06 January 2015

Kepentingan RESIT ASAL atau ORIGINAL RECEIPT dalam buat tuntutan Insurans Part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Perkongsian saya kali ini lebih kepada business process iaitu bab claim. 

Saya terpanggil nak share benda nie sebab ramai yang tanya saya (sama ada agent atau pun client) atau pun kengkawan online...iaitu mengenai RESIT ASAL / ORIGINAL RESIT bayaran untuk rawatan perubatan.


Receipts

Sebelum saya pergi lebih jauh, saya nak anda faham dulu process claim nie. Ada 2 jenis process claim (khusus dalam medical claim yang biasa dipraktikkan oleh syarikat insurance / takaful)...

1. Online (bill akan dibayar direct ke hospital)...ini akan hanya boleh dilakukan sekiranya hospital yang client masuk tu, merupakan panel hospital kepada syarikat takaful atau insurance tersebut....yang ini mudah sebab bayaran akan terus dibuat kepada hospital...boleh baca kat artikel sebelum ini "Cara nak Claim".

Sebagai contoh, cuba lihat gambar di bawah. Anda boleh lihat pada bill tersebut, debtor (penghutang) adalah syarikat takaful dan bukannya pesakit. 



Payment to To Hospital Direct

Ini lah dia sebenarnya fungsi utama medical card takaful atau pun insurance. Maksudnya, kita kurangkan beban kita dengan memindahkan risiko kewangan kepada syarikat takaful sebagai penanggung risiko. Ini adalah salah satu dari kaedah "Wealth Protection".
2. Kaedah yang kedua adalah, kaedah "PAY & CLAIM"...kaedah ini, client kena bayar dulu bill then, berikan document yang berkaitan kepada syarikat takaful untuk process claim. Kenapa kena pakai kaedah ini pulak?...ada beberapa sebab.


  1. Mungkin hospital yang client masuk utk dapatkan rawatan bukan panel hospital kepada syarikat takaful tersebut.
  2. Mungkin disebabkan tempoh menunggu (sebab baru ambil dan process claim online belum activate lagi)...so, kena le pakai kaedah pay and claim.
  3. Mungkin disebabkan berkaitan dengan case2 pre-existing illness (penyakit sedia ada)...yang mana, claim tersebut akan menjalani siasatan dulu sebelum syarikat takaful membuat bayaran atau pampasan.
  4. Dan beberapa sebab lain yang jarang2 berlaku. Yang biasa berlaku yang 3 di atas...
Baik...pointnya kat sini, saya bukan nak cerita macam mana process claim, tapi saya nak HIGHLIGHT kenapa syarikat takaful perlukan RESIT ASAL atau ORIGINAL RECEIPT untuk approved kan claim?..Kalau resit hilang (...ini biasa kita dengar kan?..)....boleh tak pakai "certified true copy" atau "CTC"?...jawapan saya, ada keadaan boleh, ada keadaan tak boleh..saya cerita kenapa tak boleh dulu, dan dalam part 2 nanti saya akan cerita, keadaan macam mana boleh pulak.

Mari kita fahamkan dulu process transaksi duit dulu (keluar dan masuk)...dalam konteks ni, duit bayaran bill rawatan, akan masuk ke dalam account hospital dan pihak hospital (bahagian finance) akan keluar resit terima bayaran dari pesakit. 

1 Bayaran - 1 Resit
2 Bayaran - 2 Resit
3 Bayaran - 3 Resit...

Tunjuan dikeluarkan resit adalah SEBAGAI BUKTI yang bayaran telah dibuat. Dan setiap bayaran masuk mesti akan keluar resit. Dan resit biasanya (kalau hospital mesti akan ada SERIAL NUMBER)...sebagai rujukan. Hospital akan keluarkan resit ASAL SEKALI sahaja, sebab apa?..sebab untuk TUJUAN AUDIT (semakan)...

Saya create satu senario..

CLIENT A bayar RM 5,000 ke hospital atas rawatan yang diterima dan pihak hospital akan print receipt no. A00001 = berjumlah RM 5,000 untuk bayaran " bla...bla...bla"..

Jadi, dalam system akan simpan rekod resit A00001 = RM 5,000 (duit yang diterima)...katakanlah CLIENT A ni, resit dia HILANG atau missed placed...so, dia pergi sekali lagi ke kaunter finance hospital, untuk re-reprint receipt kedua dengan jumlah yang sama....iaitu RM 5,000. Hospital TIDAK AKAN print original receipt dengan no. A00002....sebab kalau hospital print, tapi duit tak masuk (sebab CLIENT A nak re-print receipt sbb resit hilang)...bila masa AUDIT nanti..siapa yang akan bertanggungjawab dengan resit asal yang dikeluarkan?..Kalau anda yang jadi pegawai kewangan hospital tu, anda rasa anda nak print resit asal?...so, itu yang hospital keluarkan salinan resit, then mereka cop (certified true copy) atau CTC.

Ok, dah faham kenapa tak boleh print receipt 2 kali?

Then, saya nak bawak pulak anda kepada...kenapa tak boleh nak claim pakai salinan receipt?...atau kenapa syarikat takaful reject claim yang pakai salinan receipt?...

Antara sebab utama adalah untuk mengelakkan daripada risiko penipuan...macam mana tu?..

Kalau RESIT ASAL hanya boleh diprint sekali, so, maksudnya bayaran tersebut boleh diclaim sekali sahaja. Tapi, kalau receipt boleh diprint banyak kali, maksudnya claim pun boleh dibuat banyak kali...macam mana boleh banyak kali pulak?..Kalau client ada lebih dari 1 medical card daripada company yang berbeza, and kalaulah syarikat takaful kedua-dua yang client ada tu boleh claim...client bayar RM 5,000 kat hospital, tapi boleh claim RM 5,000 dari medical card company X dan claim RM 5,000 dari medical card Y...so, bayar RM 5,000, dapat balik RM 10,000...sudah untung 100%....:D. So, kalau ada 10 insurance medical (sebulan bayar RM 1000 je medical card)..sekali claim RM 5,000 boleh dapat balik RM 50,000 sebab ada 10 medical card....anda rasa boleh ke client nak buat mcm tu agak2...and adakah itu konsep takaful atau insurance yang kita fahami?..sebab insurance bukan untuk kita buat duit...tapi untuk kita kurangkan bebanan kewangan kalau ditimpa musibah dan dalam case ini bill perubatan....

Saya akan kongsikan pulak macam mana pakai resit yang cop CTC, tapi boleh claim dalam PART 2...stay tuned semoga bermanfaat.

Sekian..

Aziz Riadi
COACH TAKAFUL #1 ANDA.
Like FB page saya di www.facebook.com/aar.associates

No comments:

Post a Comment