14 May 2020

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) AGENT BARU

Soal Jawab AAR


Saya ingin kongsikan kepada anda semua beberapa soalan yang biasa ditanya oleh agent baru kepada saya bila mereka mula-mula join sebagai agent yang berdaftar.


1. Ke mana duit yang pergi kalau kata seseorang tu ditakdirkan kanser selepas 8 bulan mencarum takaful?
Duit caruman yang dibayar oleh client akan dimasukkan dalam beberapa tabung. Iaitu ISA (Individual Special Account), PUA (Protection Unit Account) dan IUA (Investment Unit Account) mengikut peratusan tertentu yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat.

ISA - Account untuk pencarum dan jumlah terkumpul dalam account ini hanya boleh diperoleh apabila sijil matang atau client surrender sijil

PUA - Account ini adalah tabung perlindungan yang mana semua pencarum dalam satu syarikat akan mencarum dalam account ini dan sesiapa perserta yang ditimpa musibah kematian, lumpuh, kemalangan, sakit kritikal dan juga memerlukan kos rawatan akan munggunakan duit daripada tabung ini.

IUA - Account ini adalah account di mana duit caruman client dilaburkan di saham amanah dana takaful yang telah dipersetujui oleh client semasa permohonan di buat. Client boleh membuat pengeluaran bila2 masa dalam account ini. Minimum pengeluaran adalah RM 500 setiap kali pengeluaran dan boleh keluarkan 100% dalam tabung ini.

Jadi, untuk soalan ini, sekiranya client disahkan kena kanser dan tuntutan diluluskan, duit dalam PUA akan diberikan mengikut pampasan yang layak.



2. Macam mana kalau orang yang kanser tu nak buat bayaran sedangkan dia tidak boleh bekerja..baru mencarum dalam tempoh 8 bulan sahaja

Untuk soalan ini, sebab tu, seseorang perlu ada takaful yang lengkap.

- Manfaat Asas : Kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan

- Manfaat Sakit Kritikal - Pampasan sekiranya disahkan sakit kritikal (untuk kanser manfaat ini akan terpakai)
- Manfaat Kemalangan - Pampasan sekiranya ditimpa kemalangan
- Manfaat Perubatan dan Hospital - Kemudan mendapatkan rawatan di hospital swasta tanpa keluar duit sendiri dahulu.
- Manfaat Caruman Percuma - Bayaran selepas disahkan sakit kritikal (dalam kes ini adalah kanser dan caruman akan jadi percuma. Client tidak perlu bayar caruman yang seterusnya. Akan tetapi kalau client tak ambil manfaat ini, beliau terpaksa kena bayar lagi caruman seterusnya, kalau tidak sijil akan luput (lapsed) atau dalam bahasa mudahnya adalah "TAK COVER"


3) Kalau anak autism boleh tak nak buatkan takaful
Berdasarkan pengalaman saya, untuk case autism, pihak takaful setakat ini tidak dapat menawarkan sebarang perlindungan disebabkan oleh penyakit sedia ada.


4) Macam mana kalau anak tu dah carum awal2 sblm tahu dia autism? 

Penyakit autism adalah penyakit sejak lahir atau dinamakan sebagai congenital. Apa-apa penyakit yang berlaku sebelum ambil takaful secara umumnya memang tak cover. Tapi kalau semasa ambil sign up takaful tu ibubapa kepada anak tu tak tau yang anak mereka ada autism, dan mereka mencarum dalam takaful, apabila anak semakin besar, baru tahu ada tanda-tanda autism, apa yang agent dan client perlu buat adalah, memaklumkan kepada syarikat takaful dan syarikat. takaful ada procedure untuk case-case sebegini. Apa keputusan akhir syarikat sama ada boleh meneruskan sijil atau tidak, ia bergantung kepada undewriter (pihak yang buat penilaian) syarikat takaful tersebut.


5) Anak diserang sawan sblm mencarum takaful, kes dia boleh dipertimbangkan ke?

