12 February 2019

FINANCIAL FREEDOM FRAMEWORK SEMINAR 2019

Beberapa hari lepas, saya terbaca satu artikel berkenaan dengan bekas pemain bola sepak era 90-an yang hidup tinggal dalam kereta wira disebabkan masalah kewangan.

Dalam artikel berikut, ada dinyatakan bahawa player tersebut antara player yang ada nama pada zaman kegemilangannya. Mendapat bayaran yang agak lumayan RM 6,000 pada tahun 1990-an bersamaan RM 19,000 lebih kalau dinilaikan pada masa sekarang.....Dulu kalau income RM 6,000 sebulan, memang besar dan boleh buat macam2. Tapi, bila dibaca respond dari pemain tersebut.....ia memberi satu inspirasi kepada saya untuk berkongsi kepada ramai orang mengenai perancangan kewangan.

“Lepas bersara main bola, saya ada berniaga jual ikan tapi berapa sangat pendapatan yang saya dapat. Ketika masih bermain, kehidupan saya mewah kerana menerima gaji yang besar."

“Namun, kesilapan saya tidak mampu menguruskan kewangan dengan baik ketika itu menyebabkan kini menjadi gelandangan dan hidup tidak terurus,” katanya.


Jadi, saya berpendapat yang mana, walau pun income besar, tapi kalau ilmu perancangan kewangan tidak ada, besar kemungkinan apabila kita diuji dengan cabaran tiada income, disebabkan oleh peluang pekerjaan atau kesihatan...kita mungkin boleh terjerat dengan masalah kewangan yang teruk sehingga terpaksa melarat.

Saya dengan rasa rendah diri dan azam yang tinggi, ingin berkongsi kepada anda ILMU PERANCANGAN KEWANGAN iaitu... 


FINANCIAL FREEDOM FRAMEWORK (3F)


Apa itu FINANCIAL FREEDOM FRAME WORK atau (3F) ni?

3F nie adalah satu sessi di mana saya akan berkongsi kepada anda, apa level2 yang kita patut capai sebelum kita capai tahap paling ok iaitu FINANCIAL FREEDOM. Ada beberapa step atau level yang kita kena tahu dan belajar untuk capai sebelum kita meneruskan usaha untuk capai financial goal kita...




Dalam 3F nie...anda akan didedahkan dengan 5 kerangka asas (basic framework) penting dalam kewangan iaitu...


1- FINANCIAL AWARENESS & ACCEPTANCE

Ini penting untuk kita sedar mengenai tahap kewangan kita dan belajar untuk menerima reality tahap semasa kita. Ramai yang tak sedar dan tak boleh nak accept...menyebabkan mereka tak move on dan leka terbelenggu dengan "rat race" kewangan dan akhirnya penat dan mula mengalami masalah kewangan lebih besar.

2- FINANCIAL EFFICIENCY

Pada tahap ini, saya akan kongsikan bagaimana untuk pastikan tahap kewangan anda sekarang atau apa yang anda buat dengan kewangan anda sekarang memberi kesan yang besar dalam usaha kita untuk mencapai matlamat kewangan.

3- DEBT MANAGEMENT & FREEDOM

Tahap ini, saya akan kongsikan bagaimana cara untuk menguruskan hutang2 dan beberapa tips untuk mempercepatkan pembayaran hutang agar anda bebas dari hutang yang tidak baik. Hutang baik boleh dikategorikan kepada hutang yang dibuat untuk membina asset. Hutang jahat adalah hutang yang dibuat untuk menanggung liabiliti.

4- FINANCIAL INDEPENDENT

Pada tahap ini, anda akan diajar bagaimana dengan sumber yang ada, anda boleh jana pendapatan extra dari pelaburan dan juga sumber income yang lain dengan memanfaatkan peluang yang ada pada sekeliling kita. Kalau ada ilmu ini, anda akan melihat apa yang berlaku dan lalu depan anda, anda akan nampak ia adalah peluang untuk jana pendapatan....jangan risau, saya akan kongsikan cara yang patuh shariah.

5- FINANCIAL FREEDOM

Akhir sekali, step ini, bagaimana kita boleh membina portfolio pelaburan yang boleh memberi pulangan yang stabil dan reliable dan jumlah pulangan tersebut melebihi dari jumlah perbelanjaan kehidupan anda dan anda ada pilihan untuk bersara sekiranya anda mahu. Sebab apa?....Sebab masa tu. Income pasif sudah melebihi dari jumlah expenses atau nilai asset bersih sudah mampu memberi pulangan melebihi jumlah perbelanjaan (desired lifestyle) untuk setahun...

Jadi, kepada anda yang ingin belajar memperbaiki tahap kewangan anda, anda dijemput untuk hadir ke seminar ini. 

Hubungi kami melalui whatsapp di link berikut


TEMPAT ADALAH TERHAD

No comments:

Post a Comment