02 July 2008

Testimonial

Bukti claim dan testimonial pemegang polisi yang pernah membuat claim. Buat sementara ni , saya letakkan kes2 yang agak besar sahaja. Sebab kalau claim yang kecik2 ni dah banyak sangat.

Testimoni -1.

Info Kes : Batu Karang Dalam Buah Pinggang
Hospital : Subang Jaya Medical Centre
Symptom : Loya dan muntah2. Hilang selera makan disebab terdapat angin dalam perut (sbu perut). Muka menjadi pucat dan badan menjadi tak bermaya hingga boleh manjadi pitam.
Maklumat Rawatan : Pembedahan untuk membuang batu karang dalam buah pinggang.
Kos Rawatan : RM 23,000 ++ (Termasuk rawatan susulan) (Semua bill dibayar oleh Prudential - Medical Card)
Elaun Hospital : RM 4150 (termasuk elaun bedah)

Premium Bulanan : RM 150 Sahaja....(Tahun 2005)


Bill Batu Karang
   

Cheque Claim HB


Cheque Claim HB RM 4150


Testimoni - 2

Info Kes : Breast Cancer (removal)
Hospital : Ampang Puteri Specialist Hospital (APSH)
Symptom : Ada ketumbuhan kecil di bahagian payu dara
Maklumat Rawatan : Removal of right breast. Follow up dengan rawatan Kimoterapi.
Kos Rawatan Setakat ini : RM 15,000K++
Elaun Hospital : RM 4,450++
Caruman Bulanan: RM 250 (tahun 2006)

Bill dibayar terus ke hospital...client hanya bayar 10% co-takaful, maksimum RM 1000. Dalam case nie, client kena bayar RM 1,000. Selebihnya diselesaikan oleh PruBSN Takaful.




Masuk wad 8 hari, sehari elaun hospital RM 400, 8 hari x 400 = RM 3,200 (dah lepas duit co-takaful, siap dapat lebih lagi)..and yang paling special...and saya rasa susah nak jumpa kat plan2 lain selain Prulink/Takafulink daripada Prudential/PruBSN Takaful iaitu adalah...SURGICAL PROCEDURE BENEFIT . Breast cancer (removal)...level 5 : RM 1,250...so, total elaun diterima := RM 4,450.





Yang ini cheque yang client dapat. Apa yang ditulis dalam polisi, akan dibayar...tiada satu pun tak dibayar....so, jangan le hendaknya masih ada yang tak percaya dengan insurance/takaful lepas nie...


Ok, akhir sekali, selepas rawatan selesai, dan dapat elaun hospital, elaun bedah dan sebagainya, dapat pulak pampasan sakit kritikal RM 20,000 (lumpsum)..then, lepas tu caruman RM 250 sebulan, tak perlu nak bayar lagi, sebab cancer, (salah satu sakit kritikal). Policy remain inforce (i.e boleh cover) selagi benefit ada atau meninggal dunia yang mana lebih dahulu. Client nie baru je bayar 12 bulan, RM 250 x 12 = RM 3,000. Bill dah berapa?..elaun hospital, pampasan sakit kritikal.....lihat lah sendiri kenapa kita perlu ada plan Takaful yang comprehensive....boleh contact saya kalau nak tau lebih lanjut : 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau email : abdriadi@prupartner.com.my


Testimoni-3
Info Kes : White Wolf Parkinson Disease (sakit di bahagian arteri)
Hospital : IJN, Melaka Symptom : Sakit dada dan jantung berdegup kencang. Sesak nafas seperti orang kena serangan jantung.
Maklumat Rawatan : Tiada maklumat terperinci. Akan di update setelah dapat bill dari hospital mengenai rawatan yang dibuat. Kos Rawatan : RM 16,000 ++ Elaun Hospital : RM 4850 (termasuk elaun ICU)








Lagi Claim utk client...ini semua claim elaun Hospital dan elaun bedah. Ada yang claim bill dengan PruBSN, ada yang claim bill dengan company client kerja. Tapi Elaun Hospital tetap akan dapat. Sekurangnya mana-mana bill hospital yang tidak dicover oleh syarikat takaful, boleh cover pakai benefit ni. Tapi, jangan salah guna manfaat ini untuk kepentingan diri, sebab tabung takaful ini adalah tabung orang ramai, kalau kita salah guna, umpama kita pakai duit orang pada jalan yang tak betul.

Maksud saya salah guna adalah, mungkin kita sakit, tapi tak perlu warded, tapi kita tahu kita ada elaun hospital, kita minta kawtim dengan doktor untuk warded. Itu adalah salah.



Jadi kepada anda yang masih lagi mencari2 plan mana yang bagus dan sesuai untuk anda dan keluarga anda, dapatkan khidmat nasihat percuma dari kami....hubungi saya 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau email : abdriadi@prupartner.com.my

Jangan segan, jangan malu, kalau perlu tanya dahulu....


Kembali ke Plan Takafulink

19 comments:

  1. Salam Bro AR,

    Saya ada banyak info pasal medical claims especially on the private hospital bill charges for various diganosis (inpatient or outpatient).

