Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

19 October 2014

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Blogger Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.


Latest News : April 2014 :-

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.

Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.

Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.

Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)

18 October 2014

AAR & Family

Assalamualaikum kepada para follower dan pembaca budiman sekalian. Just want to share activity family....

Pada saya, family saya adalah sangat penting kepada saya. Antara motivation saya untuk berusaha keras selama ini adalah untuk memberikan yang terbaik kepada keluarga saya...

Anak-anak adalah anugerah dari Allah kepada kita, dah nama anugerah, sudah tentu ianya sangat istimewa dan sangat2 bernilai...jadi, kita kena jaga amanah yang Allah kurniakan kepada kita.

Antara activity keluarga yang saya buat untuk merapatkan hubungan antara satu sama lain. So, harapan saya, bila anak membesar, mereka akan lebih rapat dengan ibu ayah mereka berbanding dengan rakan2 mereka di luar. Harapan saya juga, agar dia boleh jadikan mak ayah dia sebagai rakan dia selain dari ibu dan ayah dia.

1. Trip Sabah 2014



2. Trip Langkawi 2014




Tunggu video seterusnya...


02 October 2014

ONLINE VIDEO LEARNING

Assalamualaikum semua. Since sekarang nie teknologi semakin canggih dan network pun dah semakin laju....saya ingin kongsikan koleksi video2 sharing saya kepada anda semua, semoga bermanfaat.

Online-Learning1

Senarai Video untuk tatapan anda....layannn.....



1. Online Training

  • Introduction
  • Basic Product Knowledge
  • Basic Selling Technique
    • Untuk topic ini, apa yang ditekankan adalah mengenai sales cycle. Iaitu, kerja kita sebagai agent...atau pun kita punya jobs scope sebagai agent.
    • Jobs scope kita sebagai agent adalah seperti berikut.
      • Prospecting (Dapatkan new Contact)
      • Pre-Approach (Buat phone call utk dapat appointment)
      • Fact Finding (Untuk dapatkan user requirement dari client supaya kita boleh proposed)

      • Presentation (Kita terangkan kepada client semasa kita buat appointment dengan prospect)...ada beberapa kaedah. Sila lihat Video.
      • Handling Objection (Beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk handle pertanyaan dari prospect
      • Closing (Setelah selesai kita buat presentation, process seterusnya adalah sign up, cara nak isi form dan sebagainya)
      • Policy Servicing (Selepas client sign up, apa yang perlu agent buat dan tahu)

  • Basic Business Process
  • How to prepare the Quotation

2. Online Sharing

  • Bagaimana nak bangunkan agensi takaful dan insurans (Sharing semasa Business Review Meeting PruBSN Takaful di Hotel Marriot, Putrajaya).
Part 1



Part 2



Part 3



Part 4


  • Sharing Dari Puan Yusliza (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)

  • Sharing Dari Saudara Danial Rozali (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)

  • Sharing Dari Cik IR Ramlah (Agency Meeting Al Isra' / MG Klang)


  • Sharing Dari Saudara Ashabulyamin - (Agency Meeting Al Isra / MG Klang)


  • Guest Speaker (Mid Year Review 2014 - MG Klang - Ust. Saleh Huddin Nasir)

  • Guest Speaker Unit Manager 2 : Zuhaimi Ibrahim (SAR GROUP) - (Agency's Monthly Gathering - Oct 2014 : MG Klang)


3. Mobile Takaful Tips and Tricks





4. General Motivation / Tips and Tricks


  • 1st Rule of Leadership....belajar dari cartoon belalang dalam Bug's Life.





23 August 2014

Part 2 : Presentation - Untuk Agent Baru nak bermula...

 Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kepada agent2 yang baru je berkecimpung dan dah start belajar pasal product PruBSN Takaful...macam mana nak mulakan presentation kepada prospect.

