15 July 2016

TIPS HARTANAH : Sifir Hartanah.....Setahun 2....Siap 2 Beli 2...


S2S2B2 - Investment Code


7 Tree 7 


Sifir saya beli hartanah dan jadi salah satu motivasi untuk saya tetap focus dengan business saya...and tidak berbelanja kepada benda2 yang kurang menambah nilai kepada asset saya. 

Ini saya banyak beli underconstruction...So, Alhamdulillah. Setakat nie tak de satu pun project tak sangkut.

NOTE : Mesti ada holding power....tak berapa sesuai untuk kapal2 kecil....kalau nak tahu macam mana nak ada holding power tinggi...yang tu, kena PM saya.

Tahun 1  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 2  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 3  Beli 2 units.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 4  Siap 2 units (tahun 1 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru...Siap lepas 3 tahun
Tahun 5 Siap 2 units (tahun 2 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 6 Siap 2 units (tahun 3 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 7 Siap 2 units (tahun 4 punya rumah - sewakan).....Beli 2 units baru.....Siap lepas 3 tahun
Tahun 8 Siap 2 units (tahun 5 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru....Siap lepas 3 tahun
Tahun 9 Siap 2 units (tahun 6 punya rumah - sewakan)....Beli 2 units baru...Siap lepas 3 tahun.
Tahun 10 Siap 2 units (tahun 7 punya rumah - sewakan)...Beli 2 units baru..Siap lepas 3 tahun.

Ulang la, sampai berapa nak....saya punya target sampai tahun ke 20....now baru tahun ke 10...ada 10 tahun lagi, kalau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki....

Soalan : Macam mana nak dapat income untuk buat beli rumah...
Jawab : Berniaga, declare income tax, buat loan...

Soalan : Macam mana nak maintain banyak tu?
Jawab : Upah agent pengurusan hartanah tolong handle....saya focus dengan business saya.

Soalan : Macam mana nak maintain bayar bulan? Kalau tenant takde?...
Jawab : Tenant yang bayarkan...Buffer duit 4-5 bulan punya installment, dalam masa yang sama, iklan gila2 and bagi pakej best2 pada tenant. Sebab tu kena ada backup income kuat. Macam mana?...kena meniaga la bohhh....

Soalan : Sempat ke nak buat semua? Business...hartanah....family...life
Jawab : Where there is love, nothing is too much trouble and there is always time

Soalan : Macam mana nak maintain semangat untuk buat semua benda tu?
Jawab : Jangan banyak soal, cari mentor, belajar dan buat...kalau tak nak buat, tak payah buat. Biar orang lain buat, dan kou tengok je la orang lain buat and paling pasti aku akan tetap buat....:D


Nak lebih kena cari lebih...kalau tak nak cari lebih, jangan complaint dengan apa yang ada....Orang lain dapat lebih, sebab mereka buat lebih...bukan duduk mengangkang kat umah, tetiba ada orang datang umah bagi geran tanah. 

Takkan lari gunung di kejar...tapi, kalau gunung tu kena beli dengan orang.....orang lain akan bawak lari gunung tu....

Kat bawah nie, sample yang terkini...


IMG_6508

Surat VP (Vacant Position)....dapat kunci..tengok tarikh kat atas nuu...

IMG_6507


Surat VP (Vacant Position)....dapat kunci..tengok tarikh kat atas nuu... Ini seketul lagi.



Then yang ni.....Letter Offer loan baru..dari bank untuk 2 unit yang baru...


IMG_6511

IMG_6510

So, macam tu la saya buat....saya kongsikan apa yang saya buat dan jadi...yang saya tak buat atau buat tak jadi saya tak kongsikan. Kalau dah macam nie punya kongsi pun, tak nak follow....tak pe...tiada paksaan....sebab nak jadi kaya dan berjaya ada pilihan...bukan satu kewajipan atau kemestian...


Banner Fb Page Version 2.1

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...