Boleh dipertimbangkan. Pemohon perlu sertakan semua report yang diperlukan oleh syarikat takaful. Dan akhir sekali, pihak syarikat akan memberikan keputusan sama ada permohonan diluluskan tanpa sebarang syarat tambahan, atau ada syarat tambahan, atau ditolak, atau ditangguhkan.


6) Keguguran ada cover ke?
Keguguran bergantung kepada umur janin. Kalau kurang dari 20 minggu, tiada dapat pampasan. Kalau lepas 20 minggu baru ada pampasan kematian janin iaitu RM 2,000. Tapi client perlu ambil plan takaful untuk pre-natal. Dan tidak semua plan ada menawarkan coverarage untuk wanita mengandung. Plan yang ada menawarkan coverage untuk ibu mengandung adalah PRUBSN IMPIAN.


7) Kalau masalah kandungan macam mana % perlindungan?
Plan perlindungan biasa yang tiada manfaat komplikasi kehamilan, memang tiada sebarang pampasan. Plan yang ada pampasan disebabkan oleh komplikasi kehamilan adalah

- Health Protector di bawah Plan PruBSN Asaslink. Plan ini akan berikan pampasan komplikasi kehamilan sehingga RM 5,000.

- Medic Protector di bawah Plan Anugerah Plus. Untuk manfaat pelan perubatan  Plan 300 dan Plan 400. Coverage medical untuk komplikasi kehamilan adalah RM 6,000 setahun dan RM 10,000 setahun masing2. Untuk maklumat lanjut mengenai plan ini, boleh click di link ini http://infoplantakaful.wasap.my


8) Kalau ditimpa kemalangan dalam tempoh waiting period, macam mana?

Untuk perlindungan kemalangan, tiada tempoh menunggu atau waiting period. Jadi, once sijil dah lulus sahaja, coverage akan terus bermula. Sama ada untuk pampasan kematian, pampasan kecacatan kekal disebabkan oleh kemalangan atau pun perubatan.


9) Andai kata berlaku sesuatu dalam waiting period, apa pertolongan awal yg kita boleh suggest?
Berlaku sesuatu tergantung kepada apa yang berlaku. Kalau kemalangan, kita boleh nasihatkan untuk dapatkan rawatan segera. Kalau minor injury, tak perlu warded, boleh dapatkan di mana-mana klinik dan kalau perlu masuk ward, nasihat untuk masuk ward di mana-mana hospital panel PruBSN Takaful.

Sekiranya yang berlaku adalah penyakit, dan kita sendiri tak tahu bila ia mula berlaku, kita sebagai agent boleh menasihatkan client untuk dapatkan rawatan di hospital kerajaan terlebih dahulu. Selepas waiting period baru dapatkan rawatan di hospital swasta. Tapi, kena tanya bila symptom mula terjadi. Sebab ada banyak kes, nak dapatkan rawatan selepas waiting period, tapi symptom terjadi sebelum ambil plan takaful...lepas tu nak claim...kalau benda nie berlaku, sure kena investigate dan tak boleh nak claim terus.



10) Kenapa ada waiting period?

Waiting period ni adalah salah satu mekanisma untuk risk management. Kalau takde waiting period, bayangkan, orang baru bayar sebulan, bulan depannya, terus nak claim sakit kanser dan pampasan RM 50,000 dan kos rawatan pulak RM 100,000, jadi, macam mana company takaful nak ada duit untuk buat bayaran. Client baru je bayar sebulan.

Selain itu, untuk mengelakkan sebarang penipuan (fraud)..dah sakit sign up takaful, lepas tu, dah cover terus buat rawatan dan lepas buat rawatan, tak nak sambung bayar pulak. Macam mana company nak sustained?




11) Apa kelebihan SmartSaver 300?

 SmartSaver 300 adalah salah satu jenis pakej dalam plan medical card PruBSN Takaful iaitu Medic Protector untuk Plan PruBSN Anugerah Plus dan Health Protector untuk Plan Asas Link (sama ada PruBSN Setia, untuk dewasa atau PruBSN Impian, untuk plan kanak-kanak)

SmartSaver300 ini adalah sejenis co-payment iaitu jumlah yang client kena bayar sedikit ke atas bill hospital dan baki dari bill akan ditanggung oleh PruBSN.

