Agent Full Time / Part Time Diperlukan...Berminat?


BOP Banner 590 Width V2

26 February 2015

Pendakian Hidup Berniaga : Jangan Tepati MASA

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmat dan keredhaan serta keampunan Allah SWT.

Kali nie saya nak share sikit apa yang saya belajar dalam Program Train The Trainer (Dr Azizan Osman) mengenai masa. Sangat memberi kesan kepada saya. Dan in sha Allah, saya akan amalkan dan kalau anda ingin kongsikan kepada orang lain untuk manfaat mereka, silakan. Tidak perlu minta kebenaran dari saya. 

Jangan Tepati Masa.001

Seperti yang tertulis dalam gambar hiasan di atas....Masa yang Tepat itu hanya ada 1 SAAT. Sama ada kita awal atau kita lewat. Dan kalau difikirkan, apa lah yang kita boleh buat dalam masa 1 saat. Sebab tu, kalau kita tepat pada masa, kemungkinan untuk kita lewat memang tinggi sebab masa yang tepat hanya ada 1 saat sahaja....

Jadi, apa yang kita harus buat?...cadangan saya dan apa yang saya usaha practice dan nak jadikan habit adalah....T-15. Maksudnya, saya akan usaha untuk sampai 15 minit lebih awal (paling minimum)....dari masa yang ditetapkan. Persoalannya.....boleh consistent ke?...Boleh istiqomah ke?....saya cakap terus terang, kekadang ada masa jugak tak boleh nak meet. Tapi sekurang2nya kita usaha (saya usaha)...untuk ke arah itu. Kalau sebelum nie, mmg kita langsung tak jaga masa, kita mulakan dengan pembentukan mind set. In sha Allah, lama2 akan menjadi habit.

Apa yang saya belajar, adalah, kalau kita tak ambil berat mengenai perkara ini, saya khuatir, mungkin kita akan kehilangan sesuatu yang berharga dalam business kita disebabkan kita lengah dalam melakukan sesuatu atau hadir dalam majlis tertentu yang mungkin sangat penting. 

Dalam Islam pula, kita sebenarnya telah pun dilatih untuk awal dalam setiap solat. Dimulakan dengan laungan Azan dan....kemudian solat. Antara Azan dan solat, biasanya ada sela masa dalam 10 minit. Dan jadikan ia sebagai satu platform untuk kita improve pengurusan activity kita supaya masa kita tidak terbuang begitu sahaja. Entry berikutnya...saya nak share pulak pasal pengurusan aktiviti dan pengurusan masa, apa bezanya dari pendapat saya dan apa yang kita boleh buat untuk improve diri kita, business kita dan sebagainya...

Sekian..

Aziz Riadi
CEO
AAR & Associates Sdn Bhd
Coach Takaful #1 Anda.

14 February 2015

Info mengenai Pelan Takafulink (Takafulink dan Takafulink Cerdik serta Medical Card)

ANDA MENCARI PLAN MEDICAL CARD, TAKAFUL ATAU INSURANCE?...Layari blog saya, In sha Allah Anda akan memperolehi maklumat yang dicari. Untuk penerangan lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi-Coach Takaful #1 di Malaysia)



Latest Updatess!!!.....Software utk SQS Ver 2.5.1.3 (February 2015)...sedia utk didownload....sila click link download ini atau image download di bawah.



________________________________________________________________

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung sekalian....
Selamat datang kepada anda semua. Laman ini direka khas untuk sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat mengenai pelan-pelan takaful dari Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN). Antara maklumat yang anda boleh perolehi :




Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelan Takaful PruBSN ini, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz) atau email : abdriadi@prupartner.com.my.

Selain itu, kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi Agent PruBSN Takaful secara Part Time / Full Time, juga boleh hubungi saya seperti yang tertera di atas. Sertai kami, syarikat yang sentiasa mendengar dan memahami..."We Understand, We Care"..

Kami membantu merealisasikan impian anda untuk menjadi JUTAWAN dalam industri takaful di Malaysia.



Pengumuman : Quotation untuk Takafulink SQS Ver 2.5.0.9 (October 2014) sedia untuk didownload.....


Kepada pembaca2 yang belum jadi agent, berminat nak jadi agent dan tambah income....contact saya segera, latihan akan diberikan secara percuma.... 019-323 2121 (Aziz Riadi)


Info Agency - Muqmeen Group Klang..

Senarai nama pemegang sijil yang terlibat dengan activity re-pricing untuk medical card MMC1 dan Takaful Health 1. Sila download files .zip di SINI.

Cara nak download : Click pada link, then ada menu di sebelah atas kiri. Click pada menu FILE dan DOWNLOAD.

