19 September 2021

RISIKO KECEDERAAN DI RUMAH. APA YANG ANDA KENA TAHU? #AzizRiadi #accident

 


[ KECEDERAAN DI RUMAH ]
.
.
Kalau saya berkongsi pasal manfaat perlindungan takaful yang melibatkan risiko kemalangan, ramai client atau bakal client tertumpu kepada kemalangan jalan raya. Tapi, dari pengalaman saya, banyak kes tuntutan takaful especially medical disebabkan oleh kemalangan di rumah.
.
.
1) GANTI MENTOL LAMPU, TERGELINCIR DARI TANGGA, JATUH & PATAH TANGAN atau KAKI.

Ini antara yang biasa yang saya jumpa. Kekadang tak patah tangan, patah kaki. Atau pun ada keretakan. Nampak macam takde apa2, tapi selepas 2-3 hari, kawasan kecederaan jadi bengkak, dan lebih bahaya kalau ada jangkitan kuman, yang kekadang memerlukan rawatan sehingga melibatkan pembedahan. Kalau tak, jangkitan kuman boleh masuk dalam darah dan menyebabkan penyakit lain yang lebih serious.
.
.
2) TERSIRAM AIR PANAS / SAYUR PANAS / MINYAK PANAS / RENJATAN ELEKTRIK VOLTAN TINGGI

Ini pun selalu terjadi, dan lebih teruk kekadang melecur anggota badan. Dan kalau kena case macam nie, biasanya kena tahan ward especially apabila melecur tahap kedua atau ketiga. 

Apa itu tahap melecur?..

Tahap melecur atau terbakar biasanya diklasifikasikan kepada 3 peringkat.

Peringkat PERTAMA.

Ia hanya membabitkan permukaan kulit sahaja atau dipanggul epidermis. Keadaan ini mengakibatkan kesakitan dan kemerahan yang tidak teruk. Cara merawat luka melecur yang biasa seperti disarankan doktor. Biasanya disebabkan oleh risiko yang kurang bahaya seperti terdedah kepada cahaya matahari terlalu kerap atau lama (sunburn).

Peringkat KEDUA 

Ia membabitkan lapisan kulit yang kedua atau dipanggil "dermis"
Keadaan ini akan mengakibatkan kesakitan, kemerahan dan keluarnya lendir seakan nanah. Dan nanah ni yang biasa ada risiko jangkitan kalau tidak mendapat rawatan segera.

Untuk rawatan peringkat kedua, adakalanya hingga memerlukan kaedah ganti kulit kalau keadaan sangat teruk. So, kena ambil la kulit bahagian lain dalam badan, biasanya peha kalau berdasarkan pengalaman saya buat claim.

Biasanya ia disebabkan oleh risiko kena air panas, atau terbakar melecur sampai bahagian isi daging. Kena rawat segera, sebab kalau dah kena jangkitan, ia akan lebih teruk.

Peringkat KETIGA

Keadaan melecur atau terbakar yang membabitkan kesemua lapisan kulit. Kalau kena tahap nie, bahagian melecur atau terbakar terasa sangat sakit. Boleh dilihat ada perubahan warna kulit kepada coklat atau hitam disebabkan kesan melecur atau terbakar tadi. Kalau teruk sangat, sampai melibatkan saraf, mangsa mungkin hilang rasa dibahagian yang cedera. Yang ni memang lagi teruk la.

Yang nie, biasanya memerlukan rawatan ganti kulit untuk merawatnya jika teruk. Perkara ini biasa berlaku atas faktor risiko yang sangat bahaya contohnya melecur akibat terkena minyak panas, besi panas, renjatan elektrik ataupun bahan kimia yang boleh menghakis.
.
.
3) PATAH KAKI SEBAB TERSALAH STEP ANAK TANGGA.

Yang ni, nampak macam simple. Tapi, memang kerap terjadi. Walau pun kalau nak ikutkan, anak tangga rumah kita tu kita lalu berkali-kali setiap hari, berbulan-bulan dan bertahun-tahun, ada kalanya mungkin masa tu kita tak focus atau tengah fikir benda lain, akhirnya tersalah step, ingatkan dah habis (sampai lantai) rupayanya ada satu step lagi, tak perasan, terseliuh dan ada kalanya boleh menyebabkan patah.

Sebagai contoh, yang berlaku dalam gambar nie. Salah seorang client saya, yang baru je mendapatkan rawatan akibat kecederaan berlaku di dalam rumah. Jadi, jangan ingat STAY AT HOME tiada risiko cedera.

