14 June 2021

BILLIONNAIRE TAK NAK TINGGAL SATU SEN PUN PADA ANAK DIA BILA DIA MENINGGAL DUNIA? #AzizRiadi

Anda kena lihat video nie, dari DAN PENA  Siapa dia nie?..Dia ni antara MULTI-BILLIONAIRE kat US. Boleh baca profile dia di link saya bagi kat ayat sebelum ni.

Dia kongsikan dalam video nie, dia memang kaya, tapi dia nak anak dia hidup miskin (rasa hidup miskin) dan dia takkan tinggal anak dia satu sen pun dari harta dia...

Tengok video nie sampai habis, dan anda akan faham kenapa....

Satu lagi, dengar dia kata, kenapa TOP-RICH PEOPLE datang dari background military dan juga martial art (seni bela diri??...sebab dia kata, orang-orang yang ada latar belakang ketenteraan dan juga seni bela diri, mereka dan biasa dengan DISPLIN dan FOKUS. Dan ini la yang diperlukan untuk berjaya dalam apa bidang sekali pun.

Dan pada awal video, dia kata....orang-orang paling kaya dunia, Steve Jobs, Bill Gates dan dia sendiri, pada awal mereka develop business, mereka semua tidur kat office. Sebab apa?...Sebab mereka kerja keras untuk bina asas empayar perniagaan mereka. Untuk membina bangunan yang tinggi, perlukan asas yang kukuh. Begitu juga kalau nak bina empayar business yang besar, asas perniagaan juga kena KUKUH.

Kepada anda yang ingin belajar mengenai kewangan dan business. Boleh join private group FB di link berikut : https://www.facebook.com/groups/AARFreeCoaching/

Sekiranya anda ingin belajar, tambah income, saya boleh ajar anda untuk dapatkan income tambahan RM 1,000 hingga RM 2,000 sebulan, hanya dari rumah. Boleh click link http://jomextraincome.wasap.my

Sekian.

Aziz Riadi


13 June 2021

SIAPA YANG BOLEH SIGN UP PELAN TAKAFUL? #AzizRiadi #TakafulBlog

 


[ SIAPA YANG BOLEH SIGN UP PELAN TAKAFUL? ]

Secara umumnya, sesiapa pun boleh. Tapi secara khususnya ada 3 faktor yang menurut pengalaman saya boleh menjadi kunci utama untuk seseorang tu sign plan takafu.

1- RIGHT PEOPLE

2- RIGHT TIME

3- RIGHT PLACE

Saya nak share sikit pasal RIGHT PEOPLE.

Macam mana nak identify right people pulak untuk membolehkan dia sign up?. So, ada 3 kunci lain pulak.

Iaitu

1- Dia sihat
2- Dia ada duit
3- Dia boleh buat decision.

Takaful bukan hanya disertai dengan ada duit sahaja. Berapa ramai orang ada duit yang nak sign up takaful tapi tak dapat? Kalau dapat pun penyakit seria ada tak cover. Kalau cover pun kena bayar lebih dari orang yang sihat.

Takaful juga bukan hanya boleh disertai oleh orang yang sihat. Dia mesti mampu untuk menyumbang kepada tabung tabarru' (derma), concept dia macam tabung khairat kematian kat kampung la. Kira setiap satu rumah atau keluarga kena mencarum RM 10 sebulan dalam tabung khairat kematian tu.

Jadi, bila ada salah seorang dari ahli kariah yang menyertai tabung khairat tu meninggal dunia, duit tabung khairat tu la yang akan digunakan untuk pengurusan jenazah dan pengkebumian. Yang tak mencarum, tak boleh la pakai duit tu, sebab duit tu amanah untuk kegunaan dan persetujuan peserta yang mencarum. Jadi kena la ada duit. Sihat sahaja takde duit tak boleh sertai takaful.

Last sekali adalah, seseorang tu boleh buat decision untuk diri dia atau tanggungan dia.

Sebagai contoh, individu bawah umur. Tak boleh sertai pelan takaful under nama dia tanpa nama ibu bapa atau penjaga yang sah. Sebab apa? Sebab dia tak boleh buat decision untuk diri dia sendiri atas faktor bawah umur.