Presentation

Sebenarnya, berdasarkan pengalaman saya, kalau kita sebagai agent baru nie, kita cukup risau kalau tak tahu nak present dari segi products. Actually, kalau nak cerita pasal products nie, sampai bila pun takkan pandai sampai bila pun takkan cukup, sebab products sentiasa berubah dari semasa ke semasa. Apa yang penting anda perlu tahu adalah "KERANGKA UTAMA" dalam pelan takaful atau insurance itu sendiri.


Bahasa mudahnya, kalau kita bangunan atau rumah contohnya...apa yang penting adalah structure rumah tersebut, bila dah faham, baru lah kita senang nak cerita kepada orang lain perihal bumbung, tingkap, pintu dan sebagainya. So, untuk anda yang baru2...saya nak share tips macam mana nak start present kat prospect kita.


Biasanya, untuk agent2 yang baru nie (kalau nak faham pasal concept plan takafulink PruBSN nie...masuk kat sini..[Konsep Takaful]....Dah faham concept, then fahamkan pulak [Basic Products Knowledge]...then, akhir sekali, fahamkan serba sedikit, tak payah details2 mengenai plan utama dalam PRUBSN Takaful yang menjadi pilihan ramai iaitu [PruBSN LinkSeries] dan seterusnya senarai manfaat yang ada pada PruBSN Takaful...[Senarai Manfaat]

Ok, kalau anda dah go thru serba sedikit link2 yang saya bagi kat atas...saya nak start kongsikan macam mana nak mula bercerita dengan prospect ini....

Prospect yang kita target. Biasanya mula2 nie, ada 2 jenis. Iaitu Natural Market (orang yang kita kenal) dan Stranger (orang yang kita tak kenal)


1. Natural Market (orang yang kita kenal)....

Yang ini biasanya kita senang nak approach walau pun ada sesetengah orang takut nak approach takut mereka reject. Sekarang nie, kalau anda nak tahu, bila kita buat Takaful ni, mmg orang akan reject, tak kisah lah sesiapa pun. Tapi percayalah....dalam ramai2 yang reject akan ada orang yang ok dengan idea kita. Jadi, mereka bukan reject kita, mereka mungkin reject idea kita...so, tugas kita nak bg mereka faham apa yang kita cuba sampai. Cuma, bila ada pemikiran yang macam tu, terus kita mati akal, dan takut nak approach.

So, kalau saya dulu, memang saya memula agak kekok dan segan. Tapi, apa yang buat saya berani dan akan approach orang2 yang saya kenal dahulu adalah disebabkan situasi di bawah.

Anda fahamkan bebetul, kalau anda boelh faham macam mana yang saya faham, in sha Allah, anda takkan segan nak approach mereka.

Natural market ini antaranya adalah...

1. Adik beradik Anda
2. Kawan-kawan Anda..yang ni kawan dari kecik...sampai le sekarang nie...cuba check dan fikirkan, berapa ramai kawan kita. So, kita mesti approach semua mereka ini. Jangan fikir mereka nak ke tak nak, mereka ada ke tak, mereka dah jadi agent jugak ke apa, jangan fikir. Kita kena fikir, tanggungjawap kita adalah untuk introduce apa yang kita buat ni kepada mereka.
3. Saudara-mara Anda
4. Jiran2 anda dan sebagainya

LANGKAH PERTAMA...

Senaraikan nama dan no telefon mereka. Kalau ada dalam telefon, kena keluarkan dan senaraikan. Satu persatu...sampai habis....so, saya nak tanya....kalau dikeluarkan, agak2 berapa ramai kita punya kenalan?...Kalau boleh dalam 200 orang.

LANGKAH KEDUA....

Beritahu mereka, sama ada call, sms, or email or jumpa...yang you skrg ni dalam process tukar kerja jadi Perunding Takaful bersama PRUBSN Takaful....

Cara nak bagi tau, sama ada secara direct atau pun mungkin berlapik...

