08 September 2021

POST MORTEM DALAM TUNTUTAN TAKAFUL? WAJIB BUAT KE?

 CONTENT DEVELOPMENT IN PROGRESS!!




Antara persoalan yang selalu timbul bila nak ambil hibah takaful (life takaful), iaitu perlindungan takaful yang cover manfaat kematian.

Kalau meninggal dunia, nak claim kena buat POST MORTEM (Bedah Siasat) tak?

Pernah terfikir atau ada orang tanya atau ada dengar orang sembang pasal benda ni.

Ok, baik ....kat sini saya nak kongsikan pengalaman saya. Saya sudah hampir 20 tahun dalam bidang insurans dan takaful dan sudah melalui beberapa kali pengalaman untuk proses permohonanan Tuntutan Kematian. 

Jadi, saya akan kongsikan cerita dari segi Standard Practice syarikat (dari segi procedure) dan juga dari segi real process yang saya alami. Kenapa macam ada procedure atau cara berbeza antara standard practice dengan real experienced?

Bukan berbeza macam mana. Ia macam kalau kita nak pergi sesuatu tempat, kita boleh beritahu macam mana standard nak ke tempat tersebut. Lalu jalan mana, berapa jauh jarak dan berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai. Tapi, masa kejadian nak pergi tu, mungkin akan berjumpa dengan macam-macam situasi, contoh, tetiba ada road block, tetiba ada kemalangan atau tetiba ada construction, jadi, maybe ada jalan yang kena tutup dan kena ikut jalan lain...itu la maksud saya.

Baik...kembali kepada subject matter iaitu Post Mortem dalam proses tuntutan takaful (khususnya manfaat kematian).

Sebelum saya nak pergi lebih dalam, saya nak anda fahamkan beberapa punca kematian yang biasa kita dengar.


1- NATURAL DEATH ( YANG BIASA DIKAITKAN DENGAN KEMATIAN DISEBABKAN PENYAKIT)




2- ACCIDENTAL DEATH ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH KEMALANGAN )



3- COMMIT SUICIDE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH BUNUH DIRI)







4- COMPLICATION DEATH ( KEMATIAN DISEBAB OLEH KOMPLIKASI )




5- DEATH DUE TO CRIMINAL OFFENCE ( KEMATIAN AKIBAT PERBUATAN JENAYAH SAMA ADA SEBAGAI MANGSA ATAU PELAKU JENAYAH )






6- MISSING ( KEMATIAN YANG DIISYTIHARKAN SELEPAS HILANG DALAM SATU TEMPOH MASA MENGIKUT PERUNTUKKAN UNDANG-UNDANG)



7. DEATH DUE TO OLD AGE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH SAKIT TUA )




BERSAMBUNG...

No comments:

Post a Comment