Kes ini, Doktor nasihatkan untuk cepat recover, kena masukkan plate dalam kaki sebabnya patah. Kalau nak normal healing, tak masuk plate boleh, tapi lama dan maybe akan ada kesan sambungan tulang tak sama disebabkan patah.

Bila check2 balik, anggaran kos nak buat adalah RM 16,000....nampak macam simple, tapi bila menyebabkan kecederaan, kekadang ia boleh menelan kos yang tinggi.

Jadi, terpulang kepada diri masing2. Boleh je tak perlu untuk kos yang tinggi, natural healing, lama sikit nak recover dan maybe akan ada effect impairment (kecacatan) disebabkan tulang dah lari sikit. 

Atau pun, kena keluar kos untuk recover lebih cepat dan kurang kesan impairment. Kalau ada saving oklah, cuma kena korbankan la duit saving yang kita simpan bertahun-tahun tu.

Kalau ada perlindungan takaful atau insurance medical card, berkenaan kos rawatan, tak perlu bimbang sebab rawatan kemalangan atau kecederaan antara process claim yang paling mudah nak approved. Tak macam kalau rawatan penyakit yang kekadang kena check sama ada penyakit tersebut pernah ada ke tidak sebelum sign up plan perlindungan atau insurance.
.
.
4) TERBAKAR MELECUR AKIBAT KEBOCORAN SALURAN DAPUR GAS DI DAPUR.

Yang ni pun dalam beberapa tahun lepas, ada salah seorang kenalan saya, diberitakan, muka dan sebahagian tangan dan badan melecur peringkat kedua disebabkan oleh api menyambar disebabkan oleh kebocoran salur gas. Benda nak jadi, siapa yang boleh jangka. Selama umur, tak pernah terjadi, tapi kalau nak jadi, tetap terjadi. Sebab tu ada pepatah "Malang tidak berbau"...

Untuk case ini, lama juga warded dan kos rawatan sampai habis annual limit. Nasib baik bila dah hujung-hujung rawatan tu, kos dah tak tinggi sangat sebab dah boleh buat rawatan di rumah (dah keluar ward)...tapi masa dalam ward, penjagaan rapi diperlukan sebab kesan luka terbakar akan cepat bernanah kalau kena jangkitan kuman. Dan kuman tu pulak, kalau dah masuk salur darah, boleh attack organ yang lain. Jadi, jangan ambil mudah.

Ini satu perkara lagi mengenai limit tahunan medical card. Sekiranya anda dah ambil medical card lebih dari 10 tahun dan tak pernah review plan medical card, bagus untuk semak semula keperluan semasa medical coverage anda dan keluarga. Bukan apa, takut2 kita rasa ok sebab ada medical card, tapi tak tahu, limit medical card sangat sikit sebab ikut standard coverage 10 tahun lepas.

Contact agent2 anda untuk buat review, sekiranya anda nak minta saya reviewkan, boleh DM saya atau tulis diruangan comment untuk saya bantu.

Akhir sekali, apa yang saya nak kongsikan dalam posting ini adalah....kita kena berhati-hati di mana saya kita berada, sebab kecederaan boleh berlaku di mana-mana, walau pun kita berada di rumah.

Oklah, itu sahaja dulu untuk kali ini. Sekiranya ada sebarang pertanyaan berkenaan perancangan kewangan, anda boleh click di link http://financialcoach.wasap.my. 

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat berkenaan plan takaful, boleh click link berikut https://wa.link/yg10q0.

Boleh share kepada sahabat2 anda, semoga bermanfaat.

Terima kasih.

Aziz Riadi
ShRFP
Senior Agency Manager
Muqmeen Group
www.azizriadi.com

#takaful #injury #muqmeengroup #financialprotection #medicalcard #hibahtakaful

08 September 2021

POST MORTEM DALAM TUNTUTAN TAKAFUL? WAJIB BUAT KE?

 CONTENT DEVELOPMENT IN PROGRESS!!




Antara persoalan yang selalu timbul bila nak ambil hibah takaful (life takaful), iaitu perlindungan takaful yang cover manfaat kematian.

Kalau meninggal dunia, nak claim kena buat POST MORTEM (Bedah Siasat) tak?

Pernah terfikir atau ada orang tanya atau ada dengar orang sembang pasal benda ni.

Ok, baik ....kat sini saya nak kongsikan pengalaman saya. Saya sudah hampir 20 tahun dalam bidang insurans dan takaful dan sudah melalui beberapa kali pengalaman untuk proses permohonanan Tuntutan Kematian. 

Jadi, saya akan kongsikan cerita dari segi Standard Practice syarikat (dari segi procedure) dan juga dari segi real process yang saya alami. Kenapa macam ada procedure atau cara berbeza antara standard practice dengan real experienced?

