20 June 2018

4 FASA PENGURUSAN Harta Pusaka?

Harta Warisan


Alhamdulillah, sekarang nie ramai yang dah celik mata mengenai pengurusan harta pusaka. 

Kalau anda nak tahu, saya sendiri dulu memang jahil pasal hukum faraidh dan pembahagian harta pusaka nie. Sampaikan masa Arwah ayah saya meninggal dunia, Abg saya yang sulong ada bangkitkan issue pasal pembahagian harta pusaka, kami semua adik beradik macam pelik, kenapa macam kelam kabut sangat nak agih2 harta pusaka arwah?..

Adik beradik lain pun sama, sebab beranggapan bahawa mak saya masih ada lagi masa tu. Tapi, bila saya belajar pasal pengurusan harta pusaka nie, baru saya sedar...sebenarnya waktu terbaik untuk bincang pasal harta pusaka adalah malam pertama selepas arwah meninggal dunia...

Sebab apa?..Sebab, biasanya masa tu semua waris ada dan boleh bincang terus. Especially bab pembahagian sama ada nak ikut wasiat (kalau ada)...sama ada nak bagi sama rata atau nak ikut hukum faraidh sekiranya persetujuan wasiat tidak dicapai.


Tapi, kebanyakkan alasan orang kita, "Kubur masih merah lagi, kenapa nak sibuk2 cerita pasal harta pusaka....?"....banyak sangat tengok Drama Melayu nie...tapi, bila saya sendiri fikir berdasarkan pengalaman saya, memang bagus kalau segerakan....terutamanya bab persetujuan pembahagian.

So, artikel kali ni saya nak share ada 4 FASA untuk process pembahagian harta pusaka nie, untuk rujukan anda semua...

FASA 1

Masa hidup, seseorang individu tu yang dah bekerja, biasanya mula kumpul harta dan juga mula buat hutang untuk kumpul harta.

Masa fasa 1 ni, kena buat financial Planning.


FASA 2

Apabila meninggal dunia, ada beberapa perkara yang perlu diuruskan.

i- Uruskan jenazah

ii- Selesaikan hutang simati (hutang dengan Allah dan hutang dengan Manusia)...Hutang wajib dibayar walau pun tidak dituntut.

iii- Tunaikan wasiat sekiranya ada...

iv- Selesaikan harta pusaka mengikut hukum faraidh sekiranya tiada wasiat atau wasiat tidak mengikut hukum faraidh dan waris tidak bersetuju dengan wasiat yang dibuat.



FASA 3

Fasa ke-3 adalah fasa di mana harta pusaka hendak dibahagikan. Di mana, process untuk mendapatkan 2 benda utama..

i- Surat Pentadbiran (Letter of Administration) / Grant Probet

ii- Distribution Order (Perintah Pembahagian)

Masa nie la wasi perlu naik turun pejabat tanah atau mahkamah tinggi untuk dapatkan 2 document nie. Dan untuk harta yang lebih dari 2 juta dan tiada wasi di lantik, perlu dapatkan 2 bon penjamin yang mempunya harta yang nilainya sama atau lebih dari harta si mati.

So, agak2, kalau ada yang sanggup jadi penjamin, kena bayar tak kepada penjamin tu duit saguhati...

Kenapa perlukan penjamin yang ada duit atau harta sama atau lebih dari niolai harta pusaka, sebab kalau berlaku pecah amanah, wasi yang dilantik boleh didakwa dan penjamin perlu membayar kos pecah amanah tersebut. Ini utuk elakkan pecah amanah berlaku. Sebab harta banyak tu, takut ada yang gelap mata...


FASA 4

Fasa ke-4 adalah process untuk mencairkan asset. Iaitu tukar nama dan pindah milik. Jadi, lengkaplah process urusan harta pusaka tersebut.

KESIMPULANNYA..

Kalau anda lihat, kesemua Fasa memerlukan duit....

Fasa 2 walau pun dah meninggal dunia, pun perlukan duit utk uruskan jenazah, langsaikan hutang dan sebagainya...

Fasa 3, nak uruskan pembahagian, nak pegi turun naik pejabat tanah, kena amik cuti dan sebagainya..nak kumpul document, semua perlukan duit.


Fasa 4 pun perlukan duit nak tukar nama bagai...

Jadi, terpulang kepada anda....mungkin ada yang fikir...kalau macam tu, tak perlu la cari duit..sebab menyusahkan je bila dah meninggal dunia....betul juga pendapat tu, tapi, ada cara yang lebih mudah walau pun meninggal dunia ada duit, dengan uruskan duit semua tu masa kita hidup.

Itu sahaja...

Semoga bermanfaat. Kongsikan kepada rakan2 anda yang anda fikir mereka perlu tahu mengenai perkara ini..


#uruswanganda

Untuk anda yang ingin mendapatkan khidmat nasihat, boleh click http://financialcoach.wasap.my


Aziz Riadi
www.azizriadi.com


No comments:

Post a Comment