01 September 2013

Medical Card : PruBSN Health Enrich (HE)

HEALTH ENRICH MEDICAL CARD

Screen Shot 2013-09-01 at 6.53.03 AM



Medical Card HealthEnrich nie merupakan antara versi medical card yang dikeluarkan atau ditawarkan oleh PruBSN takaful. Medical card ini dilancarkan pada pertengahan tahun 2013...Tujuan medical card ini dikeluarkan adalah untuk memberikan pilihan yang terbaik kepada client2 di luar sana yang sedang mencari atau ingin mendapatkan medical card atau tabung perubatan.

Macam biasa, kalau medical card yang baru keluar, sudah tentu ia akan offer manfaat yang lebih bagus.....sudah tentu...

Tapi apa yang specialnya medical HealthEnrich (HE) ni adalah setiap plan dapat benefit yang berbeza. Tak macam medical card yang ada kat market sekarang ni. MANFAAT SAMA, yang berbeza adalah AMOUNT COVERAGE. Tapi HE ni, bukan setakat jumlah coverage berbeza, malah, jenis manfaat pun berbeza.

Tapi yang paling penting adalah, HE ini menawarkan plan yang lebih baik dari Takaful Health 2 (TH2)....antaranya adalah...

1. HE menawarkan plan berbeza mengikut kemampuan client....semakin tinggi coverage (atau plan)...semakin banyak jenis manfaat dan jumlah coverage. Ini macam orang beli kereta la, kekadang ada features yang memang HANYA ada pada kereta yang high end (mewah)...dan tidak ada pada kereta2 yang entry level. Jadi, kalau nak features tu, kena le beli kereta yang lebih tinggi harga dan spec dia.

So, untuk client yang mampu untuk mendapatkan manfaat yang lebih tinggi, mereka dapat menikmati coverage yang lebih special.

2. HE menawarkan plan yang TIADA KO-TAKAFUL...iaitu full coverage...bill dibayar semua* (bergantung kepada terma dan syarat...iaitu kalau benda2 yang mmg tak boleh claim, sure tak boleh claim la)...Maksudnya, kalau dulu, ramai agent dari syarikat lain yang mendakwa bahawa medical card Prudential BSN Takaful ada kelemahan disebabkan ko-takaful. Tapi sekarang tiada lagi...tapi kalau client nak package yang lebih rendah disebabkan budget...boleh je amik yang ada ko-takaful (which is rendah sikit carumannya)

Bill hospital dibayar semua, kemudian lepas keluar ward, dapat pulak duit pocket. Sebagai pampasan yang mana maybe kena amik cuti tanpa gaji, sebab kena jaga anak. So, at least duit pampasan Elaun Hospital nie, dapat le cover cost yang kita sendiri tak perasan.

 3. KOMPLIKASI KEHAMILAN : Health Enrich menawarkan sejenis plan perubatan yang sangat unik, yang setakat ini PruBSN sahaja yang berikan manfaat tersebut. Iaitu, cover kompilasi disebabkan oleh kehamilan. Anda mungkin boleh check medical card yang ada kat market nie, ada tak yang cover komplikasi kehamilan macam mana medical card PruBSN HealthEnrich (HE) cover. Kalau tak de, so, anda tahu medical card mana yang anda patut pilih....:D.

Berikut adalah senarai komplikasi kehamilan yang dilindungi. 


  1. Pembekuan Intravaskular
  2. Kehamilan Ektopik (Kandungan luar rahim)
  3. Kandungan Molar
  4. Pendarahan Postpartum memerlukan histerektomi
  5. Eklampsia
  6. Embolisme Cecair Amniotik
  7. Embolisme Pulmonari Semasa Mengandung
  8. Toksemia Semasa Mengandung
Komplikasi Kehamilan

NOTE : 

1. Claim hanya boleh dibuat selepas setahun dari tarikh policy bermula
2. Reimbursement Basis (bayar dulu claim kemudian), ikut bill dan tertakluk kepada had di dalam plan.
3. Jumlah claim akan ditolak dari had tahunan dan had seumur hidup.


4. HE juga menawarkan kepada client untuk mendapatkan perkhidmatan exclusive di 5 hospital swasta yang utama di Malaysia...antaranya adalah Prince Court, Ampang Puteri Specialist Hospital, Gleneagles dan beberapa yang lain (saya tak berapa nak ingat)...Tapi, client perlu amik plan yang paling tinggi iaitu HE Premier.....In sha Allah anda berpuas hati dengan plan yang ditawarkan.




