26 June 2020

BOLEH HIDUP KE JADI AGENT INSURANCE? MACAM TAKDE MASA DEPAN JE

Screen Shot 2020-06-25 at 10.36.11 PM

Tahun 2003, saya mulakan kerjaya baru sebagai agent insurance di Prudential.

Masa tu memula buat part time. Sebab fikir nak tambah income. Kerja di TM Berhad ketika itu, income sebagai assistant manager RM 2,300 gross. Take home selepas deduct EPF dan Socso dalam RM 2,060.

Hidup di KL, lepas tu jadi harapan mak ayah untuk bantu family, dengan gaji RM 2K, memang pening nak adjust duit.

Jadi, kebetulan, ada peluang bila Pakcik saya, Hj Sahrom Salikin tumpang rumah sewa saya nak pergi kelas insurance di Taman Sea PJ, dia dari JB, belajar nak buat insurance kat Lembah Klang. Introducer Hj Sahrom Salikin, adalah Hj Othman Bin Shaharum. Hj Othman pulak dibawa oleh Hj Mohd Fazli Mohd Noor. Masa tu under agency LTH, iaitu under Hj Firdaus Lau Ting Hee.

Hj Sahrom ni, attend kelas dari JB ke PJ waktu weekend. So, dia naik bas dari JB Jumaat petang dan turun stesen bas Pudu Raya. Then saya akan pickup dia jumaat malam sabtu, dia tumpang tidur rumah saya di Kampung Baru. Sebab kebetulan kat situ ada Putra LRT sampai ke Taman Bahagia, then training office Prudential Taman Sea.

Almost 3-4 weekend dia berulang alik JB-KL. Bila dia habis kelas, malam minggu lepak dengan saya, then dia mula terangkan kat saya pasal insurance. Masa tu memang focus kepada medical card dan disebabkan saya pun memang positive dengan medical card ni. Antara saya pilih kerja dengan HeiTech Padu Berhad dan TM Berhad adalah benefit medical dia. Jadi, bila Hj Sahrom cerita pasal medical card dan rawatan di hospital swasta, saya agree untuk sign up.

Tapi, lepas je sign up, saya tanya dia.

"Yom, berapa kou dapat commission untuk satu client ni?"

Masa tu saya bayar RM 150 sebulan.

"RM 30.00", jawab dia ringkas sambil isi application form saya. Masa tu dekat kedai makan kat Kampung Baru.

Saya tanya lagi, "Kalau dapat 10 clients? RM 300, betul?"

"Ha ah", dia balas pendek.

Saya tanya soalan panjang sikit dengan bagi dia senario.

"Ok Yom, kalau katakan bukan ni aku dapat 10 orang, then bulan depan, aku dpt lagi 10 orang, berapa aku dapat commission bulan ke dua?"

"RM 600", jawab dia lagi. Memang pendek2 je dia jawab. Sebab sambil2 dia isi form.

Saya mula tertanya-tanya. " Ehh kenapa RM 600 pulak?"

Kali ni dia jawab panjang sikit.

"Biasa orang ambil insurance ni bayar lama ke sekejap?". Dia tanya saya pulak. Now saya jawab pendek2 pulak.

"Lama".

"Agent dapat payment selama 6 tahun." Dia sambung.

Saya agak terkejut bila dengar commission 6 tahun. Terus saya congak...

"Eh bang, kalau 10 bulan aku consistent buat 10 orang sebulan, commission aku RM 3,000 sebulan?"
Saya tanya penuh excited.

"Ya laa.." dia pun jawab dengan penuh excited.

Kat situ saya trigger something. 10 bulan boleh naik RM 3,000. Kerja dari mula grad sampai 4 tahun, baru income 2,300. Itu pun kena lompat company...

"Yom, kou ajar aku macam mana nak buat benda alah ni". Saya minta dia ajak saya buat insurance.

Then dia pun bawak saya jumpa dgn Hj Othman Shaharum, tapi masa tu saya dikenalkan dengan Hj Fazli, ada event BOP kat Bukit Kiara.

Bermula la kerjaya saya sebagai agent lepas tu.