Ada beberapa pakej lain iaitu Full Coverage dan High Deductible. Saya akan terangkan 2 pakej nie padal entry yang berlainan.

Sekiranya client bersetuju dengan pakej medical card jenis SmartSaver300, apa yang client akan dapat adalah coverage medical card (ikut limit yang ditawarkan). So bagaimana SmartSaver300 ni diaplikasikan sekiranya perlu dapatkan rawatan?

Plan SyaratSmart Saver adalah.....apabila setiap kali client masuk ward, client akan dikenakan max bayaran RM 300. Baki bayaran bill akan ditanggung oleh PruBSN.

Sebagai contoh

Client ada ambil plan medical card Annual Limit RM 100,000, smarsaver300.  Apabila client ingin mendapatkan rawatan di hospital swasta, client tersebut perlu bayar RM 300 (ini bukan deposit walau pun sebahagiannya boleh dijadikan deposit). Dan bill atas RM 300, PruBSN akan tanggung.


To be continue...



25 April 2020

CARA LATIH ANAK SIMPAN DUIT BELANJA SEKOLAH

FInancial Management Poster.002


PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT UNTUK ANAK BERSEKOLAH Sepanjang saya berkecimpung dalam kerjaya sebagai penasihat peranangan kewangan peribadi, ada beberapa perkara yang bebetul menarik perhatian saya. Bila saya biat sharing, live FB atau buat training dalam kelas, atau dalam seminar, ramai yang tanya cara secara teknikal. Tapi, tak ramai yang tanya macam mana nak control behavior. Sebab, ilmu2 perancangan kewangan nie, tidak banyak diajar bermula dari rumah dari kecil. Sebab parent bagi duit kat anak pergi sekolah, diorang tak ajar pun macam mana nak allocate sikit duit sekolah, simpan 10% - 20% ... Contoh, duit belanja sekolah RM 3.00, simpan 10% atau 20% , maksudnya dia kena simpan dalam RM 0.30 hingga RM 0.60 sehari. Tapi, berapa ramai parent yang ajar anak dia macam nie? Saya pernah sharekan benda nie dengan beberapa orang, tapi, apa yang mereka respond? " Alaa, budak nak makan kat sekolah, nak sekat2...tak payah la...dah besar nanti pandai la dia manage duit.." "Tak sampai hati aku nak suruh dia cut down makan kat sekolah, sebab barang makanan kat kantin pun mahal2 dah sekarang nie" Oklah, saya tak nak argue benda nie....tapi itulah dia...kekadang parent sendiri tak faham macam mana tricks kewangan nie, jadi, mereka nampak benda nie macam susah...tapi, sebenarnya kita kena creative. Sebab tu untuk latih anak pintar kewangan, parent kena latih dulu. Sebab kat sekolah pun rasanya susah Cikgu nak ajar. Sebab Cikgu yang mengajar pun, dia ada anak, dia tak ajar anak dia pasal ilmu kepintaran kewangan dari kecil. Menurut kajian, tak semua golongan professional tahu atau fully aware pasal kepintaran kewangan nie. Jadi, tak kisah sama ada parent budak tu Doktor, Lawyer, Hakim, Pensyarah, IT Professional atau apa sahaja....kepintaran kewangan bukan satu benda yang semua orang tahu. Berbalik pada trick kat atas tadi. Macam mana nak bagi anak simpan RM 0.60 sehari (20% sehari) duit belanja sekolah.... Macam nie tricks dia ✅ Mungkin susah kalau nak simpan hari-hari 20% dari belanja sekolah. Kena buat kira-kira sikit. RM 0.60 sehari, 5 hari persekolahan = RM 3.00 = sehari belanja sekolah. Jadi, 5 hari sekolah, Anak kena simpan 1 hari belanja sekolah dia. ✅ Apa yang anda boleh buat, in fact saya pernah ajar anak saya, dan ia berkesan. Dan ada benda lagi best saya belajar dari anak saya. Baca posting nie sampai habis. ✅ Kena pre-condition anak dengan project (Financial Intelligence) ni dengan anak dan bagitau apa kebaikkan nya pada masa akan datang. Gunakan le kepintaran anda untuk buat sampai anak setuju. Focus dia personal motivation. ✅Macam saya, saya bagitau, duit yang terkumpul tu adalah duit dia dan dia boleh beli apa sahaja yang dia nak. So, masa tu anak saya darjah 4-5, macam biasa, dia suka mainan...dan dia nak beli mainan...saya cakap DEAL... ✅ So, apa yang anda boleh buat, dalam 5 hari dia sekolah tu, minta satu hari dia bawa bekal dari rumah. So, masa rehat, dia makan bekal dan bawak air sendiri....kalau dia berjaya ikut apa yang kita cadangkan, dia dah boleh kumpul RM 3.00 (mission accomplished)...seminggu RM 3.00, sebulan RM 12.00. .......setahun RM 144.00 ✅ Bila duit tu dah terkumpul like macam RM 50 ke atas... boleh la ajak dia pergi ke bank, ajar dia masukkan duit dalam account simpanan. Suruh dia yang ambil borang, tulis nama dia dan nombor account dia. (macam saya, saya masukkan dalam account tabung haji dia)...Biar dia ada feeling untuk menyimpan....otak dia dah diprogram, untuk menyimpan..... ✅ Jangan lihat dari segi figure?..sebab tujuan kita buat benda tu adalah untuk PEMBENTUKAN BEHAVIOR anak....so, kalau dari kecik dah biasa manage duit, in sha Allah dah besar nanti dia boleh manage lebih baik. Akhir sekali, kalau kita nak bantu generasi akan datang pintar kewangan dan tidak terjebak dengan masalah kewangan, kita kena didik anak2 kita yang kat sekolah rendah sekarang. Meluntur Buluh Biar Dari Rebung.... Saya akan kongsikan untuk posting akan datang bagaimana saya train anak saya pulak. Nota : Ada sesiapa yang nak tahu cara nak tambah income part time RM 1,000 hingga RM 2,000 sebulan? Click kat sini. https://bit.ly/2Smfqkn https://bit.ly/2Smfqkn https://bit.ly/2Smfqkn Sekian, Aziz Riadi Shariah RFP Senior Agency Manager Muqmeen Group. Follow FB page saya Abd Aziz Riadi dan Subscribe Youtube Channel saya di https://www.youtube.com/user/azizr3130 #financialplanning #financialintelligence #financialmanagement

