Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

29 July 2014

Tips and Tricks Takaful : Guarantee Letter atau Surat Jaminan

Guarantee Icon 



GUARANTEE LETTER (GL) atau SURAT JAMINAN merupakan satu terma atau nama yang banyak digunapakai dalam insurance atau takaful. Sebagai pemegang policy atau agent, mereka sepatutnya tahu secara asas benda nie. Agent kena tahu lebih lanjut lagi.

Bahasa mudahnya, GL ni merupakan satu surat jaminan daripada syarikat insurance atau takaful yang bersetuju untuk menanggung kos rawatan yang akan dikenakan kepada client mengikut jumlah yang telah dipersetujui seperti dalam policy atau sijil takaful. Biasanya GL ini akan hanya dikeluarkan oleh hospital yang menjadi panel kepada syarikat takaful tersebut. Sebab apa?....sebabnya, client tidak perlu bayar dulu bill hospital kepada hospital sebaliknya, dengan GL tersebut, syarikat Takaful akan buat bayaran terus ke hospital setelah pihak hospital menjalankan rawatan dan membuat tuntutan. Jadi, ini akan memudahkan client.....Just imagined, kalau client kena bayar upfront RM 50K untuk rawatan, berapa ramai client yang mampu bayar dulu then claim kemudian?..kalau pakai credit card, berapa ramai yang ada credit card platinum atau yang lebih tinggi dari tu untuk cover bill sekali gus?..Jadi, system GL ini akan memudahkan client.

System yang sama ini juga yang diguna pakai oleh syarikat2 besar yang memberikan benefit medical kepada staff2 mereka. Jadi, dengan adanya GL ni, hospital akan mendapat satu jaminan bayaran kos rawatan oleh syarikat yang keluarkan GL. Tapi, ia masih tertakluk kepada syarat2 yang ada dalam policy. Seperti penyakit yang nak dibuat rawatan tu bukan yang tak dicover (exclusion) atau masih dalam waiting period atau ada special exclusion untuk penyakit tertentu kepada client2 tertentu....jadi, ianya bergantung kepada keadaan (case by case basis).

Biasa terjadi, tetiba client nak buat rawatan dan process GL nak dibuat, tetiba, declined (syarikat insurance atau takaful) tak nak keluarkan GL, jadi nak tak nak client kena bayar duit sendiri dulu. Terdapat perbezaan antara GL DECLINED dengan CLAIM DECLINED.

GL DECLINED : Syarikat takaful atau insurance tak nak keluarkan GL kepada hospital, mungkin disebabkan oleh beberapa perkara.

1. Non Disclosure : Pernah ada history sakit atau masalah kesihatan, tapi tak declare semasa memohon. Atau masa apply proposal, tak sakit, cuma symptom berlaku sebelum amik policy. Menyebabkan company kena hold GL dan kena dapatkan beberapa maklumat dari klinik atau hospital yang client pernah mendapatkan rawatan atau pernah mendapatkan pemeriksaan. GL declined nie kekadang tak berkaitan dengan penyakit yang kita nak claim, tapi sebab Non Disclosure punya pasal, tetap tak boleh nak claim terus pakai GL. Kena hold jugak sampai le semua maklumat yang diperlukan oleh pihak syarikat diperolehi. Dan mungkin client perlu sign form endorsement yang baru disebabkan oleh penyakit yang dah sedia ada.

Namun, kalau penyakit yang sedia ada tidak ada kena mengena dengan penyakit yang nak kita claim, mungkin boleh kita claim dengan cara bayar dulu claim kemudian. Tapi, kalau penyakit tersebut berkaitan sama ada secara langsung atau tidak, kalau ikutkan pengalaman saya, memang tak boleh nak claim. Kecuali kalau kemalangan. I.e pernah patah, kemudian dah pulih sepenuhnya, lepas tu accident tempat yang sama. Yang itu in sha Allah boleh claim.

2. Medical Card masih dalam tempoh menunggu untuk process claim online. So, yang ini, kalau medical card belum cukup 90 hari, memang GL akan declined dan kena bayar dulu, then claim kemudian. 

GL DECLINED sebab CLAIM DECLINED : 

Yang ni memang langsung tak boleh nak claim, maybe disebabkan oleh penyakit yang tidak dicover, sama under general exclusion or specific exclusion. Atau pun masih dalam waiting period untuk penyakit specific. So, yang ni, memang client kena bayar sendiri bill dan semua cost rawatan. Memang langsung tak boleh nak claim.