Cabaran? Banyakkkk. Reward? Lagi banyakkk.

Cuma ada kata2 yang buatkan saya lagi nak buat sungguh2 dalam bidang ni.

Kata2 dari beberapa kenalan yang sceptical dengan insurance.

"Boleh hidup ke jadi agent insurance ni?"

Sebab apa dia cakap macam tu, sebab dia nampak ada kawan2 dia jadi agent half way, last2 stop. Dan saya nak buktikan bahawa saya adalah saya..

Alhamdulillah, 17 tahun dalam industri dengan syarikat yang sama. Dah bertukar-tukar CEO, CAO,COO,CMO, CTO, CFO, saya tetap di syarikat yang sama. Alhamdillah, rezeki saya dan keluarga di sini...

Terbukti, bukan setakat saya cukup makan, malah, saya mampu gajikan staff seramai 10 orang di branch saya sahaja. Dengan total 300 agent active. Belum lagi partner2 saya yang lain dari branch yang lain dalam Muqmeen Group. Belum lagi yang under Al Isra', under LTH Group lagi...

Kalau dikirakan dari segi total Production under Hj Firdaus Lau Ting Hee dan team dia since saya join rasanya lebih 300 Million ke 350 Million annual contribution setahun.

Saya sangat bersyukur pada Allah, terima kasih kepada Arwah mak ayah, adik beradik, isteri Noorazilla Nordin dan tak lupa semua client2 saya yang saya sayangi.

Tak lupa, terima kasih kepada orang yang kata "Business Insurance ni takde masa depan". Sebab kata2 itu yang buat saya terus bersemangat..sampai ke saat ini.

Oklah...terpanjang pulak.

Ada banyak lagi nak share kisah perjalanan 17 tahun saya. Tapi saya rasa saya bukan hanya nak share kisah saya, tapi jugak kisah2 legend industri insurance dan takaful Bumiputera...saya harap posting saya ini dapat jadi sebagai salah satu sumber catatan sejarah bagaimana industri insurance bumiputera berkembang...

Ada ke yang nak baca kisah sambungan posting ni...?

Ini saya tak cerita lagi kisah Hj Solehan Salikin, Kisah Hj Rosli Mamat, Adie Mudzaffar, Shukor Idris yang sama2 dalam medan perjuangan blue ocean strategy tahun semenjak 2005 sampai skrg...

Ok, stop dulu...nanti ada masa saya sambung lagi.

Kalau ada sesiapa pembaca blog saya ni yang berminat nak join sebagai agent untuk tambah income. Boleh click link ni..

http://jomextraincome.wasap.my
http://jomextraincome.wasap.my
http://jomextraincome.wasap.my

Tiada pengalaman tidak menjadi masalah sebab kami akan train anda sampai anda pandai.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
www.muqmeen.com.my
www.azizriadi.com

NON-DISCLOSURE DAN UNCONTESTABLE PERIOD..WAJIB TAHU.

Screen Shot 2020-06-25 at 9.29.19 AM

Bila sebut pasal 2 benda nie, ramai yang terlepas pandang. Khususnya agent-agent baru. 

Secara umumnya memang Uncontestable Period nie adalah policy selepas 2 tahun. Tapi, kena ingat….BUKAN CONFIRM lepas 2 tahun memang SURE tak kena investigate. Kalau ada potential NON-DISCLOSURE, tetap kena investigate.

Contoh. yang biasa GL declined then kena investigate.

Policy selepas 2 tahun or tak kisah la lepas berapa tahun sekali pun, kalau ada potential non-disclosure, tetap akan kena investigate. Potential non-disclosure nie ada banyak sebab.


  • Mungkin symptom tu sendiri menunjukkan memang dah berlaku lama (tapi untuk case yang nie biasanya policy yang bawah 2 tahun)


  • Mungkin symptom tersebut adalah congenital case (semenjak dari lahir) Doktor yang akan mengesahkan benda nie. Yang ni tak kira sama ada bawah 2 tahun atau lebih dari 2 tahun. Saya pernah handle satu case, declined claim disebabkan oleh congenital case (heart valve) policy dah lebih 5 tahun.