16 February 2020

PLAN TAKAFUL UNTUK BABY


Untitled

Anak adalah antara anugerah terindah yang Allah kurniakan kepada setiap pasangan. Dan sudah tentu, ia sangat istimewa. Jadi bila ia istimewa, sekiranya anda sebagai ibu dan bapa, apakah perancangan yang anda harus lakukan bagi menyediakan satu platform yang kukuh apa bila anda anda dewasa nanti?

Salah satu perkara yang anda sebagai ibu bapa patut fikirkan adalah dari segi perancangan kewangan untuk baby anda.

5 stage yang anda patut fikir untuk perancangan dari segi kewangan bagi baby anda.


1. Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan (Pre-natal)

2. Perlindungan kewangan selepas anak lahir hingga dewasa


3. Perancangan kewangan untuk anak belajar diperingkat sekolah hingga ke universiti.


4. Perancangan kewangan untuk anak apa mereka telah habis belajar dan ingin memulakan pekerjaan.


5. Perancangan kewangan untuk anda yang mulakan kehidupan sebagai seorang dewasa dan berdikari dengan menurunkan ilmu kesedaran dan kepintaran kewangan atau financial intelligence.





1. Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan (Pre-natal)

Perlindungan kewangan ketika dalam kandungan atau Pre-Natal ini merujuk kepada coverage baby dalam perut.

