News Update!!!



TAMBAH INCOME ANDA SETIAP HARI!!!

BOP Banner 590 Width V2

21 July 2016

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 3.0.0.0 (June 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 3.0.0.0 (June 2016) sedia untuk di download.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..


Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.



Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.



Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.



Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.



Banner Fb Page Version 2.1

19 July 2016

MID YEAR REVIEW 2016 CONFIRMATION PAGE

Assalamualaikum...Pihak Agency ingin mendapatkan pengesahan kehadiran anda untuk program Midyear Review. Maklumat Program adalah seperti berikut.


MG KLANG MIDYEAR REVIEW 2016
TARIKH : 23 JULAI 2016
HARI : SABTU
MASA : 8.00 am - 6.00 pm
LOKASI : RUBBER RESEARCH INSTITUTE (RRI) SUNGAI BULOH


Banner

SILA LENGKAPKAN BORANG DI BAWAH. TERIMA KASIH. SILA HUBUNGI 019-323 2121 UNTUK SEBARANG PERTANYAAN.



15 July 2016

TIPS HARTANAH : Sifir Hartanah.....Setahun 2....Siap 2 Beli 2...


S2S2B2 - Investment Code


7 Tree 7 


Sifir saya beli hartanah dan jadi salah satu motivasi untuk saya tetap focus dengan business saya...and tidak berbelanja kepada benda2 yang kurang menambah nilai kepada asset saya. 

Ini saya banyak beli underconstruction...So, Alhamdulillah. Setakat nie tak de satu pun project tak sangkut.

NOTE : Mesti ada holding power....tak berapa sesuai untuk kapal2 kecil....kalau nak tahu macam mana nak ada holding power tinggi...yang tu, kena PM saya.

Tahun 1  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 2  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 3  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 4  Siap 2 units (tahun 1 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru...Siap lepas 3 tahun
Tahun 5 Siap 2 units (tahun 2 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 6 Siap 2 units (tahun 3 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 7 Siap 2 units (tahun 4 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 8 Siap 2 units (tahun 5 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 9 Siap 2 units (tahun 6 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru...Siap lepas 3 tahun.
Tahun 10 Siap 2 units (tahun 7 punya rumah - sewakan)...Beli 2 units baru..Siap lepas 3 tahun.

Ulang la, sampai berapa nak....saya punya target sampai tahun ke 20....now baru tahun ke 10...ada 10 tahun lagi, kalau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki....

Soalan : Macam mana nak dapat income untuk buat beli rumah...
Jawab : Berniaga, declare income tax, buat loan...

Soalan : Macam mana nak maintain banyak tu?
Jawab : Upah agent pengurusan hartanah tolong handle....saya focus dengan business saya.

Soalan : Macam mana nak maintain bayar bulan? Kalau tenant takde?...
Jawab : Tenant yang bayarkan...Buffer duit 4-5 bulan punya installment, dalam masa yang sama, iklan gila2 and bagi pakej best2 pada tenant. Sebab tu kena ada backup income kuat. Macam mana?...kena meniaga la bohhh....

Soalan : Sempat ke nak buat semua? Business...hartanah....family...life
Jawab : Where there is love, nothing is too much trouble and there is always time

Soalan : Macam mana nak maintain semangat untuk buat semua benda tu?
Jawab : Jangan banyak soal, cari mentor, belajar dan buat...kalau tak nak buat, tak payah buat. Biar orang lain buat, dan kou tengok je la orang lain buat and paling pasti aku akan tetap buat....:D


Nak lebih kena cari lebih...kalau tak nak cari lebih, jangan complaint dengan apa yang ada....Orang lain dapat lebih, sebab mereka buat lebih...bukan duduk mengangkang kat umah, tetiba ada orang datang umah bagi geran tanah. 

Takkan lari gunung di kejar...tapi, kalau gunung tu kena beli dengan orang.....orang lain akan bawak lari gunung tu....

Kat bawah nie, sample yang terkini...


IMG_6508

Surat VP (Vacant Position)....dapat kunci..tengok tarikh kat atas nuu...