Bukan berbeza macam mana. Ia macam kalau kita nak pergi sesuatu tempat, kita boleh beritahu macam mana standard nak ke tempat tersebut. Lalu jalan mana, berapa jauh jarak dan berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai. Tapi, masa kejadian nak pergi tu, mungkin akan berjumpa dengan macam-macam situasi, contoh, tetiba ada road block, tetiba ada kemalangan atau tetiba ada construction, jadi, maybe ada jalan yang kena tutup dan kena ikut jalan lain...itu la maksud saya.

Baik...kembali kepada subject matter iaitu Post Mortem dalam proses tuntutan takaful (khususnya manfaat kematian).

Sebelum saya nak pergi lebih dalam, saya nak anda fahamkan beberapa punca kematian yang biasa kita dengar.


1- NATURAL DEATH ( YANG BIASA DIKAITKAN DENGAN KEMATIAN DISEBABKAN PENYAKIT)




2- ACCIDENTAL DEATH ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH KEMALANGAN )



3- COMMIT SUICIDE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH BUNUH DIRI)







4- COMPLICATION DEATH ( KEMATIAN DISEBAB OLEH KOMPLIKASI )




5- DEATH DUE TO CRIMINAL OFFENCE ( KEMATIAN AKIBAT PERBUATAN JENAYAH SAMA ADA SEBAGAI MANGSA ATAU PELAKU JENAYAH )






6- MISSING ( KEMATIAN YANG DIISYTIHARKAN SELEPAS HILANG DALAM SATU TEMPOH MASA MENGIKUT PERUNTUKKAN UNDANG-UNDANG)



7. DEATH DUE TO OLD AGE ( KEMATIAN DISEBABKAN OLEH SAKIT TUA )




BERSAMBUNG...

13 July 2021

BAGAIMANA NAK PILIH DANA UNTUK PLAN TAKAFUL YANG BERKAITAN PELABURAN. #AzizRiadi

 


Terdapat pelbagai jenis plan takaful di pasaran dan salah satunya adalah plan takaful berasaskan pelaburan atau INVESTMENT LINK PLAN (ILP).

Produk takaful ILP ini mempunyai 2 account asas iaitu Protections Unit Account (PUA) dan juga Investment Unit Account (IUA).

Kepada anda yang menyertai plan PruBSN Takafulink atau PruBSN Warisan atau PruBSN Aspirasi, terdapat pilihan untuk memilih dana mana yang untuk anda allocatekan duit nilai tunai atau cash value yang ada dalam plan takaful anda.

Terdapat lebih kurang 7 pilihan dana iaitu.

1- Takafulink Dana Bon
2- Takafulink Dana Urus
3- Takafulink Dana Ekuiti
4- Takafulink Dana Aktif
5- Takafulink Dana Dinamik

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai dana tersebut bagi tahun 2020, boleh click pada link di atas.


Bila sebut je pasal pelaburan, ada 2 benda yang tidak boleh lari dari kita bincangkan. Iaitu RETURN dan RISK. Kita kena terima bahawa, untuk sesebuah pelaburan itu memberi pulangan yang tinggi, ia akan juga berserta dengan risiko kerugian yang tinggi.

Begitu juga, untuk pelaburan yang mempunyai risiko kerugian yang rendah, ia juga akan memberikan pulangan pelaburan yang rendah. 

Jadi....

Secara umumnya saya boleh kategorikan dana takaful PruBSN ni kepada 3 bahagian.

A. LOW RISK, LOW RETURN (Dana Bon)

B. MEDIUM RISK, MEDIUM RETURN (Dana Urus)

C. HIGH RISH, HIGH RETURN (Dana Ekuiti)

Jadi, bagaimana kita nak menentukan dana yang sesuai dengan kita?..

Ada beberapa cara nak pilih.

1. Semak Risk Tolerance (Kebolehan untuk menerima kadar risiko pelaburan dari segi jumlah kerugian).

Sekiranya anda tidak mampu untuk menerima risiko kerugian dalam pelaburan sama ada jangka masa pendek atau panjang, anda mungkin lebih sesuai dengan dana BON. 

Prestasi Takaful Dana Bon


Sekiranya anda jenis yang 50:50, maksudnya boleh terima sedikit kerugian dan ok kalau untung pun tak tinggi...mungkin anda boleh consider Takaful Dana Urus. Kerana dana ini melabur sebahagian dalam saham ekuiti dan sebahagian lagi dana bon. 