Files ini telah di encrypt atas tujuan keselamatan data. So, email saya untuk dapatkan password. Hanya agent yang mempunyai client yang ada medical card MMC1 dan TH1 sahaja terlibat. Sila contact client segera utk update client mengenai perkara ini.

Senarai ini hanya untuk unit MD2 sahaja. Untuk unit2 lain, sila rujuk kepada leader masing2. Terima kasih.

12 February 2015

Anda Buat Business? Orang ramai kena tahu yang kita ni buat business.

Assalamualaikum dan selamat pagi. 

Sebut pasal business, ramai yang berminat nak buat, sebab bila dilihat dengan hasil yang diperolehi. Tapi, berapa ramai yang sanggup lalui zaman permulaan buat business?...

Ada yang terus2 nak buat besar2an. Sebab mereka tengok business orang lain dah besar. Ada yang nak buat kecil2an...tapi tak consistent, lepas tu, tukar business lain, dan ulang2 macam tu....sampai le beberapa tahun, business tak berkembang2....

Pengalaman saya develop business....


1. Mulakan dengan kecil (modal kecil, coverage kecil, scale kecil dan segala2 kecil)...

2. Tetap dengan business yang kita buat dan sentiasa kembangkan sedikit demi sedikit sampai ia stabil seterusnya berkembang. 

3. Make sure semua orang tahu yang kita buat business dan apa yang kita boleh bantu orang. Business kita berkembang dan terus berkembang disebabkan kita membantu menyelesaikan masalah orang (ini pada saya)...dan selagi kita ada solution untuk menyelesaikan masalah orang lain, selagi itu business kita tetap akan berkembang...in sha Allah....

Kenapa kita perlu bagi orang tahu yang kita buat business?...Ini namanya MARKETING....kita kena pasarkan business kita, bagi orang 


  • NAMPAK
  • TAHU
  • TANYA
  • FAHAM
  • RASA
  • EXPERIENCED
  • ULANG EXPERIENCED
  • REFER kepada ORANG LAIN


So, process di atas kena ulang-ulang-ulang-ulang sampai le business kita berkembang.....kalau orang tak tahu kita ada PENYELESAIAN kepada PERMASALAHAN diorang, macam mana diorang nak dapatkan khidmat kita?...kalau diorang tak dapatkan khidmat kita, macam mana business kita nak berkembang...orang lain tetap akan mendapatkan khidmat yang kita tawarkan, tapi kalau mereka tahu, ada orang lain yang tawarkan, mereka akan pergi ke orang tersebut. So, apa jadi dengan business kita?....macam tu le pentingnya orang tahu kita buat business....

Syarikat Gergasi yang dah lama established pun tetap nak bagi orang ramai nampak kewujudan dia, apa solution yang mereka boleh tawarkan untuk settlekan problem orang lain....dari situ akan ada demand, dan dari demand akan ada market...dari market akan adanya business..dan dari business akan adanya PROFIT...dari PROFIT akan adanya pertumbuhan (perkembangan dalam business)...


1-DSC00789

Gambar hiasan : Pengalaman pertama saya join booth oleh Prudential tahun 2003. 12 tahun yang lepas. Apa tujuannya?....saya dah terangkan kat atas.



Process nak bagi orang kenal kita, ada yang memerlukan kos, dan ada banyak jugak cara yang tak perlukan kos. So, kena cari ilmu untuk itu. Cukup rasanya saya share, kenapa kita kena tunjukkan business kita kepada orang ramai.....kalau anda faham perkara ini, anda boleh buat macam2 cara...asalkan objective nak bg orang tahu business kita tercapai. Kalau nak tahu lebih lanjut specific business takaful, anda boleh join program saya (AAR Agency Development Program - "AAR AdPRO")...saya akan transfer semua ilmu yang ada kepada anda. Kepakaran saya adalah dalam bidang pembangunan agency takaful / insurance...so, kalau untuk yang lain2...hanya boleh kongsikan secara umum sahaja.

Ada ramai yang bila buat business...sebab business kecil2an...mereka segan atau tak yakin dengan business mereka. Bila ditanya..."Kou buat business apa?..." di jawab " Alaaa....kecik2 je....nak buat tambah2 duit"....itu pada saya antara kesilapan yang sangat besar. Bila dah orang tanya tu, terus cerita kepakaran kita, walau pun kita baru je start berniaga....bukan mereka tahu kita pakar ke tak pakar. Orang lain takkan tahu kita pakar, kalau kita tak beritahu mereka yang kita pakar.....itu sahaja. So, bangga dengan business anda...kalau kita tak bangga dengan business kita, siapa yang nak berbangga dengan business kita?....kita kena bangga dengan business kita, kita berikan yang terbaik kepada client kita, sampailah client akan bangga dengan hasil kerja kita....then, masa tu, anda lihat, bagaimana mana business boleh berkembang sampai mungkin anda kena ambil pekerja dan sebagainya....

