23 August 2009

Hospital Klang (Tengku Ampuan Rahimah)....

Salam pembaca sekalian,

Semasa saya dalam penerbangan ke Jeddah untuk menunaikan umrah pada April 2009 lepas, saya membaca surat khabar NST dan terbaca artikel ini. Since saya ni dalam bidang insurance/takaful yang focus kepada medical card, so apa bila terbaca artikel nie (Sumber : NST 20 Apr 2009)


Artikel penuh boleh rujuk di sini.

Tengok lah sendiri keadaan di dalam Wad. Anda sanggup begini? Fikirkan sendiri.


Seterusnya, saya simpan keratan akhbar ini dan update dalam blog saya bila sekembalinya saya ke tanah air. Kenapa?...untuk saya kongsikan kepada orang ramai terutamanya yang tinggal di kawasan Shah Alam dan Klang serta sekitarnya. Apa kaitannya dengan apa yang saya buat sekarang?....kami memberikan penyelesaian alternatif kepada orang ramai yang mungkin merasakan perkhidmatan hospital kerajaan kurang selesa disebabkan keadaan pesakit yang begitu ramai. Jangan salahkan sesiapa. Keadaan ini memang akan berlaku apabila populasi bertambah. Jadi, kita lihat apa jalan penyelesaian yang ada. Sebabnya, kalau kita focus kepada masalah, masalah takkan selesai, sebaliknya akan menjadi lebih besar. Focus kepada penyelesaian.Insyallah masalah akan selesai.

Berdasarkan statistik yang saya tunjukkan di atas. Lihat sahaja jumlah katil yang ada di HTAR dan pesakit yang masuk.....occupancy rate 2007 : 108% manakala meningkat 11% kepada 119% pada tahun berikutnya. Bagaimana dengan 2009. Adakah semakin berkurang?..ditambah lagi dengan kes H1N1....

Kalau anda MEMPUNYAI PILIHAN, ulang kata...kalau anda MEMPUNYAI PILIHAN, sekiranya memerlukan rawatan dan perlu dimasukkan ke hospital...adakah anda memilih untuk masuk ke HTAR atau hospital swasta?...saya ingin tegaskan bukan masalah masuk HTAR tidak mendapat rawatan yang sempurna, tapi ini lebih kepada keselesaan ( mungkin subjective kepada pelbagai orang)...Dan kita jangan terus menuding jari bahawa staff HTAR tak bagus, sebabnya, pada saya, kalau dah ramai sangat pesakit, kakitangan pun tak cukup, prestasi akan terjejas sedikit sebanyak. Itu yang yang saya ingin tegaskan.

Jadi, antara penyelesaian yang mungkin boleh diambil (pendapat saya...)


Untuk golongan yang berkemampuan untuk membeli insurans / takaful perubatan, saya sarankan untuk mereka beli polisi. Sebabnya, apabila anda ada polisi insurance perubatan, anda akan pergi mendapatkan rawatan di hospital Swasta yang berdekatan. Kalau di Shah Alam (KPJ Selangor Specialist Hospital, DEMC, Salam Medical Center) dan kalau Klang (Sri Kota Medical Center, Pantai Klang Medical Center). Jadi, secara tidak langsung akan kurangkan penumpuan untuk mendapatkan rawatan di HTAR. Selain itu, dari segi tanggungjawab sosial pula, kita beri laluan kepada orang yang kurang berkemampuan untuk membeli polisi insurance perubatan untuk mendapatkan rawatan di HTAR.

Mungkin ada yang mengatakan, "saya pun nak dapatkan kos rawatan yang rendah di HTAR" sedangkan mereka2 ini mampu. Harap dapat fikirkan sejenak apa yang saya ingin terangkan.

Sekiranya anda mampu atau mempunyai pendapatan hingga layak untuk di kenakan cukai pendapatan, anda berhak untuk claim income tax exemption sebanyak Rm 3000 setahun (medical dan pendidikan anak2)...Sebenarnya ini pun salah satu bentuk insentif yang diberikan oleh kerajaan. Berani saya katakan bahawa kita boleh dapatkan medical card insurance secara PERCUMA. Mengapa tidak?..ramai antara kita yang tidak perasan bahawa kita membayar cukai pendapatan tanpa pengeculian cukai insurance perubatan/pendidikan anak yang diberikan oleh kerajaan.

Untuk mengetahuan semua, sekiranya kita lihat dari segi premium (caruman untuk mendapatkan medical insurance/takaful ini)...dengan RM 3,000 setahun, anda mungkin boleh mendapat manfaat bilik individu di hospital (single bedded)* bergantung kepada umur....Tapi masih ramai lagi yang beranggapan bahawa mempunyai medical insurance nie merupakan satu tindakan yang merugikan....

Jadi saranan saya, ambil tahu mengenai medical insurance yang ada di pasaran sekarang ini. Sekiranya anda ingin tahu plan medical dari Prudential atau PruBSN takaful, boleh request quotation daripada saya dengan melengkapkan request form yang ada pada menu di sebelah kanan blog saya ini.

Sekali lagi, .....AMBIL TAHU, beli ke tidak itu soal no 8. Ada persoalan 1 sampai 7 yang anda perlu tahu pasal medical card / medical insurance nie.

Jadi, jangan berlengah lagi...Bertindak sekarang.

Atau hubungi : Aziz Riadi (019-323 2121) atau email : abdriadi@prupartner.com.my

1 comment:

  1. tgk dlm gambar, buatnya pemadam api jatuh kat kepala terus mati... ingat kan mati sakit kt hospital, tapi sebab kena himpap dgn pemadam api... bagi yang mampu masuk lah hospital swasta, berilah peluang kepada yg mampu... kesian dia org...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...