04 May 2016

DILEMA GRADUAN - NAK CARI KERJA YANG SESUAI ATAU INCOME YANG SESUAI?




JOB SECURITY?.001


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya ada banyak jumpa young graduate, tak kisah bidang apa sekali pun, bila saya tanya soalan...

"Dah habis belajar nanti nak cari kerja yang sesuai atau income yang sesuai?"....dari 10 saya tanya, 9 akan jawab "Kerja yang sesuai", bila saya tanya kali kedua, ada yang berubah jawapan, terutamanya bila saya bagitau "OK, kalau saya ada kerja yang sesuai dengan you, tapi gaji RM 300 sebulan ok tak?", yang saya tanya ni student degree ekonomi. Then, beliau jawab, "Ishh tak nak laa"...."Laaaa, tak nak pulak?..." jawab saya. Kata tadi memula nak kerja yang sesuai.

So, sekarang nie sebenarnya kita cari kerja yang sesuai dengan kita atau kerja yang INCOME sesuai dengan kita?...Sebagai seorang graduan?...anda patut jawab soalan ni terlebih dahulu sebelum anda keluar cari kerja....atau mula nak berniaga.

Jadi, dari beberapa survey yang saya buat...hakikatnya, kita sebenarnya nak INCOME yang sesuai dengan keperluan dan kehendak kita..tak kisah sangat pun pasal kerja sesuai ke tak sesuai. Kita je yang limitkan kita punya potential. Kalau belajar, account, mesti nak jadi accountant...kalau kerja IT mesti nak jadi system engineer, system analyst atau yang berkaitan....sebab kita match kan apa yang kita belajar dengan pekerjaan yang ada kat luar. 

Tapi, bila dah start kerja accountant, tetiba tak puas hati sebab increment sikit, kerja banyak....kerja IT, income sikit, tapi kerja berlambak....dah?...kata nak kerja yang sesuai....SO?...nak INCOME yang sesuai atau KERJA yang SESUAI?...fikirkan.


Baik....kalau dah tau kita sebenarnya nak income yang sesuai...kenapa kita perlu pilih2 kerja sangat?...Sekarang nie masalah orang kena retrenched sangat ramai....beberapa sektor seperti oil and gas, banking, dan beberapa sektor lain...dan banyak jugak company yang downsizing....memang kerja tu sesuai dengan mereka, tapi, mereka kena buang kerja...

Kalau dulu kita rasa kerja Oil and Gas sangat Secured...Kerja bank pun sama. Tapi, adik2 sekalian...itu dulu....dulu boleh kita fikir macam tu, but now???...JOB SECURITY?...anda kena create sendiri.

Saya nak tanya pembaca sekalian, kalau bandingkan orang jual nasi lemak tepi jalan dengan orang kerja oil and gas, mana satu yang lebih memberikan jaminan pekerjaan? (JOB Security?)....mungkin ramai yang jawab, kerja jadi engineer Oil & Gas la...tapi, saya nak share sikit kisah anak saudara saya ni...(Ejam (bukan nama sebenar))

Dulu, lepas graduate diploma elektrik dari UTM, Ejam ada sambung belajar under Petronas selama 6 bulan untuk persediaan jadi technician off-shore....Then, habis belajar, kena tunggu dalam masa 6 bulan...untuk panggilan. Jadi, sementara menunggu nie, Ejam tolong mak dia jual nasi lemak, so, mak dia jual belah pagi, dia jual belah petang (pacak payung tepi jalan je)..so, dia pun mula belajar masak nasi lemak kukus dan jual sebelah petang sampai malam....memula, biasa la...berapa hengget je dapat...tapi, dalam masa sebulan lebih, jualan dan mencecah RM 300 - RM 400 sehari. 

Dalam tempoh tu, tiada lagi panggilan Petronas....then saya pun tanya dia 

AAR : "Ejam, kou kalau kerja Petronas berapa dapat Gaji?"

Ejam :"Dalam RM RM 2,500 - 3,000"...(Kira tinggi la untuk grad Diploma)

AAR :"Habis tu, kalau pergi off shore berapa?"

Ejam :"Dapat la dalam RM 4,500"

AAR:"Kou meniaga, nasi lemak nie, berapa dapat sehari?"

