18 June 2021

SELLING BY ASKING, TEKNIK NAK CLOSED DEAL DENGAN PANTAS. #AzizRiadi

 


SAYA NAK KONGSIKAN TIPS dalam handling objections yang saya terima masa presentation adalah dengan gunakan kaedah "Menjawab soalan dengan soalan"


Macam mana caranya tu?..

[ HANDLING SALES OBJECTIONS USING SELLING BY ASKING TECHNIQUE]

Antara skill yang kena ada bila kita buat sales, instead of jawab persoalan prospect, kita jawab dengan soalan juga.


Kenapa?


Ni antara sebabnya.
Fahamkan dulu apa faktor prospect boleh sign up atau boleh boleh convert jadi client kita?


1- SEBAB DIA BOLEH BUAT DECISION.

Selagi prospect tak boleh buat decision, selagi tu la susah kita nak closed deal. So, kita kena buat prospect make a decision as fast as we can. Then baru boleh tahu sama ada boleh closed ke tidak. Kalau closed then kita proceed with sales process. Dia tak closed deal, kita boleh NEXT to other prospect.
Bill Gates approach 1,200 orang untuk beli products dia, 300 orang je yang sign up. Bukan semua sign up. So, SWSWSW -> Next. 
So, macam mana nak bantu prospect buat decision? Baca no. 2


2- KENA BUAT DIA FAHAM...

Penting skill presentation yang mamou untuk buat prospect faham. Sebab tu selain dari skill bercakap, skill present, support tools. Sebab tu saya pakai sales kit. Sebab apa? Nak bagi prospect mudah faham...itu je. Bukan apa sangat pun.
Ada la details skill nak bagi prospect mudah faham, saya share lain kali. Follow FB saya ( Aziz Riadi dan Abd Aziz Riadi) dan subscribe youtube channel 
https://www.youtube.com/c/azizr3130
So macam mana nak mudah bagi faham? Baca no. 3


3. KENA BUAT DIA BERFIKIR.

Kalau ikut pengalaman saya hampir 20 tahun dalam bidang sales insurance dan takaful ni, kalau kita hanya terangkan, dan prospect tak boleh digest dengan befikir akan maklumat yang kita terangkan, chances dia nak faham sangat tipis dan end up dia tak boleh buat decision dan akhirnya dia kata "Nantilah saya fikir". Biasa kena?
So, macam mana nak buat di la berfikir? Baca point no. 4


4. KENA TANYA SOALAN. 

Dengan tanya soalan, ia akan membuatkan sesorang tu berfikir, dan seterusnya mudah nak faham dan seterusnya boleh bantu dia buat decision.
Ini nama dia SELLING BY ASKING (SBA). Kalau kita asyik menerangkan je, akan jadi selling by telling (SBT). Kalau SBT, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan....😄Itu je lah sikit. Nak tahu lebih, tunggu next sharing. Tak pun kalau anda agent sila join FB group private ni :
Untuk sesiapa yang nak jadi agent, untuk tambah income atau tukar kerjaya, boleh click kat sini http://jomextraincome.wasap.my


Thank you.
Aziz Riadi
ShRFP
Muqmeen Group.


#agentdiperlukan
#Takaful
#muqmeengroup
#hibahtakaful
#ejentakaful

No comments:

Post a Comment