Kalau secara direct, bila jumpa atau call, biasanya kita akan tanya khabar dan tanya kehidupan kenalan kita atau saudara mara kita kan?...so, lepas kita tanya, biasanya, ikut pengalaman saya, kita akan ditanya dengan soalan yang sama. Dan jawap..."Alhamdulillah, ok, cuma sekarang nie aku dah start join PruBSN Takaful, jadi agent"...simple je....memang kekadang reaksi mereka akan berubah. 

Takpe, tapi, terus sambung 

"Saya sebenarnya dulu memula mencari plan takaful...sebab saya rasa benda nie penting, jadi, bila dah bukak account.. saya terfikir...kat surat khabar, kat TV banyak berita orang minta derma sebab sakit, sebab masalah kewangan lepas cover cost rawatan...ada yang meninggal dunia tak de tinggalkan apa2 untuk waris...sedangkan, ada plan2 takaful bersepah kat market...then saya terfikir, mungkin mereka tak tahu....itu yang saya decide nak join as an agent selepas saya sign up...kurang2 saya boleh share kenapa kita bagus ada plan takaful nie..."....Tunggu apa reaksi mereka. Tak pe, kalau mereka tetiba tak nak kawan dengan kita. Tanggungjawap kita selesai.

Then, kalau reaksi mereka positive (maknanya dia bg support dan riak muka dia ok je) boleh terus tanya....

"By the way, you amik plan apa and dari company mana ya?"....tunggu dia jawap, kalau dia kata ada...tanya details, sikit, plan apa yang dia ambil dan dia faham ke tidak apa coverage dalam tu especially term and condition yang menyebabkan TAK BOLEH NAK CLAIM....kenapa kita highlight yang tak boleh nak claim?..sebab yang tak boleh nak claim la nie yang biasa client jadi mengamuk dan tak percaya kat insurance dan takaful...yang benda boleh claim, diorang senyap jee...:D.

Kalau respond dia positive,...then minta kebenaran untuk share kita punya pulak...terus bagi jaminan kat dia "Jangan risau , saya just nak share je apa yang PruBSN boleh offer"...then kalau dia ok, terus le set appointment. Kalau respond mereka negatibe dan tak nak, tak pe lah, bukan kita rugi apa2 pun. Yang penting, kita dah mula practik kan apa yang kita belajar...atau training. Sebab tu saya suruh list down semua contact yang ada...ada banyak tak?...kalau 1 tolak, ada lagi 199 contact, kalau 2 orang tak nak ada lagi 198..kalau 10 orang tak nak ada lagi 190 orang...then kita tambah lagi contact baru jadi balik 200 orang (yang ini sambung baca kat bahagian ke-2 stranger). In sha Allah, dalam ramai2 orang yang reject anda, akan ada yang akan ambil dengan anda. Allah Maha Adil, dia yang menentukan rezeki utk semua makhluk di dunia ini....kena yakin benda tu. Allah yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.

So, seterusnya, katakanlah dapat appointment atau kebetulan ada yang tengah nak cari, so, macam mana nak start present?..

LANGKAH KETIGA...(Dapat appointment untuk present)

Kalau boleh sebelum kita nak present tu, kita perlu dapatkan beberapa maklumat. Antaranya 

1. Nama 
2. Tarikh Lahir
3. Pekerjaan (sebagai apa, ada involve risiko yang merbahaya atau tak)
4. Nak cover apa (Untuk diri sendiri atau untuk anak atau untuk semua satu keluarga)
5. Budget (kalau ada)...kalau takde, kita boleh anggarkan dalam 10% prospect punya income utk coverage takaful.

TIPS : Kita kena banyak bertanya berbanding banyak bercerita. Sebab apa?..bila banyak bertanya, kita akan dapat banyak info dari prospect, baru la kita senang nak bg proposed solution...jangan sampai kita asyik bercerita menyebabkan prospect bosan akhirnya dia tak dapat apa yang dia nak....

So, dah dapat benda nie dan dapat coverage apa yang client nak, kita start plan kan untuk prospect dengan offer dia solution.

Sebelum tu, kita fahamkan dulu basic plan yang ada pada PruBSN Takaful...iaitu ada 5 main component.


