05 June 2021

APA ITU MARKETING? KONSEP MUDAH MARKETING #AzizRiadi


[ APA ITU MARKETING? - SEBARKAN KEPADA ORANG RAMAI ]
.
Sebagus mana sesuatu products atau service sekali pun, kalau orang tak tahu, orang takkan beli dan gunakan service tu.
So, itulah sebenarnya kegunaan MARKETING. Nak bagi orang nampak, orang tahu / kenal, orang suka dan percaya, baru la diorang akan beli atau gunakan service yang kita offer...
.
.
Musim-musim PKP dengan kadar jangkitan tinggi nie, kebanyakkan orang yang berniaga face to face dulu akan menghadapi cabaran sebab tak boleh nak sesuka hati keluar rumah dan buat sales face to face....dan orang ramai pulak pun sama, tak berani nak keluar bukan setakat risau kena saman, tapi juga risau risiko jangkitan.
.
.
Oleh sebab ada ramai yang terkesan dari pandemik nie, sudah tentu ada yang mula terfikir nak berniaga. Nak try la jual barang, jual service yang dia boleh berikan kepada orang yang ada masalah untuk diselesaikan.
Sebab tu korang kena la sebarluaskan apa yang korang nak jual dan service yang korang nak offer kepada target market korang.
Ini ada 4 simple step.
.
Untuk permulaan, saya share. Tengok gambar tu.
.
.
Step #1 - Bagi orang NAMPAK (selalu atau sentiasa atau sekerap yang boleh).
.
.
Kenapa nak kena selalu?..sebab nak bagi masuk dalam minda separa sedar diorang. Supaya bila dua terpandang (walau pun kurang dari 2 saat) mereka boleh cam products atau service kita atau brand kita.
.
Step #2. Bagi orang KENAL kita, products kita, dan services kita.
Macam manak bagi kenal. Kena la share siapa kita?..Apa yang yang kita buat?..Apa masalah yang kita selesaikan? Apa yang target market korang boleh dapat dengan gunakan products atau service korang?...dan ada beberapa benda lagi benda nak kena buat untuk bagi orang kenal kita.
.
Step #3 - Bagi orang SUKA kat products atau services kita.
Kalau tak pernah nampak, tak kenal, macam mana nak suka. So, nak bagi suka, bagi buat step 1 dan step 2 tu dulu....ini tak pernah nampak, tak pernah kenal tetiba nak suruh diorang keluar duit untuk beli products atau nak pakai service korang....so, ileksss....ikut step by step.
.
Step #4 - Bagi diorang PERCAYA yang products dan service korang nie memang boleh bantu selesaikan masalah target market korang.
.
Nak bagi nampak, kenal, suka dan percaya nie kalau face to face tu maybe dah biasa. Tapi, nak buat secara online nie, bukannya boleh buat macam tu je. Kena la tahu dia punya framework, macam mana nak buat dan macam mana nak dapatkan hasil dan macam mana nak improve...
.
Kalau jual barang tak nampak macam Takaful nie?...lagi la....nak jual secara online. Kalau tak biasa, dan hanya ikut2 orang, sesilap takde hasil then lelama give up. Sebab tu, kena la upgrade ilmu tu.
.
Yang ni kalau nak sembang, memang panjang...Bak kata Daud M (Kampung Pisang Bersiri-siri)...."Kalaum nam sembam, memam pamjam....."...
.
Itu je la sharing pagi sabtu nie. Alhamdulillah, malam tadi hujan. Setelah beberapa hari panas. Itu semua adalah tanda-tanda yang jelas bahawa Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang....dan juga Maha Berkuasa....jadi, kalau nak mula berniaga nie, sandarkan harapan dan doa kita pada Allah dulu, then barulah kita usaha bebetul.
.
Untuk anda yang nak belajar details pasal ONLINE MARKETING nie. saya ada buat satu sessi kelas online ISNIN DEPAN 7 June 2021.
.
Kalau nak tengok preview program tu boleh tengok kat sini
.

Kalau nak terus join, boleh register kat sini terus.
.
Tak tahu boleh belajar, tapi kalau malas nak belajar tu, memang takde ubat. Jangan lelambat, sebelum seat full.
.
Kalau ada sebarang soalan, boleh tanya kat comment.
.
Aziz Riadi
ShRFP
Muqmeen Group.

No comments:

Post a Comment