26 July 2018

MRTA atau MLTA : MANA SATU LEBIH BAGUS?

Kisah pengalaman sahabat FB saya berkongsi mengenai CLAIM MRTA arwah kepada abang beliau. Mungkin kita boleh dapat sedikit idea mengenai mana yang bagus dan mana yang kurang bagus dan bagaimana kita sesuaikan dengan matlamat kewangan kita.



IMG_1864


IMG_1865

Kepada anda yang ingin mendapatkan khidmat nasihat percuma secara face to face atau online. Boleh click http://financialcoach.wasap.my

#uruswanganda
#financialplanning


25 July 2018

MRTA dan MLTA - KEPERLUAN DALAM PELABURAN HARTANAH

MRTA and MLTA.001

Kesedaran membeli hartanah sama ada untuk kegunaan sendiri (duduk sendiri) dan juga investment nampaknya semakin meningkat dikalangan orang Melayu ....itu satu petanda yang bagus pada saya...

Dan, dalam kita sibuk membina aset khususnya dalam hartanah, dan kita tahu hartanah memerlukan dana yang agak besar untuk kita beli, dan biasanya orang ramai akan gunakan kemudahan pembiayaan kewangan (loan rumah / hartanah) untuk memiliki hartanah.

Jadi, bila sebut pasal loan je, kita tahu ia adalah komitmen jangka panjang dan bila jangka panjang, sudah tentu apa yang berlaku pada masa hadapan kita tak boleh nak jangkakan secara tepat. Maksudnya saya kat sini adalah dari segi risiko...

Straight to the point...

Beli hartanah dengan kemudahan pinjaman kewangan...dan ia adalah komitmen jangka panjang. Dan risiko pada masa hadapan kita tak boleh nak jangka, tapi kita boleh buat perancangan atau persediaan dari segi pengurusan risiko.

Antara tools kewangan yang anda boleh gunakan adalah 

1- MRTA / MRTT (Mortgage Reducing Term Assurance / Takaful)
2- MLTA / MLTT (Mortgage Level Term Assurance / Takaful) - Life Insurance or Life Takaful


Sebagai contoh...

Kita buat loan, 30 tahun, adakah kita boleh jamin kita boleh bayar sepanjang tempoh tersebut tanpa sebarang risiko?..sebenarnya ada beberapa kerisauan yang harus anda fikirkan...iaitu...

  • Apa jadi kalau kita tak mampu nak bayar pinjaman disebabkan oleh masalah kesihatan (mungkin akibat risiko penyakit kritikal) yang mana menyebabkan kita tak mampu bekerja? Bila tidak bekerja, menyebabkan kita hilang punca pendapatan dan akhirnya tak mampu nak bayar loan rumah tadi.
  • Apa jadi, kalau kita tak mampu bayar balik pinjaman disebabkan oleh risiko lumpuh kekal keseluruhan (mungkin akibat penyakit atau pun kemalangan)?
  • Apa jadi kalau kita tak sempat nak bayar habis disebabkan risiko kematian? Siapa yang akan sambung bayar loan rumah tersebut?...dan kalau tak bayar, apa jadi dengan rumah tersebut?

Ini antara cabaran yang biasa dihadapi bagi seseorang yang buat loan untuk beli hartanah.

Jadi, apa pilihan yang kita ada untuk mengurangkan risiko tidak dapat bayar balik pinjaman rumah tersebut?


  • Untuk risiko sakit kritikal, antara tools kewangan yang kita boleh consider adalah plan takaful / insurance yang cover sekiranya disahkan mengidap sakit kritikal. Jadi, kita mencarum dalam takaful atau beli plan insurance yang cover sakit kritikal...yang amountnya sama dengan loan rumah tersebut. Then, ada 2 options kalau berlaku risiko sakit kritikal.
+ Option 1 : Dapat duit pampasan, terus bayar baki hutang / loan

+ Option 2 : Bayar pakai duit dividen hasil pelaburan dari duit pampasan yang diterima tadi. 

Step pertama, dapat je claim, terus masukkan duit claim tu dalam tabung haji atau ASB..yang boleh bagi dividen consistent dalam 6% hingga 7% setiap tahun depan nilai pokok (principle) dijamin oleh kerajaan.

Step kedua, baki loan tadi tu, buat refinance untuk dapatkan bayaran bulanan lebih rendah. Contoh...katakan loan amount RM 500,000....lepas 5 tahun, maybe loan tinggal 457,000...jadi, bayaran bulanan asal dalam RM 2,552 sebulan, then lepas refinance maybe jadi RM 2,331 sebulan.

So, kalau kita kira dividen ASB pulak katakan 6.5% setahun...500,000 (duit pampasan sakit kritikal)...RM 32,500 setahun atau RM 2,708 sebulan. Jadi, masih ada lebihan dalam RM 377 sebulan.

  • Untuk risiko lumpuh kekal keseluruhan (TPD) akibat penyakit contoh stroke atau disebabkan oleh kemalangan...boleh gunakan MRTA atau MLTA untuk dijadikan sebagai backup dari segi kewangan. So, kalau terjadi je lumpuh kekal keseluruhan, boleh gunakan duit pampasan untuk bayar semual baki loan rumah tersebut. Tapi, dengan syarat, orang yang lumpuh tersebut ada sumber lain untuk cover kos sara hidup (ubat, susu, makanan khas sebab lumpuh) dan sebagainya yang berkaitan.
  • Untuk risiko kematian pula, sama macam TPD, so, boleh gunakan policy MRTA atau MLTA sebagai backup untuk bayar loan atau baki hutang rumah tersebut. Jadi, kalau ada waris (Isteri dan anak2)...mereka boleh tinggal dalam rumah tersebut dan tak perlu nak fikir bayar loan hutang kat bank.

