Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

25 August 2015

Pembahagian Caruman Dalam Plan Takafulink PruBSN

As salam semua pembaca blog saya....saya ingin update sikit antara persoalan yang sering ditanya oleh client atau prospect mengenai plan takafulink PruBSN....iaitu, pecahan caruman. Jadi, untuk memudahkan pemahaman semua orang, saya buat infogram pecahan2 caruman dan bagaimana pecahan tersebut mempengaruhi simpanan.

Secara umumnya, pecahan caruman terbahagi kepada 2 iaitu (Caj Wakalah dan Sumbangan yang diperuntukkan untuk membeli unit). Lihat gambarajah.

1- Caj Wakalah adalah bahagian untuk membayar commission agent dan yang berkaitan dengan rangkaian pengedaran (distribution channel). Caj ini hanya dikenakan selama 6 tahun pertama sahaja mengikut peratusan tertentu seperti dalam rajah.

2- Pembelian Unit  pula adalah pecahan caruman yang digunakan untuk membeli unit saham dana takafulink PruBSN iaitu sama ada Dana Ekuiti, Dana Urus atau Dana Bond (mengikut kehendak client)....Dan setelah digunakan untuk membeli unit saham, jumlah tersebut kemudiannya di tolak dengan beberapa caj lain iaitu Tabarru', caj perkhidmatan dan Caj Pengurusan Asset. Kemudian, lebihan dari situ akan dimasukkan dalam sijil sebagai Nilai Tunai (cash value).

Oleh kerana caj wakalah akan berkurang dari setahun ke setahun, jumlah yang akan diperuntukkan untuk membeli unit saham bertambah sehinggalah 100% duit caruman digunakan untuk membeli unit saham.

Sila rujuk quotation (bahagian nilai tunai) dan lihat pergerakkan harga sekiranya sijil telah lama mencarum, nilai tunai akan bertambah termasuklah semua pulangan pelaburan. Namun begitu, kita perlu juga melihat caj tabarru' yang mana apabila meningkat umur, ada satu tahap bahawa tabarru's caj lebih tinggi dari allocation premium....Sebab apa?..sebab risiko telah berubah disebabkan oleh faktor usia. 

Kepada sesiapa yang ingin mencarum dalam akaun takafulink PruBSN, dinasihatkan agar memahami perkara ini agar tidak berlaku salah faham dan tanyalah kepada agent anda bagaimana mekanisma nilai tunai dan perlindungan berubah-ubah sekiranya kita ubah jumlah caruman.

Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan khidmat nasihat takaful percuma, boleh hubungi saya di 019-323 2121. Ada banyak tips dan tricks yang anda patut tahu sebelum anda memiliki akaun takafulink ni dan jangan hanya dengar dan terus percaya kepada maklumat yang diberikan oleh agent bukan dari PruBSN Takaful, kerana mereka tidak mempunyai maklumat yang lengkap berbanding kami yang memang pakar dalam products yang kami sediakan.



Allocation Contribution

Kepada anda yang ingin mendapatkan pemahaman yang lebih jelas, boleh PM saya di facebook www.facebook.com/azizriadi


08 August 2015

Aziz Riadi - CERITA SAYA....Part 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Setiap orang ada kisah kehidupan masing2. So, saya jugak sama....ada cerita saya sendiri....Kali ni, saya rasa saya perlu kongsikan apa yang saya lalui. Harapan saya, agar cerita saya ini mungkin boleh beri inspirasi kepada orang lain. Untuk yang baca dan tidak terinspirasi, anda tidak perlu paksa diri anda untuk rasa terinspirasi...:D. (gurau....:))


Saya pernah kongsikan cerita saya daripada kecil sampailah saya jadi agent takaful bersama Prudential dan PruBSN Takaful....dan di sini saya nak share sedikit lagi mana2 yang saya belum bercerita dan kisah saya develop agency yang bermula dari "0". 

Anda boleh baca kisah permulaan cerita saya di sini  Aziz Riadi, CERITA SAYA... Part 1 dan Aziz Riadi, CERITA SAYA... Part 2.




Untuk yang belum mengenali saya, Saya Abd Aziz Bin Riadi, Director Al Mukmeen Associates (a member of MUQMEEN GROUP), merupakan agency manager di bawah syarikat Prudential dan Prudential BSN Takaful.

Alhamdulillah, saya amat bersyukur dengan kehidupan saya sekarang ini. Bermula dengan seorang agent di bawah saya pada tahun 2006, hinggalah sekarang, jumlah keseluruhan setakat hari ni dalam 250 orang agent. Dan pada tahun lepas, agency saya berjaya mendapatkan jualan sebanyak 9.1 juta, satu amount tertinggi yang pernah saya capai sepanjang saya menceburkan diri dalam bidang insurance.

