13 July 2021

BAGAIMANA NAK PILIH DANA UNTUK PLAN TAKAFUL YANG BERKAITAN PELABURAN. #AzizRiadi

 


Terdapat pelbagai jenis plan takaful di pasaran dan salah satunya adalah plan takaful berasaskan pelaburan atau INVESTMENT LINK PLAN (ILP).

Produk takaful ILP ini mempunyai 2 account asas iaitu Protections Unit Account (PUA) dan juga Investment Unit Account (IUA).

Kepada anda yang menyertai plan PruBSN Takafulink atau PruBSN Warisan atau PruBSN Aspirasi, terdapat pilihan untuk memilih dana mana yang untuk anda allocatekan duit nilai tunai atau cash value yang ada dalam plan takaful anda.

Terdapat lebih kurang 7 pilihan dana iaitu.

1- Takafulink Dana Bon
2- Takafulink Dana Urus
3- Takafulink Dana Ekuiti
4- Takafulink Dana Aktif
5- Takafulink Dana Dinamik

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai dana tersebut bagi tahun 2020, boleh click pada link di atas.


Bila sebut je pasal pelaburan, ada 2 benda yang tidak boleh lari dari kita bincangkan. Iaitu RETURN dan RISK. Kita kena terima bahawa, untuk sesebuah pelaburan itu memberi pulangan yang tinggi, ia akan juga berserta dengan risiko kerugian yang tinggi.

Begitu juga, untuk pelaburan yang mempunyai risiko kerugian yang rendah, ia juga akan memberikan pulangan pelaburan yang rendah. 

Jadi....

Secara umumnya saya boleh kategorikan dana takaful PruBSN ni kepada 3 bahagian.

A. LOW RISK, LOW RETURN (Dana Bon)

B. MEDIUM RISK, MEDIUM RETURN (Dana Urus)

C. HIGH RISH, HIGH RETURN (Dana Ekuiti)

Jadi, bagaimana kita nak menentukan dana yang sesuai dengan kita?..

Ada beberapa cara nak pilih.

1. Semak Risk Tolerance (Kebolehan untuk menerima kadar risiko pelaburan dari segi jumlah kerugian).

Sekiranya anda tidak mampu untuk menerima risiko kerugian dalam pelaburan sama ada jangka masa pendek atau panjang, anda mungkin lebih sesuai dengan dana BON. 

Prestasi Takaful Dana Bon


Sekiranya anda jenis yang 50:50, maksudnya boleh terima sedikit kerugian dan ok kalau untung pun tak tinggi...mungkin anda boleh consider Takaful Dana Urus. Kerana dana ini melabur sebahagian dalam saham ekuiti dan sebahagian lagi dana bon. 


Prestasi Takaful Dana Urus



Sekiranya anda jenis yang sanggup untuk menerima risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan potensi pulangan yang tinggi. Anda boleh consider untuk pilih Takaful Dana Ekuiti untuk pelaburan dalam Malaysia atau Takaful Dana Ekuiti Dinasti untuk pelaburan luar negara khusus di negara China. Negara China sekarang antara kuasa besar ekonomi dunia dan sedang dalam usaha menjadi peneraju di dunia. Jadi, potensi pelaburan di sana lebih baik.

Namun begitu, risiko nya juga agak tinggi berbanding dengan Dana Bon dan Dana Urus.

Prestasi Takaful Dana Ekuiti 


Prestasi Dana Ekuiti Dinasti


Anda boleh lihat sendiri perbezaan dari segi pulangan (return) dan juga risk (yang -ve return) antara dana-dana yang saya tunjukkan di atas ini.


2. Jangka Masa Pelaburan .

Selain dari Risk Tolerance, anda juga boleh gunakan tempoh jangka masa pelaburan sebagai penunjuk aras dalam anda buat pemilihan dana.

Sebagai contoh, 

A- Sekiranya anda mempunyai masa yang panjang untuk capai target pelaburan anda antara 20 tahun ke 30 tahun atau lebih. Dana Ekuiti lebih sesuai. Kerana, walau pun risikonya tinggi, tapi anda ada banyak masa untuk melihat potensi pelaburan jangka panjang di mana, sekiranya dalam jangka masa pendek mungkin dana tersebut rugi, biasanya ia akan mampu mencatat keuntungan dalam tempoh masa panjang. 

Seperti ramai yang tahu dan sedar, setiap 10 tahun, kitaran ekonomi akan berlaku, iaitu daripada rancak kepada lembab dan kembali rancak.

