14 January 2016

5 Pekara anda perlu tahu mengenai Business & Mentor

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua....

MENTOR...perkataan yang sering kita dengar sekarang nie bila nak buat business....kena cari mentor. Tapi ada juga yang tak anggap benda nie penting. Pada saya pulak?...ia sangat penting. Alhamdulillah, semenjak dulu lagi saya buat business Insurance dan Takaful, saya ada mentor saya....dan sekarang nie sudah 14 tahun saya dalam business....ramai jugak yang dah jadi protege saya...giliran saya pulak mencurahkan bakti jadi MENTOR...

Ada 5 benda penting saya nak kongsikan kepada anda semua mengenai buat business dan mentor nie...

#1 - Kenapa perlu ada MENTOR?

Tak kisah sebenarnya kalau tak mentor pun. Tapi kenapa saya pilih untuk ada mentor?...sebabnya simple sahaja. Kalau kita boleh buat sesuatu tu lebih pantas dari pada biasa dengan ada orang tunjukan jalan short cut dan orang tu pulak monitor kita supaya jangan buat silap, kalau buat silap pun cecepat mentor akan tegur dan betulkan...so, risiko nak silap dan bak rugi boleh dikurangkan. So, bila kita dapat jimat masa, dan duit...itu pada saya satu kejayaan yang besar dalam business...

#2- Apa itu MENTOR?

Ada banyak takrifan...kalau pakai bahasa kita2 nie...macam kita punya guru dalam business la. So, dia ada proven success dalam business yang mana mereka boleh ajar kita untuk lebih berjaya dalam masa yang singkat dan lebih tinggi kejayaan yang kita boleh capai. Mereka sentiasa positive dan mereka melihat business lebih tinggi dari level yang kita nampak. Sebab tu, kekadang saya just follow apa yang mentor saya cakap, tak payah argue2...

Apa sebabnya?..sebab mereka dah lalui apa yang saya bakal lalui ..in sha Allah. Sama macam video yang saya kongsikan dalam AAR 360'....kalau orang yang naik pernah sampai puncak yang tinggi, sudah tentu pandangan, pengalaman dan perasaan mereka berbeza dengan apa yang orang yang berada di bawah atau baru nak naik. So, kena believe la apa yang mereka katakan. Sebab tu, kena cari MENTOR yang bebetul nak bantu kita.....





#3- Macam mana nak cari MENTOR?

Mentor nie ada banyak jenis, sama ada sama bidang, lain bidang tapi berkaitan, sama ada dari segi teknikal, mindset, spiritual dan lain2 lagi. So, anda perlu cari banyak mentor. Tak semestinya satu mentor. Sebab apa?..manusia tak sempurna, sure kita boleh belajar macam2 dari mentor yang lain. Yang penting, kita jadi anak murid, jangan le besar kepala bila kita dah berjaya...always hormat guru kita....

#4- Apa jadi kalau takde MENTOR?

Boleh jer buat business takde MENTOR. Anda belajar le dari kesilapan atau buat le business melalui jalan yang sukar...boleh berjaya juga In sha Allah...tapi pada saya, saya sanggup invest untuk belajar dari MENTOR...sebabnya

  • CEPAT - masa pada saya lebih berharga dari duit. Kalau cepat kita berjaya, jimat le banyak masa dan kita boleh berjaya lebih tinggi lagi dan boleh menambah nilai dalam kehidupan ramai orang lain.
  • DAPAT KURANG KESILAPAN - Kalau kita boleh belajar dari kesilapan orang lain, kenapa nak belajar dari kesilapan diri sendiri. Dalam hal nie, kena cerdik...so pandai sahaja tak cukup..kena CERDIK.
  • BOLEH BERJAYA KE TAHAP YANG LEBIH TINGGI - Yang ini kita mampu untuk pergi lebih tinggi dan kita mudah nak percaya sebab ada orang bantu, ada orang guide, dan ada orang yang mungkin boleh tunjukkan sesuatu kejayaan yang mereka dah capai, so, kita mudah untuk dapatkan keyakinan dalam besarkan business.
#5- BERTINDAK SEKARANG JUGA.... - Fast Action Fast Result...cari mentor segera dan belajar dari mereka...

Sekian dari saya...

Aziz Riadi
Coach Takaful #1
019-323 2121
www.aarassociates.com

Banner Fb Page Version 2.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...