18 April 2019

PENGALAMAN KENA AUDIT DENGAN LEMBAGA HASIL...NAK TAHU?

Saya start buat business tahun 2003. Setiap tahun semenjak saya kerja makan gaji, memang saya declare income tax. Then, selama berbelas tahun declare dan bayar, tak pernah kena audit, tapi, tahun 2017, saya kena audit. Memula risau jugak. Tapi bila saya engage dengan tax agent yang bertauliah dan berpengalaman, Alhamdulillah, saya upgrade ilmu percukaian saya. Semuanya undercontrol.

So, sekarang saya nak kongsikan kepada anda perlu upgrade ilmu percukaian dengan segera..


Saya share sikit, kenapa anda kena tahu dan bijak dalam menguruskan pendapatan dan cukai pendapatan?

1. Bila anda income dan bayar cukai, ini bermakna income kita sah dan bank suka berikan pinjaman kalau kita bayar cukai setiap tahun dengan cara yang betul.

2. Bila bayar cukai dengan bijak, kita boleh dapat jimat dari segi denda, sebab kebanyakkan orang yang kena bayar cukai, bukan sebab cukai sahaja yang kena bayar, denda tu yang kekadang lebih banyak dari cukai. Kan dah rugi.

3. Sebab kita biasanya kalau bab transaksi duit semua memang berterabur, jadi, kalau kena audit dan document semua ke laut, memang senang2 je kena denda sebab kekadang apa yang kita laporkan bukan jumlah sebenar, tapi jumlah anggaran. Jumlah anggaran, LH0N pun buat anggaran lebih tinggi dari jumah yang patut kita kena bayar…rugi kan?

Ini saya nak bagi senarai MASALAH CUKAI yang sering kita hadapi:

❌ Dokumen transaksi perniagaan tidak disimpan dan rekod tak lengkap.

❌ Bukti pelepasan yang dituntut hilang

❌Tidak tahu bagaimana cukai dikira

❌Tidak faham bagaimana pelepasan boleh dituntut.

❌Tidak pernah didedahkan dengan pengecualian dan galakan cukai
❌Membayar cukai lebih dari sepatutnya

❌Sering dikenakan penalti dan kompaun

Saya nak kongsikan ada satu Ebook yang ditulis oleh sahabat saya, Saudara Khairul Amal Hashim  yang pada saya sangat bagus. Di mana pengalaman saya sendiri yang dah pernah kena audit dan pengalaman penulis yang banyak bantu orang dalam permasalahan cukai.

Fahami strategi kurangkan cukai dan dapat pula manfaat daripada cukai yang kita bayar.
✔️Ebook 101 Rahsia Penjimatan Cukai.
✔️Ebook Tips Jimatkan Cukai Bisnes.
✔️Setiap muka surat berwarna.
✔️Ilustrasi santai dan menarik.
✔️Tulisan mudah difahami.

Harga promosi RM50 saja, dapat 2 ebook hebat ni. For limited time only tau. Harga sebenar adalah RM100 ya.
Jadilah pembayar cukai yang bijak. Masa dah suntuk sangat ni. Klik link untuk lebih detail dan terus beli sekarang.


* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128
* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128
* https://penabiru.onpay.my/order/form/go/128




Aziz Riadi
Shariah RFP
Pendidik Kewangan

www.azizriadi.com

No comments:

Post a comment