Harap dapat memberi sedikit pencerahan kepada anda semua. Untuk maklumat lanjut, boleh berhubung dengan agent anda (kepada yang ada agent)..kepada yang tak de policy lagi, nak tahu lebih lanjut atau nak dapatkan khidmat nasihat medical card....boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau PM di facebook saya di www.fb.com/azizriadi. Atau email abdazizriadi@gmail.com

Sekian.

Tips and Tricks Takaful : Doing the Same Things

Insanity-is-doing-the-same-thing-over-and-over-again-but-expecting-different-results-Albert-Einstein Cartoon

Assalamualaikum....perkara nie memang biasa disebut2....saya sendiri banyak kali sebut. Tapi kali nie nak ulas jugak pasal benda nie. Sebab masih ramai yang tak perasan atau tak sedar atau kurang sedar. Dan yang paling penting, sebagai peringatan saya juga.

Ramai yang ingin berjaya dalam bidang masing2...satu petanda yang sangat bagus. Biasanya orang nak berjaya ni sebab melihat orang lain berjaya....cara hidup berbeza, dari segi kewangan berbeza....jadi, kita semua nak jadi macam tu (berjaya).....tapi, apa yang kekadang membantutkan kita punya harapan?...Bila kita melihat bagaimana mereka yang berjaya ini bermula....

Rata2 mereka berjaya dalam keadaan yang sukar....jumpa macam2 halangan dan cabaran....tak ramai yang berjaya, buat2 business (khususnya) terus berjaya....mereka memerlukan satu tempoh masa untuk mencapai sesuatu tahap yang boleh dikatakan berjaya....

Jadi, pada saya, nak bagi anda faham adalah...KEJAYAAN merupakan suatu PROSES....maksudnya, ia mengambil MASA untuk berjaya....bila amik masa nak berjaya, ia berkait rapat dengan LAW OF GESTATION....(hukum tumbesaran)...sebagai contoh, seorang wanita melahirkan anak...mereka perlu menunggu 9 bulan 10 hari, baru bersalin. Kita tak boleh nak dapatkan 9 orang anak dalam masa sebulan dengan mengandungkan 9 orang ibu. So, itulah concept LAW of GESTATION nie....nak berjaya perlu ada proses. 

Jadi, kalau anda sudah faham pasal perkara atas tersebut, saya nak citer details pulak pasal proses....

Bila sebut je pasal process..sudah tentu ia terdiri daripada beberapa step, langkah, atau sub process....Ini yang kita kena fahamkan dan kena bertindak. Jadi, apa yang kita perlu buat adalah....fahamkan PROCESS NAK BERJAYA, dan pada masa yang sama kena tahu jugak PROCESS yang boleh menyebabkan kita gagal. So, BERJAYA dan GAGAL ni, pada saya macam timur dengan barat. Anda takkan sampai ke Timur dengan anda berjalan menghala ke barat. Bahasa mudah  nak bg faham, anda takkan boleh berjaya dengan buat apa yang orang gagal buat. Atau kata lain, anda tak boleh nak tiru kejayaan orang yang anda nak ikut, kalau anda tak sanggup nak buat atau nak buat apa yang orang berjaya tu buat. Ini yang saya nak kaitkan dengan statement di atas. 

" Doing exactly the same things, expecting different results is insane" - Buat benda yang bebetul sama, tapi mengharapkan hasil yang berbeza, itu adalah GILA. 

Sama jugak, kalau kita terbalikkan....kita nak berjaya macam mana orang lain berjaya...kita nak sama macam mana orang lain dapat. Tapi kita buat benda lain...jadi mcm nie "Doing EXACTLY different things, expecting the SAME result is also insane" .

Tips dari saya, cari Mentor...saya selalu follow post or Dr Azizan Osman punya program....MESTI....

MENTOR
ELMU (ILMU)
STRATEGY
TINDAKAN
IMPIAN yang jelas

Kena ada Mentor, lepas tu rajin cari ilmu....kemudian perlu ada strategy, bukan main bulldoze je...and yang paling kantoi kekadang adalah nak bertindak. Terlalu banyak second thought, terlalu banyak pre-judgement, terlalu banyak negativity....Kenapa jadi macam tu?...Pada saya amat mudah...sebab anda tidak mempunyai IMPIAN yang JELAS dan saya tambah lagi, IMPIAN yang JELAS dan BERMAKNA....saya akan citer lebih details pasal benda nie pada entry akan datang.

