29 October 2020

TAK SURE NAK MULAKAN BUSINESS APA? #AzizRiadi #BusinessStartup



Kalau anda nak mulakan business. Apa yang paling penting anda kena fikirkan adalah 


"SIAPA YANG AKAN BELI BARANG ATAU PERKHIDMATAN YANG ANDA JUAL ATAU TAWARKAN?"


Memang  la, senang tengok orang  buat business. Sebab business nie ada banyak cabang cabarannya. Kalau kita sendiri tak kenal siapa prospect (atau bakal pelanggan kita). Macam mana kita nak target client client kita?..


Process ini saya panggil nama dia RETARGETING.


1- TARGET

2- RETARGET


TARGET ni lebih kepada umum. So, katakanlah segment market kita adalah orang dewasa.


RETARGET - 


Kena tahu apa masalah yang kita cuba selesaikan supaya mereka sanggup beli atau gunakan khidmat kita dan sanggup bayar kita?


Kena tahu apa resources atau  opportunity yang kita ada untuk berikan solution kepada mereka sampai mereka nampak yang kita boleh selesaikan masalah mereka?


Kena check kawasan mana kita  nak mulakan dan kita nak cover. Kita tak boleh main belasa semua kawasan.


Kena tahu apa emotional factor yang kita kena gunakan supaya prospect boleh buat keputusan segera untuk beli atau ambil service kita.


Kena ada sample result yang  kita pernah settlekan masalah yang kita cuba selesaian kepada semua bakal prospect kita. 


Itu baru nak determine prospect je. Belum masuk lagi 5 asas business component iaitu MARKETING, SALES, OPERATION, FINANCE & HUMAN RESOURCES.


Banyak lagi nak ekna fikir. 


So, kalau orang tanya soalan macam nie kat saya, saya akan tanya  dia balik, dah buat study dah?..Ramai yang meniaga, main belasah je, letak modal. Lagi teruk pinjam modal. Modal hangus, lepas tu berhutang lagi.


So, nak berniaga, yang paling senang, belajar dulu. Tak perlu belajar sampai pandai, tapi belajar nak mulakan dulu. Dan lagi bagus, kalau kita nak buat sesuatu business tu, kita kerja dulu sebagai kuli pada syarikat atau company yang buat business tu. Baru le kita tahu selok belok dan asam garam business tu.


Ok?


Aziz Riadi
Sh.RFP
Senior Agency Manager
PruBSN Takaful Berhad
"Best Takaful Operator in Malaysia 2019"


TAKAFUL AGENT BUSINESS TIPS : ANDA LOST? GO BACK TO BASIC.

 


[ GO BACK TO BASIC ]


Cabaran yang biasa dihadapi oleh agent takaful sama ada yang baru atau yang lama, setelah beberapa lama dalam industri adalah...."TAK NAK BACK TO BASIC"

Apa maksudnya tu?..

Rasanya semua agent tahu, untuk dapatkan client kita kena kena buat sales cycles.

Prospecting
Approach (phone calls)
Fact Finding
Present
Handling Objection
Closing
Servicing
dan kemudian ulang semula ke Prospecting.  

Ini je asasnya, atau foundationnya.  Jadi, kalau kita punya result semakin kurang, atau takde, atau semakin drop, check sales sycle nie. Kat mana yang  kita sangkut.   
Kalau ikut pengalaman saya, Prospecting (New Names) dan Approach antara sales cycle yang paling  basic dan paling  utama, tapi itu la yang  paling agent ambil mudah.   Setiap hari tak nak tambah new contacts. Setiap hari tak nak call atau buat appointment dengan client. Rata-ratanya kalau setakat nak present, ramai yang boleh present. Tapi, untuk dapatkan presentation tu memang agak mencabar.   
Walau pun kekadang  kita tahu cara, tapi belum tentu kita buat  sebab apa?..Sebab kita takde ENERGY.....nak buat  rasa macam malas, dan dengan keadaan zaman penuh dengan DISTRACTION nie...dengan social medianya, dengan kekawan ajak sembang benda2 yang buat  high value untuk business...last2 kita hanyut, habis masa satu hari....
  