Jadi, kalau anda ada masa yang panjang untuk menunggu pulangan pelaburan anda. Dana Ekuiti mungkin sesuai untuk anda.

B- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan sederhana, antara 15 hingga 20 tahun. Mungkin Dana Urus lebih sesuai dengan anda. Atau pun campuran Dana Bon 50% dan juga dana Ekuiti 50%. Jadi, sekiranya dana ekuti tidak dapat memberi pulangan yang anda harapkan, sekurang-kurangnya anda ada dana BON yang lebih stabil untuk cover balik risiko kerugian pada dana ekuiti.

C- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek iaitu di bawah 10 tahun, adalah dinasihatkan untuk allocate pelaburan anda dalam dana BON yang lebih stabil pulangan pelaburan (walau pun sedikit) tapi risiko kehilangan duit pelaburan sangat rendah. 

Ini kerana, jika anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek, dan anda melabur di dana Ekuiti, dikhuatiri sekiranya pelaburan mengalami kerugian, ia tidak mempunyai masa yang cukup untuk recover kerugian yang dialami.

UNTUK PERHATIAN, tulisan ini adalah sebagai guideline kepada anda sekiranya anda mungkin tidak tahu dana mana yang patut anda pilih dan berapa peratusan dana yang ingin anda allocate dalam portfolio pelaburan anda dalam plan takaful berasaskan pelaburan.

Sekirannya anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh click link di bawah ini untuk bertanyakan sebarang persoalan.


Anda boleh follow saya di FB page http://www.facebook.com/abdazizriadi untuk pelbagai tips kewangan dan pelaburan.

Sekian.

Aziz Riadi
Sh.RFP
www.azizriadi.com

#financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang

12 July 2021

PROSES UNTUK MASUK HOSPITAL MENGGUNAKAN MEDICAL CARD


Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan untuk masuk wad sama ada disebabkan oleh penyakit atau kemalangam. Boleh rujuk video di bawah ini.

Pun begitu, process untuk kemasukkan bagi video di bawah hanya untuk medical card di hospital panel Prudential Assurance Malaysia Berhad.

Untuk pemegang medical card PruBSN Takaful, process kemasukan ke hospital adalah lebih kurang sama. Sekiranya anda memerlukan khidmat nasihat untuk masuk hospital, boleh hubungi agent anda. 


Sekiranya anda tiada agent yang service anda, boleh hubungi pusat khidmat pelanggan PruBSN Takaful di website www.prubsn.com.my 

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat mengenai medical card, boleh click link berikut http://infoplantakaful.wasap.my . In sha Allah saya akan bantu anda.


Sekian

Aziz Riadi
ShRFP
www.azizriadi.com


#warded #medicalcardterbaik #

10 July 2021

[ WHAT IT TAKES TO BE THE BEST? ] #AzizRiadi

 

[ WHAT IT TAKES TO BE THE BEST? ]

Semua orang nak jadi yang
terbaik
. Tak kisah dalam bidang apa sekali pun.
Sebelum ni saya tak pernah tahu pun BEST tu sebenarnya ada acronym yang pada saya sangat best dan terkesan dalam diri.
Bila BEST ni di aplikasikan sebagai pekerja, ia boleh buat seseorang itu jadi Extra Ordinary Employee (X.O.E). Dan kalau BEST ni pulak di aplikasikan pada business, ia boleh jadikan sebuah WINNING BUSINESS.
Dan saya tengok bila BEST ni diaplikasikan pada agent jualan macam agent Takaful (sebab saya dah test dan dah implement) ia boleh jadi Extra Miles Agent (E.M.A)..
Saya nak share sikit macam mana saya applied BEST dalam team lepas saya belajar dalam Program The Black Code Alumni under Coach Yuremi Mn.
So apa dia BEST tu?

B- BOLD
Apa yang kita buat mesti ada ciri-ciri BOLD ni, sama dari segi soul and spiritnya, sama ada dari segi mindsetnya, sama ada dari segi skill setnya, sama ada dari segi proposed solutions nya, service deliverynya...Semuanya kena BOLD enough di pandangan mata prospect dan client.
Kena pulak, business takaful ni, kalau tak pandai nak gayakannya, memang tak boleh bertahan lama, akibatnya client terabai, dan kat situ la nanti cabaran akan mula timbul sebab sekali orang nampak buruk, mudah je jadi viral. Sedangkan yang baiknya tak mudah tersebar.
Kat sini la kena ada strategy macam mana agent tu kena Do Extra Miles (D.E.M) untuk jadikan dia sebagai agent yang BOLD. Customer yang sebelum ni ada bad experience pun akan mula berubah fikiran dan mula percaya, bahawa ada agent yang bebetul ikhlas dan committed dalam melaksanakan tugas.