  • Yang nie yang biasa terjadi, dan biasanya kalau benda nie berlaku, agent yang akan dipersalahkan dan kalau diviralkan pun, benda ni tidak diceritakan. Iaitu “pengakuan client” mengenai penyakit yang ada sebelum dia ambil takaful.


Contoh….masa nak sign up, agent tanya pasal medical history, client kata semua takde masalah kesihatan. So, semua tanya NO. Then lepas beberapa tahun, tak kisah berapa tahun pun, contoh dah 5 tahun…kalau ikutkan dah lepas contestable period kan?…masa tu perlukan rawatan yang melibatkan OPERATION.

So, SOP sebelum nak buat operation, Doktor akan tanya details pasal history sakit.

Then, masa tu laa client bagi tahu semua…Sebab apa? Sebab takut kalau tak bagitau nanti Doktor salah bagi treatment. 

Sebagai contoh, nak operation, kalau ada darah tinggi, atau sakit jantung, atau high kolestrol, semua kena declare. Makan ubat jenis apa, especially kalau ada makan ubah darah tinggi sebab boleh menyebabkan komplikasi jantung semasa pembedahan, atau makan ubat cari darah, yang mana boleh menyebabkan darah tak berhenti mengalir kalau ada luka…

So, bila Doktor tanya macam tu, keluar la semua kisah-kisah lama, sakit-sakit lama……Masa tu, kalau korang punya policy. dah 10 tahun pun, SURE….SURE…..SURE…GL declined dan kena investigate. KECUALI claim assessor tu over look atau tak perasan.

Tapi, jarang sangat tak perasan, sebab soalan part health history nie, akan jadi satu soalan yang pasti claim assessor akan check, dan apatah lagi kalau dalam record proposal takde history declaration.

Memang kena investigate dan kalau didapati betul berkaitan dengan penyakit sedia ada, tak dapat claim langsung, dan sesilap POLICY VOID. 

So, sahabat2 agent dan clients dan juga prospect2 yang nak sign up tu. Just declare semua you health history.

Prinsip saya jadi agent selama 17 tahun. 

BIAR SUSAH NAK APPLY, JANGAN SUSAH NAK CLAIM.

Kalau ada seiapa yang ingin dapatkan khidmat nasihat kewangan, boleh click sini http://financialcoach.wasap.my

Aziz Riadi
Shariah RFP
Senior Agency Manager
Prudential BSN Takaful

#financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang

09 June 2020

5 KATEGORI INDIVIDU BINA ASET



5 KATEGORI ORANG BINA ASET

Pengalaman saya bina asset dan bercampur dengan ramai orang yang bina asset, saya boleh kategorikan kepada beberapa bahagian. 

Buat masa nie, saya nampak ada 5 kategori.

1- AGRESIF
2- MODERATE
3- SLOW
4- STATUS QUO (IGNORANCE)
5- NEGATIVE

1- AGRESIF

Individu jenis nie, dia nak untuk banyak dan cepat. So, kira jenis high risk taker untuk dapatkan maximum return. Kalau ada risiko rugi pun tak pe, sebab diorang jenis yang memang dah allocate modal untuk rugi...mentally memang dah ready.

Bila sembang dengan orang jenis macam nie, memang dia akan nampak dominant dan kalau boleh semua jenis asset accumulation technique dia nak explore dan dia jadi expert. Ada yang jenis sembang melangit dan memang power. Ada yang jenis sembang melangit, tapi isi kosong. Ada yang cool tapi, isi padat....

2- MODERATE

Yang jenis nie, lebih kepada nak optimumkan return, dengan minimumkan cost. Kos nak rendah, tapi kalau boleh dengan kos yang dikeluarkan tu berbaloi untuk. dapatkan return. 

Orang jenis nie, kalau boleh dia punya pokok pelaburan tu tak nak berusik...kalau rugi pun, sikit je dia boleh accept. Sangat berhati-hati dalam buat keputusan. Banyak survey dan jaga resources supaya jangan lost.

