08 September 2020

ANDA MAKAN GAJI DAN SANGAT EFISIEN?

 


[ ANDA MAKAN GAJI DAN SANGAT EFISIEN? ]

Adakah anda seorang pekerja yang sangat efisien?...Tapi, anda rasanya majikan anda tidak memberikan ganjaran setimpal dengan sumbangan anda kepada syarikat?...

Atau mungkin, disebabkan faktor politik di tempat kerja, oleh kerana anda terlalu efisien, dan tidak pandai berpolitik, semua hasil kerja anda diclaim oleh orang lain. Orang lain dalam meeting dapat pujian as if macam dia yang buat kerja, sedangkan semua tu adalah hasil usaha kerja anda.

Dan yang paling menyedihkan, bila time appraisal, yang bagi rating appraisal kita tu la yang claim kerja kita semua adalah hasil kerja dia....anda tersepit, anda rasa macam kena game, anda rasa macam takde semangat dan mula fikir yang anda sudah tak berapa seronok kerja di tempat anda.

Jangan risau kawan. Walau bagaimana sekali pun keadaan sekeliling anda, anda tetap anda....anda tetap tahu nilai anda.
Cuma anda perlu sedar. Anda tak ubah seperti air yang jernih, tapi di dalam bekas yang berdebu....zahirnya kotoran itu terlihat....kesucian terlindung jua.

Anda tak perlu bersedih, sebab kesucian anda tetap terlindung. Apa yang anda harus lakukan adalah tukar bekas tersebut. Dan jangan sesekali takut nak tukar.

Sekiranya anda adalah individu seperti di atas, apa kata saya offer untuk belanja anda minum dan saya akan kongsikan bagaimana untuk anda tukar bekas yang berdebu tu. Supaya kesucian dan kejernihan anda, anda sendiri yang control...
Saya ada idea menarik untuk anda explore.

Anda mungkin jenis kategori

"Successful people, in Unsuccessful ENVIRONMENT"

Just click link

Mana tahu, bekas yang dulunya berdebu akan menjadi bersih jernih.

Aziz Riadi
Shariah RFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
www.azizriadi.com

No comments:

Post a comment