Selain tu, contoh lain. Dia mungkin dah cukup umur, tapi dia takde income dan income dari individu lain. Sebagai contoh, Isteri tak kerja, harapkan duit belanja dari suami, dan itu pun kekadang tak cukup..jadi tak boleh nak buat decision untuk ambil plan takaful. Takut nanti dia ambil, suami tak setuju, dia stop duit belanja, akhirnya duit sumbangan takaful pun tak dapat bayar. Lama-lama lepas tu lapsed. No point jugak.

So, itu sahaja tips sikit hari ni. Boleh follow FB page saya untuk tips dan tricks perancangan kewangan di Abd Aziz Riadi.

Kepada agent takaful yang nak dapatkan tips-tips sales dan closing serta handling objection, boleh join private group TAKAFUL & INSURANCE AGENTS INNER CIRCLE (PRIVATE GROUP). Saya kongsikan banyak content berkenaan sales dan recruitment di dalam tu.

Untuk video2 perancangan kewangan, boleh subscribe channel youtube saya di https://www.youtube.com/c/azizr3130

Sekian

Aziz Riadi
ShRFP

11 June 2021

APA YANG DIPERLUKAN KALAU NAK SURVEY TAKAFUL? #AzizRiadi #SurveyTakaful

 



[ NAK SURVEY TAKAFUL DULU? ]


Kalau sembang pasal nak survey nie, memang dah biasa sangat. Cuma apa yang biasa orang tak tahu, mereka ingat Takaful ni ada sejenis dua je. Dia tak tahu takaful nie ada macam2 dan ada beberapa strategy bagi memenuhi keperluan perlindungan. Sebab risiko macam-macam dan senario pun macam-macam boleh berlaku..


Bila ada orang cakap nak survey, saya sebagai orang yang dah hampir 20 tahun dalam bidang nie, biasanya akan test orang tu. Dia tahu tak apa yang dia nak survey dan macam mana nak survey.

Kalau setakat survey harga, survey benefit, survey plan, survey company, survey agent....ada berapa company nak survey?..ada berapa products nak compare?..ada berapa harga nak dapatkan proposal?...ada berapa ramai agent kita nak tanya?..

Jadi sebagai orang yang ada pengalaman hampir 20 tahun nie, saya bagi anda guide sikit macam man anak buat survey. Sebab, kalau tak jadi macam orang dalam screen shot nie. Kalau setakat nak main survey je, sama macam nak survey ikan, pergi ke laut yang luas....agak2 macam mana nak survey kalau kita takde guidance atau framework?

Kenapa biasa orang survey?...

Memang tak pelik orang survey nie. Benda nie memang bagus dan biasa. Kita sendiri pun sebelum beli sesuatu kita akan survey. Cuma, biasanya kita tahu parameter atau perkara-perkara yang kita nak jadikan kayu ukur bila buat perbandingan dan juga kajian.

Biasanya orang survey nie sebab beberapa perkara.


1- SUMBER KEWANGAN TERHAD.

Maksudnya, budget terhad, tapi nak dapatkan perlindungan atau pakej yang paling baik. So, kena la survey bagi match dengan budget.

Then, bila dah set budget, ada banyak pulak pakej, plan, benefit, coverage...mana satu nak pilih....then check perkara nombor 3.


2- RASA TAHU DAN BOLEH BUAT PILIHAN SENDIRI.

Ini ramai yang macam nie. Rasa macam tahu hasil dari pembacaan. Tapi apa yang ramai tak tahu, industri takaful nie ada regulator, jadi, akan ada perubahan dari segi term and condition dan juga business rules (bergantung kepaa syarikat pengendali takaful).

Kekadang agent yang tak active pun tak tahu sangat perkembangan mengenai latest products, latest terms and conditions, latest business rules dan sebagainya. Ini kan pulak orang awam...kalau tahu pun memang tahu sikit sangat.


3- NAK SEMUA BENDA TAPI TAK TAHU NAK SUSUN KEUTAMAAN KEPERLUAN PERLINDUNGAN.