3- SLOW

Yang nie, jenis yang nak ada return, tapi tak kisah sangat kalau return tu sikit dan tak kisah kalau tunggu lama. Dan orang jenis macam nie, dia ok dengan hidup serba sederhana...dan malas nak stress nak kejar financial target atau sebagainya. Kalau ada peluang dia untuk buat untuk cepat pun, dia prefer untuk pilih cara yang paling selamat, dan langsung tak nak rugi / ada pengurangan dari segi modal dia.

4- STATUS QUO (IGNORANCE)


Orang jenis nie, dia buat tak tahu je. Dia hidup follow the flow. Ikut je la apa yang ada. Prefer untuk berada pada tahap yang sama sebab malas nak fikir lebih-lebih atau nak stress lebih-lebih. 

Orang macam ni pada saya agak bahaya sikit sebab dia rasa dia ok dengan tidak berbuat apa-apa perubahan dalam hidup dia. Tapi hakikatnya, semua benda berubah dan bergerak, so, kalau dia remain stand still, yang lain-lain bergerak ke depan, eventually dia akan tertinggal kat belakang.

Saya kalau sembang-sembang dengan orang macam nie, bila nampak dia macam tak minat nak ubah hidup dia dan prefer hidup pada tahap yang sama je, saya respect. decision dia, dan saya prefer untuk sembang dengan orang lain.

5- NEGATIVE

Yang nie, jenis kalau kita sembang2 pasal nak bina asset. je, dia punya membangkang itu susah, ini tak boleh, itu payah, ini mahal, itu bahaya, ini penat dan 1001 macam alasan.

Orang macam ni, kalau saya jumpa, saya akan sembang-sembang dengan dia dan sepanjang saya sembang, tu setiap kali dia bagi alasan saya akan kira...dan lagi dia bagi alasan banyak, lagi saya kira...dan biasanya bila nak minta diri, saya akan bagi dia summary..

"Bang, sepanjang aku sembang dengan kou dan cerita pasal asset accumulation ni...tak kurang < jumlah alasan> alasan kou. So, takpe lah, hidup kou, kou decide sebab apa?..Sebab hidup kou, anak bini kou tetap tanggungjawab kou selagi kou hidup. Kita jumpa lain kali ya.." Saya akan minta diri...

So, semoga anda tahu anda ni jenis yang macam mana. 

Tapi sebelum tu, dalam kita bina asset ni, jangan lupa, kita kena juga LINDUNG ASET ni....iaitu kena fikirkan protection planning dia.

Macam bawak kereta F1, lagi laju kereta tu boleh pergi, lagi tinggi protection dia kena ada, dengan helmet, driving suite, itu tak masuk lagi kereta punya safety system....canggih dan perlukan kos yang lebih tinggi. 

Maksudnya, lagi agressif seseorang itu bina aset, lagi tinggi dia perlukan perlindungan kewangan untuk protect asset dia.

Boleh faham ke?..mudah-mudahan posting ini boleh bagi manfaat kepada anda semua.

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat mengenai financial protection, boleh click 

http://infotakafulplan.wasap.my
http://infotakafulplan.wasap.my
http://infotakafulplan.wasap.my

FREE CONSULTATION, NOT OBLIGATION.

Aziz Riadi
Shariah RFP
www.azizriadi.com
Senior Agency Manager

Muqmeen Group.


14 May 2020

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) AGENT BARU

Soal Jawab AAR


Saya ingin kongsikan kepada anda semua beberapa soalan yang biasa ditanya oleh agent baru kepada saya bila mereka mula-mula join sebagai agent yang berdaftar.


1. Ke mana duit yang pergi kalau kata seseorang tu ditakdirkan kanser selepas 8 bulan mencarum takaful?
Duit caruman yang dibayar oleh client akan dimasukkan dalam beberapa tabung. Iaitu ISA (Individual Special Account), PUA (Protection Unit Account) dan IUA (Investment Unit Account) mengikut peratusan tertentu yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat.

ISA - Account untuk pencarum dan jumlah terkumpul dalam account ini hanya boleh diperoleh apabila sijil matang atau client surrender sijil

PUA - Account ini adalah tabung perlindungan yang mana semua pencarum dalam satu syarikat akan mencarum dalam account ini dan sesiapa perserta yang ditimpa musibah kematian, lumpuh, kemalangan, sakit kritikal dan juga memerlukan kos rawatan akan munggunakan duit daripada tabung ini.

