22 May 2010

Hilang Punca Sara Hidup : HMetro...

Salam,

Agak lama saya tak update artikel di blog saya. Agak sibuk dengan agency development dan training. Lepas tu pulak, baru je balik dari Europe Tour. Tapi bila balik je Malaysia terbaca pulak artikel Harian Metro nie, saya tergerak hati nak berikan sedikit comment dari pandangan saya.




Sebenarnya, apa yang berlaku kepada Encik Abdul Rahman Rejab, 57 tahun, adalah satu cerita atau kisah yang saya selalu gunakan dalam sales presentation saya. Ada prospect yang saya jumpa atau client yang saya jumpa tak nak amik insurance atau takaful disebabkan oleh "Saya ada duit dalam bank beratus ribu, kalau untuk bayar kos rawatan saya, saya tak de masalah...memang saya dah bersedia...."...itu respond yang saya pernah terima, tapi hakikatnya...kalau anda teliti kisah Encik Abdul Rahman nie, gaji beliau kena suspend dalam bank (sebab apa? Perkara nak berlaku kekadang tak de signal, terus berlaku)...masa tu le jugak document hilang entah ke mana, sebab dok kalut apabila tetiba ditimpa musibah...

Lihat sendiri, apa akibatnya, nak keluarkan duit sendiri pun tak boleh, walau pun anak yang keluarkan...jadi, dalam keadaan begini, pernahkah anda terfikir, beliau tak mampu nak bergerak, hanya mampu mengelipkan mata...kalau ia boleh berlaku kepada orang lain, ia jugak boleh berlaku kepada kita. Jadi, saya ingin mengajak semua pembaca arktikel ini, merenung sejenak, sekiranya kes ini berlaku, instrument kewangan mana yang paling efisen yang kita boleh harapkan?...

Bank?...KWSP?....baca sendiri keratan akhbar yang saya attached nie, anak beliau nak keluarkan duit pun tak boleh, dan bank takkan release semudah itu, ada procedure yang perlu di lalui dan kalau pihak ketiga nak keluarkan duit direct dari account, memang takkan boleh, kecuali ada ATM card, itu pun kalau tau no pin, kalau no pin pun tak tau, macam mana nak berkomunikasi dengan orang yang hanya mampu mengelip mata?...Berbalik kepada soalan saya, instrument apa?...tidak lain dan tidak bukan adalah INSURANCE atau TAKAFUL....

Kalau kita simpan dalam bank, lumpuh seperti Encik Abdul Rahman nie, hanya kita yang boleh keluarkan duit, tapi kalau Insurance/Takaful...lumpuh macam nie, duit akan dibayar oleh pihak insurance/takaful kepada waris yang memerlukan untuk teruskan kehidupan dan menanggung kos rawatan perubatan....FAST, IMMEDIATE and GUARANTEED....itu sahaja yang mampu saya katakan....memang mekanisma insurance/takaful dicipta sedemikian rupa, bukan seperti bank, ASB atau Tabung Haji....


Jadi, kalau ada sesiapa yang mempunyai pemikiran bahawa simpan duit dibank untuk tujuan emergency atau sakit, pada saya adalah tindakan kurang bijak...simpan sebahagian duit tersebut di insurance/takaful yang comprehensive (complete semua ada)....dan sebahagian lagi simpan le di bank, Unit Trust atau laburkan mengikut kehendak masing2.

Maklumat telah disampaikan, banyak dah artikel seperti ini keluar di surat khabar, terpulang ke atas kita untuk bertindak....ambil tahu product insurance/takaful yang ada sekarang....anda sign up atau tidak, itu soal no. 8...kenapa solan no. 8?....sebab ada 7 persoalan lagi yang anda perlu tahu dan fahamkan baru lah anda decide. Apa 7 soalan tersebut...

1- Kenapa Anda PERLU perlindungan TAKAFUL?

*Soalan ke-2 hingga 5

Apa yang insurance boleh bantu untuk risiko ini?

2- Kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan

3- Sakit Kritikal

4- Kemalangan (Mati atau Lumpuh Kekal Keseluruhan)

5- Simpanan Berterusan

7- Kenapa anda perlu BERTINDAK sekarang?

Dan baru lah anda fikir, nak sign up atau tidak...iaitu persoalan yang ke-8...

Sekian...

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau email saya : abdriadi@prupartner.com.my

Kembali ke Artikel Utama

No comments:

Post a Comment