Oleh kerana budget terhad, dan pada masa yang sama, banyak pulak keperluan perlindungan yang nak diambil, antaranya

- Manfaat Pampasan Kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan
- Manfaat Pampasan Sakit Kritikal
- Manfaat Pampasan Kemalangan
- Manfaat Rawatan Hospital
- Jaminan Simpanan untuk pendidikan atau persaraan...

Kalau tengok list kat atas, semua tu penting....tapi tengok budget pulak, macam tak lepas nak ambil semua...kena pulak yang baru kerja...dengan living expenses lagi, dengan nak invest kat tempat lain lagi...


Kat sini la pentingnya agent untuk advice. Agent yang pandai nak advice adalah agent yang faham MASALAH prospect dan faham bagaimana nak berikan SOLUTIONS TERBAIK yang MEMENUHI KEPERLUAN berdasarkan KEMAMPUAN.


Cari lah agent yang boleh share sample case study atau senario untuk anda lebih mudah nak faham. Kalau setakat sembang benefit, tengok brochure pun ada kadang-kadang,. Tengok Sales Illustration pun ada tulis dalam tu.


Tapi, berkenaan process nak claim, process kalau dah ada penyakit nak apply...banyak benda nak kena tahu jugak tu. Sebab tu kena deal dengan agent, biar agent terangkan.


Kalau products simple macam personal accident memang oleh deal online dengan company, tapi benda2 yang melibatkan process, terms and conditions, exclusions, dan sebagainya, kena ada agent advice...


Jadi, nasihat saya, kalau nak survey, kena tahu apa yang nak disurvey dan macam mana nak survey. In sha Allah anda akan dapat apa yang anda mahukan.


Kepada anda yang mungkin nak tahu atau tengah survey plan takaful. Nak saya berikan khidmat nasihat percuma,

Boleh click link ni http://infoplantakaful.wasap.my. 100% PERCUMA.


Oklah...itu sahaja.

Terima kasih...

Aziz Riadi
ShRFP
Muqmeen Group
www.azizriadi.com

#medicalcard #medicalcardunlimited #medicalcardmampumilik #hibahtakaful #hibahtakafulmampumilik #prubsntakaful #prubsnwarisanplus #retirementplan #ejentakaful #parttime

