07 August 2017

STROKE DEPAN MATA


PENGALAMAN MELIHAT ORANG KENA STROKE DEPAN MATA..







STROKE AT SYDNEY 


Pengalaman tengok orang kena stroke, masa nak collect luggage di Keflavick Airport, Iceland, tetiba ada sorang wanita eropah menjerit...



Somebody call a doctor, pleaseee....help, pleasseee, help me, pleasee..any doctors here??!!!

Bila saya toleh tengok ada sorang lelaki, rasanya dlm lingkungan hujung 50-an, kekejangan dan mulut senget dan terketar2, sambil wife beliau pegang dan meminta tolong. Dalam beberapa second lps tu ada beberapa orang tolong dan ada yang cuba masukkan sesuatu dlm mulut mangsa tadi tu, takut beliau tergigit lidah agaknya, tapi tak berjaya sebab mulut mangsa dah tertutup rapat dan terkejang2. Keadaan agak panic masa tu, wife beliau mula menangis dan berulang-ulang sebut..


I don't know what happen, I don't know what happen, pleasee help him...pleasee!!!
Masa tu saya lihat airport security dan paramedic dah sampai dengan pengusung...

Dalam masa 5-6 min lps tu mangsa dah terbaring, saya tengok masih bernafas tapi dalam keadaan lemah.

Bila mangsa sudah diangkat, saya terus terfikir...itu sebabnya penting travel insurans. Kalau berlaku kecemasan macam ni di luar negara disebabkan penyakit atau kemalangan, kos yang diperlukan sangat tinggi.

Cuma kekadang perkara sebegini ada yang masih take thing for granted atau amik.. Memang la mungkin kita tak pernah kena, cuma apa yang kita perlu buat adalah kita kena rancang backup plan...

Perkara yang sama berlaku kpd seorang Professor yang pergi ke Australia, dan kena stroke last week, warded di hospital di Sydney, setakat yang diberitakan dalam paper kos dah mencecah hampir 300K utk rawatan dan utk nak bawak balik. Ahli keluarga terpaksa sediakan duit dan dapat kumpul dlm 120K++..
Ok. Kat sini sebenarnya penting back up plan.

Setiap orang mmg dah ready dgn Plan A. Iaitu tak payah plan apa2.

1- Plan A : Tak payah plan apa2, by default, kalau kecemasan, pakai duit sendiri.

2- Plan B : Optional
- Saudara mara / Adik Beradik.
- Derma
- Transfer risk kepada pihak ketiga (insurance / takaful)

So, ada beberapa options, ini yang saya buat, tak semestinya betul bagus untuk anda, tapi based on my best knowledge and experienced.

Plan B : Sign up medical plan

- Insurans atau takaful utk personal ( utk pakai di local hospital) dan utk long term. Personal punya walau pun boleh cover utk oversea trip dlm masa 3 bulan selepas keluar Malaysia, tapi ia sangat terhad.

- Travel insurance khas utk jangka masa travel dan one off. Cuma kalau kita adalah regular overseas traveller boleh amik annual punya plan. Sebab ia cover mcm2 lagi dgn kalau flight delay, luggage hilang, accident dan mcm2 lagi. Process apply sangat mudah, sebab boleh apply online. Dan yang paling penting adalah repatriation process (process nak bawak balik pesakit ke tanah air).
Since sekarang ditambah lagi ramai orang Malaysia dah pandai dan suka travel backpacking dan sebagainya, jangan lupa masukkan travel insurance or takaful dalam check list anda. 

Tapi, kalau tak nak pun takpe, because whether you buy insurance from others or you insured yourself.

Kalau anda ingin dptkan maklumat mengenai perancangan kewangan atau takaful, boleh PM inbox saya atau whatsapp http://financialcoach.wasap.my/
Sekian.

AAR
www.azizriadi.com

#traveltips
#mgklang
#muqmeengroup
#insurance
#medicalcard
#travelinsurance
#vacations

KEMBALI KE SENARAI ARTIKEL : 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...