27 October 2014

Pru Influencer Model : Vital Behavior (VB)

Topik VB 



  • Pru Influencer Program : Vital Behavior (apa dia tu?)
  • Apa pentingnya VB nie?




  • Assalamualaikum dan salam sejahtera...




    The Influencer

    Vital Behavior atau VB adalah satu kaedah yang saya gunakan untuk monitor agent. Method ni diambil dari program INFLUENCER. Method ini saya gunakan untuk kegunaan sendiri dan agent2 di bawah supervision saya. Untuk sesiapa yang nak tahu lebih lanjut mengenai program ini, boleh berhubung dengan Prudential Business Academy (PBA) untuk urusan kursus INFLUENCER PROGRAM.

    Maksud Vital adalah "sangat2 penting"...atau dalam english "Extremely Important"...manakala Behavior adalah tabiat kita. Jadi, secara mudahnya Vital Behavior ini adalah "Tabiat yang sangat2 penting" yang perlu ada pada setiap agent takaful khususnya di bawah seliaan saya (iaitu dalam konteks business takaful). Memang saya percaya dan tahu, bukan senang nak ubah tabiat kita. Ia memerlukan masa dan kesungguhan serta displin yang tinggi. Jadi, untuk itu, kita perlukan monitoring tools dan data untuk membolehkan kita sentiasa buat DOME (Diagnosis, Obejctive, Method dan Evaluation) untuk terus majukan diri kita seterusnya memajukan business kita.

    Jadi, kalau nak berjaya dalam business takaful ini, sebagai permulaan, anda perlu fahamkan apa VB ini dan apa yang perlu anda lakukan untuk pastikan apa yang anda buat mendatangkan hasil.

    Penerangan mengenai Influencer yang telah diadaptasikan dengan beberapa method dan technique yang saya pelajari.

    Penerangan mengenai Vital Behavior 1, 2 dan 3.

    Setelah diperhalusi, pihak agency menetapkan bahawa perlu ada 3 VB sahaja yang agent2 perlu tekankan dan kena rekodkan untuk tujuan DOME.

    1. Vital Behavior 1 (VB1)

    Prospecting : Activity ini adalah amat penting dan setiap hari agent perlu buat prospecting untuk dapatkan contact number baru, saya ada dari natural market, stranger atau sebagainya. Jumlah KPI yang perlu dicapai atau contact number baru (untuk kita process menjadi client kita) yang perlu diperolehi setiap hari adalah 10 contacts. 

    Jadi, anda (agent) perlu key in jumlah contact number baru atau VB ke dalam helaian jadual (table sheet) yang saya kongsikan dalam Google Docs. Setiap agent yang perlu update akan dapat email notification dari Google untuk memberi access kepada file tersebut.

    Apa yang penting adalah data. Jadi, jangan lupa, WAJIB isi setiap hari atau 2 hari sekali. Kalau tiada sebarang result atau new contact number, just isi "0" pada ruangan yang ditetapkan. Dan ruangan tersebut akan bertukar warna apabila anda key in data VB anda dalam sharing document tersebut.

    Sila lengkapkan jadual di bawah (untuk yang saya dah sharekan)...anda hanya isi ruangan pada row yang ada nama anda sahaja. Jangan update orang lain punya bahagian. Sila rujuk gambar di bawah.



    Screen Shot 2014-10-27 at 3.11.21 AM

    Jadi, setiap ruangan ada KPI masing2....dan mewakili warna masing2. Program ini akan hanya berjalan dan anda akan dapat manfaatnya sekiranya ada punya PIC yang tinggi (Participation, Involvement and Commitment)....dan yang paling penting adalah data yang betul. Sila isi dengan ikhlas dan sekiranya anda tipu data ini, saya akan berikan solution yang tipu, and jangan salahkan sesiapa sekiranya program ini tidak memberi sebarang manfaat pada anda.

    2. Vital Behavior 2 (VB2)

    Untuk VB2 pulak, tabiat yang ditetapkan adalah tabiat membuat "phone call" untuk mendapatkan appointment. Jadi, masukkan jumlah call yang anda buat setiap hari dalam ruangan yang disediakan seperti dalam rajah diatas.

    Untuk VB2, KPI yang anda perlu capai setiap hari adalah 30 pickup calls (bukan dial....maksudnya, kita dapat bercakap dengan prospect walau pun kita tak dapat appoinment)...Jadi, dalam masa sehari, setiap hari kalau boleh, anda perlu buat min 30 phone calls dan rekod calls tersebut hendaklah di update dalam files google sheet. 

    3. Vital Behavior 3 (VB3)

    Untuk VB3, ialah tabiat untuk jumpa orang dan present atau share berkenaan pplan prubsn takaful ni. Atau pun bahasa mudah, anda kena jumpa dan share perkara ini...

    • Kenapa prospect atau orang yang anda jumpa tu perlukan perlindungan takaful?
    • Apa yang mereka perlukan?
    • Kenapa mereka perlu buka account protection (takaful) seawal yang mungkin?
    Selesai sahaja, closed deal atau tidak, tidak penting. Apa yang penting adalah, selepas activity VB3, anda perlu update dalam google sheet yang saya share dengan anda. KPI untuk VB3 adalah 3 presentation sehari.


    So, kesimpulannya, KPI untuk ketiga2 VB adalah 


    VB 1: 10 sehari
    VB 2: 30 sehari
    VB 3: 3 sehari

    Sekiranya anda tidak faham macam mana nak buat, boleh PM saya directly and saya akan guide anda.




    No comments:

    Post a Comment