Ejam:" RM 300 - RM 400...kekadang kalau time gaji boleh cecah RM 500 - RM 600"

AAR:" Kou tutup sehari je kan seminggu"...Ejam mengangguk..."Cuba kou kira sebulan dapat berapa kalau sehari RM 400, 26 hari dapat berapa?"

Ejam:" Dalam 10K"...

AAR :" Profit kou?"...

Ejam :"Dalam 40%, RM 4,000"...

AAR:"So, kou tak payah pergi ke laut, dapat RM 4,000 sebulan, start meniaga 4pm - 10pm, so nak pergi ke kalau dapat Petronas?" 

Ejam, termenung sambil dongak ke atas (tengah buat kira2 la tu)....

AAR:"Bang, itu baru satu gerai...kalau kou bukak gerai lain?..2,3,4...berapa profit kou dapat?"...

Ejam:" Ya la Cik Acit (nama panggilan saya utk anak saudara saya)...baik meniaga nasi lemak, tapi, boleh ke kalau nak bukak branch lain....yang ni pun baru start"...

AAR:"Tak pe, nanti aku akan tunjukkan cara"...

Then, Alhamdulillah, dia tak jadi kerja Petronas (and tak dapat pun sebenarnya).....dan terus bukak gerai nasi Lemak Kukus....

Dulu, bermula kat Ayer Keroh Melaka, dan sekarang ni kat Melaka ada 3 tempat, kat Gombak 1, dan Shah Alam (Kota Kemuning) ada dua.....and average jualan sehari RM 1,000 satu branch.

Boleh tengok kat sini dia punya FB https://www.facebook.com/nasilemakejam

So, Alhamdulillah, sekarang nie, dia mampu gajikan pekerja dan dalam process nak kembangkan kepada 300 branch satu Malaysia. Mungkin kalau dia kerja Petronas, beliau antara orang2 yang termasuk dalam statistik kena retrenched...so, dengan pengalaman ini, saya ambil keputusan dan percaya, tiada jaminan pekerjaan selagi mana kita kerja dengan orang...kalau kerja sendiri...In sha Allah...sebab kita yang manage business kita.

So, Akhir sekali... JOB SECURITY?....YOU HAVE TO CREAT IT....anda kena cipta jaminan pekerjaan untuk anda....In sha Allah.

Disclaimer : Bukan saya cakap semua Oil and Gas tak bagus, tapi dalam context JOB SECURITY...jangan emosi sangat ya...:D


So, Graduan sekalian, kalau anda rasa kerja makan gaji susah nak dapat tempat sekarang ni, cari la apa2 business yang boleh anda mulakan. Mulakan dengan modal yang kecil, apa yang ada di tangan..kalau perlu kerja yang tak sesuai dengan kita, tapi ada gaji, dan kerja tersebut boleh membantu ramai orang....buat...sebab mungkin satu hari nanti anda boleh bukak business dengan beri service yang sama....

Dan saya sendiri dulu belajar dalam bidang komputer, sekarang nie join syarikat takaful sebagai perancangan kewangan (dah 12 tahun)...Alhamdulillah, kalau ikutkan mana saya suka sangat...tapi sebab bidang nie bagi income yang sesuai dengan saya, saya pun explore, dan Alhamdulillah....sebulan income saya sekarang sama dengan 100 kali ganda dari income memula saya grad dulu. 

Maksudnya, sebulan saya kerja sekarang, sama dengan 8.3 tahun income saya grad dulu. So, kalau 3 bulan saya kerja sekarang, sama dengan 25 tahun income saya grad dulu...So, saya boleh retire lebih awal. Ini yang saya cuba sampaikan tadi, mmg kerja tu tak sesuai sebab belajar komputer, tapi kerja bab perancangan kewangan, kan dah jauh sangat pergi nya tu...tapi dan incomenya sesuai..saya grab...

So...."LOVE WHAT YOU DO, UNTIL YOU CAN DO WHAT YOU LOVE"....jangan memilih kerja sangat....apa yang ada, grab dulu.....then, lama2 nanti anda cari kerja yang sesuai dengan anda dan income yang sesuai dengan anda....

Kepada graduan yang nak tahu lebih lanjut macam mana saya mulakan kerjaya sbg Perancangan Kewangan..boleh PM saya or Whatsapp 019-3232121..saya akan kongsikan apa yang saya buat, dan saya jamin, saya boleh bantu anda untuk jadi lebih hebat dari saya, IN SHA ALLAH.





Banner Fb Page Version 2.1

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...