17 December 2015

TEKNOLOGI PERUBATAN SAKIT JANTUNG - KESAN PADA KOS RAWATAN DAN CARUMAN INSURANS

Assalamualaikum...

Sedikit perkongsian hasil dari kajian dan pengalaman saya. 

Baru-baru ni dunia hiburan dikejutkan dengan kematian mengejut artis Raja Lawak Allahyarham Pak Yus (Yus Jambu)....saya sebenarnya dpt berita agak awal sebab saya tengok posting Saudara Afdhlin Shauki, masa tu dlm seminit dia post, kebetulan naik kat news feed FB saya. 




Pak Yus Raja Lawak

So, punca kematian, sesak nafas....tapi saya teringat dulu Arwah sahabat saya Allahyarham Amir Kamaruzzaman yang meninggal dunia di Gunung Tahan sekitar tahun 2012 kalau tak silap saya....symptom yg sama iaitu sesak nafas kemudian meninggal dunia, bila post mortem, rupanya blood clot pada saluran jantung....dan meninggal dunia secara mengejut.

Jadi, apa bila baca status Adhflin Shauki nie, saya suspect benda yg sama, iaitu sakit jantung, then bila berita keluar di surat khabar, then memang serangan jantung.

Baik, saya ingin kongsikan sedikit apa yang mungkin kita boleh sama2 belajar dan bertindak...saya kongsikan bukan sebagai medical doktor, tapi dari pandangan orang biasa2 based on apa yang saya faham. 

So, saya nak kongsikan ada 6 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI SERANGAN SAKIT JANTUNG 


#1 - Serangan Jantung - biasanya kena mengejut...dan mangsa tak ready dan tanda2nya sukar untuk di kesan awal.

Bila kita cerita pasal serangan jantung sahaja, memang apa yg saya pernah tahu dan baca, ianya dtg secara mengejut. Bergantung kpd tahap kritikal atau tidak, ada yg kena attack boleh survive, tapi ada banyak jugak yg kena attack terus meninggal dunia. Kenapa mengejut? Sebab saluran tu sumbat (sama ada mengecil sebab kolestrol atau ada gumpalan darah)...dan process nak jadi tu bukan dalam masa yang singkat. Maksudnya ambil masa nak jadi. Sebab tu dalam policy insurance atau takaful, penyakit2 yg berkaitan dengan kardiovaskular atau jantung ni termasuk dalam penyakit specific. So, kena tunggu 120 hari baru la boleh layak untuk claim medical card.

#2 - Setiap 2 saat serangan jantung berlaku pada manusia seluruh dunia dan setiap minit serangan jantung yang mengakibatkan kematian berlaku - UnityPoint Health Allen Hospital 


#3 - Lelaki dan perempuan mempunyai gejala / symptom yang berbeza apabila serangan jantung berlaku.

Lelaki dan perempuan ada risiko kena serangan sakit jantung dan tanda2 awal antara jantina berbeza setiap satu. Boleh check dalam internet untuk lebih details.


#4 - Kos rawatan sakit jantung di seluruh dunia melebihi USD 60 billion yang melibatkan kos rawatan hospital, doktor dan ubat.

Tambahan pula dengan teknologi2 baru yang diperkenalkan di pasaran. Kos rawatan untuk jantung melonjak disebabkan deman dari pesakit. Sebab apabila krisis berlaku.....seseorang sanggup melakukan apa sahaja untuk selamat dan hidup. Pada masa tersebut duit simpanan bukan perkara utama....dapat meneruskan kehidupan, itu lebih utama. Tu yang menyebabkan ada yang sanggup keluarkan semua simpanan, berhutang, mohon derma dan sebagainya....Tapi kalau kita ada solution atau option lain, iaitu dengan memindahkan risiko utk merawat ke company insurance...dengan nilai caruman yang sedikit, kita dapat perlindungan kewangan untuk kos rawatan yang tinggi dengan segera. Yang penting adalah SEGERA. Kalau kita nak dapatkan rawatan kat hospital kerajaan, memang boleh je. Tapi adalah kita sanggup tunggu?

Lihat contoh teknologi untuk sedut blood clot (darah beku sumbat di saluran jantung) keluar dari salur jantung dari video di bawah...antara ikhtiar kita untuk menyembuhkan penyakit.




#5 - Hampir separuh dari kes serangan jantung meninggal dunia di luar hospital dalam masa sejam dari tempoh serangan pertama. 

Kalau dah kena, memang sangat cepat kesan dia dan kebanyakkan case, tak sempat nak recover....benda nie sangat menyejut.

#6 - Serangan jantung juga boleh menyerang golongan muda. Jadi, kena jaga kesihatan dengan bersenam, jaga apa yang kita makan, dan make sure kita dapat rehat yang cukup. Antara langkah ikhtiar untuk mengurangkan risiko sakit jantung. Jangan ingat kita muda, bawah dari 40 tahun, kita tak kena sakit nie. Dan selalulah buat pemeriksaan kesihatan. Jangan terlalu yakin dengan keadaan kesihatan kita selagi kita tak buat medical checkup. Kerajaan memberikan pengecualian cukai sebanyak RM 500 setahun utk pemeriksaan perubatan individu. So, gunakan dengan bijak.

So, kesimpulannya.....sekiranya anda ada symptom sakit jantung atau disahkan mengidap sakit jantung anda boleh dapatkan rawatan segera dan dengan menggunakan teknologi baru yang berkaitan dengan sakit2 kritikal dan pada kali ni saya khususkan serangan sakit jantung dengan beberapa options...

A - Tunggu giliran di hospital kerajaan. 

B - Buat di hospital swasta dengan menggunakan duit simpanan sendiri? Kalau takde, terpaksa gadai apa yang ada untuk dapatkan dana..

C - Duit syarikat Insurance atau Takaful yang anda sign up untuk cover kos rawatan seperti yang dipersetujui dalam sijil atau policy. Kena bijak dalam menguruskan kewangan peribadi kita. Pindahkan risiko anda kepada orang lain, agar bebanan tidak terlalu berat untuk anda dan kelauarga anda tanggung.

D - Biar je sampai sembuh sendiri....(....tak payah buat apa2....:D)



Pilihan di tangan anda. 

Untuk khidmat nasihat kewangan peribadi secara percuma...boleh contact saya di 019-323 2121 (Aziz Riadi) atau like fb page saya www.facebook.com/aar.associates


Banner Fb Page Version 2.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...