17 May 2014

Mewahkan dengan alasan, memiskinkan kita di masa hadapan.

excuses-revised


Assalamualaikum....dan salam sejahtera.

ALASAN....perkataan yang selalu atau sinonim kita dengar antaranya utk menyedapkan hati kita atau orang lain, atau nak elakkan diri kita dimarahi atau dipersalahkan.

Apa UNTUNGNYA berikan alasan, apa RUGINYA berkata BENAR dan PERBAIKI KELEMAHAN?... Satu pernyataan yang patut kita fikir bersama. Bukan untuk anda fikir, tapi lebih kepada untuk yang menulis artikel ini berfikir. 

Saya sharing sikit dalam context business insurance atau takaful. Sebab saya dalam bidang nie. So, saya banyak nampak dalam bidang nie. Tapi, sebenarnya, kat mana2 pun sama jugak. Sebab kita semua manusia. Dan berikan alasan ni sebagai tabiat manusia. Sedangkan dalam Al Qur'an pun ada banyak menceritakan bagaimana mana manusia memberikan alasan untuk tidak beriman kepada Allah walau pun telah jelas terang apa yang Allah berikan petunjuk melalui para nabi dan rasul. 

Cukup senang berikan alasan. Tapi kena fikir panjang...apa untungnya kita berikan alasan?...sedapkan hati?...boleh elakkan dari down?..atau apa?...

Pengalaman saya coaching agent, tak kira senior agent atau agent baru, kadang2 siap kita ajar berikan solution....bila diajukan dengan alasan pertama, kita berikan cadangan solutions, diajukan pulak alasan kedua.....kita bagi lagi cadangan solution, diajukan lagi...dan begitulah seterusnya. Kalau saya, setelah 3-4 kali saya berikan cadangan penyelesaian, tapi mereka masih lagi nampak problem dan berikan alasan, maksudnya tahap kesedaran diri (Self Awareness) sangat rendah, kemudian, tahap kesanggupan (Willingness) pun sangat rendah. Kalau kita masih lagi berikan cadangan pelbagai penyelesaian sekali pun, mereka akan tetap berikan alasan.

Pada saya, 2 (Self Awareness & Willingness to change) perkara ini adalah amat penting sebagai permulaan untuk jadikan kita supaya jangan banyak alasan.

Dalam business takaful, kita yang pilih untuk buat business nie. Kita yang nak buat disebabkan mungkin melihat peluang yang terhidang di depan mata. Tapi, apabila dah start buat, 2 perkara tadi mula merosot disebabkan oleh beberapa faktor yang saya rasa amat common.

1. Kurang confident (takut) - ini utk orang baru.

2. Comfort Zone / Complaisant - ini utk orang lama, income dah banyak....then, rasa selesa dengan apa yang diperolehi sekarang.

Jadi, macam mana nak atasi benda nie?....saya berkongsi cara saya yang tak berapa best nie. 

1. CRYSTAL CLEAR DREAM 

Perlu tahu kenapa kita buat business ni?..untuk apa dan utk siapa?...kena clear. Kalau kita tak clear, apabila kita sudah capai tahap selesa, kita akan mula slow down dan maintain (tak bergerak)....tapi, anda suka atau tak suka, mahu ke tak mahu, kita stand still...masa tetap berjalan. 

Kita rasa kita maintain (tidak berubah)...tapi apabila kita tak berubah, sedangkan semua orang berubah, masa berjalan....sebenarnya kita terkebelakang. Jadi, nak tak nak, memang kena berubah dan bergerak. Keep on moving...jangan berhenti selagi tak dapat apa yang kita nak. Selain itu, kekadang DREAM kita pun tak besar....so, cukup2 makan. Then, itu yang kita bertindak pun cukup2 makan. Sebab kita tak feel utk buat all out utk achieve dream kita sementara masa and umur masih ada. Kejar 5 perkara sebelum datang 5 perkara. Semua orang tahu, tapi tahu sahaja tak faham...tak cukup. faham sahaja tak amal tak cukup, amal sahaja in sha Allah akan dapat hasilnya, tapi kalau nak kita mampu utk amal secara consistent, persistent and resilient adalah dengan kongsikan kepada orang lain.

2. MEANINGFUL DREAM

Kita punya DREAM perlu ada makna dalam hidup kita. Sebab apa?...tindakan kita adalah hasil dari apa yang kita rasa. Bukan apa yang kita fikir. Kadang2, kita fikir nak buat, tapi tak de feel nak buat, at last, tiada tindakan. Kalau buat pun, utk lepaskan sebagai syarat buat sahaja. Kata nak bagi 100% commitment, sangat susah. 

Kenapa kita perlukan dream yang meaningful? Sebab Result akan hanya dapat kalau kita bertindak (action)...dan action ni pulak akan hanya dilakukan kalau ada feeling nak buat. Dan feeling ni pulak kena harmony dengan apa yang kita fikirkan. There is no way, kalau apa yang kita fikirkan negative, kita akan rasa positive.....kalau kita negative, dan kalau selalu negative, ianya akan jadi permanent dalam kita punya subconscious mind. Mcm mana nak feel positive?...Sedangkan kalau kita fikir positive sekali pun belum tentu feeling kita jadi positive, ini kan pula sebaliknya.


Jadi, apa kena buat?.....kita kena fikir positive and always tengok pada solution, dan strength yang kita ada, resources yang kita ada untuk settlekan masalah atau cabaran yang kita hadapi atau bakal hadapi.

Kemudian, ianya perlu diharmonikan dengan perasaan kita (feel)...baru lah kita akan bertindak secara positive, dan in sha Allah akan dapat result yang kita inginkan.

I THINK, I FEEL, I ACT TO GET RESULT
THE MORE I ACT, THE MORE I GET
THE MORE I GIVE, THE MORE I GET.

I GET WHAT I'M LOOKING FOR.
I FOUND 100 ACRES LOT BECAUSE I WAS LOOKING FOR 100 ACRES LOT.


TQ

Aziz Riadi : 019-323 2121

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...