Saya juga sangat bersyukur pada Allah, pada tahun lepas juga pelbagai anugerah telah saya terima antaranya adalah, Top 3 Awards dari syarikat yang saya wakili dalam kategori Top Takaful Direct Unit. Yang paling manis adalah apabila agency kami dianugerahkan Top Recruiter of the Year 2014 pada malam anugerah MTA STAR NITE AWARDS 2015, satu anugerah peringkat kebangsaan dalam industri takaful di Malaysia.

Tapi.....hidup saya dulu tak macam nie. Saya berasal dari sebuah keluarga kampung yang sangat2 sederhana. Sebab pada saya masih ramai lagi anak2 orang lain (pada zaman saya di kampung yang lebih susah dari saya)...jadi say rasa saya pun sudah sangat bertuah. Saya dilahirkan pada 1.1.1977 di Bukit Gambir Muar, Johor....dan bersekolah di kampung, seterus dapat sekolah asrama di Sekolah Tinggi Muar dan akhirnya berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Teknologi Malaysia dalam bidang Sains Computer.



AAR 1989


Gambar di atas....anda boleh lihat, keadaan rumah saya dulu....rumah kampung..biasa2 sahaja....ibu bapa saya kerja kampung, ada juga ambil upah buat rumah orang, dan bapa saya ada bela lembu dan ada beberapa bidang tanah sawah. Seorang anak kampung, belajar di kampung....cuma satu yang saya perasan (bila saya dah faham pasal IMPIAN)....saya memang jenis yang suka berangan untuk mendapat sesuatu. Tapi, saya tahu, saya takkan dapat sebab keadaan keluarga saya masa tu memang tidak mengizinkan untuk saya dapat apa yang saya impikan. Saya ada ceritakan dalam Cerita saya Part 1. Bila saya teringin sesuatu seperi kanak2 lain...saya hanya mampu berangan, dan sebelum tidur saya selalu layan dalam fikiran saya sebelum tidur. Saya akan berangan setiap malam sampailah saya dah terlupa apa yang saya impikan...

Jadi, saya pendekan cerita, (untuk yang nak tahu cerita saya sebelum ini, anda boleh baca di Part 1 dan Part 2 cerita saya)....

Saya sambung cerita Part 2, permulaan saya develop agency di Klang. 

Untuk pengetahuan semua, saya bermula di Damansara Intan dan kemudian di Jaya 33 sebagai agent. Pada tahun 2009, saya berjaya promoted menjadi Unit Manager. Tapi, masa tu, cabaran besar adalah tempat...iaitu di mana saya nak stesen. Kalau kat Jaya 33, sudah tiada space baru. Untuk office yang berdekatan pun sudah tiada yang ada adalah di Klang. Saya masih ingat lagi, Director of Agency Prudential ketika itu, dia bgtau saya, kalau nak pindah Klang, hari juga boleh pindah. Saya pulak, tanpa fikir panjang saya terus setuju. Sebab pada masa tu apa yang saya fikirkan adalah saya perlukan office space untuk saya run agency saya. 

Saya pun bersama dengan Agency Manager saya, pergi melawat kawasan. Branch Prudential di Klang.....anda boleh lihat sendiri di bawah ni. Agak2nya kalau anda la jadi saya, anda berani tak pergi ke Klang (seorang diri dan dengan agent anda yang masa tu baru ada 10-12 orang, yang fulltime dalam 7-8 orang)....lepas tu pulak, tak semua yang nak follow saya. Sebab ada yang prefer stay di Jaya 33. Tambahan pulak, semua unit2 manager yang berpindah ke Klang, semua under perform, semua hidup segan mati tak mahu. Tapi, saya berani rebut peluang ke sana dan ramai juga yang berpendapat...saya akan mengalami nasib yang sama macam unit2 manager sebelum nie. Tapi, yang peliknya, saya tak rasa macam tu langsung....sebaliknya, dengan pengalaman yang saya ada selama nie menjadi Leadership Management Team (LMT) dan captains....saya buat blue print (planning untuk develop agency di Klang bermula dari "0")



 Screen Shot 2015-08-08 at 1.19.50 AM
Keadaan Pintu Masuk Office Prudential Branch Klang masa mula2 saya datang pada tahun 2009.

