02 April 2015

Training - MINDSETTING

Assalamualaikum dan salam Sejahtera.


Sebelum kita mula berniaga, amat2 penting kita kena betulkan apa yang ada dalam minda kita ni 
dulu. 


Kat bawah ni saya ada kongsikan sedikit apa itu mind setting dan kenapa ia sangat penting dalam kita berniaga. Sebab pada saya mudah.....Orang berjaya buat apa yang orang gagal tak buat. Berjaya dengan gagal ni umpama timur dengan barat. Mana mungkin kita sampai ke Timur kalau kita berjalan menuju ke Barat (ambil kira kita sebagai manusia biasa..tapi tidak mustahil bagi Allah yang Maha Kuasa atas tiap2 sesuatu)....



So, kat sini, ada beberapa tips atau cara yang boleh digunakan untuk re-program mind kita supaya kita lebih cepat untuk capai kejayaan. In sha Allah.

1. Goal Setting (S.M.A.R.T GOAL)

Boleh layan dulu VIDEO INI.




2. VISION BOARD 

What ever yang kita inginkan, impikan, kena tulis dan kita kena tengok hari-hari...sebab apa?...nak bg otak kita faham apa yang kita nak. So, kena buat Vision Board. Nanti saya akan terangkan macam mana nak buat vision board nie. (Tunggu sambungan...) 

3. INTERNALIZED (process nak masukkan dalam minda separa sedar)

Ini adalah part yang paling mencabar bagi saya. Tapi, Challenge is FUN...so...kena buat jugak. Saya guna cara yang paling simple..iaitu dengan menggunakan PERSONAL MISSION DOCUMENT (PMD). So, kita buat PMD nie, dan kita baca setiap hari....dan paling bagus setiap kali kita nak tidur dan setiap kali kita nak mulakan kerja, atau setiap kali kita rasa kita down.

Cara yang lebih bagus, kalau kita rakam suara kita dan kita masukkan sikit music yang tenang dan damai...kemudian, kita dengar semula sambil mata kita melihat PMD kita sendiri....In sha Allah...otak kita akan sentiasa berfikir untuk capai apa yang kita dah setkan. So, itu cara saya, yang saya buat sebelum ini..Alhamdulillah..dengan izin Allah..berkesan..dan sangat simple.

Tapi, sebagai permulaan, buat yang simple dulu. Download PMD Template nie, dan completekan, lepas tu, print color dan laminatekan (supaya tahan lama dan tak rosak)...anda lihat PMD anda setiap hari....ulang-ulang-ulang dan ulang.

Template tersebut adalah seperti ini..



Slide1


4. JUST DO IT (Fast Action Fast Result)

Tak perlu nak fikir2 panjang, buat dulu apa yang patut kita buat. Tak perlu nak belajar habis, tak perlu nak tahu semua benda baru nak buat. Buat dulu setakat apa yang kita ada, kita tahu dan kita boleh. Then, from time to time...kita akan improve sedikit demi sedikit...

Saya nak bagi satu pantun....



Pantun Belum Dapat Jangan Berhenti.001


CONSISTENT, PERSISTENT and RESILIENT with FAITH



Sekian. Saya doakan anda kaya dan berjaya.....Ameen.


2 comments:

  1. alhamdulillah terbaik TUAN,saya guna utk kegunaan agency ye,Terima kasih!!!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah terbaik TUAN,saya guna utk kegunaan agency ye,Terima kasih!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...