03 August 2009

Potensi Pendapatan dalam Business Insurance..

Kalau anda faham apa yang saya terangkan sebentar lagi dan terasa teruja dengan apa yang saya ceritakan...dan ingin mengalaminya sendiri. Anda tahu siapa untuk anda hubungi kan?..jangan berlengah-lengah lagi.

Ok,

Ramai orang yang saya jumpa dan berkongsi cerita mengenai kerjaya sebagai seorang perancang kewangan...atau lebih se
nang Agent Insurance...tidak tahu secara mendalam bagaimana pendapatan sebagai seorang agent insurance. Yang biasa diorang tau, commission dapat 6 tahun. Itu sahaja....kalau dengar memang lumayan, tapi ada juga term and conditionnya. Di sini saya akan kongsikan peluang pendapatan apa bila anda menceburi bidang ini.




Atau tengok video potensi pendapatan di bawah ni..



Ok, cuba kita lihat gambarajah di atas ni. Figure di atas ini adalah anggaran dengan kiraan seperti berikut.

Dalam sebulan ada 30 hari. Katakan lah anda bekerja 6 hari seminggu (sebab kerja sendiri, kena le kerja kuat tahun pertama buat business). Jangan samakan dengan kerja dengan orang. Kalau kerja dengan orang boleh kerja kuat, takkan kerja untuk diri sendiri nak malas2.

Ok, berbalik kepada statement tadi. 6 hari seminggu. Sebulan ada 4 minggu. Secara purata (agent yang biasa2 je performance dia)....seminggu dapat 3 cases (Nota : 1 case = 1 client = 1 policy terjual). 1 case premium RM 150 sebulan. Commission utk tahun pertama dan kedua 25%. Boleh rujuk di sini untuk figure yang lebih tepat.

Ok, secara ringkasnya
- 1 Bulan 4 minggu
- 1 minggu 3 cases
- 1 case RM 150 sebulan
- Commission 25%

Total cases sebulan adalah 4 minggu x 3 cases seminggu = 12 cases. (saya amik contoh 10 cases sahaja sebab kekadang kita tak dapat seperti yang kita jangkakan...

Commission 25% x 150 (premium sebulan) = RM 37.50 utk satu case. Kalau 10 cases = RM 375.

Jadi,

Bulan ke-1....Rm 375...sila rujuk rajah di atas.

Bulan ke -2 *(client amik insurance akan bayar premium setiap bulan utk tempoh yang lama....20 tahun, 30 tahun dan sebagainya, jadi payment bulan sebelumnya still berjalan). Di tambah lagi dengan 10 cases yang baru i.e biasa di prudential kita panggil New Business. Berapa kita punya income bulan ke-2? production sama macam bulan pertama. Sebulan 10 cases sahaja. Income kita naik Rm 375 , total = RM 750.

Bulan ke-3, sama juga kita dapat 10 cases (New Business) dan income akan naik lagi Rm 375.

Bulan-bulan seterusnya....pertambahan demi pertambahan setiap bulan. Lihat gambarajah.

Itu baru tahun pertama. Untuk pengetahuan semua, tahun ke-1 dan tahun ke-2 commission sama 20%+5%.. Jadi kalau tahun ke-2, kita buat method yang sama, income sebagai agent pada tahun ke-2 adalah 2 kali ganda daripada tahun pertama. So, lihat sahaja perbezaan penambahan income sebagai agent insurance dibandingkan dengan increment kalau kita makan gaji.

Mungkin anda masih ragu2. Seperti yang saya citer di atas. Percaya atau tidak, saya dah laluinya..dan ramai yang dah laluinya...dan saya sekarang trained agent saya untuk melaluinya.

Tidak dinafikan, mungkin dalam ramai2 client yang kita dapat, ada yang tak mampu nak teruskan...so, kalau dah ditolak dengan orang yang stop dan tak mampu nak buat bayaran premium...katakan lah income kita tahun ke-2 sepatutnya RM 9,000 (refer gambarajah di atas)...tapi sebab ada yang dah tak bayar, income kita drop kepada RM 7,500 sebulan.

Tapi perlu diingat, setiap bulan kita mencari client baru,....so, income kita tetap akan bertambah.

Income yang saya sebutkan ni tak termasuk dengan bonus dan incentive yang company bagi dalam bentuk contest cash...So, baru tahun ke-2...masuk tahun ke-3...tahun ke-4. Kalau ikutkan track record agent yang join kami, dalam masa 3 tahun atau 4 tahun, income mereka akan mencecah 5 angka setiap bulan. Dan naik setiap bulan..

