26 June 2012

Simple Action Plan (SAP)

Ramai yang bertanya kepada saya, Insurance business boleh buat ke sekarang nie?...kelembapan ekonomi dan ramai orang diberhentikan kerja...

Tapi, sekiranya anda tahu rahsia mudah untuk berjaya dalam insurance/takaful, anda pasti akan katakan..."menyesal saya tak buat awal2"...

Caranya mudah...dengan follow jadual harian atau kami namakan Structured Day sebagai seorang agent Insurance/Takaful.
SETIAP HARI

  1. Buat 50 panggilan sehari
  2. Dapatkan 20 new contacts setiap hari (prospecting)..tak kisah le dapat sama ada dari referral, COI, direct approached atau booth.
  3. Pastikan minimum 3 SOLID PRESENTATION (complete presentation dari awal hingga akhir termasuklah "attemp to close" dalam sehari.
  4. Fokus untuk close sekurang2nya 3 cases seminggu dengan amount 200 sebulan premium/caruman bulanan atau 4 cases seminggu dengan premium RM 150 sebulan.
  5. Buat setiap minggu secara consistent. Dalam setahun ada 54 minggu, mungkin anda ingin cuti rehat terutamanya di musim2 perayaan. (e.g Raya Puasa)
Potential Income yang anda perolehi.

1- Contoh pengiraan komisen sekiranya anda dapat penuhi perkara2 di atas.

Kita amik 3 cases seminggu : 200 sebulan premium / caruman bulanan.

- 3 x 200 = RM 600 premium = 7,200 API/ACI (kiraan dalam setahun)

API = Annual Premium Income (Prulink) , ACI = Annual Contribuion Income (Takafulink)

- Sebulan ada 4 minggu : 7,200 x 4 = 28,800

- Kita amik 11 bulan bekerja dalam setahun = 28,800 x 11 = 316,800

- Potential Income : 316,000 x 25% = 79,200 setahun atau 6,600 sebulan.

Ini tahun pertama...maknanya sebagai contoh, sekiranya income anda di awal penglibatan anda dalam insurance =0....setelah 11 bulan, anda boleh dapat income 6,600 setahun secara consistent (kalau anda tambah sales, tambah le income).

Itu baru tahun pertama. Tak termasuk kalau syarikat tawarkan contest dalam bentuk wang, short trip ke over sea.

Reward lain :

  • Bonus (High Fringe Producer Benefit a.k.a HPFB) 13% daripada total sales (kalau sales 300K...bonus sahaja RM 39K..) tak termasuk income daripada commission
  • Melancong ke Luar Negara (Star Club)
  • Dan macam2 lagi.
Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut, boleh datang dan tengok sendiri di pejabat kami di sini, bagaimana kami menjalankan business insurance/takaful dan lihat agent2 di agensi kami mendapat kenaikan pendapatan hampir setiap hari. Kalau kerja makan gaji setahun sekali, itu pun mungkin dalam 6%- 10% daripada jumlah gaji. Kalau di sini...(kalau ikut pengiraan production 28,800 sebulan seperti di atas..anda dapat increment sebulan = 28,800 * 25% / 12 = RM600 sebulan...Increment 600 sebulan..itu baru tahun pertama....tahun yang berikutkan...sebab komisen dapat selama 6 tahun...:D

Contact saya kalau tak faham pengiraan ini. Aziz Riadi (019-323 2121) atau email : abdriadi@prupartner.com.my

p/s: Untuk siswazah menganggur atau pekerja yang mendapat VSS yang ingin menceburkan bidang dalam industri ini, kami disini mempunyai banyak program (scheme) untuk anda buat business ni secara sepenuh masa (FULL TIME)...maklumat lanjut, contact saya.

Peluang Kerjaya di dalam Pengurusan (Management)...

Selain menjadi agent, anda berpeluang untuk menjadi salah satu daripada senarai di bawah ini. Income?....kalau dah jadi salah satu dari yang kat bawah nie...tak payah Senior Agency Manager..Unit Manager je pun cukup, anda berpotensi untuk mendapat tambahan income sebulan 3,000 hingga 4,000 sebulan. Ulang suara....TAMBAHAN INCOME....i.e accumulated...
Tapi, nak dapat bukan semudah yang disangka....nak tau lebih lanjut, pun boleh contact saya..

Selain agent, kalau ada rezeki, Insyallah boleh naik jadi UM, Agency Manager dan Senior Manager.

Untuk syarat2 jadi UM - Unit Manager (ada 2 peringkat : UM1 dan UM2) , AM dan SAM, boleh hubungi saya.

Sekian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...