IUA - Account ini adalah account di mana duit caruman client dilaburkan di saham amanah dana takaful yang telah dipersetujui oleh client semasa permohonan di buat. Client boleh membuat pengeluaran bila2 masa dalam account ini. Minimum pengeluaran adalah RM 500 setiap kali pengeluaran dan boleh keluarkan 100% dalam tabung ini.

Jadi, untuk soalan ini, sekiranya client disahkan kena kanser dan tuntutan diluluskan, duit dalam PUA akan diberikan mengikut pampasan yang layak.



2. Macam mana kalau orang yang kanser tu nak buat bayaran sedangkan dia tidak boleh bekerja..baru mencarum dalam tempoh 8 bulan sahaja

Untuk soalan ini, sebab tu, seseorang perlu ada takaful yang lengkap.

- Manfaat Asas : Kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan

- Manfaat Sakit Kritikal - Pampasan sekiranya disahkan sakit kritikal (untuk kanser manfaat ini akan terpakai)
- Manfaat Kemalangan - Pampasan sekiranya ditimpa kemalangan
- Manfaat Perubatan dan Hospital - Kemudan mendapatkan rawatan di hospital swasta tanpa keluar duit sendiri dahulu.
- Manfaat Caruman Percuma - Bayaran selepas disahkan sakit kritikal (dalam kes ini adalah kanser dan caruman akan jadi percuma. Client tidak perlu bayar caruman yang seterusnya. Akan tetapi kalau client tak ambil manfaat ini, beliau terpaksa kena bayar lagi caruman seterusnya, kalau tidak sijil akan luput (lapsed) atau dalam bahasa mudahnya adalah "TAK COVER"


3) Kalau anak autism boleh tak nak buatkan takaful
Berdasarkan pengalaman saya, untuk case autism, pihak takaful setakat ini tidak dapat menawarkan sebarang perlindungan disebabkan oleh penyakit sedia ada.


4) Macam mana kalau anak tu dah carum awal2 sblm tahu dia autism? 

Penyakit autism adalah penyakit sejak lahir atau dinamakan sebagai congenital. Apa-apa penyakit yang berlaku sebelum ambil takaful secara umumnya memang tak cover. Tapi kalau semasa ambil sign up takaful tu ibubapa kepada anak tu tak tau yang anak mereka ada autism, dan mereka mencarum dalam takaful, apabila anak semakin besar, baru tahu ada tanda-tanda autism, apa yang agent dan client perlu buat adalah, memaklumkan kepada syarikat takaful dan syarikat. takaful ada procedure untuk case-case sebegini. Apa keputusan akhir syarikat sama ada boleh meneruskan sijil atau tidak, ia bergantung kepada undewriter (pihak yang buat penilaian) syarikat takaful tersebut.


5) Anak diserang sawan sblm mencarum takaful, kes dia boleh dipertimbangkan ke?

Boleh dipertimbangkan. Pemohon perlu sertakan semua report yang diperlukan oleh syarikat takaful. Dan akhir sekali, pihak syarikat akan memberikan keputusan sama ada permohonan diluluskan tanpa sebarang syarat tambahan, atau ada syarat tambahan, atau ditolak, atau ditangguhkan.


6) Keguguran ada cover ke?
Keguguran bergantung kepada umur janin. Kalau kurang dari 20 minggu, tiada dapat pampasan. Kalau lepas 20 minggu baru ada pampasan kematian janin iaitu RM 2,000. Tapi client perlu ambil plan takaful untuk pre-natal. Dan tidak semua plan ada menawarkan coverarage untuk wanita mengandung. Plan yang ada menawarkan coverage untuk ibu mengandung adalah PRUBSN IMPIAN.


7) Kalau masalah kandungan macam mana % perlindungan?
Plan perlindungan biasa yang tiada manfaat komplikasi kehamilan, memang tiada sebarang pampasan. Plan yang ada pampasan disebabkan oleh komplikasi kehamilan adalah

- Health Protector di bawah Plan PruBSN Asaslink. Plan ini akan berikan pampasan komplikasi kehamilan sehingga RM 5,000.

