20 June 2018

HARTA PUSAKA - Apa yang anda perlu tahu?

Harta Pusaka....



Ramai orang khususnya masyarakat Melayu Muslim, bila sebut harta pusaka je, macam-macam andaian berdasarkan ilmu yang ada pada seseorang tu. Ada yang betul, ada yang tak tepat dan ada yang langsung tak betul.

Saya nak kongsikan beberapa perkara yang penting berkenaan dengan harta pusaka.

1. HAK YANG ADA KE ATAS HARTA PUSAKA

Harta pusaka yang ditinggalkan oleh si mati (pemilik harta semasa hidup) tertakluk kepada hak-haknya...antaranya adalah..

i. Hutang

Harta pusaka milik si mati yang belum dibahagikan perlukan digunakan terlebih dahulu untuk membayar hutang si mati. Sebab hutang adalah wajib dibayar. Hutang dengan Allah...contoh kalau si mati belum menunaikan haji dan umrah. So, harta yang ditinggalkan perlu di digunakan untuk selesaikan hutang dengan Allah terlebih dahulu.

Selepas itu, hutang dengan manusia. Kalau ada semasa si mati hidup, beliau ada berhutang dengan sesiapa dan hutang tersebut masih belum selesai sampai lah si mati meninggal dunia, hutang tersebut wajib dibayar dan kalau simati ada meninggal harta pusaka, harta perlu digunakan untuk membayar hutang dahulu.

so, sebagai pengurus harta pusaka, jangan sesekali ambil mudah dengan gunakan harta pusaka sesuka hati. Kalau si mati ada hutang, kena uruskan hutang si mati dulu.


ii. Wasiat - waris dan bukan waris. (jika ada)

Kalau ada wasiat, lepas tolak hutang semua, kena uruskan wasiat si mati pulak. Kalau wasiat tersebut tak follow pembahagian ikut faraid, kena semak dulu dengan waris2 faraidh sama ada mereka setuju atau tidak dengan pembahagian tersebut. Kalau wasiat dah memang ikut faraidh, so, semua waris kena ikut la...

Untuk wasiat, 1/3 dari harta pusaka boleh diberikan kepada waris bukan faraidh...iaitu selain dari ibu, ayah, pasangan, anak, dan yang termaktub dalam hukum faraidh.

Sebagai contoh, si mati ada anak angkat...so, hanya 1/3 sahaja yang boleh diberikan kepada anak angkat tersebut. Tak boleh beri lebih. Kalau lebih, waris faraidh lain boleh bantah masa process pembahagian di pejabat tanah atau mahkamah tinggi.

Senan tu, bagus kalau masa hidup, panggil semua waris dan sebutkan wasiat tersebut depan waris supaya semua saksikan apa yang diwasiatkan.

Atau pun, kalau nak diberikan kepada waris bukan faraidh dan waris faraidh tak boleh nak challenge adalah dengan buat HIBAH TAKAFUL. So, settled problem...In sha Allah.


iii. Faraidh

Last sekali, bila wasiat takde, atau wasiat tak jumpa jalan persetujuan mungkin dalam pembahagian wasit tersebut ada waris faraidh yang tak puas hati disebabkan oleh tidak ikut hukum pembahagian faraidh....jadi kena settlekan process tuntutan tu. Sama ada di pejabat tanah untuk harta pusaka bawah RM 2 juta dan di mahkamah tinggi kalau harta pusaka lebih dari RM 2 juta.

Boleh tengok process kat bawah nie untuk dapatkan gambaran ringkas. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh PM saya di 019-323 2121.



Bila process pembahagian dah settled dan orang yang diamanahkan untuk urus tadbir harta pusaka tersebut dah ditentukan...baru la process mencairkan asset dan pembahagian boleh dilaksanakan.

Sebenarnya adalah sangat rugi kalau harta pusaka tidak dicairkan dimanfaatkan oleh waris. Sebab sumber harta pusaka boleh digunakan untuk menaikkan ekonomi waris dan seharusnya waris patut kembangkan lagi harta tersebut untuk generasi seterusnya dan bila harta berkembang, boleh juga digunakan untuk manfaat orang lain yang mungkin memerlukan...sebagai contoh boleh disedekahkan kepada orang susah, fakir miskin, anak yatim, ibu tunggal yang susah dan mungkin orang2 tua yang sebatang kara.

