08 July 2019

Kalau masuk wad atau dapatkan treatment, kena bayar sendiri ke?

Soalan : Kalau masuk wad atau dapatkan treatment, kena bayar sendiri ke?

Sebelum saya terangkan lebih lanjut berkenaan dengan soalan ini. Saya rasa anda semua kena atau perlu fahamkan asas manfaat medical card. 

Manfaat ini hanya untuk warded di hospital sahaja. Bukan untuk outpatient.

Untuk case outpatient hanya untuk case berikut. 
  • Pre hospitalization iaitu sebelum warded, client pergi klinik utk check up, dan selepas tu Dr kat clinic tu refer ke hospital sebab kena dapat rawatan lanjut di ward. So, bil ni boleh claim, tapi kena bayar dulu pakai duit sendiri then claim later. Tempoh untuk prehospitalization adalah 90 hari sebelum warded.
  • Post hospitalization iaitu rawatan susulan selepas warded. Yang ni sama juga seperti di atas. Kena bayar dulu pakai duit sendiri then claim later. 
  • Rawatan outpatient akibat kecederaan. Yang ni boleh dapatkan rawatan di klinik sebagai pesakit luar dan macam biasa, bayar dulu pakai duit sendiri dan claim later.
Nota : Sila sediakan resit bayaran original. Salinan takkan diterima.

Untuk kemasukkan ke dalam ward. Sekiranya client dapatkan rawatan di hospital panel (boleh refer di website prubsn. http://www.prubsn.com.my), client tak perlu bayar bill pakai duit sendiri dulu. Sebab bayaran bill hospital panel akan claim direct dengan PruBSN. So, hassle free. Client cuma kena bayar RM 300 smart saver sahaja.

Untuk smart saver pula. Sebagai contoh.

Masa nak warded, hospital biasanya akan minta deposit. Let say RM 500. So, bila nak keluar ward, hospital akan pulangkan balik RM 200. RM 300 adalah smart saver 300 yang saya beritahu kat atas tadi.

Kalau katakan hospital minta deposit RM 300. So, masa nak keluar nanti, hospital takkan pulangkan apa2 duit lagi dah. 


And kalau ada kos2 rawatan yang tak dicover oleh PruBSN contoh kalau client pakai phone hospital atau request service yang tak dicover oleh takaful, client kena bayar sendiri.

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai plan ini atau ingin mendapatkan sample quotation, kami sedia membantu. Sila click link berikut :

https://infoplantakaful.wasap.my

In sha Allah saya akan berikan penjelasan lanjut.

Sekian.

Terima kasih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Agency Manager Prudential / PruBSN
www.azizriadi.com
HP : 019-323 2121

#medicalcard #educationplan #prubsntakaful #takaful #familyplan #medicalcardnolimit #hibah


No comments:

Post a Comment