- Medic Protector di bawah Plan Anugerah Plus. Untuk manfaat pelan perubatan  Plan 300 dan Plan 400. Coverage medical untuk komplikasi kehamilan adalah RM 6,000 setahun dan RM 10,000 setahun masing2. Untuk maklumat lanjut mengenai plan ini, boleh click di link ini http://infoplantakaful.wasap.my


8) Kalau ditimpa kemalangan dalam tempoh waiting period, macam mana?

Untuk perlindungan kemalangan, tiada tempoh menunggu atau waiting period. Jadi, once sijil dah lulus sahaja, coverage akan terus bermula. Sama ada untuk pampasan kematian, pampasan kecacatan kekal disebabkan oleh kemalangan atau pun perubatan.


9) Andai kata berlaku sesuatu dalam waiting period, apa pertolongan awal yg kita boleh suggest?
Berlaku sesuatu tergantung kepada apa yang berlaku. Kalau kemalangan, kita boleh nasihatkan untuk dapatkan rawatan segera. Kalau minor injury, tak perlu warded, boleh dapatkan di mana-mana klinik dan kalau perlu masuk ward, nasihat untuk masuk ward di mana-mana hospital panel PruBSN Takaful.

Sekiranya yang berlaku adalah penyakit, dan kita sendiri tak tahu bila ia mula berlaku, kita sebagai agent boleh menasihatkan client untuk dapatkan rawatan di hospital kerajaan terlebih dahulu. Selepas waiting period baru dapatkan rawatan di hospital swasta. Tapi, kena tanya bila symptom mula terjadi. Sebab ada banyak kes, nak dapatkan rawatan selepas waiting period, tapi symptom terjadi sebelum ambil plan takaful...lepas tu nak claim...kalau benda nie berlaku, sure kena investigate dan tak boleh nak claim terus.



10) Kenapa ada waiting period?

Waiting period ni adalah salah satu mekanisma untuk risk management. Kalau takde waiting period, bayangkan, orang baru bayar sebulan, bulan depannya, terus nak claim sakit kanser dan pampasan RM 50,000 dan kos rawatan pulak RM 100,000, jadi, macam mana company takaful nak ada duit untuk buat bayaran. Client baru je bayar sebulan.

Selain itu, untuk mengelakkan sebarang penipuan (fraud)..dah sakit sign up takaful, lepas tu, dah cover terus buat rawatan dan lepas buat rawatan, tak nak sambung bayar pulak. Macam mana company nak sustained?


11)  pa kelebihan SmartSaver 300?

 SmartSaver 300 adalah salah satu jenis pakej dalam plan medical card PruBSN Takaful iaitu Medic Protector untuk Plan PruBSN Anugerah Plus dan Health Protector untuk Plan Asas Link (sama ada PruBSN Setia, untuk dewasa atau PruBSN Impian, untuk plan kanak-kanak)

SmartSaver300 ini adalah sejenis co-payment iaitu jumlah yang client kena bayar sedikit ke atas bill hospital dan baki dari bill akan ditanggung oleh PruBSN.

Ada beberapa pakej lain iaitu Full Coverage dan High Deductible. Saya akan terangkan 2 pakej nie padal entry yang berlainan.

Sekiranya client bersetuju dengan pakej medical card jenis SmartSaver300, apa yang client akan dapat adalah coverage medical card (ikut limit yang ditawarkan). So bagaimana SmartSaver300 ni diaplikasikan sekiranya perlu dapatkan rawatan?

Plan Smart Saver adalah.....apabila setiap kali client masuk ward, client akan dikenakan max bayaran RM 300. Baki bayaran bill akan ditanggung oleh PruBSN.

Sebagai contoh

Client ada ambil plan medical card Annual Limit RM 100,000, smarsaver300.  Apabila client ingin mendapatkan rawatan di hospital swasta, client tersebut perlu bayar RM 300 (ini bukan deposit walau pun sebahagiannya boleh dijadikan deposit). Dan bill atas RM 300, PruBSN akan tanggung.

