26 February 2018

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANS?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 - Aziz Riadi atau 013-388 2177 - Pn Iera



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 3.4.0.0 (NOV 2017)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 3.3.1 (MARCH 2017) sedia untuk di download.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma....HUBUNGI.. 019-323 2121 (Aziz Riadi)
 
Banner Fb Page Version 2.1

AWARENESS BEFORE CHANGE

SESUATU YANG SENTIASA BERLAKU DAN TETAP AKAN BERLAKU DALAM HIDUP KITA ADALAH "PERUBAHAN"..atau "CHANGE"

Page ini, saya khususkan untuk berkongsi kepada pembaca BLOG saya berkenaan PERSONAL CHANGE dan juga LIFE CHANGE.

Perubahan daripada tidak baik kepada lebih baik, dari yang baik kepada lebih lebih lebih baik..

12 February 2018

AIT Module : Persistency....

Persistency Title Image



Apa dia Persistency?

Persistency merupakan kiraan kualiti business dalam bidang takaful atau insurance.

Maksud secara teknikal....

Peratusan jumlah policy yang masih active dan payment up to date BERBANDING jumlah keseluruhan production pada tahun tertentu.

Contoh...

Katakan Production untuk tahun 2017 adalah 300,000 TPC (Total Production Credit)..akan tetapi, jumlah yang policy yang up to date adalah 270,000 TPC...jadi persistency untuk tahun 2017 adalah 


Persistency = 270,000 / 300,000 x 100% = 90%


  • Apa Pentingnya Persistency dalam Business Insurance
Persistency adalah merupakan satu kayu ukur tahap kualiti business takaful kita. Sebab ia akan memberi impak kepada beberapa perkara, antaranya

  1. Penetapan Bonus (High Production Fringe Benefit dan Persistency Bonus)
  2. Penetapan untuk Maintenance Of Contract
  3. Penetapan untuk Promotion sebagai Unit Manager / Agency Manager
  4. Penetapan untuk kelayakkan trip luar negara (STAR CLUB dan PRESIDENT CLUB)
  5. Penetapan untuk Anugerah Jualan Terbaik Tahunan
  6. Penetapan untuk Anugerah dalam Industri

  • Jenis2 Persistency
Terdapat beberapa jenis persistency tapi apa yang paling penting sekarang adalah "INCENTIVE PERSISTENCY"



Cara menguruskan Persistency
- Due List
- Lapsed List
- Revival Process




- Bankers Order DetailsTips and Tricks
Revival (Auto Revive, Revival By Areas dan Revival By Lapsed Holiday)

TIPS PELABURAN : Kiraan Hibah untuk Akaun Tabung Haji 2017


Setelah mendapat pelbagai respond dari netizen, pihak Tabung Haji mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai bagaimana hibah account tabung haji dikira.

Kalau sebelum sidang akhbar ini dikeluarkan, hibah tabung haji dikira berdasarkan nilai minimum tahunan. Sebagai contoh mudah...ada pencarum membuat simpanan bulanan macam nie....(ini sebagai contoh je. Memang agak besar, setiap bulan, nak bagi senang nampak pulangan hibah tersebut)

Bulan Jan : RM 3,000 -> Baki RM 3,000
Bulan Feb : RM 3,000 -> Baki RM 6,000
Bulan Mar : RM 3,000 -> Baki RM 9,000
Bulan Apr : RM 3,000 -> Baki RM 12,000
Bulan May : RM 3,000 -> Baki RM 15,000
Bulan Jun : RM 3,000 -> Baki RM 18,000
Bulan Jul : Keluarkan RM 17,800 -> Baki RM 200
Bulan Aug : Masukkan balik RM 20,000 -> Baki RM 20,200
Bulan Sep : 0 -> Baki RM 20,200
Bulan Oct : 0 -> Baki RM 20,200
Bulan Nov : 0 -> Baki RM 20,200
Bulan Dec : 0 -> Baki RM 20,200

Hibah akan dikira berdasarkan kiraan nilai minimum tahunan...jadi 6.25% x RM 200 = RM 12.50 sahaja hibah dari tabung haji. Sebab apa?..Sebab orang ni keluarkan duit dan tinggalkan baki RM 200. Jadi baki RM 200 tu je la yang dikirakan ada hibah. 