5 in 1 Blog


1. Manfaat pampasan kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan
2. Manfaat pampasan Sakit kritikal
3. Pampasan kemalangan dan kematian akibat kemalangan
4. Kos Rawatan (medical card)
5. Simpanan...

So....secara ringkasnya, manfaat 1 dan 5 adalah wajib, tak boleh tidak, kena ambil, cuma amount coverage bergantung kepada client, sama ada nak ambil tinggi atau rendah.

Kemudian, manfaat 2-3-4 adalah optional, nak ambil semua pun boleh, nak ambil salah satu pun boleh...bergantung kepada client atau prospect. So, kat sini lah kita akan start proposed.

Saya bagi sample plan (yang ini kena kira balik pakai Quotation Software SQS yang latest, boleh download kat sini [Software Quotation]). Saya buat beberapa contoh plan sahaja sebagai rujukan. Nak senang, saya kategorikan plan tersebut kepada 3 plan..


[ BASIC : MODERATE : HIGH ]

Contoh 1.
*********
Individu umur 26-28 : - LELAKI TIDAK MEROKOK, KERJA PEJABAT

1. BASIC : RM 120

KEMATIAN atau LUMPUH KEKAL KESELURUHAN : RM 10,000
SAKIT KRITIKAL : RM 10,000
KEMALANGAN     : RM 20,000
MEDICAL CARD  : (Ko-Takaful)
       Had Bilik      : RM 150
       Had Tahunan : RM 50,000
       Had Seumur Hidup : RM 500,000
       Elaun Hospital : RM 200 sehari
       Elaun ICU : -
       Elaun Bedah : - 
SIMPANAN  :
      Anggaran 8% setahun kenaikan (tahun ke 30) : RM 30,000++
MANFAAT TAMBAHAN
      Pengecualian Caruman : YA
      Komplikasi Kehamilan : -



2. Moderate : RM 170

KEMATIAN atau LUMPUH KEKAL KESELURUHAN : RM 20,000
SAKIT KRITIKAL : RM 10,000
KEMALANGAN     : RM 20,000
MEDICAL CARD  : Full Coverage
       Bilik            : RM 200
       Had Tahunan : RM 60,000
       Had Seumur Hidup : RM 600,000
       Elaun Hospital : RM 200 sehari
       Elaun ICU : RM 100 sehari
       Elaun Bedah : RM 2,500 setiap kali bedah
SIMPANAN  :
      Anggaran 8% setahun kenaikan (tahun ke 30) : RM 48,000++
MANFAAT TAMBAHAN
      Pengecualian Caruman : YA
      Komplikasi Kehamilan : -


3. High : RM 300


KEMATIAN atau LUMPUH KEKAL KESELURUHAN : RM 100,000
SAKIT KRITIKAL : RM 50,000
KEMALANGAN     : RM 100,000
MEDICAL CARD  : Full Coverage
       Bilik            : RM 500
       Had Tahunan : RM 200,000
       Had Seumur Hidup : RM 4,000,000
       Elaun Hospital : RM 400 sehari
       Elaun ICU : RM 100 sehari
       Elaun Bedah : RM 2,500 setiap kali bedah
SIMPANAN  :
      Anggaran 8% setahun kenaikan (tahun ke 30) : RM 80,000++
MANFAAT TAMBAHAN
      Pengecualian Caruman : YA
      Komplikasi Kehamilan : -


Contoh 2.
**********
Individu umur 30-35 : PEREMPUAN TIDAK MEROKOK, KERJA PEJABAT

1. BASIC : RM 150



2. Moderate : RM 200



3. High : RM 300


Contoh 3

***********
Individu Umur 35-40

1. BASIC : RM 150



2. Moderate : RM 200



3. High : RM 300



Contoh 4
********
Plan untuk anak 2 tahun, parent 28 tahun

1. BASIC : RM 150



2. Moderate : RM 200



3. High : RM 300


Contoh 5:
**********
Untuk Coverage Sum Assured tinggi, biasanya digunakan untuk cover kita punya hutang atau pun loan. Contoh, kita ada beli rumah loan 500K, business loan RM 200K, Loan Kereta RM 200K....dan loan2 lain RM 100K...so, kalau terjadi apa2 pada individu tersebut, siapa yang akan tanggung hutang semua tu?