Jadi, macam mana nak dapatkan ENERGY?...Check balik apa tujuan anda jadi agent?...  Adakah jadi agent hanya untuk isi masa lapang?...Atau jadi agent memang bebetul nak bantu orang  sambil tambah income, so that kita boleh perbaiki tahap kewangan kita dan seterusnya bantu keluarga kita untuk naikkan taraf hidup.  Rasanya ramai je orang tahu, kat Malaysia, nie, berapa orang  je yang  ada simpanan kecemasan. Menurut kajian, dari pada 10 orang, 6 orang takde simpanan RM 1,000 dalam account untuk dana kecemasan. Kita bagaimana?...Kalau ada, adakah cukup untuk kita retire nanti?....Adakah kita dah standby backup untuk kita  retire dengan  passive income yang  ada?  

Kalau ikutkan pengalaman saya dan apa yan saya buat, bila jadi  agent nie la paling senang nak kumpul asset.  

1- Income kita boleh naikkan ikut berapa yang kita perlukan. (Kat  sini la patutnya jadi sumber energy)  

2- Kalau client nak ke tak nak ke, kita akan dapat upah dari setiap apa yang buat. Contoh. Katakan kita buat phone call 30 orang sehari. 

Dari 30 orang tu, kita dapat 5-6 appointment dan dari 5-6 appointment kita dapat 3 solid presentation dan kita dapat  1 closed. Commission dalam masa 6 tahun total semua dengan bonus adalah 142% dari jumlah caruman. 

Jadi, kalau orang  tu ambil contribution RM 200 = RM 2,400 annualised. 142% x RM 2,400 = RM 3,408. Ini adalah potential income kita. So, berapa upah yang  kita dapat untuk setiap call?..  RM 3,408 / 30 calls = RM 113.60.   

Nampak?..1 calls atau 1 approach, kita dapat upah RM 113.60, tak kira sama ada client tu sign up dengan kita  atau pun tidak.  

3- Closed deal sekali, commission dapat  berkali-kali...provided kena la jaga collection. Yang  ni, kalau agent takaful tak nampak power nya benda nie, better korang tak payah jadi agent la. Kat sini la paling power, sebab ia compounding. Ada orang cakap, compounding ini antara  benda ajaib dalam dunia....kenapa jadi macam tu?..  Bulan pertama closed 10 orang, dapat commission katakan RM500 sebulan. Bulan kedua closed 10 orang, bukannya hanya dapat RM 500..tapi RM 500+RM 500...nampak?..

Kalau anda berpotensi untuk naikkan income (atau dapat increment setiap bulan, anda rasa nak kerja rerajin atau nak kerja memalas?)...orang yang tak cerdik je yang  ditawarkan increment income setiap bulan, tapi masih lagi nak bermalas-malasan.  

4- Ada pelbagai contest yang  dalam bentuk duit dan buat duit. So, yang  ni commission dah la dapat  full, lepas tu, dapat contest lagi on top of commission...dan bukan berkurang pun commission kalau dapat achieved contest. Ini semua duit. Sama anda nak atau tak nak je.   

5- BONUS - yang ni duit untuk kita simpan. Masa saya memula jadi agent dulu, income baru nak cecah RM 3,000 hingga RM 3,500 sebulan, nak simpan setiap bulan mmg perit. Sebab dengan family dan business expenses...kekadang dapat  simpan RM 200-300 je. 

Kekadang tak dapat nak simpan. Tapi, apa yang saya buat?..saya kejar bonus. Saya buat sales sampai saya layak dapat bonus....then sekali dapat bonus ..BOOMMMMM!!!! RM 10K, RM 20K, RM 30K...bergantung berapa tahun saya layak dapat bonus. 

So duit nie la saya simpan selepuk. Orang lain upgrade kereta, renovate rumah...saya tak...Saya simpan terus dan lupakan. Ambil la dalam 5% untuk reward saya dan family....then lepas 3-4 tahun ada HARD CASH RM 100K-150K...there.....masa tu baru la boleh expand the money..  

Oklah....panjang sangat dah ni...fahamkan dulu BASIC nie...nanti saya sambung lagi.

Anda nak berminat untuk jadi agent takaful? Saya boleh ajar anda untuk dapatkan income RM 500 increment setiap bulan. Dalam masa 10 bulan sahaja, income tambahan dah ada RM 5,000 sebulan. Bukan setakat boleh cover expenses...sesilap boleh buat takaful full time lagi. Nak join? Click sini http://jomextraincome.wasap.my

Untuk yang dah jadi agent. Nak saya guide free...boleh join link FB group private ni.

https://www.facebook.com/groups/agentsinnercircle/
  

Sekian.  