Apa kelebihan coverage baby dalam perut ni?


a. Coverage start awal bermula dari 14 minggu kandungan. Jadi, apa2 komplikasi yang berlaku disepanjang tempoh mengandung akan dapat coverage.

b. Boleh mengurangkan risiko pre exisiting illness especially yang melibatkan penyakit baby baru lahir seperti pneumonia, acute bronchitis atau broncholitis, asma, demam virus dan penyakit2 yang mudah menjangkit kepada baby baru lahir. Walau bagaimana pun, untuk manfaat medical card, ia akan active selepas 14 hari dari tarikh baby dilahirkan. Namun, ia lebih baik berbanding kalau dah lahir baru nak amik, sebab mungkin akan menyebabkan delay (Sebab parent maybe sibuk dengan ibu berpantang dan ayah pula mungkin sibuk dengan urusan kerja dan yang lain2). 

c. Peace of mind. Parent lebih lapang minda disebabkan baby dah ada protection seawal 14 minggu dalam kandungan.

d. Kalau ambil plan baby ketika dalam perut, kalau selepas lahir, tiba-tiba baby mengidap penyakit congenital yang agak kritikal sebagai contoh jantung berlubang, atau apa2 penyakit congenital yang lain, medical card dah ada, untuk penyakit lain selain dari congenital dah start cover cuma penyakit congenital tak cover. Berbanding kalau ambil medical selepas baby lahir dan kemudian detect ada congenital yang agak kronik, berkemungkinan langsung tak dapat medical card.

e. Saving untuk baby akan start awal, sekiranya anda ingin mencarum untuk tujuan pendidikan anak pada masa akan datang.




Apa yang PRUDENTIAL BSN boleh offer?

Untuk plan takaful PruBSN dibawah plan PRUBSN IMPIAN, ia menawarkan coverage berikut.


  • Pregnancy Care Benefit
Untuk Benefit ini, coverage yang disediakan adalah Pregnancy Complications, Pregnancy Complications accompanied by GDM (Gestational Diabetes Mellitus) atau kencing manis ketika mengandung dan Kematian Fetus

Selain itu, plan ini juga akan cover kematian ibu ketika mengandung.
  • Child Care Benefit
Untuk manfaat child care pula, antara yang dicover adalah 


  1. Kematian Bayi (dalam masa 30 hari selepas lahir)
  2. Incubation Cover (kalau kena jaundice)(dalam masa 60 hari selepas lahir)
  3. Neonatal Jaundice cover (dalam masa 60 hari selepas lahir)
  4. ICU / HDU (sekiranya bayi dimasukkan ke dalam ICU atau HDU) (dalam masa 1 tahun selepas lahir)
  5. Hospital Reimbursement disebabkan congenital (penyakit sejak lahir)
  6. Bayaran sekali gus untuk penyakit berjangkit.

Berikut adalah manfaat untuk PREGNANCY CARE BENEFIT dan juga CHILDCARE BENEFIT


SUMMARY COVERAGE UNTUK IBU DAN ANAK DALAM KANDUNGAN

Infant Secure


PREGNANCY CARE BENEFIT
Pregnancy Care Benefit



CHILD CARE BENEFIT 
Child Care Benefit

CHILD CARE BENEFIT - CONGENITAL CONDITION

Child Care Congenital Condition



CHILD CARE BENEFIT - INFECTIOUS DISEASE
CCB Infectious Disease



24 January 2020

Info mengenai Pelan Takaful Dari Prudential BSN.

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANS?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi klik link berikut 

http://infoplantakaful.wasap.my


________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian.... 

Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma....HUBUNGI.. 019-323 2121 (Aziz Riadi)
 
Banner Fb Page Version 2.1

29 November 2019

CLAIM PROCESS

Bila sembang pasal insurance atau takaful nie, memang tak boleh lari dari persoalan mengenai claim. Jadi, saya nak berkongsi kepada rakan-rakan agent secara umum dan maybe ada beberapa case yang agak teknikal, bagaimana process claim. 

Video ini sebagai ilmu asas mengenai business process yang berkaitan dengan claim.




Claim Process Volume 1




Claim Process Volume 2






Claim Process Volume 3

 




Claim Process Volume 4





Claim Process Volume 5




Claim Process Volume 6




Claim Process Volume 7




Claim Process Volume 8



Sekian, semoga bermanfaat.