Mana satu yang ok antara MRTA atau MLTA?..

Anda click link nie (MRTA vs MLTA) untuk tahu lebih mendalam mengenai beza antara MRTA dan MLTA dan bagaimana dari segi applikasi (macam mana nak guna sekiranya memerlukan protection).




16 July 2018

12 July 2018

KESAN KEWANGAN SELEPAS MENGIDAP SAKIT KRITIKAL

Baca bagi hadam, mudah2an anda faham dan ambil tindakan...

Saya berpengalaman menguruskan tuntutan yang melibatkan penyakit kritikal iaitu kanser.

Kisahnya begini....seorang wanita dalam pertengahan 40-an....

Pada mulanya, memang takde siapa yang sedar atau tahu macam mana client saya ni boleh kena cancer. Cuma, bila ada tanda2 ketumbuhan, bila jumpa Doktor pakar, buat biopsy test memang sel cancer...

Then, Doktor advice terus kena buat rawatan segera dan saya pun buat claim apa yang perlu dan claim tersebut lulus. Masa tu kat Hospital Pakar Ampang Puteri.

So, sepanjang dalam proses berubat tu, memang terpaksa cuti lama / panjang. Nasib baik majikan (lawyer firm) baik hati, cuti panjang cuma gaji ada impact sikit, tapi tak kena buang kerja. Then lepas habis rawatan, Alhamdulillah, keadaan semakin baik (tak fully recover)...tapi dah boleh datang office buat kerja ringan.

Tapi, ada case pulak, yang lepas detect kena cancer, sel cancer sangat cepat merebak dan lepas buat kimoterapi pun masih tak ok....then, masa tu keadaan makin lama makin teruk. Duit simpanan pulak cepat je menyusut....sebab dah sakitkan?, dah tentu perlu dapatkan rawatan segara, duit dah jadi perkara kurang utama untuk disimpan masa tu. Fikir pasal kesihatan dan duit simpanan memang banyak digunakan untuk tampung kos perbelanjaan harian.

Ini case kalau kerja makan gaji. Tapi, kalau golongan professional...macam mana?..

Katakan seorang Doktor (dalam statistik claim sakit kritikal yang saya tunjuk dalam video nie, adalah Doktor dan antara yang membuat tuntutan tertinggi setakat ni)...

Sebagai contoh

Kalau Doktor Pakar Bedah yang kena sakit kritikal, katakan sakit cancer..pada saat beliau disahkan sakit sahaja, beliau perlu mendapatkan rawatan dan sudah tentu akan mengganggu jadual tugas beliau.

Tapi, apa yang saya nak tekankan...kalaulah Doktor tu terus tak boleh nak perform kerja dia....adakah anak dia (yang mungkin baru habis sekolah menengah) atau isteri beliau yang mungkin hanya suri rumah atau bukan Doktor yang setara dengan beliau....dapat menggantikan tempat Doktor tersebut dan supaya pihak hospital dapat terus membayar gaji atau elaun atau fee sama macam ayah beliau dulu?..

So, sebagai Doktor, risiko penyakit tetap ada....dan sebagai professional lain, pun sama....jadi, rancanglah kewangan anda agar ia tidak membebankan orang lain khususnya orang yang paling kita sayang...

Untuk pertanyaan lanjut boleh click http://financialcoach.wasap.my





#uruswanganda
#medicalfund
#backupplan
#hibah
#replacementofincome

- AAR -
www.azizriadi.com

1681 ORANG CLAIM SAKIT KRITIKAL SEPANJANG TAHUN 2017


NAK TAHU BERAPA ORANG YANG CLAIM SAKIT KRITIKAL TAHUN LEPAS?

JANUARY - DECEMBER 2017

Tengok Video nie sampai habis.





Mungkin ramai antara kita berpengalaman melihat orang di sekeliling kita diuji dengan penyakit kritikal. Dan mungkin ada juga yang memang mengalaminya sendiri...

Daripada statistik tuntutan sakit kritikal nie, anda boleh lihat...penyakit apa yang paling tinggi claim dan umur berapa yang paling ramai berisiko kena penyakit kritikal nie.

Kita memang tak boleh nak elak kalau penyakit tu ditakdirkan kena pada kita. Tapi, sekurang2nya, kita boleh manage risk yang muncul selepas benda tersebut berlaku.

Rancang perlindungan kewangan anda khususnya yang berkaitan dengan penyakit kritikal dengan menyediakan dana untuk perubatan dan penggantian income.

Share kepada sahabat anda2 yang anda ingin berikan kesedaran kepada mereka mengenai perancangan perlindungan kewangan.

Untuk yang nak tahu bagaimana cara untuk rancang..boleh click di http://financialcoach.wasap.my sekarang.

#uruswang
#hibah
#medicalcard
#financialplanning
#28Kluckynumber
#criticalillness
#insurance
#takaful

-AAR-
www.azizriadi.com