HIGH SUM ASSURED



NOTA : PruBSN Takaful, tidak menawarkan plan medical untuk keluarga 1 PLAN untuk 1 KELUARGA. Sebaliknya satu PLAN untuk SETIAP INDIVIDU cuma ianya boleh dilinkkan dengan meletakkan benefit parent contributor, join contributor atau spouse contributor.
TIPS : Anda kena biasakan jumpa ramai orang dan buat apa yang saya suruh secara basic ini berulang2 sampai anda expert..baru lah boleh nak menuntut yang lebih advance...kalau MALAS....sorry, saya tak layan orang yang MALAS. Kalau anda MALAS nak jumpa orang, saya 1,000,000,000,000,000,000,000,000 kali MALAS nak ajar ANDA....nampak macam kasar kan?..so what?...nak buat, buat, tak nak, sudah...saya tak rugi apa2.







2. Stranger (orang yang kita tak kenal.

Kalau anda fikirkan bebetul...siapakah orang yang lahir2 je kita dah kenal?....Actually...pada pendapat saya, semua orang yang kita kenal sekarang nie adalah stranger...kita tak kenal sesiapa pun. Kemudian kita membesar baru lah kita kenal ibu dan ayah kita, ada beradik dan seterusnya saudara mara dan seterus rakan taulan, sahabat handai dan sebagainya...

So, saya dah share macam mana nak approach NATURAL MARKET kan?...Untuk Stranger...saya pun nak share jugak.

LANGKAH PERTAMA ....

Jadikan stranger yang kita tak kenal tu, dengan kita berkenalan dulu. Jangan gelojoh nak terus jual takaful plan pada dia atau nak open pada dia. Tapi, kalau boleh takde masalah. Sebab ada kalanya memang purposely kita akan approach stranger dalam kita punya specific sales activity macam BLITZ (MARKET SURVEY), BOOTH, A.F.A.R atau dari Internet.


Tips : Kalau kita jumpa stranger terus nak open business takaful, biasanya akan datang satu perasaan takut atau segan. So, tukar mindset...kita approach dia untuk kenal sahaja. So, bila kenal, kita dapat contact number dan seterusnya dah jadi natural market kita. Then, start le semula step kat atas tu. Open kat dia, offer service kita...kalau dia tak nak macam mana?..SOME WILL, SOME WON'T, SO WHAT?..NEXT....banyak lagi orang yang nak. Yang paling penting kita mindset kita sentiasa positive....sebelum kita nak start approach untuk step ke 2, kena fikir...entah2 memang dia tengah cari plan takaful...In sha Allah ada rezeki untuk aku dan keluarga...kena berdoa banyak2 pada Allah agar prospect kita positive dengan kita. Kalau kita positive kita akan attract positive ROCK (Resources, Opportunity, Circumstances, Knowledge) kepada kita. So, always positive.

LANGKAH KEDUA...

Dah kenal, dah dapat contact, start approach atau tanya khabar sama ada thru phone atau sms, atau whatsapp, atau telegram...atau fb, atau twitter atau apa sahaja lah...esok2 entah2 keluar apa lagi..korang pakai le apa pun....

Then, bila dah start kenal, dah terjalin trust, senang sikit kita nak open or offer service kita. Sesilap, diorang yang minta kita buatkan plan untuk dia. Kena bersangka baik.

So, teruskan macam step NATURAL MARKET....

and again...ubat dia adalah kena buat, jangan banyak sangat TAPI, jangan terlebih KALAU...buat dulu. Jangan tak buat lagi, sibuk nak belajar yang advance...memang nak kena penendang....hehehehe....:D.