Prestasi Takaful Dana Urus



Sekiranya anda jenis yang sanggup untuk menerima risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan potensi pulangan yang tinggi. Anda boleh consider untuk pilih Takaful Dana Ekuiti untuk pelaburan dalam Malaysia atau Takaful Dana Ekuiti Dinasti untuk pelaburan luar negara khusus di negara China. Negara China sekarang antara kuasa besar ekonomi dunia dan sedang dalam usaha menjadi peneraju di dunia. Jadi, potensi pelaburan di sana lebih baik.

Namun begitu, risiko nya juga agak tinggi berbanding dengan Dana Bon dan Dana Urus.

Prestasi Takaful Dana Ekuiti 


Prestasi Dana Ekuiti Dinasti


Anda boleh lihat sendiri perbezaan dari segi pulangan (return) dan juga risk (yang -ve return) antara dana-dana yang saya tunjukkan di atas ini.


2. Jangka Masa Pelaburan .

Selain dari Risk Tolerance, anda juga boleh gunakan tempoh jangka masa pelaburan sebagai penunjuk aras dalam anda buat pemilihan dana.

Sebagai contoh, 

A- Sekiranya anda mempunyai masa yang panjang untuk capai target pelaburan anda antara 20 tahun ke 30 tahun atau lebih. Dana Ekuiti lebih sesuai. Kerana, walau pun risikonya tinggi, tapi anda ada banyak masa untuk melihat potensi pelaburan jangka panjang di mana, sekiranya dalam jangka masa pendek mungkin dana tersebut rugi, biasanya ia akan mampu mencatat keuntungan dalam tempoh masa panjang. 

Seperti ramai yang tahu dan sedar, setiap 10 tahun, kitaran ekonomi akan berlaku, iaitu daripada rancak kepada lembab dan kembali rancak.

Jadi, kalau anda ada masa yang panjang untuk menunggu pulangan pelaburan anda. Dana Ekuiti mungkin sesuai untuk anda.

B- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan sederhana, antara 15 hingga 20 tahun. Mungkin Dana Urus lebih sesuai dengan anda. Atau pun campuran Dana Bon 50% dan juga dana Ekuiti 50%. Jadi, sekiranya dana ekuti tidak dapat memberi pulangan yang anda harapkan, sekurang-kurangnya anda ada dana BON yang lebih stabil untuk cover balik risiko kerugian pada dana ekuiti.

C- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek iaitu di bawah 10 tahun, adalah dinasihatkan untuk allocate pelaburan anda dalam dana BON yang lebih stabil pulangan pelaburan (walau pun sedikit) tapi risiko kehilangan duit pelaburan sangat rendah. 

Ini kerana, jika anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek, dan anda melabur di dana Ekuiti, dikhuatiri sekiranya pelaburan mengalami kerugian, ia tidak mempunyai masa yang cukup untuk recover kerugian yang dialami.

UNTUK PERHATIAN, tulisan ini adalah sebagai guideline kepada anda sekiranya anda mungkin tidak tahu dana mana yang patut anda pilih dan berapa peratusan dana yang ingin anda allocate dalam portfolio pelaburan anda dalam plan takaful berasaskan pelaburan.

Sekirannya anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh click link di bawah ini untuk bertanyakan sebarang persoalan.


Anda boleh follow saya di FB page http://www.facebook.com/abdazizriadi untuk pelbagai tips kewangan dan pelaburan.

Sekian.

Aziz Riadi
Sh.RFP
www.azizriadi.com

#financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang

12 July 2021

PROSES UNTUK MASUK HOSPITAL MENGGUNAKAN MEDICAL CARD


Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan untuk masuk wad sama ada disebabkan oleh penyakit atau kemalangam. Boleh rujuk video di bawah ini.

Pun begitu, process untuk kemasukkan bagi video di bawah hanya untuk medical card di hospital panel Prudential Assurance Malaysia Berhad.

Untuk pemegang medical card PruBSN Takaful, process kemasukan ke hospital adalah lebih kurang sama. Sekiranya anda memerlukan khidmat nasihat untuk masuk hospital, boleh hubungi agent anda. 


Sekiranya anda tiada agent yang service anda, boleh hubungi pusat khidmat pelanggan PruBSN Takaful di website www.prubsn.com.my 

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat mengenai medical card, boleh click link berikut http://infoplantakaful.wasap.my . In sha Allah saya akan bantu anda.