So, bermula dengan pengalaman yang sedia ada, saya mula recruit new agent. Seorang demi seorang....dan saya coach diorang (masa memula) banyak buat 1 to 1 coaching, sampai lah contracted (dapat agent code)...kemudian, saya recruit yang baru lagi, yang dah dapat code, saya coaching diorang sampai diorang boleh jadi independent.....dan macam tu la seterusnya....Seminggu saya kerja 7 hari....setiap hari bekerja. Siang dan malam. Setiap hari balik rumah pukul 12.30 am hingga 1.00 am....dan awal2 pagi dah keluar rumah...macam tu lah rutin saya hampir setahun. 

Alhamdullillah, berkat usaha yang kecil tapi berterusan, saya berjaya recruit hampir 20 orang dan production saya 1.9 Juta. Dan saya pecah record syarikat saya sebab takde satu agency pun pernah cross sejuta jualan (1 million dollar agency (MDA))...sebelum ini. Dan masa tu, syarikat mula kenal saya, mula recognized saya....Alhamdulillah....kerja saya bertambah mudah dan saya mula yakin dengan apa yang saya buat. Akan tetapi, yang paling best adalah pada tahun 2010, apa bila saya mencapai jualan sebanyal 4.1 juta. 100% growth dengan bantuan LMT di bawah jagaan saya.....masa tu, sekali lagi syarikat recognized saya dan first time saya dapat award di Prudential 2nd Runner up Top Unit Manager of the Year Awards 2010...

So, saya amat berpuas hati, walau pun dalam keadaan branch office yang daif, berbanding dengan branch2 yang lain....dengan mengambil prinsip "gunakan apa yang ada sebelum kita dapat apa yang kita inginkan"...menjadikan group saya terus berkembang. Di tambah dengan ilmu yang saya pelajari dalam training2 Prudential antaranya adalah AMTC dan ABC...saya banyak implement apa yang saya pelajari...dan Alhamdulillah...kesannya sangat mengujakan saya. 

Dan pada tahun 2014....kami berjaya closed sales sebanyak 9.1 Juta.....


9 Million Dollar Agency


Kalau nak diceritakan dengan details apa yang saya lalui, memang teramat banyak...tapi apa yang penting dalam usaha untuk kita membina agency...saya ingin kongsikan beberapa sikap yang saya pegang hingga ke hari ini...

1. Believed

Percaya pada Allah yang Maha Memberi rezeki. Tugas kita berusaha dan jangan putus asa atas rahmat Allah. Minta pada Dia ...banyak2 dan besar2. Percaya yang satu hari nanti Impian kita akan tercapai, dengan Izin Allah...bertindak dengan pantas adalah antara kunci utama. Percaya sahaja tanpa tindakan segera, kita tidak akan ke mana-mana.

2. Willingness

Kesanggupan diri kita untuk buat yang terbaik dan usaha untuk improve dari semasa ke semasa. Kesanggupan untuk kita pergi lebih jauh (extra mile)...dalam membuat sesuatu perkara.

3. Independent

Jangan asyik nak bergantung kepada orang lain. Kita perlu mampu berdikari dan cari solution atas semua masalah atau cabaran yang kita hadapi. Jangan takut pada masalah, sebab masalah adalah sumber ilmu kepada kita.

4. Spiritually Strong, Intelectually Sound, Emotionally Stable and Physically Fit

Kena ada semangat yang sangat kuat, sentiasa upgrade ilmu yang ada, dan emosi kita perlukan sentiasa stable dan tidak mudah sentap...dan perlu jaga kesihatan tubuh badan kita. Perlu jaga hubungan kita dengan Allah, dan hubungan kita dengan manusia.

5. Harworking

There is no secret in this business...kerja kuat. Buat sesuatu dengan sehabis baik. Pedulikan apa yang orang lain katakan kepada kita. Kalau ia memberi nilai tambah, kita ambil. Kalau tidak memberi sebarang manfaat, just ignore sahaja. Focus kepada DREAM kita.

6. Energetic and Energize

Perlu sentiasa ada tenaga dan memberi tenaga kepada orang lain. Jangan sekali-kali kita memberi energy yang negative...buang terus energy negative, yang perlu ada pada diri kita hanyalah energy positive...

7. Discipline.

Buat sesuatu perlu consistent....habiskan apa yang kita mulakan. Jangan asyik buat kerja separuh jalan. 

Sekian sahaja, daripada saya, sekiranya anda berminat untuk tahu, bagaimana saya dari budak kampung yang biasa2...boleh membangunkan business yang bernilai jutaan ringgit....dan pada masa yang sama saya kembangkan kepada beberapa portfolio pelaburan seperti hartanah, saham amanah, saham bursa dan emas....boleh hubungi saya, dan sekiranya anda sanggup untuk bersama-sama dalam program coaching saya, anda mungkin jutawan pada masa akan datang.....BERMINAT?...contact saya 019-3232121 atau email abdazizriadi@gmail.com. 