Bonus kalau dengan performance seperti contoh di atas..anda layak mendapat 13% dari jumlah sales...kalau setahun sales dalam RM 216,000.

Macam mana nak dapat 216,000 tu?

Macam nie kiraannya

(150 premium sebulan x 12 bulan = 1,800 untuk satu case). Kalau 10 case sebulan...10 case x 12 bulan = 120 cases setahun.

Total production : 1800 x 120 = 216,000.

Potential bonus : 13% x 216,000 = RM 28,080.

Bonus akan diberikan 2 kali setahun, secara ringkasnya amount 28K tu dibahagikan kepada 2...iaitu 1/2 akan dibayar pada 21/01 dan 1/2 lagi pada 21/07 setiap tahun. So, bonus 6 bulan sekali....Ini tak termasuk commission yang anda dapat setiap bulan.

Kalau anda lihat, dari segi growth...mungkin ada yang mengatakan, buat insurance lambat kaya, lebih baik buat MLM atau Unit Trust, sebab diorang dari segi income cepat dapat 5 angka. Mungkin dalam bulan 3-4 dah boleh cecah 5 angka....tapi, berani saya katakan...kalau insurance nie, katakan anda dah mencapai income stabil dalam RM 4,000 ke RM 5000 sebulan...tetiba anda tak sihat dan terpaksa berehat sampai 2-3 minggu. Then selepas sihat, start kerja tak de sales...income tetap masuk 4-5K....tapi kalau business lain bagaimana? Bukan saya nak condemn MLM or Unit Trust (memang tak dinafikan, business mereka juga hebat). Saya cuma berikan contoh secara umum. Sebab saya selalu sangat ditanyakan oleh prospect agent mengenai perbandingan business insurance dengan 2 jenis business ini i.e MLM dan UT. Ini hanyalah pendapat saya sahaja. Sebabnya, ada beberapa agent Unit Trust join saya disebabkan apa yang saya cerita di atas. Beliau kena demam denggi, 2 minggu masuk wad, dan lepas keluar wad, badan lemah2, tak boleh nak buat sales. Akhirnya, bulan depannya, cucuk duit kat ATM..commission '0'. Then, selepas itu baru beliau sedar, mengenai apa yang saya nyatakan di atas.

Ini saya hanya cerita income potential sebagai agent, belum sebagai Unit Manager, Agency Manager, Senior Agency Manager lagi.

Akhir sekali, apabila anda dah tahu macam mana nak cari duit dan kumpul duit...baru le mudah nak buat investment yang lain....baru le senang nak buat account OD...:D

Kembali ke Artikel Business Insurance / Takaful

12 comments:

  1. Menarik juga skim ni.. Modal nya brapa cik?

    ReplyDelete
  2. jadi pendapatan hanya dari komisen semata-mata la? takde macam gaji pokok sikit ke?

    ReplyDelete
  3. Danial : Pendapatan dari komisen sahaja. Memang tak de gaji pokok. Sebab kita buat business. And orang amik insurance untuk satu jangka masa yang lama, dan commission dapat dalam masa 6 tahun. So, setiap bulan kalau dapat client, akan dapat increment. So, itu lah jadi income bulanan kita. Ia lebih consistent dan setiap bulan naik income berbanding makan gaji. Kalau nak tahu lebih lanjut, atau nak bukti, boleh datang office saya, saya akan tunjukkan.

    ReplyDelete
  4. Hafizi : Modal permulaan hanya untuk exam sahaja, dalam RM 325 ++ then, training semua percuma.

    Boleh hubungi saya : 019-323 2121 kalau berminat.

    ReplyDelete
  5. rasanya dari segi komisyen,prubsn lebih baik dari unit trust..berminat...

    ReplyDelete
  6. Berminat?..boleh sms or email saya.

    Contact : 019-323 2121
    Email : abdazizriadi@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Kena masuk kelas saya 1 Minute Sales Technique

    ReplyDelete
  8. Ada ccris dgn ctos x boleh jadi agen ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CCRIS ok lagi, tapi kena cantikkan sikit account. Tapi CTOS mungkin sangkut sebab nak kena clearkan dulu blacklist tu.

      Delete
  9. I think this information could help to move over the positive career path. Really nice to read and also much useful tips too.

    Group Medical Insurance Dubai

    Cheapest Health Insurance Dubai

    Insurance Companies in Dubai

    ReplyDelete