10 December 2015

KOS RAWATAN KANSER BOLEH BUAT ORANG DITIMPA "BENCANA KEWANGAN"

ANDA WAJIB BACA DAN SEBARKAN...



Screen Shot 2015-12-10 at 9.14.40 AM



Ramai yang biasa dengar dan tahu pasal cancer sekarang ni bukan sesuatu yang pelik atau jarang berlaku. Malah ianya dah jadi common sekarang nie....

Saya nak kongsikan pengalaman saya dan kajian saya mengenai kesan kewangan kepada orang2 yang mengidap cancer yang tiada sebarang perancangan kewangan. 

4 BENEFIT UTAMA yang kita kena alert dalam benda nie kalau kita nak amik insurance atau takaful plan yang berkaitan dengan cancer atau lebih dikenali sebagai CRITICAL ILLNESS POLICY.

#1. Kena ada MEDICAL  CARD - Untuk cover cost rawatan. Selain dari inpatient, kena tengok jugak benefit outpatient (kemoterapi atau radioterapi) ada satu clause "take home drugs"....ada jenis yang dulu2 medical card tak cover benda nie, so, kena tanya agent atau tengok dalam policy....mesti ada cover take home drugs, kalau tak nanti kena bayar sendiri...banyak jugak caj kat situ.

#2. Pampasan sakit kritikal - Pampasan ini untuk cover living expenses. So, kalau seseorang disahkan sakit kritikal, dalam contoh nie CANCER...jadi, akan dapat duit pampasan. Sebabnya, kalau dah sakit cancer, sure akan banyak cuti sakit. Majikan mana yang boleh tanggung pekerja asyik cuti sakit....gaji nak kena bayar, tapi kerja tak jalan...so, biasanya akan dinasihatkan berhenti...kalau dah berhenti, belanja harian tetap kena bayar....so, perlukan pampasan ini. Pampasan ini juga penting utk bayar cost rawatan pesakit luar akibat cancer yang kena bayar dulu claim kemudian.

Berapa amount, bergantung kepada expenses bulanan kita dan berapa lama nak tanggung. Untuk semak anda punya FINANCIAL HEALTH CHECK, boleh isikan form online untuk temujanji...

#3. Perlu ambil manfaat waiver contribution / premium. Iaitu kalau disahkan sakit kritikal....tak perlu dah bayar bulan2 duit insurance, then manfaat insurance untuk medical card jalan macam biasa. Kalau Plan Takafulink PruBSN, simpanan pun jalan macam biasa sampai umur 80 tahun atau meninggal dunia, yang mana lebih dahulu.

Ini 3 antara manfaat yang penting untuk cover cancer. Berapa jumlah caruman dan perlindungan, kena buat financial health check...setiap orang berbeza keperluan perlindungan.

#4. Manfaat income tahunan kalau disahkan sakit kritikal. Yang ini client akan dapat elaun tahunan untuk cover basic living expenses.



Screen Shot 2015-12-10 at 9.14.05 AM

Rancang kewangan anda dari awal atau sebelum ditimpa sakit. Kalau dah sakit, ada duit banyak pun tak boleh nak buat apa sangat dah. Anda boleh rawat cancer pakai duit anda sendiri. Tapi, kalau anda ada pilihan untuk pakai sumber lain untuk rawat penyakit anda...adakah anda menolak idea tersebut?....Dan akibatnya boleh mengakibatkan "BENCANA KEWANGAN" kepada anda dan KELUARGA ANDA?

Jadi, dalam hal nie ILMU KEWANGAN sangat penting. Dapatkan khidmat nasihat segera. Khidmat nasihat boleh dapat secara percuma. Cuma anda kena spend masa utk berikan semua information agar orang yang menyemak keperluan perlindungan anda boleh berikan cadangan yang terbaik.

Jangan takut kalau anda kena paksa atau diugut. Hak anda kalau sama ada anda nak sign up atau tidak proposal yang dicadangkan. Tapi apa yang paling penting adalah ILMU atau INFORMATION yang anda perlukan.....dari ILMU tu baru anda dapat buat keputusan yang lebih baik.

Screen Shot 2015-12-10 at 9.14.23 AM

66% orang yang mengalami masalah kewangan disebabkan penyakit cancer adalah golongan income bawahan dan orang-orang yang ada insurance tapi coverage tak cukup tinggi. Ada pun basic sahaja. Then ada yang disebabkan oleh lewat dapat rawatan, atau lambat tahu ada sakit tersebut sebab takut nak pergi check dan sebagainya....dan akhirnya boleh menyebabkan pelbagai masalah lain dari segi kewangan.

Saya faham, ada yang kata, duit tak cukup la Encik Aziz, macam mana nak amik insurance. Tapi, bila saya buat FINANCIAL HEALTH CHECK, ada banyak "nice to have" expenses yang tak patut ada dalam senarai expenses orang tu. Jadi, apakah cabaran ini semata-mata disebabkan oleh keadaan kewangan kita atau keadaan kewangan dan juga EMOSI kita terhadap kewangan kita.

So, ke arah FINANCIALLY EDUCATED....

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
019-323 2121
www.facebook.com/aar.associates


Banner Fb Page Version 2.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...