Dan sekiranya client masuk wad disebabkan sakit yang sama dalam masa 90 hari selepas keluar dari wad, bayaran RM 300 tidak diperlukan. Tapi, kalau disebabkan oleh penyakit yang lain, akan kena bayar RM 300 lagi.

Apa kelebihannya?..

Kelebihannya adalah dari segi harga. Sebab, harga caruman yang sangat berbaloi berbanding dengan full coverage. Kalau full coverage biasanya kena bayar extra RM 50 hingga RM 70 sebulan dengan pakej plan yang sama.


Jadi, kalau setahun, beza smart saver 300 dengan full coverage antara RM 600 hingga RM 840. Kalau  10 tahun?...antara 6,000 hingga 8,400..itu tak masuk kalau dicampurkan dengan pulangan pelaburan...

So, smart saver 300 lebih menjimatkan dalam masa panjang. Memang la ada yang berpendapat, tak nak pening kepala nak masuk hospital kena sediakan RM 300. Betul la tu. Tapi dari sudut lain pulak, berapa kali seseorang tu masuk hospital secara umumnya?...

Jadi, sepanjang tak warded tu, kalau simpan di unit trust atau mana-mana investment vehicle yang lain, rasanya dah boleh generate berganda-ganda pulangan...so, itu bezanya...

Tapi, bergantung kepada kemampuan. Untuk yang mampu, boleh ambil fullcoverage, peace of mind.



12) Macam mana dengan bayar medic booster boleh cover million?
Medic booster tu adalah salah satu dari manfaat tambahan (rider) dalam medical card Medic Protector. So, kalau add on medic booster, annual limit akan ada penambahan 1,000,000. Iaitu Plan150 dengan annual limit RM 150,000, akan jadi RM 1,150,000 dan seterusnya sampai le ke Plan400, RM 400,000 setahun akan jadi RM 1,400,000.

13) Kalau mampu bayar RM 100, pelan apa yang sesuai?
Bergantung kepada umur dan kelas pekerjaan. Kalau muda lagi, boleh dapat. medical card yang basic, Step Contribution Plan 150. 

Kalau dah berumur, boleh dapat benefit hibah RM 50,000 hingga RM 100,000.

Kena kira dalam system baru boleh dapat tahu apa dapat. Tak boleh main agak2. Sebab takaful nie benda yang kena kira secara tepat.



14) Kalau nak upgrade, apa yang boleh dicadangkan? 
Untuk upgrade, kena check plan yang sedia ada dan apa manfaat tambahan yang client nak?..sama ada medical? atau pampasan kematian atau lumpuh, atau sakit kritikal, atau kemalangan, atau simpanan. 






