27 February 2019

BAHAYA DIGITAL BANKING - PLEASE ALERT!!

[ BAHAYA DIGITAL BANKING - PLEASE ALERT !! ]





Satu hari saya buka account maybank2u...tertiba baki account jadi "0"...Cuak la jugak memula sebab duit commission baru masuk ratus2 ribu...sekali, tetiba baki jadi kosong. Dah le masa tu belum habis lagi bayar instalment bulanan...

(Gambar screen shot seperti di atas tu)


1- Untuk yang ada banyak account. Dan banyak duit dalam account. Please record your balance for your copy. Trust No One. System yang canggih dengan security tebal macam mana pun, boleh ada hiccup. So, lepas buat sebarang transactions, please captured gambar dan print pdf balance. Memang leceh...kena buatnya jadi macam nie dan kita takde simpan record kalau figure berubah, mana kita nak tahu?...Lepas tu, bila kita buat complaint, dia suruh kita buat report polis bagai and diorang amik masa berbulan untuk settlekan.

2- Saya pernah terfikir satu masa dulu, since dah takde hard copy, buku dan sebagainya....so, kita takde salinan untuk pada kita selepas selesai sebarang transaksi selain kalau kita ada awareness untuk simpan sebagai kita punya record then ok. What if kalau takde record. Macam mana nak trace and nak make sure figure sama macam yang sebelum zerorize?....Tetiba zerorize geng...gila tak?

3- Hebat macam mana pun system...yang buat system tu manusia.....akan ada kemungkinan kesilapan dan macam2 issue. So, be alert...

4- So, what do you feel now?..Feel secured with DIGITAL Things?....please be aware...simpan record secara manual.

PLEASE TAKE NOTE SEMUA UNTUK SIMPAN RECORD BALANCE SECARA MANUAL UNTUK SALINAN KITA WALAU PUN SYSTEM BANK MEMPUNYAI SECURITY LEVEL YANG SANGAT TINGGI....

AAR.

No comments:

Post a comment