NOTA : Akan disambung kemudian. In sha Allah akan disiapkan segera.

02 August 2014

Tips and Tricks Takaful : Apa itu Free Look Period and Waiting Period....

Assalamualaikum...

Saya nak share sikit pasal 2 timing nie...iaitu FREE LOOK PERIOD dan WAITING PERIOD..apa maksudnya, apa persamaannya dan apa perbezaannya.

1. FREE LOOK PERIOD.

Merupakan satu tempoh, iaitu 30 hari daripada tarikh policy bermula atau commence...kalau nak tengok kat dalam policy atau dalam system (commencement date)....

So, bahasa mudah nya, dalam tempoh ini, tiada sebarang manfaat akan dibayar kalau berlaku sebarang penyakit, kecuali kemalangan. Dan tempoh yang sama juga, kalau selepas client dapat policy, ada terma dan syarat yang client tak setuju, client nak stop policy (cancellation from inception - CFI) pun boleh dan duit caruman pertama akan dipulangkan mengikut terma dan syarat.

Sebab tu, sebagai client, anda perlu tahu hak anda, iaitu agent atau company perlu serahkan policy dalam masa 2 minggu selepas policy start. Dan anda ada 15 hari dari tempoh terima policy utk review dan kalau nak stop. So, total tempoh masa adalah 30 hari. Iaitu 15 hari (2 minggu tempoh nak prepare document dan hantar document kepada agency / agent office) dan 2 minggu lagi masa utk client review policy dan decide sama ada nak teruskan atau stop.

Sebagai agent pula, anda dinasihatkan untuk memberitahu kepada client dengan segera sekiranya policy dah siap dan kena set appointment untuk handover policy secepat mungkin. Dan terangkan dengan jelas apa kandungan dalam policy supaya client faham apa coverage yang mereka ambil. Apa syarat2 yang termaktub dalam policy dan sebagainya.

Waiting Period Medical Card 


  2. WAITING PERIOD

Waiting Period atau tempoh menunggu sebelum claim boleh dibuat sekiranya client mengalami sebarang penyakit atau melalui life stage. Dan tempoh menunggu ini terdapat beberapa tempoh yang berlainan. 

Antaranya..

1. Medical Card untuk penyakit specific 120 hari dari tarikh policy approved
2. Critical Illness punya coverage, ada yang 30 hari waiting period dan ada yang 60 hari waiting period. 
3. Death Benefit - untuk case bunuh diri, kena setahun selepas policy start cover
4. Untuk Claim Life stage benefit (Untuk policy firstlink - Berkahwin, dapat baby, beli rumah dan sebagainya (refer dalam policy)...ada yang 2 tahun, ada yang setahun dan sebagainya)....

Untuk waiting period ni, bagi case specific illness, sebagai agent atau client, anda kena tahu, ia mula dikira daripada symptom (gejala) penyakit tersebut berlaku, bukan masa nak dapatkan rawatan.

Contoh, untuk penyakit specific (Batu karang le katakan, kena tunggu 120 hari daripada tempoh policy lulus)....katakan pada hari yang ke 125 client nak dapatkan rawatan, tapi bila doctor tanya, bila start sakit, patient atau client jawab dah seminggu lebih...then, symptom tersebut sudah berlaku dalam tempoh waiting period (kalau case macam nie berlaku)...ini yang kekadang GL Declined (client kena bayar dulu claim kemudian, sebab pihak syarikat Takaful memerlukan maklumat lanjut untuk history penyakit tersebut)....dan lebih buruk kalau symptom berlaku dalam tempoh FREE LOOK PERIOD, dan ini boleh menyebabkan CLAIM DECLINED....so, kena terangkan bebetul kepada client.


Sekian tips dari saya....untuk maklumat lanjut, boleh hubungi agent masing2 atau leader masing2....dan untuk orang awam yang nak dapatkan info lanjut pasal perlindungan takaful dan sebagainya, boleh hubungi saya. 

Aziz Riadi
019-323 2121
www.fb.com/azizriadi