25 April 2020

CARA LATIH ANAK SIMPAN DUIT BELANJA SEKOLAH

FInancial Management Poster.002


PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT UNTUK ANAK BERSEKOLAH Sepanjang saya berkecimpung dalam kerjaya sebagai penasihat peranangan kewangan peribadi, ada beberapa perkara yang bebetul menarik perhatian saya. Bila saya biat sharing, live FB atau buat training dalam kelas, atau dalam seminar, ramai yang tanya cara secara teknikal. Tapi, tak ramai yang tanya macam mana nak control behavior. Sebab, ilmu2 perancangan kewangan nie, tidak banyak diajar bermula dari rumah dari kecil. Sebab parent bagi duit kat anak pergi sekolah, diorang tak ajar pun macam mana nak allocate sikit duit sekolah, simpan 10% - 20% ... Contoh, duit belanja sekolah RM 3.00, simpan 10% atau 20% , maksudnya dia kena simpan dalam RM 0.30 hingga RM 0.60 sehari. Tapi, berapa ramai parent yang ajar anak dia macam nie? Saya pernah sharekan benda nie dengan beberapa orang, tapi, apa yang mereka respond? " Alaa, budak nak makan kat sekolah, nak sekat2...tak payah la...dah besar nanti pandai la dia manage duit.." "Tak sampai hati aku nak suruh dia cut down makan kat sekolah, sebab barang makanan kat kantin pun mahal2 dah sekarang nie" Oklah, saya tak nak argue benda nie....tapi itulah dia...kekadang parent sendiri tak faham macam mana tricks kewangan nie, jadi, mereka nampak benda nie macam susah...tapi, sebenarnya kita kena creative. Sebab tu untuk latih anak pintar kewangan, parent kena latih dulu. Sebab kat sekolah pun rasanya susah Cikgu nak ajar. Sebab Cikgu yang mengajar pun, dia ada anak, dia tak ajar anak dia pasal ilmu kepintaran kewangan dari kecil. Menurut kajian, tak semua golongan professional tahu atau fully aware pasal kepintaran kewangan nie. Jadi, tak kisah sama ada parent budak tu Doktor, Lawyer, Hakim, Pensyarah, IT Professional atau apa sahaja....kepintaran kewangan bukan satu benda yang semua orang tahu. Berbalik pada trick kat atas tadi. Macam mana nak bagi anak simpan RM 0.60 sehari (20% sehari) duit belanja sekolah.... Macam nie tricks dia ✅ Mungkin susah kalau nak simpan hari-hari 20% dari belanja sekolah. Kena buat kira-kira sikit. RM 0.60 sehari, 5 hari persekolahan = RM 3.00 = sehari belanja sekolah. Jadi, 5 hari sekolah, Anak kena simpan 1 hari belanja sekolah dia. ✅ Apa yang anda boleh buat, in fact saya pernah ajar anak saya, dan ia berkesan. Dan ada benda lagi best saya belajar dari anak saya. Baca posting nie sampai habis. ✅ Kena pre-condition anak dengan project (Financial Intelligence) ni dengan anak dan bagitau apa kebaikkan nya pada masa akan datang. Gunakan le kepintaran anda untuk buat sampai anak setuju. Focus dia personal motivation. ✅Macam saya, saya bagitau, duit yang terkumpul tu adalah duit dia dan dia boleh beli apa sahaja yang dia nak. So, masa tu anak saya darjah 4-5, macam biasa, dia suka mainan...dan dia nak beli mainan...saya cakap DEAL... ✅ So, apa yang anda boleh buat, dalam 5 hari dia sekolah tu, minta satu hari dia bawa bekal dari rumah. So, masa rehat, dia makan bekal dan bawak air sendiri....kalau dia berjaya ikut apa yang kita cadangkan, dia dah boleh kumpul RM 3.00 (mission accomplished)...seminggu RM 3.00, sebulan RM 12.00. .......setahun RM 144.00 ✅ Bila duit tu dah terkumpul like macam RM 50 ke atas... boleh la ajak dia pergi ke bank, ajar dia masukkan duit dalam account simpanan. Suruh dia yang ambil borang, tulis nama dia dan nombor account dia. (macam saya, saya masukkan dalam account tabung haji dia)...Biar dia ada feeling untuk menyimpan....otak dia dah diprogram, untuk menyimpan..... ✅ Jangan lihat dari segi figure?..sebab tujuan kita buat benda tu adalah untuk PEMBENTUKAN BEHAVIOR anak....so, kalau dari kecik dah biasa manage duit, in sha Allah dah besar nanti dia boleh manage lebih baik. Akhir sekali, kalau kita nak bantu generasi akan datang pintar kewangan dan tidak terjebak dengan masalah kewangan, kita kena didik anak2 kita yang kat sekolah rendah sekarang. Meluntur Buluh Biar Dari Rebung.... Saya akan kongsikan untuk posting akan datang bagaimana saya train anak saya pulak. Nota : Ada sesiapa yang nak tahu cara nak tambah income part time RM 1,000 hingga RM 2,000 sebulan? Click kat sini. https://bit.ly/2Smfqkn https://bit.ly/2Smfqkn https://bit.ly/2Smfqkn Sekian, Aziz Riadi Shariah RFP Senior Agency Manager Muqmeen Group. Follow FB page saya Abd Aziz Riadi dan Subscribe Youtube Channel saya di https://www.youtube.com/user/azizr3130 #financialplanning #financialintelligence #financialmanagement