    Utk perkongsian semua pihak, saya telah siapkan satu Statistik 'Cost Comparison by WHO ICD 10 Diagnosis as per Regions in Malaysia. Ada dalam 180 commonest diagnosis.

    Kalau Bro AR nak saya share, ok jer...

    Wassalam

    Marza
    Ex-TPA/CompuMed

    ReplyDelete
  2. Thanx marza. Kalau you tak keberatan boleh le bg saya. Nanti saya masukkan dalam blog saya. Saya sebenarnya tengah kumpul semua kes2 claim yang saya buat. Dulu tak de blog, so, tak de le keperluan sangat nak jadikan testimonial punya page ni lagi proper. tapi dah banyak yang saya buat, better saya kongsikan dengan kengkawan kat luar tu.

    ReplyDelete
  3. White Wolf Parkinson Disease??? Penyakitni pun Pru BSN cover? Wow dasat tuh!!! In medical i believe some insurance companies tak cover sebab "White Wolf Parkinson Disease" might be related to 'psychiatric condition'....but depends on the medical report written by the treating doctorlah...

    ReplyDelete
  4. Yang nie mmg cover. Nanti saya pastekan claim and medical claim report yang saya dah hantar ke PruBSN Takaful.

    ReplyDelete
  5. Letak testimonial dan bukti2 bil hospital memang impressive AR but kalau boleh it is advisable NOT to reveal the patient's information nama, IC) sebab patient's medical information is protected by law Bro...takut ada masalah di kemudian hari...nak pamer bil boleh tapi better padamkan nama patient...who knows...

    ReplyDelete
  6. Dah padam. actually hari tu cuma nak test je. Sekali lupa nak padam info pasal client.

    ReplyDelete
  7. Untuk Testimoial-1 tu.

    Bill client : RM 23K, duit pocket dalam RM 4150. Sebenarnya ada lagi cheque yang dia dapat. Utk follow up treatment. Tapi, saya rasa ini pun dah cukup la....Harap pembaca dapat faham, mcm mana insurance especially medical card nie boleh bantu anda disaat anda memerlukan.

    Client nie dah recommend seluruh ahli keluarga dia. Total dekat 12 orang sign up dengan saya. So, business nie makin lama makin senang. Sebab kita tolong orang. Insyallah orang akan tolong kita. Kalau bukan dia yang tolong kita pun, orang lain akan tolong kita.

    ReplyDelete
  8. betul tu bro..
    kita tlg org, orang akan tolong
    kita balik..what goes around, comes around..best klu dpat byk referral.

    ReplyDelete
  9. "Allah akan sentiasa membantu hamba-Nya selagi mereka saling membantu antara satu sama lain". (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Imam Abu Daud)Just nak share...

    ReplyDelete
  10. boleh tukar agent tak ekk??
    rase macam awak bagus dlm buat tuntutan ni..

    husband sy masuk hospital last year.. dah setahun dah tak dpt2 jugak claim...
    agent pun buat tak tau je.. bila kita tanya die asyik kata documen tak lengkap..
    bila dokumen dah lengkap..asyik kata tgh proses...
    bila dah setahun..die buat senyap je..
    adoii... rase tertipu betul...
    time die jual dulu..pandai tul janji...
    kecewa la.. bukan sbb company.. sebab agent..

    bila agent buat gini..nama company gak yg busuk kan..

    ReplyDelete
  11. Eila @ Along,

    Pertama sekali, saya bersimpati dengan anda. Saya dah email kat email anda, dan harap anda dapat reply...

    ReplyDelete
  12. very great info.thnx for sharing AR. keep it up.

    ReplyDelete
  13. Salam AR....

    Saya sekarang dok buat blog untuk buat insurans, Blog Ar banyak membantu saya.. saya harap AR tak kisah kalau saya ambik sedikit info dari blog Ar... Thanks

    ReplyDelete
  14. Salam Akok,

    Boleh je tak de masalah, tapi kalau nak sedut info artikel tu, kalau boleh you quote dari mana you amik. Sebab artikel tu, originally saya yang buat..based on saya punya ulasan kepada artikel2 yang saya amik dari paper atau mana2 sumber.

    ReplyDelete
  15. i'm newbies in insurance line...
    bru mula2 beljar nk wt sales..
    n sy byk belajr dgn bro bila bca pasl insurance neh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, semoga memberi manfaat kepada anda.

      Delete
  16. salam AR,

    nak tanya skit..napa yg Testimoni - 2 client hanya bayar 10% co-takaful..sedangkan yg lain tak kena bayar 10% co-takaful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni ada pilihan utk coverage yang full, tak perlu bayar ko-takaful. Setiap medical card ada kelebihan dan kekurangan masing2. Ada yang nampak kurang kat benefit tapi dari segi contract (term and condition) bagus, ada yang benefit bagus tapi term and condition kurang bagus. Macam tu la seterusnya.

      Delete
  17. Salam. Sy pun guna prubsn. sy nk tahu berkaitan dgn pakcage yg boleh claim klu msuk hosp. sbb agen sy x explen details pun bkaitan ni. hrtu masa nk amek pun mcm rushing gak.emel sy boleh ke? ssarahmd86@gmail.com tq eh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...