Aziz Riadi
ShRFP.
18 years in takaful industry.

22 October 2020

KENAPA PERLU BERSEGERA UNTUK PROSES PROPOSAL? #takafulprubsn #takafulterbaik



MUNGKIN RAMAI yang dah tahu serba sedikit proses untuk mohon takaful secara umum. Tapi, untuk jeni-jenis proposal yang bukan standard case, contoh, ada pemohon yang dah sakit baru nak apply, ada yang  berat badan berlebihan atau  berkurangan dari normal, ada yang latar belakang kesihatan keluarga dan pelbagai sebab lagi.

So, point saya tulis entry kali ini adalah berkenaan kenapa client (pemohon) perlu berikan kerjasama penuh dan agent juga perlu berikan komitmen dalam proses nak apply takaful untuk client mereka.

Sebelum saya nak pergi kepada details point yang nak disampaikan, saya nak share satu real senario yang saya pernah alami satu  masa dulu.

Ada sorang client nie apply plan medical card dan hibah dari saya. Jadi, macam biasa, proses nak apply dibuat secara digital menggunakan ipad melalui appls PruBSN Mobility. Bila semua details dah dimasukkan, seperti mana biasa, sampai kepada soalan Health Questionnaire. Saya pun tanya sejarah kesihatan prospect. Then prospect pun cerita la beberapa history penyakit beliau. Lepas tu saya submit.

Selepas 3-4 hari bekerja, keluar requirement untuk client buat urine test sebab ada history beliau pergi dapatkan pemeriksaan disebabkan kencing kotor (bahasa orang awam). Walau pun beliau buat  pemeriksaan dah lebih 4 tahun, tapi, saya nasihatkan beliau untuk declare jugak. 

Dia ada tanya jugak, memang kena declare ke?, saya cakap "Ya, dah ada record memang kena declare"...Kalau tak declare boleh ke?.."Boleh je, dan mungkin policy boleh keluar (lulus) cuma bila nak claim nanti memang saya tak boleh jamin la. Sebab takut nanti pihak syarikat takaful jumpa rekod tu, masa tu memang claim akan ditahan...then kalau masa tu bebetul perlukan perlindungan takaful macam mana? nak salahkan siapa?". Dipendekkan cerita, client agree untuk declare...

Then, apa yang saya nak cerita adalah, bila requirement dah keluar, client kena buat urine test 2 masa berbeza. Sebab nak confirmkan result yang lebih consistent. Sebab kalau ambil sekali, takut kali pertama ada bacaan yang abnormal, so, kena ambil 2 kali sampling.

Nak dijadikan cerita, client nie, punya la sibuk....sampai hampir 3 bulan set appointment untuk buat urine test asyik tak sempat manjang. Sampai la dah nak habis masa untuk buat test, saya dapat contact dia dan dia ada buat check up dalam 2-3 hari sebelum kita  berhubung...dan Dr suspect ada something wrong (macam ada ketumbuhan di bahagian badan dia)....dan Dr suspect ia mungkin cancer (kalau ikutkan symptom2 yan nampak)...

Then, saya pun jadi....alamakkk....macam mana ni?...coverage pun belum approved lagi....cancer pulak waiting period 120 hari...dan kalau lepas waiting period pun sure kena tunggu jugak sebab mungkin akan ada investigation.

Akhirnya, saya bagitau, chance nak lepas very slim sebab permohonan belum approve lagi, dah jumpa symptom lain pulak....

Ok, pengajarannya kat sini adalah....saya amat titik beratkan kepada client yang dah agree untuk ambil plan takaful  khususnya medical card. Sebab plan medical card nie bukan senang nak approved. Terutama yang dah ada sejarah penyakit. jadi, kat sini la, apa yang perlu dibuat adalah..

1- Kalau ada requirement, settlekan secepat mungkin. Agent kena settlekan part agent, contoh ambil medical report yang berkaitan yang mana tidak memerlukan client untuk hadir sekali. Client pulak, kalau perlu buat medical check up atau pun kena buat blood test atau urine test dan sebagainya.

