16 April 2019

PELABURAN TAK MEMENUHI TARGET PULANGAN YANG KITA NAK?



[ TAK MEMENUHI SPEC KITA, MOVE ON JE ]

Kenapa BANK RAKYAT boleh bagi 13%, kenapa TH cuma bagi 1.25% je?

Kalau anda rasa letakkan duit kat institusi yang tak berikan anda punya expected return of investmet rate. Belajar la urus duit sendiri. Belajar melabur sendiri kat bursa atau ada banyak lagi instrument pelaburan yang boleh berikan return yang lebih tinggi.

Cuma harus diingat, tinggi pulangan tinggi risikonya. Cuma risiko ni boleh dikira dengan kita timba ilmu dan pastikan amalkan ilmu yang ditimba tu. Bukan banyak belajar ilmu melabur, tapi bila mula melabur, kena control dengan emosi pulak. Itu yang banyak terpongkes.

Jangan cuma tahu complaint, dengar macam-macam ulasan orang lain, tapi kita masih macam tu jugak. Duit kita jugak yang tak berkembang. Bila duit kita tak berkembang, bukan ada orang nak kisah pun. Sebab duit masing-masing, tanggungjawab masing-masing.

Duit kena mengalir untuk dapatkan pulangan, kalau duduk diam je, maybe dapat la pulangan tapi sikit. Keluarkan sebahagian untuk laburkan yang tempat yang boleh bagi pulangan lebih tinggi. Risiko tinggi? kawal dengan ilmu. Kalau ada ilmu, risiko boleh dikurangkan.

Move on cecepat. Speed is WEALTH.

Nak belajar urus kewangan anda supaya lebih effisien? 

click http://financialcoach.wasap.my

#financialfreedom
#financialplanning
#financialprotection
#muqmeengroup

Aziz Riadi.
Shariah RFP.
Pendidik Kewangan.
www.azizriadi.com



No comments:

Post a comment