10 October 2018

BILA NAK MULA PLAN UNTUK RETIRE?


[ BILA PATUT PLAN? ] Saya ada baca muka depan paper The Sun Daily awal bulan ni. Headline dia amat menarik perhatian saya. RETIREMENT AGE REVIEW? Kalau sekarang nie retirement age 60 tahun...then issue utama adalah masih ramai lagi umur 60 tahun tak boleh nak retire (terpaksa kerja) sebab tak cukup fund untuk retire. Living expenses terpaksa kena tanggung dan duit dalam EPF tak cukup untuk mereka berhenti kerja dan enjoy retirement day. Bila patut plan untuk retirement nie?... Bila saya buat survey pasal retirement nie, ramai yang saya jumpa (buat survey) dalam lingkungan awal 20-an, mereka langsung tak fikir pasal retire sebab mereka baru je start kerja. Untuk yang 30-an, mereka tak fikir lagi sebab mereka rasa mereka baru nak established dan stabilkan keadaan kewangan diri dan keluarga. Untuk yang 40-an mereka tak fikir lagi sebab mereka kena focus untuk besarkan anak dan anak2 nak belajar dan ada yang mula nak leisure2 dengan bercuti ke luar negara dan cuba untuk menikmati kehidupan yang diimpikan masa muda dulu...sebab masa muda2 dulu mungkin teringin tapi tak mampu. Akhirnya...bila start umur 50..baru fikir dan..ada masa 5-10 tahun sahaja untuk merancang dan masa tu sumber dah semakin terhad...dan akhirnya?...tak sempat.... So, terpulang kepada anda bila untuk anda start fikir.....sebab yang pasti..kalau umur panjang...memang akan sampai untuk untuk retire...sama ada kita suka atau tak suka..nak ke tak nak ke...memang tak boleh nak elak...RETIREMENT IS NOT AN OPTIONS...IT'S COMPULSORY...START TO PLAN NOW!! Kalau anda tak tahu macam mana nak mulakan....follow FB saya..in sha Allah saya akan kongsikan bagaimana untuk buat perancangan dari awal.
Whatsapp saya di http://financialcoach.wasap.my untuk mendapatkan idea untuk buat retirement planning.

Terima kasih.

Aziz Riadi
019-323 2121
www.fb.com/abdazizriadi

No comments:

Post a comment