2- Communication kena jaga. Make sure bila agent contact client untuk update, client kena respond. Dan macam tu juga kalau client contact agent untuk tanya status, agent kena fast respond. Agent kena cekap handlekan pending requirement. Kalau tak sure, boleh rujuk senior agent atau pun leader. Kalau nak rujuk company direct  pun boleh tapi biasanya mereka sibuk dengan banyak benda nak handle. 

3- Submit segera requirement yang dah dapat. Once requirement dah dapat, cecepat  kena submit dan lepas cukup masa turn around time (agent kena follow up dengan company). Bukan apa sebab takut keluar requirement lain atau yang baru bila underwriter review requirement yang baru dihantar.

4- Kena submit Condition Acceptance Letter (CAL) - sekiranya ada dengan segera. Sebab walau pun permohonan boleh lulus, tapi disebabkan tak sign offer letter lepas settle semua requirement, mungkn menyebabkan process nak approvedkan sijil menjadi lambat.

5- Kena terang kan FREE LOOK PERIOD & WAITING  PERIOD, HAS (Hospital Alliance Services - claim online panel hospital) . Bab ni, once permohonan dan approved, agent kena terangkan semula kepada client semua syarat2 nie. termasuk la yang tak boleh claim. Yang boleh claim, kalau client tak tahu sangat takpe, sebab memang boleh claim. Yang  tak boleh claim nie memang kena terangkan bebetul bai dia faham dan ingat.

Ok lah..itu sahajaa...so, kepada anda semua, kalau yang nak apply takaful tu, jangan ingat senang2 je terus approve. Ada process penilaian sebelum permohonan anda diluluskan.

Kepada sesiapa yang ingin mendapatkan info berkenaan plan takaful. Boleh click link ini http://infoplantakakaful.wasap.my.

Kepada yang berminat nak tambah income dengan jadi agent takaful. Boleh click link ini http://jomextraincome.wasap.my

Sekian.

Kongsikan artikel ini sekiranya anda fikir ia beri manfaat kepada ramai orang.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Senior Agency Manager

#financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang








 

13 September 2020

ACTIVITY BASE MANAGEMENT UNTUK AGENT TAKAFUL

 



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya nak kongsikan sikit 17 tahun pengalaman saya dalam business takaful. Macam mana saya manage database client untuk dapatkan consistent activity dan akhirnya dapat consistent appointment, presentation dan result.

Apa yang saya buat?

1- Consistent buat marketing sama ada offline atau online.

  • Offline - referral, networking during business event, hobby, social event, existing client, existing prospect, vendor, neighbour, kawan-kawan lama.
  • Online - Social Media, video, BLOG, Whatsapp, sms 
  • Integrated - Combined antara online dan offline.
Semua activity buat marketing ini adalah bertujuan untuk kenalkan orang ramai atau market yang saya buat business takaful, yang  saya ada provide service financial management dan financial protection. 

Apa yang saya kongsikan?..Saya kongsikan cerita-cerita mengenai risiko kalau takde backup kewangan kalau ditimpa ujian kesihatan, kematian, kecederaan dan yang berkaitan. 

Saya juga berkongsi kisah benar saya handle case client. Atau pun, saya kongsikan pengalaman orang lain berkenaan kenapa perlunya perancangan kewangan. Kenapa perlunya perlindungan kewagan.

Saya banyak berkongsi tips dan tricks, how to, dan apa2 yang berkaitan dengan pendidikan kewangan dan kesedaran perlindungan kewangan.

Apakah respond dari audiens?..

Ada yang bagi respond yang positive, ada yang ignore dan ada yang negative. Saya tak kisah apa orang respond, apa yang penting adalah kita sentiasa berkongsi.  Sebab sama ada mereka nak atau tak nak, itu bukan kita punya circle of control.

Untuk agent yang baru2, kalau boleh, buat la posting di FB atau IG paling kurang sehari 2 kali. Dan setiap posting sharing tu, katakan 10 sharing content2 berbentuk information, 1-2 posting untuk offer products atau services. Untuk dapatkan engagement yang bagus, cara posting tu nak kena pandai. Untuk cara nak posting content, saya akan kongsikan pada entry yang lain.


2- Consistent untuk dapatkan new contact. 

Hasil dari marketing tu, kalau ada orang tanya secara online kita kena layan request diorang. Atau pun kalau kita dapat contact secara offline melalui sales activity, itu pun kita kena offer untuk berikan mereka plan atau quotation. So, dari situ kita akan biasakan diri kita untuk offer services kita. 

