03 December 2016

Kisah Kereta PUSAKA....

Kisah Kereta Pusaka

CERITA KERETA PUSAKA..

Kereta salah satu dari harta pusaka jika berlaku kematian.. Bagaimana pengurusan kereta si mati? Secara mudahnya, bila berlaku kematian senang cerita tukar nama... Tapi bukan itu hakikatnya.. Terutamanya kereta yang masih ada loan.. Tidak kiralah kereta mewah atau tidak mewah..

Pihak yg terlibat perihal kereta ni..

1. Amanah Raya / Pusaka kecil:
Untuk surat kuasa (LA - letter of administration) dikeluarkan, kereta mestilah bebas hutang. Kalau blm habis hutang LA tak akan dikeluarkan.

2. Bank:
LA diperlukan untuk tukar nama. Kalau takde LA, solution lain ialah refinance, tapi masalahnya mungkin kena top up loan sebab value market rendah. Kadang2 waris x sanggup la nak tambah sejumlah duit pulak kalau semata2 nak tukar nama, tak berbaloi.. So ada setengah tu sambung bayar je..Untuk ni kalau si mati ada mengambil hibah takaful, duit pampasan takaful tu boleh digunakan untuk menebus hutang dari bang. Ia akan memudahkan process penukaran nama.

3. Insurance:
Masa nak renew insurance pulak, kadang2 syarikat insuran benarkan untuk renew atas nama si mati, tapi masalah akan muncul kalau berlaku claim. Sebab claim mesti atas penama insuran, kalau ada claim cheque sah2 la masuk nama si mati tapi acc bank semua dah tutup kan?..

4. Roadtax
Bila berlaku kematian, roadtax hanya dibenarkan untuk diperbaharui selama 6 bulan sahaja setiap kali urusniaga, dan hanya boleh renew selama 3 tahun.. Sementara urusan pentadbiran harta pusaka selesai. Lepas 3 tahun masalah la kalau nak gerakkan keta tu.. Silap2 tak bergerak..
Jadi, di sinilah pentingnya untuk berwasiat.. Masukkan lah kereta sebagai salah satu harta yang akan diwariskan..

Update:
Apa2 aset pun, utk buat pertukaran hakmilik, memang kena selesaikan hutang (loan) dulu, baru bank boleh benarkan utk tukar nama..
Jadi, di sini wasiat cuma dapat membantu dari segi menamakan siapakah waris yg akan menerima kereta tersebut, supaya nanti takde lah waris2 nak bertolak2 antara satu sama lain sapa yg nak uruskan hutang tu..
Tapi kalau si mati ada aset2 lain (terutamanya yg berbentuk tunai), aset itu lah yg perlu digunakan untuk selesaikan hutang2 tu terlebih dahulu..

"Why worry on uncertainties when u have an option to make it certain."

SUMBER :www.facebook.com/pusakaharta | www.pusakaharta.blogspot.com



Banner Fb Page Version 2.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...