Sedikit perkongsian pengalaman join booth di Mid Valley (2003)...masa tu first time, dengan tak pernah tahu macam mana nak approach orang, and cara belajar masa tu hanya dengan personal observation dan trial and error....semenjak dari situ lah saya teruskan activity tersebut dan saya boleh bagitau anda saya sangat pakar dalam buat booth untuk promosikan takaful / Insurance....setelah 12 tahun...macam2 improvement telah saya pelajari dan saya praktikan...dengan MIND SET nya, SKILL SET nya, TOOLS SET nya, PLATFORM nya, MANAGEMENT nya dan pelbagai lagi....Alhamdulillah, saya bersyukur pada Allah, perkara kecil saya buat dari dulu, secara consistent....sekarang nie banyak hasil yang saya perolehi untuk support business saya. Happy Selling, Happy Marketing...

Sekian...

Selamat Berniaga, saya doakan anda kaya dan berjaya.

Amin

Aziz Riadi
019-323 2121

05 February 2015

Siri Pendakian Hidup Berniaga

Siri Pendakian Hidup Berniaga ni saya buat adalah sebagai platform untuk saya kongsikan pengalaman saya berniaga selama berbelas tahun. Pahit, manis, cabaran, solusi, tips dan tricks dan pelbagai input yang mungkin boleh anda semua gunakan dalam bidang perniagaan anda secara khususnya, atau sebagai panduan tambahan yang boleh memberi nilai tambah dalam kehidupan anda.



Pendakian Hidup Berniaga.001


Anda boleh follow melalui FB pages saya iaitu www.fb.com/aar.associates. Semoga memberi manfaat untuk anda. Sebarang cadangan, comment atau ada persoalan khusus yang anda ingin tanyakan, anda boleh email kepada : abdazizriadi@gmail.com.







Kegagalan Tangga Kejayaan

Assalamualaikum...saya ingin kongsikan tips pendakian hidup berniaga kali nie.....

Failed-580x390 

Mungkin bunyinya agak pelik. Tapi dalam dunia perniagaan sekarang, kekadang yang pelik le yang boleh jadikan kita berjaya....:D.

Kenapa tekankan kegagalan?...Sebab saya ingin tekankan kepada anda sekalian yang ingin berjaya dalam perniagaan supaya biasa dengan perkataan ini. Jangan takut.....kalau anda dah biasa gagal dalam satu2 perkara...anda takkan takut kalau gagal lagi. Sebab apa?...sebab setiap kegagalan yang kita lalui, ada banyak pengajaran dan ilmu serta pengalaman yang bantu untuk kita mendaki semula. Yang paling penting dalam semua2 tu adalah..."PERASAAN KITA" terhadap sesebuah kegagalan tersebut. 

Kalau anda dah biasa gagal, saya pun biasa gagal..maksudnya, buat2 tak semestinya terus jadi, tapi ada je yang tak kena, lepas satu..satu..lepas satu..satu...tapi, bagaimana perasaan kita kepada kegagalan tersebut?...kalau perasaan kita menjadi kecewa, mmg kita takkan teruskan usaha. Anda nak tahu apa perasaan saya apabila saya gagal dalam sesuatu perkara...."Saya akan buat lebih baik...."...gagal lagi?..."Saya akan buat lebih baik dan tak kan ulang kesilapan lama"...gagal lagi "Saya akan buat research yang lebih mendalam, tanya orang yang pernah berjaya dalam perkara yang kita nak buat tu" dan seterusnya....

Sebab tu paling penting dalam menghadapi kegagalan adalah...perasaan kita. Make sure perasaan kita tidak dipengaruhi oleh kegagalan tersebut. Biar DREAM kita yang control perasaan kita. Akhirnya..kita akan rasa..kegagalan tiada punya apa2 kesan negative dalam hidup kita. Ia sebagai salah satu process dalam kita mencapai apa yang kita nak. Jadi, tak perlu takut gagal. Kawal pemikiran kita supaya, perasaan kita terkawal, akhirnya ia membantu mengawal tindakan kita...

Apa yang kita fikir, apa yang kita rasa dan apa yang kita buat....akan menghasilkan apa yang kita nak..In sha Allah...

Sekian...

Aziz Riadi
Coach Takaful #1 Anda.
Like fb page saya di www.facebook.com/aar.associates.