E - ENERGETIC & ENERGIZE

Dah nama pun Extra Miles Agent (EMA), apa2 buat pun kena extra. Apa2 delivery pun kena extra. Apa2 value add pun kena extra...
Nak extra, kena ada energy yang cukup kuat, bukan setakat untuk pergi laju, tapi juga tahan lama.
Yang part tahan lama ni yang kena belajar untuk ENERGIZE orang lain. Jangan hanya fikir kita nak perform, nampak team
member kita lembik, kita buat tak tahu.
Kena ada mindset "I Reach Out First With Love and Trust and Be An Energy Giver"... the more energy you give, the more you will get.


S - STRATEGIC
Biasa orang buat business planning, tapi kalau takde strategic planning, mungkin result yang kita nak capai jadi lebih lambat.
So strategy ni kalau nak faham lebih orang, apa yang kita nak kena buat berbeza dengan competitor untuk dapatkan result yang berbeza.
Maybe segi marketing strategy, cara, teknik, masa..
Maybe dari segi product positioning, market segmentation, dan secret recipe or tools or platform...
So, kena clear strategy dan semua team dari top down, bottom up clear dengan strategy yang telah disetkan.
Kalau nak senang faham lagi. Katakan dalam kejohanan balapan relay 4 x 100 meter. Ada team letakkan pelari paling kuat sebagai pelari pertama. Ada team yang letak pelari yang paling kuat di hujung, terpulang kepada strategy team masing...
Sama jugak dengan business..
Nak lagi senang faham...kalau kita jawab soalan exam, ada student jawab ikut turutan nombor soalan. Ada student yang jawab soalan yang dia boleh jawab dulu, then soalan susah jawab atau tak boleh jawab....Strategy masing2..Macam tu la kalau nak tahu pasal strategy...dengan kata mudah.
Kalau dalam business, ia lebih complicated, sebab melibatkan common vision, common mission, common values, common language, culture dan sebagainya.


T - TRUST
Last sekali kena tahu macam mana nak dapatkan trust dari prospect, client, dan juga team. Trust ni senang nak disebut, tapi mencabar untuk dibina.
Kena pulak kalau tak tahu nak mula dari mana. Apa yang pasti kita tak boleh suruh atau paksa orang trust kita. Kita kena dapat dapatkan trust dari orang lain, mereka berikan trust kat kita...yang biasa orang cakap. Trust ni something yang kita earn...bukan sesuatu yang kita boleh request dari orang.
Trust datang melalui behavior atau kelakuan atau apa yang kita lakukan tentang apa yang kita katakan.
Bahasa simple je, cakap serupa bikin...
Oklah. Itu je saya ingat share. Alhamdulillah pengalaman dalam bidang jualan dan perkhidmatan kewangan hampir 20 tahun mengajar saya pelbagai ilmu secara formal mahupun secara tak formal seperti ilmu di jalanan...
Permulaan buat business bukan mudah. Kena sindir, kena pulau, kena game...tapi apa yang buat saya boleh bertahan, sebab saya tahu apa yang saya nak di penghujung perjalanan business saya. Begin with then end in mind.
So,
As future leader, kena fahamkan BEST ni.


Kalau ada sesiapa yang rasa nak ubah diri mereka dengan kerjaya dalam bidang sales. Boleh click link kat bawah ni.
Saya bermula dengan gaji RM 1,800 sebulan sebagai system engineer yang baru graduate pada tahun 2000.

Disebabkan IMPIAN untuk berikan yang
terbaik
kepada mak dan bapak saya...saya nampak dengan buat sales, kita boleh potong kepantasan masa yang mana kalau saya masih kerja tempat yang sama, selepas 10 tahun, belum tentu saya boleh dapat income saya buat sales dalam masa 1 tahun....


Nota : Gambar sebagai hiasan, sebab masa tunggu brader Burger Boy, depan kedai MeatXpert. Ingat nak jumpa tokey dia sekali Firdaus Zainal, tapi takde rezeki....😄. Nampak pemandangan ni...amik phone terus snap..


Sekian.



09 July 2021

LOAN MORATORIUM 3.0 - APA YANG PERLU KITA TAHU? #moratorium #AzizRiadi

 




MORATORIUM - Kerajaan umumkan baru2 ni dalam program PEMULIH untuk membanru meringankan beban kewangan rakyat disebabkan oleh pandemik COVID19.




