15 January 2017

KEBOCORAN SUMBER

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekarang nie dah masuk tahun 2017. Kalau pada tahun 2016, kita ada banyak benda bocor...tahun 2017 kena tahu macam mana tampal dan tampal segera untuk manfaat kita semua...


Kebocoran Sumber.001 


  [ KEBOCORAN SUMBER DAN MACAM MANA NAK TAMPAL KEBOCORAN ]

Kita selalu menghadapi pelbagai masalah kekurangan sumber...sama ada dari segi duit, masa, tenaga dan sebagainya....tapi, berapa ramai yang bebetul faham dan kaji, macam mana perkara tersebut boleh terjadi dan macam mana nak rectify.

Kebocoran sumber ini, kalau kita tak bendung dari awal, ia akan menjadi budaya (culture) dan apabila sudah menjadi budaya, ia sangat sukar untuk diubah dan yang paling bahaya adalah budaya ini akan mempengaruhi tindakan kita dan seterusnya tindakan kita akan mempengaruhi hasil yang kita akan dapat....
.
Setuju?...
.
Saya kongsikan beberapa masalah kebocororan dan bagaimana nak kurangkan keborocan.
.
.



Kebocoran Sumber.002

1) KEBOCORAN WANG

Ini yang ramai orang hadapi. Tak kisah la sama ada mereka ni ada banyak duit atau sikit duit. Lagi banyak duit, lagi tinggi risiko dan bocor dan lagi besar lubang yang bocor tu.
Sebagai contoh, orang yang income RM 30,000 sebulan, kalau setakat sekali belanja RM 500-600 sehari, masih tak berapa nak rasa lagi...sedangkan, bila dilihat dengan lebih dekat, kebocoran tersebut boleh digunakan untuk disalirkan kepada pelbagai portfolio pelaburan dan boleh mendatang keuntungan yang lebih tinggi. Tapi...kenapa jadi macam tu?..
.
Rata2 apa yang saya jumpa dalam sessi coaching saya, kebocoran ini disebabkan tahap kesedaran pasal perancangan kewangan yang sangat rendah. Jadi, kereka buat tak kisah dan keep on repeat the same habit or behavior.
.
Kalau income kecik pulak, mungkin jumlah nya lebih kecil, tapi impact nya juga besar. Sebagai contoh, income RM 3,000 sebulan, tapi, setiap hujung minggu keluar dan masa tu la kehendak kita tetiba akan mempengaruhi cara kita berbelanja...akhirnya, banyak duit yang kita spend bukan untuk keperluan, tapi lebih kepada lifestyle (cara hidup yang lebih trending dan sebagainya)...
.
So, apa yang harus kita buat?

SOLUTIONS -

Kena buat list of budget. Apa yang kita kena beli dan bayar berapa jumlahnya. Susun senarai ikut keperluan dan letakkan berapa budget maximum untuk setiap senarai tersebut. Dan bila kita nak beli atau keluarkan duit untuk dapatkan apa yang ada dalam senarai tu.
.
Memang kalau orang tak biasa akan jadi leceh...terutama orang yang ada low and middle income, anda lagi la patut buat budget list nie, baru la kita senang nak keep track ke mana duit kita pergi dan digunakan untuk beli atau bayar.
.
KENA IKUT BUDGET....tak guna kalau kita dah letakkan budget, tapi bila nak beli, kita tak follow budget yang kita tetapkan. Akibatnya, duit kita tetap tak cukup....lebih teruk, kalau tak ikut budget, tapi kita beli jugak, dan start SWIPE credit card. 
.
So, yang ni kena buat dan kena follow secara discipline. So, kalau anda tak boleh buat yang nie, itu tandanya, anda tiada masalah kewangan tapi ada masalah discipline dalam menguruskan kewangan.
.
.



Kebocoran Sumber.003

2) KEBOCORAN MASA
.
Ini yang paling bahaya dan paling ramai yang tak perasan. Sebabnya, ia tak nampak....kena pulak sekarang nie terlalu banyak distraction, dengan TV, internet, kengkawan dan sebagainya...
.
SOLUTIONS.
.
Saya share macam mana nak buat diri kita lebih effisien. Cara yang paling mudah...
.
A- BUAT TO DO LIST (MONTHLY DAN DAILY)....senaraikan..dan buat juga target time (berapa lama boleh settled)..contoh, kalau kerja tu kia boleh buat 1 jam, so, bila start task tu je, kena make sure dalam masa 2 jam mesti settled. Kalau tak settled, maybe drag sikit atau kalau tak boleh jugak, kena postponed dan buat tugasan lain pulak. So, masa tu, kena bebetul focus dan FIRST THING FIRST. Jangan tetiba tengah buat sesuatu, teringat nak buat benda lain, tinggalkan yang kita buat memula (tanpa reason kukuh) then buat benda lain...kalau macam tu, sampai bila pun kita tak siap kerja. 
.
B- PADA SETIAP PENGHUJUNG HARI...semak, mana2 yang dah siap, dan update to do list yang baru....dan ulang semula step no. 1...
.
NOTE : Banyak masa kita hilang atau bocor bila kita layan benda2 yang kurang penting dalam menyelesaikan tugasan kita.
.
.



Kebocoran Sumber.004

3) KEBOCORAN TENAGA

Tenaga ada banyak jenis tenaga, sama ada tenaga elektrik, tenaga dalaman atau tenaga kita sendiri...
Saya lebih nak focus kepada tenaga kita sendiri...
So, cadangan saya, focus kepada apa2 yang boleh mendatang manfaat...tak semestinya manfaat dunia...yang lebih penting sebenarnya manfaat untuk kita ke akhirat. Yang ini anda kena identify sendiri mengikut keutamaan...

Focus kepada...

HVFDA - HIGH VALUE FIX DAILY ACTIVITY
jangan focus kepada

LVFDA - LOW VALUE FIX DAILY ACTIVITY
Sekian...semoga bermanfaat..


Sekian

Aziz Riadi
Takaful Business Coach
019-323 2121
www.azizriadi.com
www.aarassociates.com


Banner Fb Page Version 2.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...