05 June 2021

APA ITU MARKETING? KONSEP MUDAH MARKETING #AzizRiadi


[ APA ITU MARKETING? - SEBARKAN KEPADA ORANG RAMAI ]
.
Sebagus mana sesuatu products atau service sekali pun, kalau orang tak tahu, orang takkan beli dan gunakan service tu.
So, itulah sebenarnya kegunaan MARKETING. Nak bagi orang nampak, orang tahu / kenal, orang suka dan percaya, baru la diorang akan beli atau gunakan service yang kita offer...
.
.
Musim-musim PKP dengan kadar jangkitan tinggi nie, kebanyakkan orang yang berniaga face to face dulu akan menghadapi cabaran sebab tak boleh nak sesuka hati keluar rumah dan buat sales face to face....dan orang ramai pulak pun sama, tak berani nak keluar bukan setakat risau kena saman, tapi juga risau risiko jangkitan.
.
.
Oleh sebab ada ramai yang terkesan dari pandemik nie, sudah tentu ada yang mula terfikir nak berniaga. Nak try la jual barang, jual service yang dia boleh berikan kepada orang yang ada masalah untuk diselesaikan.
Sebab tu korang kena la sebarluaskan apa yang korang nak jual dan service yang korang nak offer kepada target market korang.
Ini ada 4 simple step.
.
Untuk permulaan, saya share. Tengok gambar tu.
.
.
Step #1 - Bagi orang NAMPAK (selalu atau sentiasa atau sekerap yang boleh).
.
.
Kenapa nak kena selalu?..sebab nak bagi masuk dalam minda separa sedar diorang. Supaya bila dua terpandang (walau pun kurang dari 2 saat) mereka boleh cam products atau service kita atau brand kita.
.
Step #2. Bagi orang KENAL kita, products kita, dan services kita.
Macam manak bagi kenal. Kena la share siapa kita?..Apa yang yang kita buat?..Apa masalah yang kita selesaikan? Apa yang target market korang boleh dapat dengan gunakan products atau service korang?...dan ada beberapa benda lagi benda nak kena buat untuk bagi orang kenal kita.
.
Step #3 - Bagi orang SUKA kat products atau services kita.
Kalau tak pernah nampak, tak kenal, macam mana nak suka. So, nak bagi suka, bagi buat step 1 dan step 2 tu dulu....ini tak pernah nampak, tak pernah kenal tetiba nak suruh diorang keluar duit untuk beli products atau nak pakai service korang....so, ileksss....ikut step by step.
.
Step #4 - Bagi diorang PERCAYA yang products dan service korang nie memang boleh bantu selesaikan masalah target market korang.
.
Nak bagi nampak, kenal, suka dan percaya nie kalau face to face tu maybe dah biasa. Tapi, nak buat secara online nie, bukannya boleh buat macam tu je. Kena la tahu dia punya framework, macam mana nak buat dan macam mana nak dapatkan hasil dan macam mana nak improve...
.
Kalau jual barang tak nampak macam Takaful nie?...lagi la....nak jual secara online. Kalau tak biasa, dan hanya ikut2 orang, sesilap takde hasil then lelama give up. Sebab tu, kena la upgrade ilmu tu.
.
Yang ni kalau nak sembang, memang panjang...Bak kata Daud M (Kampung Pisang Bersiri-siri)...."Kalaum nam sembam, memam pamjam....."...
.
Itu je la sharing pagi sabtu nie. Alhamdulillah, malam tadi hujan. Setelah beberapa hari panas. Itu semua adalah tanda-tanda yang jelas bahawa Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang....dan juga Maha Berkuasa....jadi, kalau nak mula berniaga nie, sandarkan harapan dan doa kita pada Allah dulu, then barulah kita usaha bebetul.
.
Untuk anda yang nak belajar details pasal ONLINE MARKETING nie. saya ada buat satu sessi kelas online ISNIN DEPAN 7 June 2021.
.
Kalau nak tengok preview program tu boleh tengok kat sini
.

Kalau nak terus join, boleh register kat sini terus.
.
Tak tahu boleh belajar, tapi kalau malas nak belajar tu, memang takde ubat. Jangan lelambat, sebelum seat full.
.
Kalau ada sebarang soalan, boleh tanya kat comment.
.
Aziz Riadi
ShRFP
Muqmeen Group.

03 June 2021

MEDICAL CARD REPRICING ATAU SEMAKAN HARGA KAD PERUBATAN. APA SEBABNYA? #AzizRiadi


Rasanya ramai client dan tak kurang jugak agent yang tak berapa faham lagi semakan harga kad perubatan ( medical card repricing).

Sebab ada beberapa jenis medical card punya options. Ada yang level contribution, ada yang step up contribution.
So, saya nak bagitau kat sini, bahawa walau pun plan medical card yang anda sign tu adalah level contribution. Jangan ingat contribution akan level sampai bila2. Ia tetap tertakluk kepada semakan harga medical card bila ianya perlu.


Untuk yang step up pulak, walau pun dah naik, sebab step up punya kenaikkan, akan ada juga kenaikkan sekiranya berlaku semakan harga.


Kenapa sekarang asyik ada kenaikan je, adakah sesetengah company sahaja yang buat kenaikkan ini atau seluruh industri?


Kalau tanya saya, memang kebanyakkan company yang menawarkan plan medical card dah pun buat perubahan harga atau semakan harga medical mereka. Jadi, kalau dulu ada agent2 mungkin company dia tak buat lagi medical card price review cakap "Company kitaorang takde kenaikkan harga" tapi akhirnya sekarang, ramai yang dah aware bahawa bukan sesetengah company yang buat benda ni.
Kenapa kenaikkan ni diperlukan?

Ada beberapa sebab utama.

Antaranya adalah.
1- Kenaikkan kos rawatan termasuk ubat dan teknologi perubatan. Kadar inflasi untuk sektor kesihatan dan perubatan 2-3 kali ganda dari kadar inflasi umum. Jadi, bayangkan la kenaikkan harga kos rawatan?


