27 June 2021

MACAM MANA CARA NAK YAKINKAN PROSPECT UNTUK BELI DENGAN KITA? #AzizRiadi


[ SO MACAM MANA SAYA NAK PROCEED? ]
.
.
Bila kita tengah deal business, ayat macam nie kalau kita dapat dari prospect kita, dia punya syukur ya Allah....rasa best sangat.
.
.
Walau hebat macam mana pun kita bat sales atau marketing, hujung2, natijahnya adalah semua atas kuasa Allah.
.
.
Tapi, apa usaha kita?...
.
.
Kita sebagai hamba Allah nie, kena la ada usaha dan strategy. Kena la tahu macam mana skill set untuk convincekan prospect. Macam mana nak attract prospect masuk ke dalam cerita yang kita sampaikan  secara logik dan juga emosi.

.
.
Process menjual ni? kena ada skill. Ramai orang share, Don’t Sell (hard sell)….Share Story….tapi, berapa ramai yang faham macam mana nak bercerita?. Kalau kita nie jenis memang tak pandai dan tak biasa bercerita, bagaimana nak buat cerita yang boleh gain trust pembaca?…Boleh pengaruhi pembaca? Boleh educate pembaca?
.
.
Kena pulak bila kita jual service yang tak nampak macam takaful nie. Dah la tak nampak, secara umumnya memang orang tak suka dan reject disebabkan banyaknya cerita negative  berbanding cerita positive . 

Yang viral, bila benda2 yang tak boleh claim. Bila benda yang boleh claim, kebanyakkan nya cerita tu berkeliaran dikalangan agent atau sebilangan client sahaja. 
Orang awam, tak berapa minat nak kongsikan cerita.


.
.
Cuba, kalau berita tak boleh claim, berebut-rebut orang nak share, supaya jangan terkena benda yang sama. Bagus la, tapi sepatutnya kena lebih adil dengan menceritakan dari sudut content dan context yang jujur dan benar.
.
.
So, itu je la sikit nak kongsikan pengalaman saya berurusan dengan prospect secara online. Bermula dengan penyediaan content yang menarik minat untuk mereka baca, akhirnya dari content tersebut buat mereka bertanya, dan bila bertanya, masa terbaik untuk kita sell the idea dan transfer the emotion.


.
.
Terima kasih dan tahniah kepada yang dah  register sessi ONLINE, HIGH IMPACT INTEGRATED MARKETING for TAKAFUL AGENT (HIIM 2.0) yang akan berlangsung pada hari Ahad depan 4th July 2021. Anda akan diberikan copy slide dan juga handout untuk tulis nota. 


.
.
Untuk yang dah belajar sessi pertama, tahniah, saya nampak ramai yang dah  improve cara mereka positionkan posting masing2. Teruskan berlatih dan buat seperti apa yang dia ajar. 
.
.
Apa yang saya cuba kongsikan adalah pengalaman selama hampir 20 tahun dalam industri insurance dan takaful,  buat business secara offline dan online dan sekarang nie lebih kepada online, sebab pertumbuhan penggunakan social media sangat pantas dan luas.

Untuk yang nak tahu lebih pasal program HIIM 2.0 boleh click link http://www.aarassociates.com/high-impact

Sekian.

Aziz Riadi
Shariah RFP

#onlinemarketing #hiim2.0 #takafulstoryteller #takaful #financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang

 

No comments:

Post a Comment