10 August 2011

Nekad Sesaat......

Assalamualaikum....


Salam Ramadhan Al Mubarak.


Saya nak berkongsi sedikit cerita daripada agent baru saya. Ianya bermula semasa saya buat sessi coaching bersama agent baru ni. Agent baru nie perempuan dan kalau tengok dari perwatakannya, beliau agak pendiam dan pemalu. Tapi apa yang saya nak kongsikan adalah, macam mana beliau berfikir dalam menjalani aktiviti sebagai seorang agent takaful.


Biasa la...agent baru, memang malu2 nak approach prospect dan bagitau diorang yang kita nie buat business insurance. Sebab dalam kepala kita dok fikir..."Entah2 dia dah ada"..."Dia nampak macam tak nak je"..."Nampak macam serious je"..."Segan le...takut kena reject"...dan pelbagai andaian terkeluar dalam kepala. Jadi, saat ini, keputusan anda amat penting. Apa yang anda putuskan bermula dalam minda anda, amat penting. Sebabnya, kalau kita dok fikir2 atau assume atau pre-judge, apa yang kita dapat?...kita not even buat lagi pun, dah fikir macam-macam. Kita bukannya "fortune teller"...sebab kita tak tau apa yang ada dalam fikiran prospect kita. So, kata2 azimatnya adalah "NEKAD SESAAT"....so, nekad je, untuk tegur atau approach prospect tu. Result jangan fikir dahulu, outcome jangan kita risau...sebab yang penting kita buat 1st step, iaitu tegur dulu.


Jadi, kita kembali kepada cerita agent saya nie, sekali approach, prospect tu very2 positive dan ada chance untuk open dia plan takafulink (simpanan dan medical card). Sebab apa?..kita tak tau prospect nak ke tak nak policy selagi kita tak buat fact finding atau dengan bahasa yang mudah, selagi kita tak tanya.


So, macam tu la ceritanya. Dalam kita terfikir2 macam yang negative. Amik masa sesaat utk kita nekad dan approach. Kalau kena reject sekali pun, apa yang kita rugi?...kita hanya mampu sampaikan apa yang terbaik kepada prospect kita. Selebihnya Allah yang pegang hati2 mereka. So, kena le berdoa " Ya Allah, Engkau bukakanlah hati prospect nie, supaya beliau menerima cadangan takaful yang aku berikan"...kena berdoa....mudah-mudahan client akan lembut hati.


Pekara ini lebih kepada keupayaan kita untuk "PERCAYA"...sebab business insurance/takaful agent perlu percaya..bahawa rezeki yang Allah bagi untuk semua orang. Kalau orang tu kerja kuat, Insyallah, dapat banyak. Kalau kerja dah kurang, apa yang kita harapkan?...

Selain percaya, anda perlu ada DETERMINATION yang tinggi. Bahasa yang paling mudah kalau you nak sesuatu tu, you akan berusaha untuk dapatkan apa yang you nak. You nak, kena NEKAD SESAAT....buat keputusan dan bertindak. Dalam business insurance / takaful, pada saya kita kena buat dulu baru analysed, jangan asyik analysed...akhirnya kita tak buat apa2 tindakan pun.


Macam mana kita nak dapatkan determination dengan apa yang kita buat?...pada saya mudah..."Agent perlu ada CRYSTAL CLEAR GOAL". Maknanya apa yang agent tu mahukan, diorang perlu jelas...apa dan kenapa?....selepas tu, buat planning untuk dapatkan jawapan bagaimana nak buat. Akhir sekali adalah platform untuk kita praktikkan apa yang kita belajar. Jadi, seperti gambar di bawah ni, kalau anda boleh bayangkan apa yang anda ingin capai, sooner or later, Anda akan dapat. Insyallah.



determination_full



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...