07 April 2019

ISSUE TABUNG HAJI [ BAD INVESTMENT DECISION? ]





Trending pasal TH bagi 1.25% Hibah....ada yang ok, ada yang tak ok...ada yang buat tak tahu, ada yang tak tahu, ada tak amik tahu.
.
Saya?..
.
Saya amik tahu, dan saya sendiri rasa TH untuk buat masa sekarang ni bukan tempat yang bagus untuk letak duit untuk amount yang banyak. So, cukup untuk simpan untuk pergu menunaikan haji. Ini pendapat peribadi saya.
.
Antara statement yang menarik perhatian saya adalah..."BAD INVESTMENT DECISION"....bila kita dah serahkan duit kita kat orang lain untuk kita sangka ia berikan pulangan yang ikut kita punya financial goal, dan orang lain buat bad decision...so, itu lah dia outcome yang kita kena terima.
.
Jadi, kalau dah tahu macam nie, tak payah kecoh2...pindahkan ke tempat lain yang kita rasa boleh berikan apa yang kita nak, yang penting shariah compliance...dan anda tahu kenapa anda masukkan kat situ....bukan main2 ikut2 orang tanpa ada ilmu 'langsung'...kalau tak arif pun, kita boleh minta khidmat nasihat penasihat kewangan bertauliah, namun kita pun kena tahu risikonya...bukan main ikut buta2.
.
Kalau ASB1 belum penuh, penuhkan la ASB1 dulu..kalau ASB1 dah penuh ASB2 ada, kalau ada anak, ASB untuk anak PNB dan naikkan ke RM 200,000 limit, sebelum nie, 50K je...so, gunakan la....pelaburan dalam hartanah pun ada, pelaburan dalam saham2 bursa Malaysia pun ada dan saham2 luar negara pun ada....banyak je...amik masa sikit, belajar dan dan amal apa yang dipelajari.
.
.
Then, pada masa yang sama, belajar la jugak macam mana nak laburkan duit dalam business sendiri (kalau buat business)...kalau tak buat business...mungkin pelbagaikan dalam unit trust swasta (banyak je yang perform lebih bari dari TH)...amik masa sikit, belajar....bukan susah sangat....cuma kalau mindset nak DUDUK DIAM DAPAT DUIT je...itu yang biasanya akan melenting bila harapkan pulangan dapat tinggi tettiba dapat rendah. Sebab expect dapat tinggi supaya boleh terus DUDUK DIAM..tapi tak tinggi, terpaksa BANGUN BUAT KERJA...:D.
.
After all, saya nasihatkan, banyak lagi tempat boleh generate pulangan yang baik. Tapi, kalau ada yang nak stay kat TH punya account pun, tiada masalah...duit anda, anda bertanggungjawab dengan duit anda...kan?
.
Cuma pada satu sudut yang lain, saya pun kesian dengan pakcik2 atau makcik2 yang kat kampung yang mungkin tak tahu pasal ilmu kewangan nie...antaranya adalah mak mertua saya...bila dia dengar 1.25% je dia kata..."Alahai, rendahnya.."...so, macam tu la keadaan orang kampung yang mungkin sumber terhad.
.
Untuk yang ada sumber2 masa, tenaga, ilmu, dan macam2 lagi...gunakan la untuk dapatkan pulangan yang lebih tinggi dari Tabung Haji...
.
Saya ada je ramai yang tanya pendapat saya...pasal TH punya hibah nie...and saya biasanya tanya balik...you ok tak dengan return tu?...dia kata "Tak Ok"..kalau tak ok, pindahkan je la...apa nak pening2 kepala...
.
WANG ANDA TANGGUNGJAWAB ANDA.

AAR
Pendidik Kewangan.
www.azizriadi.com

#financialfreedom
#financialplanning
#hibahtakaful
#estateplanning
#muqmeengroup


No comments:

Post a Comment