Antara cabaran utama agent2 khususnya agent baru adalah nak mulakan perbualan atau komunikasi berkenaan dengan apa yang kita nak kongsikan.

Ada beberapa cara dan tips saya nak kongsikan. Saya share pada point no. 3.

Selepas dapat  contact, kita kena susun semua contact kita dalam database. Kenapa kena kumpul dalam database?..sebab penting untuk kita buat process SEEDING. Apa itu process SEEDING atau Pembenihan?..

Seeding process ni saya namakan untuk process kita develop relationship dengan prospect sebelum dia jadi client kita. So, process ini kena buat  dengan segera, full of informative content dan sincerity.

Cara saya kumpul database adalah dalam masukkan dalam google sheet  yang saya namakan dia sebagai Activity Based Management Sheet. So, kat situ ada semua details asas prospect  untuk memudahkan kita buat process seeding dan juga  retargeting.

Setiap contact adalah prospect, iaitu potential client. Jadi, kita kena process untuk jadikan dia sebagai client kita. Tapi, kalau dah process, tapi tak dapat jadi client kita, jangan bersedih. Sebab kita target, kalau dalam 100 contact kita process, kalau dapat 10 orang jadi client pun dah cukup bagus. 

So, kalau kita ada 500 contacts, kita process, dapat 50 orang client, kalau yang ambil tu RM 150 sebulan, dah 90,000 TPC. Berapa dah commission kat situ. So, sabar...dan kena yakin.

3- Process contact yang ada dalam database.

Kerja nak memprocess ini memerlukan sedikit skill dan knowledge. Khusunya dari segi kita buat andaian kepada prospect kita. Kalau kita ada data yang sebenar lagi bagus. Tapi kekadang kita dapat contact pun kita tahu diorang punya profile. Kalau tahu takpe, senang kita nak process. Jadi, sebab tu kalau boleh, kalau kita minta contact dari client as referral, jangan lupa buat sedikit fact finding profile prospect tu. At least umur dalam anggaran berapa, kerja mana, dah berumahtangga atau  belum, ada anak atau tidak, tinggal di mana dan macam mana yang bagi contact tu kenal prospect tu. 

Kenapa kena tahu profile?...Sebab senang kita nak buat  retargeting.

Retargeting tu apa?...

Retargeting tu process kita buat filtering semua prospect kita. Sebab, mungkin list nama yang kita dapat tu semua yang kita belum kenal dan kita sendiri tak tahu profile dia. Atau, kalau tahu pun kita tak boleh ingat details. Jadi, process retargeting ni lebih kepada nak short listed kan prospect untuk kita dapatkan input tambahan. So, dari input tambahan tu, saya akan dapat buat simulasi formula P.O.W.E.R.

P - PROBLEM - kita boleh anticipate, apa potential problem atau risk yang prospect  kita hadapi. Bila kita dapat anticipate, kita boleh tahu apa story atau topis yang kita nak seeding pada dia.

O - OPPORTUNITY - Bila kita tahu problem prospect, kita kena fikirkan, apa peluang untuk kita bantu selesaikan masalah dia. Sebab, mereka akan berminat kalau kita boleh sedarkan bahawa mereka ada potential risk yang boleh buat dia ada masalah kalau berlaku sesuatu luar jangka dan kita ada solution untuk bantu mereka. Bukan hanya untuk menjual apa yang kita ada tanpa mereka sedar atau tahu apa keperluan mereka untuk ambil service dari kita.

W - WILAYAH - Wilayah nie saya rujuk kepada area prospect kita. Kita boleh kategorikan kepada beberapa bahagian sebagai contoh, kawan rapat, kenalan, kenalan atas kenalan, saudara mara, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan belajar, rakan hobby....so, semua nie kita kena listkan. Kenapa, setiap segment prospect kita  ada interest yang berbeza2. Jadi, kita kena pandai adjust ikut mereka punya interest untuk dapatkan engagement dan build trust.

E - EMOSI - Bila kita dapat jumpa atau berhubung dengan mereka, cara kita open dan present atau bukak cerita, mesti diselitkan sekali dengan kisah-kisah yang boleh menyentuh perasaan. Sebab dengan kita sentuh feeling dia, dia lebih mudah untuk buat decision untuk sign up. Sebab, salah satu peranana utama takaful adalah berkenaan taking care our love ones. So, bila berbicara mengenai orang yang kita sayang nie, perlu ada elemen-elemen emosi untuk dimasukkan dalam minda separa sedar prospect.