Terdapat 4 jenis plan untuk HealthEnrich nie...iaitu

#1 HealthEnrich VITAL

HE Vital adalah plan yang paling asas. Sesuai untuk yang budget rendah. Tapi manfaat tidak begitu menarik. Memang untuk yang bebetul budget rendah. Sila lihat table untuk melihat manfaat yang lebih details.


prubsn_healthenrich Advance_Page_08

#2 HealthEnrich SELECT

Plan kedua HES ini adalah plan yang paling popular disebabkan harga yang berpatutan dan manfaat yang lebih menarik dan berbaloi. Ada pilihan ko-takaful atau pun full coverage. So, sila hubungi agent anda atau contact saya 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau 013-388 2177 (Iera) untuk mendapatkan penjelasan yang lebih lengkap.


prubsn_healthenrich Advance_Page_13

#3 HealthEnrich ADVANCE

Plang HE Advance adalah sesuai kepada sesiapa yang mempunyai budget yang lebih. Sebab untuk manfaat full coverage, caruman perlu bermula dengan RM 300 sebulan. Tapi, kalau utk plan ko takaful, boleh mulakan dengan caruman RM 150-RM200 sebulan bergantung kepada umur. Special sikit plan ni ada hospital benefit (elaun hospital) RM 100 sehari, on top of bilik ward yang kita layak.



prubsn_healthenrich Advance_Page_18


#4 HealthEnrich PREMIER

Plan HE Premier adalah plan yang paling tinggi dan memberikan manfaat yang sangat besar kepada pelanggan. Oleh kerana manfaat yang tinggi, caruman bulanan adalah bermula dengan RM 400 sebulan. So, plan ini sesuai untuk yang memang ada keupayaan kewangan yang kukuh. Terdapat pelbagai manfaat istimewa yang tiada dalam plan lain seperti pilihan untuk masuk ke Preferred Hospital yang harga bilik boleh mencecah RM 1000 sehari. Kemudian, ia juga ada Hospital Benefit RM 200 sebulan. Manfaat ini tiada pilihan untuk ko takaful, hanya menawarkan pakej FULL COVERAGE. 

Ko-takaful : Client kena bayar 10% daripada jumlah keseluruhan bill dengan amount minimum RM 400 dan maximum RM 2,000. 90% lagi PruBSN akan tanggung.

Full Coverage : 100% PruBSN akan tanggung, kecuali item2 yang tidak layak untuk di claim seperti caj pendaftaran, item2 yang tidak berkenaan dengan perubatan seperti Astro, internet, telefon dan sebagainya. Sila rujuk kepada agent anda untuk penerangan lanjut atau hubungi saya (019-323 2121) Aziz Riadi untuk khidmat nasihat kewangan khusus kepada perlindungan Takaful.



prubsn_healthenrich Advance_Page_23


So, anda boleh pilih untuk mendapatkan plan mana yang sesuai dengan keperluan dan budget anda. Untuk manfaat details...anda boleh download brochure Health Enrich dari website PruBSN Takaful Berhad di www.prubsn.com.my. Atau anda boleh download terus kat sini...

Download BROCHURE HealthEnrich

Saya nasihatkan, anda supaya hubungi agent anda (utk yang dah ada agent)...kalau takde, boleh contact saya. Kenapa kena hubungi agent yang bertauliah?..sebab mereka tahu selok balik plan ni macam mana. And sebagai client, anda berhak mendapatkan maklumat yang tepat dan mudah difahami. 


Maklumat lanjut buat masa ini, sila hubungi admin (Aziz Riadi - 019-323 2121) atau email abdriadi@prupartner.com.my @ abdazizriadi@gmail.com

7 comments:

  1. salam, sales kit tuan masih jual lagi tak? tak kisah version lama asalkan boleh buat panduan..

    ReplyDelete
  2. Dah habis stock, now tengah print yang baru. Ada HE punya table sekali.

    ReplyDelete
  3. ok tuan..nnt tuan update dekat blog..sy nak tempah..

    ReplyDelete
  4. salam tuan... nk order sales kit.. boleh tak email harga ciku5635_cik@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Buat masa nie sales kit kehabisan stock. Tunggu saya reprint next badge.

    ReplyDelete
  6. In sha Allah, dalam masa 2 minggu lagi akan ada stock baru.

    ReplyDelete
  7. Thanks for your information, it was really very helpful: Vinanza Grape

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...