Jadi, ramai la yang menyuarakan tak puas hati, dan ada yang kata nak ajak orang ramai keluarkan ramai2 duit dalam tabung haji masuk unit trust yang mana ia lebih memberi pulangan yang besar berbanding dengan simpan dalam tabung haji.

Jadi, tak lama lepas tu, pihak tabung haji mengeluarkan kenyataan sidang akhbar (seperti gambar di atas)...so, cara kira telah ditukar kepada Baki Minima Bulanan (Purata)...jadi, cara ini lebih memberi pulangan yang tinggi berbanding dengan kaedah mula2 yang saya ceritakan tadi.

Apa2 pun terima kasih kepada pihak TH yang mendengar keluhan netizen yang mana rata2 antara mereka adalah pemegang akaun tabung haji sama ada untuk menunaikan haji atau pun sebagai tempat untuk simpan duit.

Akhir sekali, kena fahamkan dan aware bahawa account tabung haji secara tujuan asalnya bukan untuk pelaburan, tapi hanya untuk simpanan. So, jangan mengharap pulangan seperti akaun pelaburan unit trust yang lain. Sebab hibah untuk tabung haji ni, pihak Tabung Haji tidak wajib untuk bagi. Sebaliknya atas budi bicara TH dan berdasarkan keuntungan bersih syarikat tersebut.


Sekian, semoga bermanfaat..

P/S : Anda nak belajar macam mana nak penuhkan account ASB 1 dan ASB 2 bersama-sama pasangan anda sehingga RM 800,000 dengan teknik ASBF?...
Anda boleh like fb page di http://www.fb.com/abdazizriadi untuk dapatkan banyak info.

TQ

HIBAH TABUNG HAJI 2017 - APA YANG MENARIK?







Assalamualaikum,

Sedikit kecoh di laman media social bila Tabung Haji mengumumkan kaedah mereka mengira cara pemberiah hibah kepada pemegang account Tabung Haji.


Saya nak kongsikan sikit pendapat dan strategy saya dalam perkara nie. Sebagai idea tambahan kepada idea2 yang dah memang hebat kat luar sana.

1- Kena fahamkan apa issue sebenar yang sibuk dibincangkan atau diperdebatkan.

Issue yang agak penting untuk hibah TH tahun 2017 adalah kaedah TH mengira hibah account tabung haji...

Ada 2 bahagian..

A- HIBAH ATAS SIMPANAN - tiada had maksima (HIBAH TAHUNAN)

B- HIBAH ATAS SIMPANAN ACCOUNT UNTUK MENUNAIKAN HAJI (HIBAH HAJI) - terhad kepada RM 9,980 Sila rujuk gambar yang saya sertakan.

2- Kenapa ramai yang ambil berat mengenai perkara nie?..

Sebab, TH merupakan antara tempat ramai orang Bumiputera Muslim simpan duit (yang patuh shariah) selepas ASB.

Kenapa tak masukkan semua dalam ASB?...Ramai yang buat macam nie, TH nie sebagai account tambahan selepas memenuhkan account ASB 1 dan ASB 2. Dan cara mereka memenuhkan account ASB adalah bukan dengan duit mereka tapi dengan menggunakan kaedah ASB Financing atau pun pembiayaan. Maksudnya, pakai duit bank, masukkan dalam ASB dan PNB akan memberikan pulangan pelaburan kepada pelabur, dan pelabur perlu membayar balik pinjaman kepada bank. Oleh kerana setakat ini, pulangan pelaburan (dividen) ASB lebih tinggi dari jumlah kadar keuntungan pinjaman bank (% interest bank)..jadi ramai yang gunakan kaedah ini untuk memaksimumkan pulangan ASB dan menggunakan balik pulangan pelaburan tadi untuk bayar loan.