R - RESULT - Result nie, merujuk kepada testimoni, atau real case yang kita pernah bantu, atau real case orang lain yang boleh kita jadikan pengajaran. Testimoni ini boleh dibuat dalam pelbagai bentuk dan cara, sama ada penulisan, sharing melalui video (recorded atau live), atau pun sharing dari client yang pernah claim, poster, gambar yang ada caption dan sebagainya...asalkan dapat menunjukan apa yang kita buat ni bebetul membantu client atau prospect.

Akhir sekali untuk point no. 3, kita kena mahirkan teknik P.O.W.E.R ini untuk mula connect dengan prospect.

4- Start Approach prospect yang kita dah buat retargeting.

Bila kita dah buat retargeting, kita dah boleh prepare pre-proposa based on profile dia. 

Sebagai contoh, kita nampak prospect kita punya profile nie nampak macam memerlukan income replacement. So, kita buat proposal based on sample income replacement. Selepas tu, bila kita nak set appointment, kita boleh bagitau pada prospect yang kita nak share sikit pasal idea income replacement, so, cara nak open tu, kita boleh prepare cerita yang membolehkan kita open kisah yang berkaitan macam bermula dengan cerita-cerita yang tengah trending dan lepas tu, baru masuk pasal risk dan seterusnya macam mana nak manage risk.

Kebanyakkan agent akan sangkut kat sini. Sebab tak reti nak start  open. Tapi, kalau kita dah prepare proposal, ikut pengalaman saya prospect pun lebih nampak clear apa yang kita nak share dengan dia. Dan biasanya proposal nie, saya buat macam business proposal. Siap dengan introduction, table of content, sedikit fact and figures kenapa saya propose dari segi statistic. Risiko-risiko yang berkaitan dan baru la sample solutions.

5- Berikan presentation yang terbaik bila dapat peluang berjumpa.

Sepanjang pengalaman saya, antara faktor kejayaan agent untuk dapat closed deal dengan prospect adalah bagaimana persediaan agent tu sebelum dia jumpa prospect. Kebanyakkan agent risau masa jumpa, tapi tak risau mengenai preparation sebelum jumpa. Kalau you dah ready dengan semua info, tools set dan support system.

Selain dari tu, bagus kalau anda boleh buat rehearsal (ulang buat berlatih sebelum present)...

Untuk agent baru, bagus kalau, sebelum present tu contact mentor, leader atau pun 


To be continued.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Senior Agency Manager
Prudential BSN Takaful Berhad



09 September 2020

KISAH SAYA MULA BUAT BUAT BUSINESS TAKAFUL



[ SINAR  DI HUJUNG JALAN ]

Bila kita dalam kegelapan atau  dalam keadaan kabur. Kita teringin sangat kalau ada sinar. Dan bila kita mula nampak sinar tersebut...adakah kita hanya tunggi sinar tersebut datang kepada kita atau, kita yang kena pergi mencari sinar tersebut?

Macam tu la jugak peluang dalam kerjaya atau juga dalam kewangan. Bila kita mula nampak sinar atau peluang, kita kena keluar dari zon selesa untuk mencari sinar dan peluang tu. Bukan tunggu peluang  tu ketuk pintu rumah kita, and lagi  teruk tunggu peluang ketuk pintu bilik tidur kita..

Saya just nak kongsikan pengalaman saya dulu. Gaji fresh graduate RM 1,800...tahun kedua ada kenaikkan RM 60 setahun. Jadi RM 1,860 dan tahun berikutnya pulak bertambah RM 70 setahun jadi RM 1,920.

Selepas itu, saya cuba kira balik, berapa income saya agaknya kalau aku stay  kat company yang sama dalam masa 5 tahun lagi kalau aku kira balik based on kenaikkan income tahunan. 

Kalau setahun naik average RM 65 [ (60+70)/2 = 65 ]..maknanya dalam 5 tahun, income saya akan antara 300 - 325. Tambah dengan income sekarang  RM 1,920 sebulan = RM 2,245. Dan masa tu umur saya 30 tahun. Umur 30 tahun, berkahwin, anak sorang atau  2, duduk di lembah klang...income RM 2,245 (belum tolak epf dan socso) macam mana agaknya tu ya?...Saya terifikir masa tu. 