Cover Photo 2015 MG Version 2



20 June 2015

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.5.1.3 (February 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.6.0.5 (March 2015) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.


Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.


Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.


Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

19 June 2015

Mini Seminar 1 MINUTE SALES

MINI SEMINAR 1 MINUTE SALES. TINGKATKAN KUASA JUALAN ANDA DENGAN TEKNIK INI. Baca dan Bertindak Segera....

Assalamualaikum....idea untuk buat mini seminar ini timbul bila ramai agent2 yang di luar agency saya PM dalam FB, email, sms, whatsapp, call dan tak kurang juga jumpa yang minta saya kongsikan kepada mereka macam mana saya buat business takaful. Dari benda basic sampai le benda2 yang advance. Bukan saya tak nak kongsikan. Kalau saya layan 1 persatu, saya tak terhandle pulak agency saya. So, saya dapat idea untuk buat seminar dengan caj yang sangat minimum (kalau nak banding ilmu yang anda dapat dan boleh gunakan)

Sebelum tu, saya nak tanya....

Adakah anda mempunyai masalah untuk approach stranger atau natural market untuk beritahu anda seorang agent insurance atau takaful?

Adakah anda takut kena reject dengan cara yang boleh memalukan anda apabila anda ingin berkongsi kepentingan takaful dengan prospect?


Adakah anda ingin mengetahui rahsia, bagaimana kita boleh start buka cerita pasal insurance / takaful dalam 1 minit dalam apa keadaan sekali pun?


Kalau jawapanya adalah Ya, anda patut hadiri mini seminar saya. Sila lihat poster seminar di bawah untuk maklumat lanjut. Saya hanya terima 50 orang peserta sahaja. Sebab saya akan buat sessi coaching sekali. So, kalau ramai2 sangat..saya susah nak handle. Selain dari itu, tak lama lagi nak raya, sure anda akan jumpa ramai kawan lama, kawan baru dan sedara mara, saya akan kongsikan kepada anda tips and tricks untuk kita start open cerita pasal kepentingan takaful kepada mereka. Jangan berlengah lagi. Daftar segera atau anda terlepas peluang mendapatkan ilmu berharga ini.


Mini Seminar Poster

Payment Advice 1 Minute Sales Ver 2.001.001

INVESTMENT HANYA RM 150.00. Fast Action, Fast Result!!!


Klik pada Borang Pendaftaran dan daftar nama anda serta buat bayaran segera. Pendaftaran tanpa bukti bayaran tidak akan diproses. Keutamaan diberikan kepada siapa yang buat bayaran terlebih dahulu.

JANGAN TUNGGU LAGI!!!!!

Seminar and Workshop oleh Aziz Riadi

Assalamualaikum...



Seminar Preview


Alhamdulillah, saya telah masuk tahun ke-13 dalam bidang Insurance / Takaful nie, dan saya telah pun membangunkan agency saya bersama-sama Muqmeen Group dan sekarang mempunyai agent lebih 300 orang di seluruh negara. In sha Allah, akan bertambah kepada 500 orang dan seterusnya 1000 orang agent dalam masa 3 tahun. 

Sepanjang penglibatan saya, banyak yang saya pelajari dan beberapa kesilapan tak kurang juga idea2 baru yang saya dapat. Selain saya pergi training dan saya amalkan apa yang dipelajari, saya juga ada explore beberapa formula tersendiri dalam menjadi agent yang boleh sustained dalam industri dengan pencapaian yang baik, dengan income yang baik dan reward yang banyak. 

Kemudian saya melalui tempoh membangunkan agency dan sekali lagi Alhamdulillah saya berjaya mencari beberapa formula membangunkan agency dengan pantas dan berkesan. Jadi, saya ingin kongsikan kepada anda, beberapa siri Seminar yang saya akan anjurkan pada masa akan datang. 

Sekiranya anda berminat, boleh terus hubungi saya 019-323 2121 (sms/whatsapp) or email ke abdazizriadi@gmail.com. Atau PM inbox saya di www.facebook.com/azizriadi.




1- Seminar Intensive Agency Development Program : IAD-Pro (untuk UM2 dan AM sahaja)  - tarikh dan masa akan diumumkan. Selepas hari raya puasa 2015. Klik sini untuk Preview Program.

2- Mini Seminar 1 Minute Sales - 28th June 2015, Klang Office. Klik sini untuk preview Program