIT akan adanya pertumbuhan (perkembangan dalam business)...


1-DSC00789

Gambar hiasan : Pengalaman pertama saya join booth oleh Prudential tahun 2003. 12 tahun yang lepas. Apa tujuannya?....saya dah terangkan kat atas.



Process nak bagi orang kenal kita, ada yang memerlukan kos, dan ada banyak jugak cara yang tak perlukan kos. So, kena cari ilmu untuk itu. Cukup rasanya saya share, kenapa kita kena tunjukkan business kita kepada orang ramai.....kalau anda faham perkara ini, anda boleh buat macam2 cara...asalkan objective nak bg orang tahu business kita tercapai. Kalau nak tahu lebih lanjut specific business takaful, anda boleh join program saya (AAR Agency Development Program - "AAR AdPRO")...saya akan transfer semua ilmu yang ada kepada anda. Kepakaran saya adalah dalam bidang pembangunan agency takaful / insurance...so, kalau untuk yang lain2...hanya boleh kongsikan secara umum sahaja.

Ada ramai yang bila buat business...sebab business kecil2an...mereka segan atau tak yakin dengan business mereka. Bila ditanya..."Kou buat business apa?..." di jawab " Alaaa....kecik2 je....nak buat tambah2 duit"....itu pada saya antara kesilapan yang sangat besar. Bila dah orang tanya tu, terus cerita kepakaran kita, walau pun kita baru je start berniaga....bukan mereka tahu kita pakar ke tak pakar. Orang lain takkan tahu kita pakar, kalau kita tak beritahu mereka yang kita pakar.....itu sahaja. So, bangga dengan business anda...kalau kita tak bangga dengan business kita, siapa yang nak berbangga dengan business kita?....kita kena bangga dengan business kita, kita berikan yang terbaik kepada client kita, sampailah client akan bangga dengan hasil kerja kita....then, masa tu, anda lihat, bagaimana mana business boleh berkembang sampai mungkin anda kena ambil pekerja dan sebagainya....

Sedikit perkongsian pengalaman join booth di Mid Valley (2003)...masa tu first time, dengan tak pernah tahu macam mana nak approach orang, and cara belajar masa tu hanya dengan personal observation dan trial and error....semenjak dari situ lah saya teruskan activity tersebut dan saya boleh bagitau anda saya sangat pakar dalam buat booth untuk promosikan takaful / Insurance....setelah 12 tahun...macam2 improvement telah saya pelajari dan saya praktikan...dengan MIND SET nya, SKILL SET nya, TOOLS SET nya, PLATFORM nya, MANAGEMENT nya dan pelbagai lagi....Alhamdulillah, saya bersyukur pada Allah, perkara kecil saya buat dari dulu, secara consistent....sekarang nie banyak hasil yang saya perolehi untuk support business saya. Happy Selling, Happy Marketing...

Sekian...

Selamat Berniaga, saya doakan anda kaya dan berjaya.

Amin

Aziz Riadi
019-323 2121