14 August 2011

Pengalaman saya..: Beza kerja makan gaji dan buat business Insurance / Takaful..

Apa beza kalau kita kerja makan gaji dengan buat business...?

Ini saya nak share kepada sesiapa yang baru bekerja...anda boleh check sendiri dengan individu yang saya akan highlight nie, atau anda boleh tunggu sendiri utk rasa pengalaman tersebut.

1. Bermula dari selepas graduate dan kita start kerja ikut bidang yang kita belajar...atau lari sikit...

Kita sangat teruja...dan bersemangat nak deliver apa yang majikan atau boss kita berikan. Sebab nak apply apa yang kita belajar. Then, nak cari pengalaman...cukup rajin, kerja extra hours, payment?..kurang penting, sebab process dan peluang nak dapatkan pengalaman lebih penting...

Bila masuk tahun pertama, appraisal....sekali dapat increment tak sampai 10%....kalau gaji 2500, dapat increment 100 je setahun...so, cuba kira kalau 10 tahun?..baru naik RM 1K, kalau ada adjustment gaji, boleh le cecah RM 1500 sepanjang 10 tahun tu. So, berapa gaji?..selepas 10 tahun? RM 4,000. (ini saya suruh anda berfikir)

Lepas tu pulak, jumpa member2...masa gathering start comparing, "Kou dapat income kerja kat sini berapa?..kerja macam mana?..peluang naik pangkat macam mana?..increment macam mana?..bonus semua mcm mana?..benefit macam mana?...then, baru tahu, increment sikit...

Tahun ke-2, masih bersemangat lagi, seterusnya sampai tahun ke-3 dan ke-4...kemudian, dah berkeluarga...increment tak boleh nak cover cost kenaikkan barangan keperluan...start fikir nak jump kerja lain.

2. Jump kerja lain...

Ingatkan ok, tapi cuma ok sekejap sahaja, process pertama tadi berulang lagi....so, sampai bila nak jump?..umur makin meningkat atau stay sahaja?...skill?..compare dengan staff2 baru. Memang pengalaman kita ada...kalau kita nak jump pun, berapa company lain boleh offer?...kalau gaji dah 5-6K...nak jump, company lain, boleh bg RM sampai 8-9K?...so, kalau boleh pun, macam mana agaknya kerja dia tu?...

3. Terfikir nak buat bisness...cuba le macam2...lepas tu, start fikir nak join bisness yang cepat dapat untung, terjebak dengan skim cepat kaya, ingatkan lagi kaya, tapi tak pasal2 berhutang atau duit simpanan habis...atau susut.

So, hati2....kalau nak buat business, kena buat yang bebetul...rancang bebetul. Dan kat sini saya nak cadangkan anda buat business insurance / takaful...

Sebabnya, modal sangat kurang (tersangat2 kurang)..tapi reward yang diperolehi tersangat besar berbanding dengan modal. Cuma untuk permulaan, effort kena lebih sikit. Kalau buat bermalas-malasan...dapat pun kecil-kecilan...kalau buat dengan penuh dedikasi...saya boleh tunjukkan jalan, macam mana nak dapatkan INCOME CONSISTENT min 10K sebulan dalam masa setahun....tapi bebetul kena follow apa yang disuruhkan..kemudian, usaha dengan penuh dedikasi...anda akan lihat progressnya nanti.
Business insurance / takaful...kita boleh dapat increment setiap minggu. Berbeza dengan makan gaji yang dapat increment hanya setahun sekali. Lepas tu pulak, dapat bonus 2 kali setahun, maksudnya setiap 6 bulan dapat bonus...kalau kerja makan gaji, bonus setahun sekali, itu pun kekadang ada, kekadang tak de...tapi dalam Prudential khususnya, bonus kita boleh set nak berapa dan yang paling penting, sebelum dapat tu, dah tahu berapa amount akan dapat. So, baru le boleh plan macam2...nak tambah column asset....

So, fikirkan sahabat2 saya sekalian...ramai orang akan melalui benda nie, kalau tak tak caya (yang muda2 nie)...cuba tanya kengkawan kerja yang senior2...yang umur dah cecah 35 tahun ke atas...tanya diorang, apa respond diorang kalau you tanya pasal benda nie?...

Sebab apa?..sebab saya dah laluinya....dan ramai kengkawan saya dah laluinya...tapi Alhamdulillah, saya bertindak lebih awal...umur 26 tahun, saya dah start buat business insurance...mmg susah memula. Nak dapatkan sales...tapi saya tekun dan yakin, satu hari nanti saya akan dapat income dan simpanan atau pelaburan yang saya inginkan....consistent, highly discipline...Alhamdulillah, dapat.

So, kalau orang2 biasa2 macam saya boleh dapat, anda yang hebat2 kat luar tu, takkan tak boleh. Apa yang anda perlukan sekarang nie untuk permulaan adalah.."Tukar cara anda berfikir...Insyallah, anda akan lihat perubahan ketara dalam keseluruhan kehidupan anda"...

Nak tahu lebih lanjut pasal business Insurance nie, boleh masuk blog saya

http://www.azizriadi.com/2008/05/syarat-kelayakan-untuk-menjadi-agent.html

atau contact saya, kita sembang2...Aziz Riadi (019-323 2121)

Sekian.


>> Kembali ke Artikel Utama
__________________
Ingat MEDICAL, Ingat PRUDENTIAL
Mencari Medical Card, Takaful, Education Plan?.....Hubungi Saya
Abd Aziz Riadi , Agency Manager
H/P : 019-323 2121 @ Tel : 03-33775813
Email : abdriadi@prupartner.com.my, Blog:http://www.azizriadi.com/, YM : azizriadi

2 comments:

  1. Aslm En Aziz Riadi. Blog yg penuh info & sgt menarik. Semoga bisnes tuan bertambah maju & mendapat penuh keberkatan daripada Allah s.w.t. Amin~...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...