IMG_6507


Surat VP (Vacant Position)....dapat kunci..tengok tarikh kat atas nuu... Ini seketul lagi.



Then yang ni.....Letter Offer loan baru..dari bank untuk 2 unit yang baru...


IMG_6511

IMG_6510

So, macam tu la saya buat....saya kongsikan apa yang saya buat dan jadi...yang saya tak buat atau buat tak jadi saya tak kongsikan. Kalau dah macam nie punya kongsi pun, tak nak follow....tak pe...tiada paksaan....sebab nak jadi kaya dan berjaya ada pilihan...bukan satu kewajipan atau kemestian...


Banner Fb Page Version 2.1

25 May 2016

TIPS KEWANGAN : Macam mana nak mulakan SIMPANAN?

Saya kongsikan kepada anda petikan dari mentor kewangan online saya iaitu Abam Zaidi Ismail (https://www.facebook.com/urusinsan)...

Bila nak menyimpan sangat liat, bila nak belanja sangat cepat....terpulang kepada diri masing2...sebab duit anda, anda yang uruskan...dan beban kewangan anda, anda yang akan tanggung.


So mulakan dengan sesuatu yang kecil. Sebagai penyuntik semangat atau motivasi. Bila sebut pasal duit je tak lari dari 3 perkara asas...

1. Income
2. Expenses
3. Surplus @ Defesit

Dan semua benda nie berkait rapat dengan emosi anda...Tak percaya?..cuba anda baca artikel di bawah.


TIPS KEWANGAN PAGI JUMAAT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
Sebelum sibuk nak bayar hutang bank atau hutang orang , bayar diri sendiri dulu (buat simpanan) untuk tabung kecemasan , paling minima bersamaan dengan 1 bulan gaji , dah ada wang ini , barulah mula bayar hutang , kalau tertunggak bayar lebih sikit , lama-lama boleh kejar.
.
Kenapa tabung kecemasan (sakit pening , kereta rosak dll) penting ? supaya kita tak tambah hutang baru kalau ada kecemasan. Beli tudung , tukar handbag , modified kereta , bagi pinjam duit kat orang , balik kampung dan sebagainya bukan kecemasan) , jangan ngada-ngada nak guna wang tabung kecemasan.
.
Ada yang meninggal dan kenduri kendara kat kampung bukan kecemasan , kalau ada yang meninggal atau ada yang kahwin , mereka tetap dah meninggal atau kahwin biarpun korang tiada disitu. Jangan sebabkan hal macam itu , poket korang meninggal pulak nanti.
.
begitu juga kalau mak ayah nak buat kenduri kat kampung, tong/tong dengan adik beradik , boleh pilih tarikh lain kalau semua tengah senak, jangan cuba jadi hero.Tolong jangan jadi lurus pembaris apabila membaca nukilan ini , Abam cuma bagi contoh jer , guna la akal untuk menentukan mana satu hal atau perkara kecemasan.
.
Teruskan menyimpan biarpun sudah ada tabung kecemasan , simpan / tabung kecemasan sehingga bersamaan dengan 6 bulan pendapatan barulah mulakan langkah untuk melabur pula selepas itu. Kajia semula kedudukan kewangan anda setiap 6 bulan. Ada paham ?



Sekian...semoga bermanfaat. Kalau anda nak tahu macam mana tambah income setiap bulan untuk membolehkan anda mula menyimpan dan belajar macam man anak manage expenses...saya boleh tolong ajarkan...PM saya dan saya akan reply request anda in sha Allah.


Aziz Riadi
Coach Takaful #1 
019-323 2121


Banner Fb Page Version 2.1

TIPS KEWANGAN : Nak ada harta sendiri...tapi Sanggup atau tidak?

Saving dalam gelas 

Saya kongsikan kepada anda petikan dari mentor kewangan online saya iaitu Abam Zaidi Ismail (https://www.facebook.com/urusinsan)...

