18 April 2019

PENGALAMAN KENA AUDIT DENGAN LEMBAGA HASIL...NAK TAHU?

Saya start buat business tahun 2003. Setiap tahun semenjak saya kerja makan gaji, memang saya declare income tax. Then, selama berbelas tahun declare dan bayar, tak pernah kena audit, tapi, tahun 2017, saya kena audit. Memula risau jugak. Tapi bila saya engage dengan tax agent yang bertauliah dan berpengalaman, Alhamdulillah, saya upgrade ilmu percukaian saya. Semuanya undercontrol.

So, sekarang saya nak kongsikan kepada anda perlu upgrade ilmu percukaian dengan segera..


Saya share sikit, kenapa anda kena tahu dan bijak dalam menguruskan pendapatan dan cukai pendapatan?

1. Bila anda income dan bayar cukai, ini bermakna income kita sah dan bank suka berikan pinjaman kalau kita bayar cukai setiap tahun dengan cara yang betul.

2. Bila bayar cukai dengan bijak, kita boleh dapat jimat dari segi denda, sebab kebanyakkan orang yang kena bayar cukai, bukan sebab cukai sahaja yang kena bayar, denda tu yang kekadang lebih banyak dari cukai. Kan dah rugi.

3. Sebab kita biasanya kalau bab transaksi duit semua memang berterabur, jadi, kalau kena audit dan document semua ke laut, memang senang2 je kena denda sebab kekadang apa yang kita laporkan bukan jumlah sebenar, tapi jumlah anggaran. Jumlah anggaran, LH0N pun buat anggaran lebih tinggi dari jumah yang patut kita kena bayar…rugi kan?

Ini saya nak bagi senarai MASALAH CUKAI yang sering kita hadapi:

❌ Dokumen transaksi perniagaan tidak disimpan dan rekod tak lengkap.

❌ Bukti pelepasan yang dituntut hilang

❌Tidak tahu bagaimana cukai dikira

❌Tidak faham bagaimana pelepasan boleh dituntut.

❌Tidak pernah didedahkan dengan pengecualian dan galakan cukai
❌Membayar cukai lebih dari sepatutnya

❌Sering dikenakan penalti dan kompaun

Saya nak kongsikan ada satu Ebook yang ditulis oleh sahabat saya, Saudara Khairul Amal Hashim  yang pada saya sangat bagus. Di mana pengalaman saya sendiri yang dah pernah kena audit dan pengalaman penulis yang banyak bantu orang dalam permasalahan cukai.

Fahami strategi kurangkan cukai dan dapat pula manfaat daripada cukai yang kita bayar.
✔️Ebook 101 Rahsia Penjimatan Cukai.
✔️Ebook Tips Jimatkan Cukai Bisnes.
✔️Setiap muka surat berwarna.
✔️Ilustrasi santai dan menarik.
✔️Tulisan mudah difahami.

Harga promosi RM50 saja, dapat 2 ebook hebat ni. For limited time only tau. Harga sebenar adalah RM100 ya.
Jadilah pembayar cukai yang bijak. Masa dah suntuk sangat ni. Klik link untuk lebih detail dan terus beli sekarang.


* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128
* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128
* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128




Aziz Riadi
Shariah RFP
Pendidik Kewangan

www.azizriadi.com

MD2 UNIT TASKS MANAGEMENT SYSTEM



16 April 2019

PELABURAN TAK MEMENUHI TARGET PULANGAN YANG KITA NAK?



[ TAK MEMENUHI SPEC KITA, MOVE ON JE ]

Kenapa BANK RAKYAT boleh bagi 13%, kenapa TH cuma bagi 1.25% je?

Kalau anda rasa letakkan duit kat institusi yang tak berikan anda punya expected return of investmet rate. Belajar la urus duit sendiri. Belajar melabur sendiri kat bursa atau ada banyak lagi instrument pelaburan yang boleh berikan return yang lebih tinggi.

Cuma harus diingat, tinggi pulangan tinggi risikonya. Cuma risiko ni boleh dikira dengan kita timba ilmu dan pastikan amalkan ilmu yang ditimba tu. Bukan banyak belajar ilmu melabur, tapi bila mula melabur, kena control dengan emosi pulak. Itu yang banyak terpongkes.

Jangan cuma tahu complaint, dengar macam-macam ulasan orang lain, tapi kita masih macam tu jugak. Duit kita jugak yang tak berkembang. Bila duit kita tak berkembang, bukan ada orang nak kisah pun. Sebab duit masing-masing, tanggungjawab masing-masing.

Duit kena mengalir untuk dapatkan pulangan, kalau duduk diam je, maybe dapat la pulangan tapi sikit. Keluarkan sebahagian untuk laburkan yang tempat yang boleh bagi pulangan lebih tinggi. Risiko tinggi? kawal dengan ilmu. Kalau ada ilmu, risiko boleh dikurangkan.

Move on cecepat. Speed is WEALTH.

Nak belajar urus kewangan anda supaya lebih effisien? 

click http://financialcoach.wasap.my

#financialfreedom
#financialplanning
#financialprotection
#muqmeengroup

Aziz Riadi.
Shariah RFP.
Pendidik Kewangan.
www.azizriadi.com



07 April 2019

PERANCANGAN KEWANGAN ITU MUDAH....

Masih sibuk dengan Hibah Tabung Haji ke?..

Tak takpe teruskan perbincangan. Saya akan teruskan tugas saya berikan awareness mengenai backup income kepada orang ramai.
.