Sedangkan account TH, kita tak boleh buat loan / pembiayaan.

3- Kenapa penuhkan ASB dengan Financing? Pakai duit sendiri simpan sikit2 kan boleh.

Memang boleh, tapi ada beberapa strategy yang orang pakai...(tips and tricks) yang ada sesetengah orang guna untuk macam yang saya cakap tadi, memaksimumkan kadar keuntungan.

Untuk pengetahuan anda, ASB 1 dan ASB 2 ada limit, Setiap orang boleh labur maximum RM 200,000 setiap account, Tapi tak termasuk pulangan. Jadi macam mana nak naikkan limit tersebut dengan segera?..

So, buat ASBF account 1 dan 2.

Lepas tu, biarkan compounded dividen dalam tu untuk satu tempoh tertentu.

Contoh, kalau kita ada full account RM 400K (2 account).

Dalam masa 10 tahun, dengan dividen tahunan katakan 7.25%, duit dalam ASB anda berkembang menjadi RM 805K.

Katakan selepas 10 tahun, anda nak stop ASBF anda, duit anda mungkin berkurangan, sebab duit loan dan kena pulang balik kepada bank. Tapi, ada satu advantage untuk anda...ALLOCATION anda untuk masukkan dalam ASB adalah 805K.

Contoh dari segi kiraan macam nie.

Katakan anda buat loan ASB 1 dan ASB 2 FULL ( RM 200,000) setiap account, then total loan anda sekarang adalah RM 400,000.

Dengan menggunakan teknik compounding dividen (jangan keluarkan dividen) dalam masa 10 tahun...duit terkumpul dalam ASB (termasuk duit loan) adalah RM 805,000 (Sekiranya dividen dalam 7.25% setahun).

Then, selepas 10 tahun, anda nak cancel loan anda, baki loan RM 323,389. So, kalau kita tolak terus dengan baki yang ada dalam RM 481,000....

So, katakan in the near future, anda ada extra income, contoh ada dapat untung jual rumah ke apa, so, anda dah ada tempat nak letakkan duit tu ke dalam ASB (Sebab allocation anda ada lagi RM 323,389.

So, kalau tak, mungkin duit untung anda jual property, atau dpaat duit bonus, anda kena cari tempat lain yang lebih tinggi bagi return selain dari account bank.

Ini yang saya buat beberapa tahun lepas, saya maksimumkan loan, lps tu, sampai satu tempoh compounding dan banyak, saya stop loan, then, saya refinance rumah dan unit rumah saya yang saya jual, lebihan keuntungan tu saya masukkan balik dalam ASB saya walau pun limit asal RM 400,000 untuk seorang sahaja, tapi bila pakai teknik yang saya citer kat atas tu, anda boleh simpan duit dalam ASB lebih dari limit tu.

So, instead nak masukkan duit dalam TH sebab ASB dah penuh, kita boleh maksimumkan lagi duit dalam ASB tu.

Itu yang saya buat....:D. Kalau anda berminat nak buat, boleh buat. Tapi, dalam hal nie, saya tak ceritakan macam mana dengan komitmen bulanan dan macam mana nak buat kita punya financial profiling jadi cantik sampai bank boleh bagi pinjam sampai RM 400,000 untuk ASB. Yang tu, anda boleh PM saya, saya akan kongsikan caranya....ia legal, dan bukan skim cepat kaya.

Akhir sekali, kalau anda nak tahu beberapa lagi teknik2 yang ada dalam ASB nie yang anda patut tahu untuk memaksimumkan pulangan, boleh follow fb saya di http://www.fb.com/abdazizriadi

Sekian.

AAR

#ODASB
#financialfreedom
#dividen
#ASB
#ASBF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...