So, berbalik kepada process nak berjaya tadi, anda perlu bermula dengan langkah pertama. Pepatah cina ada menyebut, seribu langkah bermula dari langkah pertama. Jadi, step pertama sekali, cari MENTOR. Dapatkan idea daripada MENTOR tersebut....anda boleh cari banyak MENTOR hebat2 di luar sana.....kalau saya, saya hanya ada sedikit pengalaman dalam bidang Insurance dan Takaful, dari segi pembangunan agency bumiputera. Kalau sesiapa yang berminat nak menceburi bidang perancangan kewangan Islam, mengkhusus kepada business takaful, In sha Allah kita boleh berkongsi IDEA.

Entry yang berkaitan : Bagaimana Merancang Impian Kita?


28 July 2014

Tips and Tricks Takaful : VB di Hari Raya....

Assalamualaikum, di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Semua orang sedia maklum, bila sampai waktu hari raya, masa utk bercuti, balik kampung, beraya dan macam2 aktiviti yang biasa dibuat oleh semua orang, tak ketinggalan juga sebagai agent takaful....Cuma, uniknya kita ni, kita boleh berniaga dikala orang lain bekerja atau bercuti.....so, saya selalu tekankan #KKCK - Kerja, Kerja, Cuti, Kerja....maksudnya...time kerja, kita kerja, time cuti pun kita still boleh buat kerja. Sebab kita hanya perlu jumpa orang untuk buat kerja kita sebagai wakil takaful. Jadi, since, bulan mulia nie, memang paling senang nak jumpa orang...tak kira la sama ada kita boleh jual policy dengan mereka atau tidak...yang penting mindset kita untuk menyampaikan maklumat kepentingan takaful kepada semua orang yang kita jumpa, terutamanya adik beradik kita, saudara mara kita dan kenalan kita. Sebab apa?...kalau lah kita tak sempat nak share dengan mereka, tetiba mereka ditimpa musibah dan mereka memerlukan bantuan kewangan, kita pulak tak boleh nak bantu...bukan ke kita akan terkilan sama....so, baik sekarang kita terus open and share dengan mereka. Jangan segan jangan malu, apa yang perlu bukak mulut dahulu.


So, sebelum apa2 kita pastikan beberapa perkara penting yang perlu disediakan.

TOOLS SETS

1- Business Card
2- Hand phone
3- Flyers (kalau perlu) ,kalau takde pun takpe, sebab masa2 nie paling penting adalah VB1 iaitu untuk dapatkan sebarapa banyak contact yang boleh and untuk kenalkan kita kepada seberapa ramai kenalan yang boleh.
4- Proposal Form (mana le tahu, kot2 ada yang nak sign up terus)

SKILL SETS

Untuk masa2 macam nie, kita paling senang nak dapatkan VB1...iaitu new contacts...So, masa nie la nak dapatkan contacts saudara mara yang dah lama tak jumpa, kengkawan lama yang dah lama tak jumpa, kawan kepada kawan lama yang dah lama tak jumpa. Jadi, bila jumpa mereka, cuba ingatkan siapa kawan2 kita dan minta contact number mereka. Sebab waktu sekarang, in sha Allah kengkawan kita boleh berikan contact number kita. Bukan untuk kita menjual policy semata2..tapi tujuan utama adalah untuk merapatkan ukhwah, dan disamping tu, kita perlu menjalankan tanggungjawab kita, macam yang saya citer kat atas. Mereka patut tahu kenapa kita perlu ada perlindungan takaful sebagai salah satu tools dalam perancangan kewangan kita....

Yang nie, jangan berat mulut, bukak mulut and approach....hulur business card and minta contact number and share sikit apa kerja kita, tugas kita dan kalau boleh, minta kebenaran utk set appointment bila2 mereka free.....then continue beraya...Simple kan?...

PLATFORM

Yang ini, banyak tempat kita boleh buat...

1. Masjid - Masa solat sunat raya, solat berjemaah...
2. Masa kita beraya ke rumah orang
3. Masa orang beraya ke rumah kita
4. Masa kita pergi event2 yang ramai orang macam open house
5. Masa kita ziarah kubur
6. Mana2 tempat yang ramai orang, kita senyum, angkat tangan, bagi salam, tegur dan start kenal dengan mereka. 

Selamat mencuba...

Sekian Tips and Tricks Takaful di pagi Aidilfitri...Jom Solat Sunat Aidilfitri.

05 July 2014

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.4.0.1 (October 2013)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.


Latest News : April 2014 :-

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.

Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE -> DOWNLOAD.

Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.

Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.4.0.1 (October 2013) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)

04 July 2014

Online Video Learning

Online Video Learning