29 November 2009

1000 clients : Recession Proofff.....



Itulah yang diberitahu oleh salah sorang senior agent di Prudential pada tahun 2003 (masa saya memula join Prudential)....pada zaman beliau, agent tu adalah top Bumiputera Agent di Prudential tahun 2002-2003. Saya kurang faham sangat masa tu, tapi sekarang nie, saya faham dan saya akui apa yang dia cakap tu ada benarnya...

Macam mana boleh bullet proof dari segi financial nie? Saya akan buat penerangan yang simple dan mudah difahami.
Pendapatan Insurance memang hanya dapat 6 tahun untuk setiap policy, dan ramai yang tanya saya, lepas tu tak dapat commission tapi kena service sepanjang hayat. Jadi, jawapan saya senang saja. Manusia nie bukan statik, dari seorang, kahwin jadi 2 orang, dan dapat anak seterusnya terus berkembang dan berkembang...Yang penting kita kena bagi service yang terbaik. Bila service bagus, client pun tak malu nak recommend prospect kat kita, dan kita akan dapat client lebih mudah...


Ok, jadi bayangkan kita dah ada 1,000 clients....kalau dalam setahun kita dapat 10% daripada jumlah client kita yang amik policy baru, kita ada tambahan 100 clients. Kalau 100 clients, berapa increment kita sebulan?...
Amik contoh average case RM 150 sebulan untuk seorang, setahun 1,800, kalau 100 clients ada 180,000 API...berapa increment? 180K x 25%....dalam 45K...maknanya sebulan RM 3750....ada ke kita kerja makan gaji dalam increment RM 3750 setahun?...maknanya kalau 1000 clients tu, average client kita amik 150, maknanya income kita dalam RM 30K sebulan...and setiap tahun naik lagi mcm yang saya bgtau tadi.
p/s: Kalau nak tengok mcm mana income insurance meningkat, boleh tengok sini..Potensi Pendapatan dalam Insurance

Jadi, kalau kita yang asalnya mempunyai pendapatan purata dalam RM 2,500 ke 3,000 sebulan, dan ditakdirkan kita buat insurance dan dapat 1000 clients dan income kita naik 10 kali ganda....tetiba waktu recession, client ada yang menghadapi masalah kewangan menyebabkan sebanyak 20% client tak dapat nak sambung bayar premium...so, income kita drop dari RM 30,000 jadi RM 24,000 sebulan. Sebab 20% tak bayar....tapi dulu masa makan gaji, income kita RM 3000 sebulan, bila recession mungkin masih sama lagi...cuma tak de increment or bonus...so, mana lagi ok, reduced 20% jadi 24K sebulan or maintain 3K sebulan?
Dan perlu ingat, walau pun reduced 20% income, tapi masih ada lagi client yang nak tambah policy sebab diorang tau time recession la, lagi perlukan insurance, sebab kalau masuk wad, siapa yang nak bayar bill?
Jadi, reduced 20%, kita boleh recover balik...kalau dah ada 1000 clients, kalau dapat 10% new client dari 1000 client tu pun dah bagus dahh...commission 25% bonus 13%, over sea trips....
Nak tau lebih lanjut, mcm mana boleh dapat income yang bagus dalam business insurance, boleh contact saya : 019-323 2121 (Aziz Riadi)

Kembali ke Senarai Artikel

No comments:

Post a Comment