27 September 2018

KERJA SAMPAI TAKDE MASA DENGAN FAMILY

Pernahkah anda dengar cerita dari pekerja syarikat swasta yang beroperasi 24 jam 7 hari seminggu sampai takde masa untuk keluarga. Nak kata gaji tinggi sangat tu takde la. Tapi, apa yang teruk adalah, bila keperluan untuk support syarikat disebabkan syarikat running 24x7. So...walau pun ada masa cuti, tapi kena panggil datang office / kilang untuk kerja jugak. Dan masa hanya untuk tidur sahaja.

Contoh, pergi kerja awal pagi, matahari tak naik lagi, anak2 pun masih tidur lagi...then, balik tengah malam, anak2 pun dah tidur selama beberapa tahun disebabkan syarikat yang sudah sign contract tu memerlukan pekerja tersebut kerja pulun gila2 untuk syarikat...

Kemudian, cuba untuk tukar kerja, naik gaji sikit...tapi rupanya, sama jugak, masa takde....dan tangungjawab lebih tinggi dan yang paling menyedihkan, gaji dah sampai tahap gaji mati (ceiling)....kecuali boss dia berhenti kerja atau mati....baru ada chance nak naik pangkat dan naik gaji...

Saya kongsikan sahabat saya dulu, kerja company Jepun, bila lama dah kerja, naik pangkat....gaji makin besar, tapi tanggungjawab makin besar....lepas tu sampai takde masa untuk family  bertahun2...dan akhirnya....saat yang paling memeranjatkan apabila isteri beliau memohon untuk diceraikan disebabkan tidak tahan hidup dengan suami yang tiada masa. Duit masa tu cukup untuk hidup selesa, tapi masa pulak takde.

Kemudian, pada masa yang sama, company pulak downsize dan nak pindahkan beliau ke Singapore dengan gaji yang sama. Akhirnya..beliau terpaksa tolak sebab kos sara hidup di Singapore lebih tinggi..kalau dengan gaji yang sama....mcm mana nak survive?..

Jadi beliau terpaksa tolak dan akhirnya beliau takde kerja. Company beri pampasan dalam 40K...cukup untuk survive dalam 5 bulan sebab kena tanggung anak dan isteri. Isteri pulak minta pisah....memang jammed kepala masa tu...


Tapi, akhirnya beliau merenung nasib beliau dan terfikir untuk buat business dalam perancangan kewangan (sebab modal kecil dan cuma gunakan skill dan knowledge serta effort sahaja)....ikuti kisah beliau.....



Sekiranya anda pun antara orang yang mengalami cabaran seperti ini dan ingin mencuba sesuatu yang baru. Boleh PM saya di http://financialcoach.wasap.my untuk saya kongsikan peluang untuk menjadi usahawan dalam bidang perancangan kewangan.

Berikan peluang kepada diri anda untuk membuat sesuatu yang boleh bawa anda ke arah FINANCIAL FREEDOM pada masa akan datang.

PM whatsapp segera : http://financialcoach.wasap.my

AAR

No comments:

Post a comment