Cuba rileks sekejap, tarik nafas dalam2...tenang, dalam keadaan sedar, nikmati dan rasakan udara tu masuk dalam hidung, lalu kat kerongkong dan masuk ke dalam peparu, then meresap dalam rongga peparu untuk process penukaran oksigen dan Karbon dioksida....kemudian rasakan ia keluar pulak...
.
Then, bayangkan wajah2 orang yang bergantung kepada kita untuk mereka menjalani kehidupan seharian...lepas tu...bayangkan....kalau lah semalam tak boleh nak bernafas lagi....bagaimana mereka menjalani kehidupan untuk hari2 mendatang dalam menguruskan perbelanjaan mereka, atau mungkin hutang yang kita pernah ada tapi tak sempat nak langsaikan......kalau anda tak boleh nak bayangkan sebab anda tak pernah nak fikir untuk sediakan backup plan untuk mereka....takpe, anda masih belum terlambat....buatlah perancangan sekarang...
.
Perancangan apa?
.
1. Perancangan kalau kita boleh kerja sebelum kita bersara.
.
2. Perancangan kalau kita tak sempat sampai umur kita bersara.
.
3. Perancangan kalau kita masih ada lagi walau pun kita dah bersara.
.
4. Perancangan kalau kita ada anak, dan kita nak anak kita ada foundation yang kukuh untuk mereka mulakan kehidupan sebagai orang dewasa...
.
5 Perancangan untuk uruskan harta kita setelah kita tiada di dunia...
.
Nak buat perancangan ni tak susah berbanding nak decide untuk buat perancangan....So..apa yang penting adalah DECIDE NOW!...kalau tidak, mungkin anda terlupa dan apa bila anda tersedar, umur sudah hampir nak bersara....masa tu..sumber paling berharga sudah semakin berkurang..iaitu MASA.

Kalau anda nak tahu bagaimana nak mulakan perancangan kewangan...boleh click http://financialcoach.wasap.my 

Penerangan PERCUMA on the PLANNING CONCEPT.

"PERANCANGAN KEWANGAN ITU MUDAH"

Sekian

Aziz Riadi
Shariah RFP
Pendidik Kewangan
www.azizriadi.com
019-323 2121

#financialfreedom
#financialplanning
#hibahtakaful
#propertyinvestment



ISSUE TABUNG HAJI [ BAD INVESTMENT DECISION? ]





Trending pasal TH bagi 1.25% Hibah....ada yang ok, ada yang tak ok...ada yang buat tak tahu, ada yang tak tahu, ada tak amik tahu.
.
Saya?..
.
Saya amik tahu, dan saya sendiri rasa TH untuk buat masa sekarang ni bukan tempat yang bagus untuk letak duit untuk amount yang banyak. So, cukup untuk simpan untuk pergu menunaikan haji. Ini pendapat peribadi saya.
.
Antara statement yang menarik perhatian saya adalah..."BAD INVESTMENT DECISION"....bila kita dah serahkan duit kita kat orang lain untuk kita sangka ia berikan pulangan yang ikut kita punya financial goal, dan orang lain buat bad decision...so, itu lah dia outcome yang kita kena terima.
.
Jadi, kalau dah tahu macam nie, tak payah kecoh2...pindahkan ke tempat lain yang kita rasa boleh berikan apa yang kita nak, yang penting shariah compliance...dan anda tahu kenapa anda masukkan kat situ....bukan main2 ikut2 orang tanpa ada ilmu 'langsung'...kalau tak arif pun, kita boleh minta khidmat nasihat penasihat kewangan bertauliah, namun kita pun kena tahu risikonya...bukan main ikut buta2.
.
Kalau ASB1 belum penuh, penuhkan la ASB1 dulu..kalau ASB1 dah penuh ASB2 ada, kalau ada anak, ASB untuk anak PNB dan naikkan ke RM 200,000 limit, sebelum nie, 50K je...so, gunakan la....pelaburan dalam hartanah pun ada, pelaburan dalam saham2 bursa Malaysia pun ada dan saham2 luar negara pun ada....banyak je...amik masa sikit, belajar dan dan amal apa yang dipelajari.
.
.
Then, pada masa yang sama, belajar la jugak macam mana nak laburkan duit dalam business sendiri (kalau buat business)...kalau tak buat business...mungkin pelbagaikan dalam unit trust swasta (banyak je yang perform lebih bari dari TH)...amik masa sikit, belajar....bukan susah sangat....cuma kalau mindset nak DUDUK DIAM DAPAT DUIT je...itu yang biasanya akan melenting bila harapkan pulangan dapat tinggi tettiba dapat rendah. Sebab expect dapat tinggi supaya boleh terus DUDUK DIAM..tapi tak tinggi, terpaksa BANGUN BUAT KERJA...:D.
.
After all, saya nasihatkan, banyak lagi tempat boleh generate pulangan yang baik. Tapi, kalau ada yang nak stay kat TH punya account pun, tiada masalah...duit anda, anda bertanggungjawab dengan duit anda...kan?
.
Cuma pada satu sudut yang lain, saya pun kesian dengan pakcik2 atau makcik2 yang kat kampung yang mungkin tak tahu pasal ilmu kewangan nie...antaranya adalah mak mertua saya...bila dia dengar 1.25% je dia kata..."Alahai, rendahnya.."...so, macam tu la keadaan orang kampung yang mungkin sumber terhad.
.
Untuk yang ada sumber2 masa, tenaga, ilmu, dan macam2 lagi...gunakan la untuk dapatkan pulangan yang lebih tinggi dari Tabung Haji...
.
Saya ada je ramai yang tanya pendapat saya...pasal TH punya hibah nie...and saya biasanya tanya balik...you ok tak dengan return tu?...dia kata "Tak Ok"..kalau tak ok, pindahkan je la...apa nak pening2 kepala...
.
WANG ANDA TANGGUNGJAWAB ANDA.

AAR
Pendidik Kewangan.
www.azizriadi.com

#financialfreedom
#financialplanning
#hibahtakaful
#estateplanning
#muqmeengroup