06 September 2012

Exam Resources

Seperti yang sedia maklum, untuk melayakkan anda menjadi agent yang bertauliah. Anda perlu amik exam. Ada 3 Exam yang anda perlu amik.

1. PCE : Pre Contract Examination

2. CEILLI : Certificate Examination In Investment-Linked Life Insurance

3. TBE : Takaful Basic Examination

Jadi berikut adalah beberapa maklumat penting yang anda perlu tahu mengenai exam ini.

1. Tarikh, masa dan Lokasi Exam.

Tarikh dan lokasi exam bergantung kepada jadual yang dikeluarkan oleh pihak MII (PCE dan CEILLI) dan IBFIM (TBE).

Pihak agency akan memaklumkan kepada anda berkaitan dengan tarikh, masa dan lokasi yang telah dipersetujui.

2. Document yang diperlukan

- Salinan sijil akademik tertinggi dan minimum adalah SPM dengan 5 subjek lulus.
- Salinan Kad Pengenalan (untuk rekod agency) pada masa akan datang

Untuk mendaftar PCE dan CEILLI di MII, hanya perlukan salinan sijil akademik. Untuk TBE pula, semasa pendaftaran ONLINE, tidak perlu sertakan salinan sijil akademik, akan tetapi, PERLU BAWA SIJIL ASAL ketika nak masuk dewan exam. Ini amat penting, kalau tidak anda takkan dibenarkan menduduki exam TBE. Sila semak syarat tersebut di www.takafuleexam.com

3. Kos Exam dan pendaftaran

- PCE : RM 80+6% GST
- CEILLI : RM 95+6% GST
- TBE : RM 80+6% GST
- LIAM : RM 35+6% GST
- MTA : RM 30+6% GST
- Admin Fee : RM 5

Total : RM 325.

Duit boleh bank in ke account saya : 514057059672 (Maybank) Abd Aziz Bin Riadi. Sila email kepada abdriadi@prupartner.com.my apabila bayaran telah dibuat dan sila maklumkan maklumat bayaran tersebut untuk bayaran apa.

Nota Exam boleh diperolehi di sini.

Kami juga menyediakan set soalan percubaan interactive untuk memudahkan anda mengulangkaji. Tapi, walau macam mana pun, anda kena baca jugak nota yang di download tu. Sebab set soalan yang anda download nie hanya ringkasan nota dan set soalan percubaan. Jadi, jangan ambil jalan mudah tanpa baca nota langsung. Itu pesanan saya.

Berikut adalah link download untuk contoh soalan exam PCE, CEILLI dan TBE untuk rujukan anda.

A. Contoh Soalan Exam PCE dan CEILLI
     - Files 1
     - Files 2
     - Files 3

Nota : Download ketiga-tiga files tersebut dan extract dengan menggunakan software Winrar. Sila dapatkan password daripada saya.

B. Contoh Soalan Exam TBE

Gambar CD Exam copy

Oleh kerana kandungan CD ini adalah hakcipta terpelihara Prudential Business Academy, saya hanya memberikan password kepada agent2 under pengawasan saya sahaja. Agent2 bukan dari pengawasan saya saya tidak boleh berikan password disebabkan oleh kekangan hakcipta. Sila berhubung dengan leader masing2 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sekian.

25 comments:

  1. password?
    Please send my whatsapp
    0198376145

    ReplyDelete
  2. boleh saya dapatkan password untuk nota. tq

    ReplyDelete
  3. Sila email kepada saya, saya akan reply email anda. Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. password?
    Please send my whatsapp
    0169711720

    ReplyDelete
  5. tolong hantar pada saya password... memerlukan sesangat... hantar ke 01137006686 zainal

    ReplyDelete
  6. boleh x bagi saya password.. whatsapp or text 017-7415966

    ReplyDelete
  7. bole sy dptkan password 0134545135
    terima kasih tuan

    ReplyDelete
  8. salam tuan..

    mohon kbenaran dptkn password untuk nota. sangat mmerlukan..

    0173364547 tq

    ReplyDelete
  9. Saya ingin menjadi agen untuk general insuran
    Persoalannya...Adakah saya perlu mengambil exam TBE dan PCE?

    Untuk makluman pihak tuan, saya telah lulus exam TBE. Saya agak keliru mohon penjelasan dari pihak tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk menjadi agent General Insurance, kena ambil TBE part A and B. Kalau utk life part A & C.

      Sekian.

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam tuan..

    mohon kbenaran dptkn password untuk nota. sangat mmerlukan..
    0166366781

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila like fb page saya di www.facebook.com/aar.associates.

      Then sent request password to email abdazizriadi@gmail.com. Saya akan emailkan password.

      Delete
  12. Salam tuan..

    Di mana sy boleh dapat kan nota pce & ceilli dalam bentuk buku?

    Dan..mohon kbenaran dpat kn password utk nota. 0135137929. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila like fb page saya di www.facebook.com/aar.associates.

      Then sent request password to email abdazizriadi@gmail.com. Saya akan emailkan password.

      Delete
  13. Sila like fb page saya di www.facebook.com/aar.associates.

    Then sent request password to email abdazizriadi@gmail.com. Saya akan emailkan password.

    ReplyDelete
  14. Salam tuan.boleh tak nak tanya kalo sy just nk amik exam utk agent general insuran.sy hny patut hadiri TBE part A dan B je kan?boleh tak sy dapatkan password bagi soalan TBE tersebut.wassup sy siti 0139827731.terima kasih tuan

    ReplyDelete
  15. boleh sy dapat kan pswd

    mas-0132495412

    ReplyDelete
  16. Boleh saya dapatkan password
    Fad-0166956970

    ReplyDelete