2- Kadar tukaran wang asing. Sebab banyak peralatan perubatan dan juga ubat-ubatan adalah diimport. So, faktor kelemahan duit kita pun menjadi faktor kenaikkan harga kos rawatan.


3- Kadar sejarah tuntutan yang tinggi. So, kalau syarikat takaful dah buat projection cost untuk medical card dari segi risiko tuntutan, tiba-tiba tuntutan sebenar lebih tinggi dari projection dan sampai melibatkan kos tambahan yang diluar kemampuan syarikat takaful dan juga retakaful untuk tanggung, kos takaful atau kos insurans akan naik, dan ini akan menjadikan semakan harga medical card akan dibuat.


4- Masalah dan cabaran tuntutan palsu. Sebab ada segelintir client, agent dan juga pihak hospital yang tidak bertanggungjawab yang buat tuntutan palsu atau tuntutan berlebihan dari kadar standard, menyebabkan kos tuntutan meningkat. Itu tak masuk lagi client yang ambil takaful tapi memang dah ada sejarah penyakit, tapi bila nak sign up pelan takaful tidak membuat pengakuan atau declaration dengan betul.
Dan semua risiko2 luar jangka ini akan menyebabkan kos takaful dan juga insurance meningkat dan akhirnya, semakan harga dibuat. Jadi semua client terpaksa tanggung kos tambahan. Ini memang benda yang tak best berlaku. Wakau pun saya sendiri agent, saya juga adalah pemegang sijil takaful medical card. Saya juga terkesan.


5- Kes penyakit kritikal semakin meningkat disebabkan gaya hidup yang tidak sihat dan akhirnya menyebabkan kadar tuntutan meningkat lebih dari jangkaan. Ini juga adalah satu satu faktor kenaikkan harga.


6- Kenaikkan harga perkhidmatan oleh penyedia fasiliti perubatan (Hospital Swsta). Cuba tengok sahaja bagaimana hospital swasta di Malaysia yang besar-besar. Masuk hospital tapi dah macam shopping complext atau hotel. Ini semua memberi impact kepada kadar jumlah tuntutan perkhidmatan perubatan. Sebab hospital sudah tentu akan charge lebih sebab sediakan facilities yang bertaraf 5 bintang. Dan client pulak akan claim ikut kelayakkan dan syarikat takaful atau insurance pulak kena bayar ikut perjanjian yang telah dinyatakan dalam policy insurans atau sijil takaful.


Saya bukan nak backup atau suka kenaikkan harga medical card ni. Tapi ini la yang biasanya dinyatakan oleh company dan melalui pemerhatian saya sendiri. Tapi, saya yakin, sudah tentu ada cara untuk mengurangkan kadar kenaikkan medical card ini, dan kalau perlu naik pun mungkin pada kekerapan yang lebih jauh, mungkin 7-8 tahun sekali dan bukannya 3-4 tahun sekali.


Dan kadar quantum kenaikkan tu jangan la terlalu tinggi sampai kenaikkan medical card lebih tinggi dari kadar kenaikkan gaji tahunan. Macam mana client nak maintain bayar kalau gaji tak naik atau naik sikit, tapi harga medical card naik lebih dari kenaikkan gaji? Itu belum kalau client ambil plan satu family.

Saya amat berharap pihak yang terlibat, termasuk pihak berkuasa untuk sama-sama melihat cabaran ini dan sama-sama boleh membantu mengurangkan beban kenaikkan harga medical card pada masa akan datang.


Disclaimer : Tulisan ini adalah pendapat peribadi saya sebagai pengguna dan agent takaful dan saya menulis atas dasar memberi pendidikan dan kesedaran kepada pembaca.

Untuk mendapatkan sebarang khidmat nasihat kewangan boleh click http://financialcoach.wasap.my Untuk mendapatkan khidmat nasihat product takaful, boleh click link ni http://infoplantakaful.wasap.my

Untuk nak jadi agent takaful, boleh click link http://jomextraincome.wasap.my



Sekian.
ShRFP
Muqmeen Group.