17 May 2021

PLAYER POSITION MANA YANG PALING MAHAL? #AzizRiadi


Biasanya kalau kita tengok dalam industri sukan, khususnya bola sepak, antara player yang dapat bayaran tertinggi adalah STRIKER. Iaitu orang yang ditugaskan untuk jaringkan goal untuk buat team menang perlawanan.
.
.
Bila striker income paling mahal, sudah tentu kalau sesuatu berlaku kepada striker ni, contohnya injured stau masalah kesihatan yang sampai menyebabkan dia tak boleh main. Agak-agaknyalah.. berapa team bola tu akan rugi disebabkan striker utama mereka yang jadi ayam tambatan untuk jaringkan goal tapi tak boleh nak main?
.
Boleh ke manager team tu dapatkan ganti striker yang lebih kurang sama prestasi dia atau lebih baik dalam masa yang singkat? Berapa pulak kos tambahan yang perlu disediakan untuk cari player ganti tu? Kalau ada player simpanan, adakah mampu untuk perform macam player utama tadi?
.
Sama lah juga dalam keluarga atau dalam syarikat.
.
Orang yang bertanggungjawab untuk cari income keluarga arau business deal adalah antara orang penting. Jadi, sekiranya berlaku apa-apa pada tonggak utama yang cari income atau business deals ni, sudah tentu keadaan kewangan keluarga atau syarikat boleh terjejas. Bagaimana keadaan keluarga atau perkerja yang ditanggung? Cuba fikir jap.
.
Kat sini la pentingnya backup plan untuk mereka. Sama ada dari segi dana kecemasan untuk perubatan atau pun penggantian income (income replacement).
.
.
Untuk company pulak, pentingnya untuk cover potential lost profit disebabkan oleh key person dalam syarikat mungkin tak boleh deliver task dia.
.
Kalau anda sebagai tonggak keluarga atau pemilik perniagaan, saya anda patut ambil tahu perkara ini. Saya ingin berkongsi idea kepada anda, bagaimana dengan adanya perancangan kewangan yang baik boleh mengurangkan risiko impact disebabkan kehilangan tunggak utama dalam keluarga atau syarikat.
.
.
Boleh click link ni http://financialcoach.wasap.my
"Free Explanation, No Obligation"
Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan berkenaan persoalan di atas, boleh tulis di ruangan komen. In sha Allah saya akan jawab.
Kepada yang nampak posting ni, maybe boleh share kepada sahabat2 Anda.
Sekian. Semoga bermanfaat.

.

.
Aziz Riadi
ShRFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
.

.

#takafulawareness
#hibahtakaful
#medicalcard
#incomereplacement
#backupfund
#legacyplanning

No comments:

Post a Comment