Saya sendiri dulu ada pemikiran yang silap mengenai harta pusaka...kalau meninggal dunia sepatutnya urusan harta pusaka diselesaikan segera. Dan bukannya dibiarkan lama. Takut, lagi lagi, akan jadi lebih compilcated.

Sampai la saya belajar pasal pengurusan harta pusaka nie, saya lebih faham dan terbuka. Sekarang, tugas saya untuk berikan kesedaran mengenai process tersebut.

2. APA YANG WARIS KENA BUAT DENGAN HARTA PUSAKA

Bila dah dapat bahagian masing2....seharusnya harta tersebut diuruskan dengan baik. Dan bukanya digunakan untuk kemewahan yang boleh membawa kepada pembaziran.

Apa yang mungkin boleh dibuat adalah dengan gunakannya untuk tambah portfolio pelaburan, atau langsaikan hutang2 jahat dan kemudian fikirkan macam mana harta tersebut boleh bantu kita untuk dekatkan diri dengan Allah dengan membelanjakan harta pada jalan Allah.



3. BAGAIMANA NAK MUDAHKAN PROCESS PENGURUSAN HARTA PUSAKA


Untuk memudahkan process pengurusan harta pusaka, antara yang paling utama adalah melantik wasi, sama ada individu atau syarikat.

Tapi, kalau individu, takut kalau individu tersebut meninggal dunia tak sempat nak uruskan harta pusaka....kalau lantik syarikat, akan ada orang yang akan uruskan...


Bioleh juga kita lantik syarikat awam macam Amanah Raya Berhad sebagai wasi. Atau pun syarikat swasta macam As Salihin Trustee, Wassiyah Shoppe, dan macam2 lagi syarikat Trustee swasta yang ada.

Dan perlu diingat, untuk melantik wasi ni, terutamanya wasi syarikat, caj pengurusan akan dikenakan dan biasanya bergantung kepada jumlah harta pusaka yang ditinggalkan.

Dan selain tu, ia jugak ikut percentage (%) dari jumlah harta pusaka. Anda boleh semak dengan mereka sebab caj setiap syarikat adalah berbeza2. Dan ada had maxima pihak syarikat trustee boleh kenakan caj kepada pelanggan mereka.

Anda boleh semak dengan agent2 mereka yang sah.


Untuk dapatkan penjelasan mengenai process yang lebih details, boleh PM Saya di 019-323 2121.

4. APA KEBARANGKALIAN KESALAHAN-KESALAHAN YANG DILAKUKAN DENGAN HARTA PUSAKA?



Ada beberapa kebarangkalian atau kemungkinan kesilapan yang dilakukan oleh pentadbir harta pusaka atau waris. Saya senaraikan yang biasa terjadi.


1) Duit EPF. 

Untuk si mati yang ada mencarum dalam EPF semasa hayat mereka. Biasanya, bila suami meninggal dunia, isteri si mati akan membuat tuntutan di KWSP untuk pengerluan perbelanjaan beliau dan anak2. Tapi, perlu di ingat, duit EPF bukan hak milik mutlak isteri. Ia adalah harta pusaka, walau pun sebagai penama nanti EPF akan keluarkan duit kepada isteri atau penama yang telah ditetapkan semasa si mati hidup...duit tersebut perlu dibahagian ikut wasiat ( sekiranya semua waris setuju) atau ikut faraidh kepada waris2 yang ada.

So, kalau isteri guna dulu dan tak declare semasa pembahagian harta pusaka, boleh jadi isteri termakan harta batil dan mungkin termakan atau terguna harta anak yatim. Jadi, bila termakan harta anak yatim nie, kita pun tahu apa hukumnya dari segi Islam kan?


2) Duit dalam bank dikeluarkan selepas meninggal dunia pakai ATM

Bila meninggal dunia, contoh suami....isteri tahu pin code ATM suami, beliau keluarkan duit untuk process urusan jenazah dan belanja selepas kematian....beliau kena declare balik berapa yang telah digunakan...tak boleh senyap2 je..sebab selepas meninggal dunia, semua harta yang atas nama suami, akan jadi harta pusaka dan tertakluk kepada hukum faraidh. So, jangan suka2 guna senyap2...