Tapi, ramai yang masih tak faham process bagaimana moratorium tersebut.

Jadi, untuk memudahkan anda fahamkan, saya ada buat video sebagai rujukan.

Ada 3 part, anda boleh tengok di bawah.







Sekiranya ada sebarang cadangan, pertanyaan, boleh tuliskan dalam ruangan comment. Sekiranya ingin mendapatkan sebarang khidmat nasihat kewangan. Boleh click link http://financialcoach.wasap.my

Aziz Riadi
ShRFP
www.azizriadi.com




28 June 2021

LUBUK ONLINE UNTUK ORANG BUAT BUSINESS #AzizRiadi

 

[ KALAU NAK MANCING KENA CARI LUBUK, KALAU BUSINESS ONLINE LUBUK TU KAT MANA? ]

PM dah umumkan yang PKP 3.0 bersambung lagi.

Antara skill baru yang usahawan kena tahu adalah bagaimana nak letakkan kedai fizikal mereka di ruang MAYA (virtual) atau online.

Anda pernah tahu ke berapa pengguna FACEBOOK di dunia dan juga di Malaysia?..

Pengguna Facebook di dunia seramai 2.85 Billion daripada 7.79 Billion penduduk dunia setakat 1 July 2020. 

Kat Malaysia pulak pengguna facebook seramai 22 juta orang daripada jumlah population seramai 32 juta orang...(refer gambar)..

Cuma, macam mana kita nak tarik perhatian mereka supaya mereka nampak kita? Kenal kita? Tahu yang kita meniaga dan menyediakan services untuk selesaikan masalah kita?..

Ada yang gunakan strategy Ads (iklan)...bayar pada facebook. Ada juga yang gunakan secara organik (tanpa sebarang bayaran)...

Tapi, kedua-duanya perlukan strategy. Dan apa yang anda semua kena faham adalah.....


1- "APA YANG KITA JUAL?"

2- "MACAM MANA NAK MENJUAL TANPA MENJUAL?"

3- "MACAM MANA NAK COLLECT DUIT HASIL DARI JUALAN?"

4- "MACAM MANA NAK BUAT CUSTOMER YANG DAH BELI DENGAN KITA, BELI LAGI DAN LAGI DAN LAGI PADA MASA AKAN DATANG?"

So, ini la antara perkara2 yang kita kena kuasai. Tak kisahlah sama ada anda nak meniaga barang atau perkhidmatan. Kalau anda tak faham basic game plan ni, mungkin kita dapat hasil, tapi, kita tak optimumkan hasil yang kita dapat.


Itu tak kira kalau kalau kita main ikut orang je buat ads, sedangkan kalau kena dengan strategy yang betul, sesilap dengan kaedah organik pun anda dah boleh buat duit.


Ada beberapa strategy sama ada nak guna teknik "TUNGGU" atau "BURU"....tapi, kedua-dua teknik ni memerlukan ilmu asas dalam membangun dan menyampaikan isi ( develop and deliver content ).


Itu belum cerita lagi bagaimana nak uruskan prospect yang kita dah berjaya tarik atau dapat masukkkan dalam database kita. Bagaimana nak seeding untuk build trust, bagaimana nak follow up tanpa prospect bosan dengan kita. Bagaimana nak susun strategy on value proposition, supaya instead kita yang kena pujuk client, tapi client pulak yang willingly bagi info untuk kita buat proposal.

Ini adalah antara step2 untuk bina branding secara online.

Oklah, itu sahaja.  

Kepada yang order sales kit, team saya sedang kemas kini saleskit yang baru sebab ada new products yang kena add on. 

Kepada yang dah register online class HIGH IMPACT INTEGRATED MARKETING FOR TAKAFUL AGENT 2.0..tahniah. Kerana saya akan kongsikan pengalaman saya (apa yang saya dah buat untuk kembangkan business takaful selama 19 tahun secara offline dan online (dan saya share bagaimana saya integratekan). Jumpa 4th July 2021, in sha Allah. 

Saya tidak menjanjikan bulan bintang, tapi saya akan pastikan pelaburan anda untuk belajar akan memberi pulangan yang beribu kali ganda dan boleh digunakan sampai bila-bila selagi anda mahukan.

Boleh tengok kat sini http://www.aarassociates.com/high-impact untuk dengar perkongsian agent yang dah join untuk sessi 1.0 awal bulan ini.

Wallahu'alam


Aziz Riadi
Shariah RFP
www.muqmeengroup.com.my
www.azizriadi.com