14 August 2016

Tips Pendakian Hidup Berniaga : Pre-Mature Comfort Zone




Comfort Zone

Tahun 2016, antara cabaran utama saya dalam develop agency adalah terdapat sebilangan besar senior agent ( more than 3 years) dan now bertambah mencabar lagi bila dah start merebak ke agenct baru, below 3 tahun, iaitu Pre-Mature Comfort Zone. 

Apa itu Pre Mature Comfort Zone?

Berasa selesa sebelum masanya. Ya, saya tahu income business insurance / takaful ni sampai satu masa akan consistent dan kalau tak buat sales sekali pun, income tetap maintain, and sesilap naik sebab ada client yang bayar yearly atau sebagainya. Bila kita mula selesa, perasaan tersebut dah mula buatkan kita rasa best dan pada masa yang sama, setiap kali commission masuk, ia berlebih dari jumlah yang perlu utk berbelanja. Apa tidaknya, kalau dulu nak dapatian income RM 3,000 sebulan, kita kena berikan commitment 100% kalau tak mungkin kita tak dapat naik gaji pada tahun berikutnya atau mungkin tak dapat bonus. Atau pun yang lebih merisaukan kalau dapat notice berhenti kerja. Tapi kalau dalam business takaful, untuk dapatkan RM 3,000, mungkin hanya perlu 30% sahaja resources yang diperlukan berbanding kerja makan gaji. So, 70% masa terluang, lebih digunakan utk activity2 yang kurang productive...sedangkan, income RM 3,000 tu bukan boleh maintain macam tu sampai bila2. Sebab sudah tentu akan ada penurunan mengikut scala comission. Tapi, oleh kerana process penurunan tu lambat, jadi tak buat apa2 pun income masuk. Berbanding kerja makan gaji, kalau mula tak perform terus dapat warning letter. Dan kebanyakkan mereka tidak memikirkan kesan jangka panjang. Keadaan ini sangat bahaya....die slowly but surely.

Cabaran lain adalah, ramai yang mula ambil mudah dengan system dan structure. Sebab apa? Sebab ramai senior yang dah lama tapi performance makin drop dan discipline kerja semakin koyak sebab apa? Pre Mature Comfort Zone tadi. Akibatnya, apa yang leader cakap pun cuma Ya depan mata, tapi tak masuk kat dalam hati dan dah tentu tak jadi tindakan. And akibatnya, agent baru akan terikut2 dan masa ni pihak management perlu bertindak, kalau tidak keadaan akan menjadi semakin complicated. Mungkin lebih ramai akan terpengaruh....Tidak kira sama ada agent senior atau junior, tindakan harus diambil segera.

Ada kalanya, agent senior bertanya kepada saya, kenapa ramai agent senior lain tak follow system and structure and senior yang follow system dan structure tak mampu nak tarik atau nak influence mereka yg takde discipline nie kembali back on track.....Jawapan saya simple sahaja....antaranya adalah senior yang follow pun bukan follow bebetul (tak follow exactly apa yang disuruh) akibatnya mereka jugak tidak menunjukkan performance yang bagus.....so, akhirnya, agent lain tak berapa respect...Bila tiada respect, tidak akan ada willingness dan seterusnya akan ada sejenis penyakit iaitu "lack of commitment"

Jadi, dua perkara penting utk kita boleh influence agent lain atau agent direct kita khususnya...

* VALUE
* RESULT (SALES AND RECRUITMENT)

Kalau kita pun culas2 dan system and structure pulak ikut mood nak follow, kalau mood ok follow , kalau tak nak tak payah follow....and come into production pun tak jadi, mcm mana org nak dengar cakap kita? 

Pengalaman saya, bila kita sales ok and recruitment pun ada good progress sebab kita buat kerja back to basic...rasanya, kita tak perlu nak ajak orang sangat, in sha Allah orang akan tanya macam mana kita buat. Dan yang bebetul nak berubah akan follow apa yang kita suruh.  "OK" pada saya adalah VB kena achieve target (which is kalau unit saya, color hijau) dan result cases dalam 20K Production sebulan minimum utk achieve star club. Tapi, cuba tgk kat mana kita? Sebab tu kita kena outperform orang lain....baru le orang akan trust. Kalau tak, org akan ckp, kita ni tahu ckp sahaja. Buat tidak. Dan akhirnya mereka tak follow.

Cuba fikir sejenak, kalau by bulan June kita dah achieve 150K, dan dari segi system and structure termasuk la client and prospect management serta planning semua kita buat ikut apa yang leader ajar. Kalau dah sampai tahap tu, sure ramai yang akan tanya kita buat mcm mana. Saya pernah alami keadaan macam tu dan jawapan saya simple je....FOLLOW SYSTEM & STRUCTURE....and saya akan buktikan bila kita follow System and Structure, business kita semakin cepat grow dan sustain.

Bahasa mudah, kesimpulannya, bila ada production and structured day follow ikut seperti yang sepatutnya apa yang kita cakap lebih laku (lebih orang dengar)..berbanding dengan sebaliknya.

So, sales and recruit must come together. And for thing to changes I have to change first. So, nak ubah agent dlm agency, kita kena berubah dulu.

Sekian, semoga bermanfaat.

Sekian

Aziz Riadi,
Shah Alam

www.aarassociates.com |. 0193232121   | www.azizriadi.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...