25 September 2009

AFT : Business People Vs Salary People

Kenapa yang kita beriya-iya sangat nak jadi businessman nie?...:D.

Ok, kita lihat perbezaan senario orang berniaga dan orang makan gaji. Di akhir module ini, anda seharusnya dapat memahami, kenapa orang makan gaji akan struggle untuk tingkatkan income dan career mereka.

Sebelum saya meneruskan lebih lanjut, kita lihat beberapa kriteria (perbezaan) antara orang yang makan gaji dan orang yang berniaga.


1- Pendapatan

Makan Gaji

Kalau makan gaji, biasanya kita akan dapat pertambahan income kalau company kita mendapat keuntungan. So, ada allocation untuk salary increment. Itu pun, biasanya kepada pekerja2 yang dah lebih setahun kerja. Kalau 2-3 bulan, takkan le terus dapat naik gaji. Bagus benor company tu. So, itu pun nak naik gaji, kena lalui beberapa process seperti appraisal dan sebagainya. Dan yang paling saya ingat, boss kita kena tahu apa yang kita buat. Kalau dia tak nampak apa kita buat, sekali appraisal, dia tanya kita balik "You buat apa sepanjang tahun ni?"...hahahaha. Sure appraisal rendah punya. Dan appraisal tu kekadang sebenarnya dah tau result dia. Cuma nak jadikan formality, buat le appraisal....

Berniaga

Berniaga, potential income tinggi, tapi dugaan pun tinggi. Cuma, jangan risau sangat dengan dugaan tu. Kena yakin, kita berniaga, ikut sunnah Rasulullah. So, setiap yang kita buat kalau kita niatkan ikut sunnah, Insyallah akan dapat pahala.

Tak kisah le berniaga conventional ke, franchise ke, networking ke...asalkan berniaga, takkan sama dengan orang makan gaji. So, saya punya focus adalah berniaga insurance. Macam mana income boleh bertambah. Anda boleh semak sendiri diri anda. Kalau anda sudah bekerja makan gaji lebih dari 5 tahun.

Pertama sekali, anda list down

- Apa jawatan anda sekarang, berapa income anda sekarang.
- Apa jawatan anada 5 tahun lepas, berapa income anda 5 tahun lepas.
- Agak2 apa jawatan anda 5 tahun akan datang, berapa agak2nya income anda 5 tahun akan datang sekiranya anda masih bekerja di syarikat yang sama.

Kalau dengan business takaful. Potensi kenaikkan income anda setahun (boleh rujuk kat sini) antara RM 5,000 hingga RM 6,000. Kalau 5 tahun lagi, agak2 berapa income jadi agent?...15K hingga 20K dah kira biasa. Itu saya ambil kira kalau anda buat biasa2 sahaja. Bukan luar biasa. Kalau luar biasa, anda boleh dapat 5 angka dalam masa setahun jadi agent.

Itu kalau jadi agent sahaja, kalau jadi manager...akan lebih dari situ. So, kalau tak percaya, boleh datang sendiri jumpa saya, saya akan tunjukkan.

Mula2 memang susah le sikit. Macam yang saya share dalam entry saya di In Person (Bagaimana Saya Bermula)....tapi, buat business makin lama makin senang, dan potensi income makin lama makin banyak....

2- Masa


(akan di update kemudian)

3- Pengembangan kareer (kenaikan pangkat)

Makan Gaji.

Salary People Triangle 

Cuba lihat diagram di atas nie. Jawatan mana yang banyak dalam sesebuah organisasi. Executive ke CEO. So, setakat nak jadi executive, memang peluang banyak. Tapi bila nak naik pangkat. Kena fight dengan orang lain. So, itu yang ada budaya "ketam"..macam ketam dalam bakul. Kalau ada yang panjat nak keluar, kengkawan yang lain akan tarik ke bawah. Macam tu la sampai bila2. So, makin lama makin susah. Kalau tak caya, anda boleh tunggu sampai 5-6 tahun kerja, atau tanya kat kengkawan yang dah kerja 10 tahun ke atas. Betul tak apa yang saya share nie.



4- Persekitaran / budaya kerja



Kembali ke Module Agency Foundation Training

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...