Boleh ke aku hidup kat lebah klang nie dengan income macam tu?..Bagaimana aku punya taraf hidup masa tu?..Itu belum fikir nak kena support mak ayah kat kampung.

Selepas saya jauh berfikir, dan saya beritahu diri saya, saya kena buat sesuatu. Kena usaha tambah income. Apa sumber yang saya ada untuk saya gunakan dan boleh dapat  income. 

Then, saya fikir saya ada sedikit masa lapang...malam dan hujung minggu. Macam mana saya boleh gunakan masa lapang saya untuk tambah income. Saya tak boleh nak duduk saja dan harapkan kehidupan saya berubah. Saya sedar yang  saya kena ubah nasib hidup saya, dengan saya perlu usaha dan tak boleh nak harapkan orang.

Lepas tu, baru la tetiba Allah lorongkan berjumpa dengan orang yang  perkenalkan business insurance dengan saya  pada tahun 2003. Masa tu, dengan tak tahu apa2 pasal business insurance. Apa yang saya tahu masa tu, saya kena berubah, saya kena rebut peluang. Tak tahu nak buat itu bukan masalah bagi saya, sebab saya  boleh belajar. Tapi kalau tak nak buat memang itu masalah yang takde sesiapa yang boleh selesaikan kecuali diri sendiri.

Lepas dah masuk kelas dan belajar, bohong  la kalau terus2 pandai. Saya struggle, saya tak pandai nak present, saya takde network yang besar2. Tapi, satu benda yang saya pegang.....buat sampai jadi. Selagi tak jadi, buat lagi sampai jadi.

Saya lihat orang  lain boleh buat, saya yakin, saya pun mampu buat. Sikit banyak saya tak fikir sangat. saya nak ada progress...saya nak saya ada income RM 500 tambahan untuk cover saya punya expenses yang paling besar iaitu kereta saya.

Alhamdulillah.....apa yang saya buat simple je. Just  focus dengan apa yang leader suruh buat. Back to basic....focus dengan prospecting, buat appointment, present dan open proposal banyak kepada prospect.

Rejection?...jangan cakap....bersepah....Down?..bohong kalau takde rasa down. Tapi, sebab DREAM saya lebih besar dari semua halangan tu, saya teruskan usaha saya. 

Saya tak cakap saya bagus. Tapi saya nak kongsikan kepada anda yang baru je start buat business....baru je dalam process pembelajaran. Ada yang dah start dapat hasil,  tapi, bila kena reject, bila ada cabaran sikit,  terus rasa macam malas nak teruskan. Terus raca macam susah nak buat. Dan terus rasa macam orang  lain buat senang  je, kita buat susah. Tapi kita belum jumpa lagi tanya orang  yang berjaya tu lalui zaman kesusahan macam mana.

Saya dulu bermula dengan naik motor EX5. Letak tong kat belakang untuk letak beg kalau hujan. Dan masa tu, kena ingat, laptop bukan kecik2 dan nipis macam sekarang...

Masa tu, kalau setakat hujan duduk bawah jambatan tunggu hujan reda. Kalau setakat tayar pancit kat highway, kalau setakat kena hujan tengah2 ride dan tak sempat nak pakai baju hujan...semua saya lalui. Jangan ingat apa yang saya ada sekarang dapat dengan mudah. 

Akhir sekali, kalau bebetul nak ubah hidup..tetapkan matlamat...mula berusaha dan jangan sekali-kali putus asa atau buat kerja separuh jalan. Buat bagi sampai jadi.

Itu je dulu..nanti saya share lagi pengalaman macam mana saya jimat duit belanja setiap bulan masa saya mula2 jadi agent dulu.

Kalau ada sesiapa yang ada DREAM nak ubah hidup dan ada semangat yang JITU untuk harungi semua cabaran untuk berjaya. Boleh click link di bawah ni..

https://bit.ly/3iuDNHg

https://bit.ly/3iuDNHg

https://bit.ly/3iuDNHg

Saya akan guide anda sampai berjaya In sha Allah.

Aziz Riadi.

- Dulu naik motor masa mula2 buat business-
Shariah RFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group