20 August 2009

Kenapa Penting Medical Card yang Guaranteed Renewal dan Non-Cancellable?

Salam,

Saya nak kongsi sedikit, kenapa pentingnya amik medical card yang Guaranteed Renewal dan Non-Cancellable.


Kalau PruBSN Takaful (Takaful Health) dan Prudential Assurance (PruHealth)...ini keratan policy untuk anda...


Klausa ini memang nampak simple dan pendek, tapi dia lebih kepada menjaga interest client...."Sentiasa Mendengar, Sentiasa Memahami"

Saya sebagai agent dok selalu bagitau pasal nie...mungkin ada pembaca yang kurang faham atau tak nak amik port. Cuma kat sini, saya nak tunjukkan...real case...client tak bleh nak renew medical card so, mungkin kalau harga tinggi sikit pun ok lagi asalkan boleh renew...tapi kalau tak boleh renew, masa tu nak amik policy lain?..Sebab tu, kalau yang standalone medical card nie, kena baca bebetul term and cond dia. Walau pun guaranteed renewal, ada tertakluk kepada pembatalan portfolio ke tidak...i.e Non-Cancellable Baca le artikel nie. Mudah-mudah memberi kita iktibar.


Kalau dalam keadaan di atas nie, masa tu baru nak cari plan lain utk gantikan. Kalau masih sihat ok lah, kalau dah sakit, atau dah banyak kali claim. Bukan sesenang company lain nak terima. Tambahan pulak, bukan murah premium masa tu.

Macam medical card Prudential/PruBSN yang dimasukkan sekali dalam link policy (investment link atau takafulink)...memang caj medical card akan naik jugak, tapi disebabkan ada elemen simpanan tu, boleh le cover sikit duit cash value tu untuk bayar premium masa kita dah retire nanti. Medical card masih diperlukan...tapi sebab dah pencen, income kurang. Boleh pakai cash value untuk cover sikit.

Tapi, ada jugak diantara orang yang saya jumpa dia cakap.." Alahhh..umur 60 tahun, lama lagi..(umur dia masa tu 27 tahun)....too far for me..."...chewaaahh, dia tak ingat ke, kalau sekarang tak fikir, bila nak fikir?...kalau sekarang tak plan, and tak laksanakan plan, bila nak buat?..dah umur 65, and dapat tau medical card tak boleh renew, baru nak cari option lain....masa tu dah terlambat.

Sekian.

-> Kembali ke Artikel Insurance / Takaful

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...