3) Waris berlapis..

Bila harta pusaka tidak dilaksanakan dengan segera, menyebabkan waris yang patut dapat harta pusaka lapisan asal, meninggal dunia dan meninggalkan waris yang lebih banyak. So, process pembahagian akan jadi lebih complicated dan mungkin memakan kos lebih tinggi.


4) Waris pecah amanah

Waris yang dipertanggungjawabkan untuk uruskan harta anak2 yatim pecah amanah dan salah guna harta tersebut untuk kegunaan sendiri. Yang ni, banyak jugak terjadi, sebab tu Allah berikan amaran akan membalas di akhirat dengan balasan yang berat untuk2 orang2 yang makan harta anak yatim.

5) Hibah Verbal

Ada yang buat HIBAH secara verbal, takde saksi, dan hanya bagitau si mati ada hasrat berikan harta pusaka secara hibah, dan tiada sebarang document sokongan, menyebabkan waris lain bergaduh dan mungkin boleh sampai tahap putus saudara....yang ini pun banyak berlaku.

6) Penipuan / Pemalsuan document


Ada kes saya pernah jumpa, ada pemalsuan document. Biasa terjadi untuk case anak angkat tapi dalam IC ikut nama ayah angkat. Sebab kalau dulu2, sistem JPN tak macam sekarang, sekarang ni procedure dah sangat ketat kalau kes anak angkat. So, tak boleh letak nama ayah angkat. Tapi, dulu saya pernah ada jumpa case di mana si mati adalah anak angkat, tapi dalam IC nama ayah si mati adalah nama ayah angkat. Jadi, si mati meninggal dunia, abg angkat si mati buat tuntutan sebagai wakil waris, tapi akhirnya beliau buat penipuan. Mujurlah anak saudara si mati pantas buat laporan polis dan mendapatkan perintah mahkamah untuk menghalang abg angkat si mati menguruskan semua process permohonan pembahagian harta pusaka tersebut.

7) Campur tangan bukan waris 

Kekadang yang waris nie rileks je, tapi yang bukan waris pulak yang lelebih. Mungkin ada kepentingan. Jadi, itu yang berlaku salah faham, pergaduhan dan sebagainya.

Contoh...si mati meninggal dunia (katakan lelaki)...meninggalkan seorang isteri, ibu, ayah, anak lelaki dan anak perempuan.

Si ayah dan si Ibu nak berikan haknya kepada cucu2 arwah...tapi oleh kerana adik beradik arwah ni ada yang terdesak perlukan duit, dan beliau tahu bahawa ibu dan ayah beliau boleh dapat duit terpijak (harta pusaka arwah anak mereka)...so, adik beradik yang terdesak duit nie mula himpit ayah dan ibu beliau untuk dapatkan hak harta pusaka arwah....macam2 boleh berlaku..



8) Harta Pusaka Business 


Process ambil alih share syarikat biasanya akan jadi masalah kalau salah seorang director meninggal dunia dan waris si mati pulak tetiba ada share dalam syarikat dan kena pulak tak sekepala...dah jadi masalah dalam pentadbiran syarikat. So, kalau takde proper real estate management dari awal...mungkin akan menjadikan ia lebih rumit dan melalui process yang panjang.

9) Waris tak bagi kerjasama


Bila process pembahagian harta pusaka nak dibuat, perlu dapat kerjasama waris untuk bicara / suluh di pejabat tanah atau mahkamah. So, kalau ada waris yang tak bagi kerjasama, memang susah la..maybe amik masa bertahun2 tak settle.

So, ini antara sebahagian perkongsian pengalaman saya dalam mengendalikan case2 yang berkaitan dengan harta pusaka, takaful, hibah dan sebagainya.


Semoga beri manfaat kepada anda semua.

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan, boleh tinggalkan soalan di ruangan comment atau PM whatsapp di http://financialcoach.wasap.my


#uruswanganda

- Aziz Riadi -

Kembali ke Page Harta Pusaka : http://www.azizriadi.com/2016/10/hibah-dan-harta-pusaka.html

No comments:

Post a Comment