Ramai antara client, prospect dan agent2 saya yang tanya benda nie dan lebih kurang sama jugak jawapan saya. Tapi, kali nie, saya nak anda baca sendiri dari orang lain...kalau nak ikutkan, kalau anda cari mana2 penasihat kewangan pun sama jugak. So, korang layan la dulu. Kalau nak follow...follow...kalau tak nak, nak buat macam mana. Kalau anda sendiri tak sanggup nak buat untuk diri anda...anda rasa orang lain sanggup berkorban untuk anda?...


BUKAN TAK BOLEH TAPI TAK SANGGUP.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Tak salah kalau tidak mempunyai harta yang banyak , bukan semua orang nak jadi kaya tapi yang pasti tiada siapa yang ingin jadi miskin , Abam banyak juga terima surat yang minta tips dan cadangan bagaimana nak hapus hutang , hidup sederhana , cukup makan pakai , ada rumah sendiri untuk berteduh dan ada simpanan untuk hari tua 
  • Abam nak bagi tahu , bukan susah pun untuk capai semua itu , isunya bukan boleh atau tidak tetapi sanggup atau tidak dan kebanyakan dari kita tak sanggup , mulut kata nak hidup sederhana,  tak nak berhutang dan sebagainya tetapi realiti amat berbeza , ramai yang tidak sanggup melalui gaya hidup sederhana. Antaranya sebab :-
.
1. Nak jaga hati dan perasaan orang lain , memang tak nak beli kereta berhutang tapi apa kata orang kalau pakai kereta 2nd yang dah berumur 10 tahun biarpun boleh beli secara tunai. Tak sanggup dengar kata nista orang , bernanah telinga katanya , maka beli juga kereta baru biarpun poket sendiri bernanah.
.
2. Nak jaga air muka keluarga (terutama ibu bapa) kononnya , ambil juga pesonal loan sebab nak repair rumah kampung adik beradik atau diri sendiri nak kahwin , tak sanggup orang kata rumah buruk tak selesa. Walhal boleh jer buat majlis kat dewan serbaguna , takda siapa pun peduli , lepas 3 bulan orang pun dah tak ingat  masa kita kahwin tu  bersanding ke berdiri.  
.
3. Lepas SPM ambil pinjaman pendidikan nak sambung belajar ambil degree , nanti lepas habis degree dapat kerja bergaji besar berkata pada diri sendiri , realitinya dah masuk 5 tahun berkerja pinjaman belajar pun belum mula bayar nama masuk CCRIS nak beli rumah pinjaman pula tak lepas sebab tak sanggup bekerja sambil belajar , walhal banyak jer program PJJ tanpa perlu berhutang bagai.
.
4. Gaji mula bekerja layak jer beli rumah kos rendah , tapi tak sanggup sebab busuk katanya , alang-alang beli rumah biarlah yang paling besar dan paling mahal yang boleh di beli olehnya , barulah kembang hidung kalau kenkawan dan sedara mara bertandang ke rumah. Macam la rumah pertama itu tak boleh dijual untuk dapatkan rumah yang lebih baik selepas itu.
.
5. Bukan tak tahu menyimpan itu perkara asas dalam kewangan , tapi tak sanggup nak berjimat sebab ada kawan kata "kalau bukan sekarang , bila lagi ? kita bukan hidup selamanya , nanti mati tak sempat nak rasa duit yang disimpan" kita pun dengar nasihat kawan yang lebih sengkek dari kita.
.
Abam boleh senaraikan macam-macam scenario dan situasi , ceritanya tetap sama , Orang kita tak sanggup bersabar , tak sanggup menunggu , tak sanggup usaha , tak sanggup terima kenyataan , tak sanggup pekakkan telinga , tak sanggup jadi diri sendiri dan lebih lagi tak sanggup berkata "TIDAK".
.
Tak nak berhutang ? boleh jer , tak nak harta yang banyak , cukup sekadar apa yang ada ? boleh jer , nak hidup sederhana , lagi la boleh , tapi sanggupkah kita? Nak bawa bekal ke pejabat pun macam-macam alasan , ini kan pula nak hidup sederhana? Tak hipster la kan ... Ehmmm!!!. 
.
Abam senyum jer laaa.
.

Sekian..

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
019-323 2121


Banner Fb Page Version 2.1