Sekian

Aziz Riadi
ShRFP
www.azizriadi.com


#warded #medicalcardterbaik #

10 July 2021

[ WHAT IT TAKES TO BE THE BEST? ] #AzizRiadi

 

[ WHAT IT TAKES TO BE THE BEST? ]

Semua orang nak jadi yang
terbaik
. Tak kisah dalam bidang apa sekali pun.
Sebelum ni saya tak pernah tahu pun BEST tu sebenarnya ada acronym yang pada saya sangat best dan terkesan dalam diri.
Bila BEST ni di aplikasikan sebagai pekerja, ia boleh buat seseorang itu jadi Extra Ordinary Employee (X.O.E). Dan kalau BEST ni pulak di aplikasikan pada business, ia boleh jadikan sebuah WINNING BUSINESS.
Dan saya tengok bila BEST ni diaplikasikan pada agent jualan macam agent Takaful (sebab saya dah test dan dah implement) ia boleh jadi Extra Miles Agent (E.M.A)..
Saya nak share sikit macam mana saya applied BEST dalam team lepas saya belajar dalam Program The Black Code Alumni under Coach Yuremi Mn.
So apa dia BEST tu?

B- BOLD
Apa yang kita buat mesti ada ciri-ciri BOLD ni, sama dari segi soul and spiritnya, sama ada dari segi mindsetnya, sama ada dari segi skill setnya, sama ada dari segi proposed solutions nya, service deliverynya...Semuanya kena BOLD enough di pandangan mata prospect dan client.
Kena pulak, business takaful ni, kalau tak pandai nak gayakannya, memang tak boleh bertahan lama, akibatnya client terabai, dan kat situ la nanti cabaran akan mula timbul sebab sekali orang nampak buruk, mudah je jadi viral. Sedangkan yang baiknya tak mudah tersebar.
Kat sini la kena ada strategy macam mana agent tu kena Do Extra Miles (D.E.M) untuk jadikan dia sebagai agent yang BOLD. Customer yang sebelum ni ada bad experience pun akan mula berubah fikiran dan mula percaya, bahawa ada agent yang bebetul ikhlas dan committed dalam melaksanakan tugas.


E - ENERGETIC & ENERGIZE

Dah nama pun Extra Miles Agent (EMA), apa2 buat pun kena extra. Apa2 delivery pun kena extra. Apa2 value add pun kena extra...
Nak extra, kena ada energy yang cukup kuat, bukan setakat untuk pergi laju, tapi juga tahan lama.
Yang part tahan lama ni yang kena belajar untuk ENERGIZE orang lain. Jangan hanya fikir kita nak perform, nampak team
member kita lembik, kita buat tak tahu.
Kena ada mindset "I Reach Out First With Love and Trust and Be An Energy Giver"... the more energy you give, the more you will get.


S - STRATEGIC
Biasa orang buat business planning, tapi kalau takde strategic planning, mungkin result yang kita nak capai jadi lebih lambat.
So strategy ni kalau nak faham lebih orang, apa yang kita nak kena buat berbeza dengan competitor untuk dapatkan result yang berbeza.
Maybe segi marketing strategy, cara, teknik, masa..
Maybe dari segi product positioning, market segmentation, dan secret recipe or tools or platform...
So, kena clear strategy dan semua team dari top down, bottom up clear dengan strategy yang telah disetkan.
Kalau nak senang faham lagi. Katakan dalam kejohanan balapan relay 4 x 100 meter. Ada team letakkan pelari paling kuat sebagai pelari pertama. Ada team yang letak pelari yang paling kuat di hujung, terpulang kepada strategy team masing...
Sama jugak dengan business..
Nak lagi senang faham...kalau kita jawab soalan exam, ada student jawab ikut turutan nombor soalan. Ada student yang jawab soalan yang dia boleh jawab dulu, then soalan susah jawab atau tak boleh jawab....Strategy masing2..Macam tu la kalau nak tahu pasal strategy...dengan kata mudah.
Kalau dalam business, ia lebih complicated, sebab melibatkan common vision, common mission, common values, common language, culture dan sebagainya.


T - TRUST
Last sekali kena tahu macam mana nak dapatkan trust dari prospect, client, dan juga team. Trust ni senang nak disebut, tapi mencabar untuk dibina.
Kena pulak kalau tak tahu nak mula dari mana. Apa yang pasti kita tak boleh suruh atau paksa orang trust kita. Kita kena dapat dapatkan trust dari orang lain, mereka berikan trust kat kita...yang biasa orang cakap. Trust ni something yang kita earn...bukan sesuatu yang kita boleh request dari orang.
Trust datang melalui behavior atau kelakuan atau apa yang kita lakukan tentang apa yang kita katakan.
Bahasa simple je, cakap serupa bikin...
Oklah. Itu je saya ingat share. Alhamdulillah pengalaman dalam bidang jualan dan perkhidmatan kewangan hampir 20 tahun mengajar saya pelbagai ilmu secara formal mahupun secara tak formal seperti ilmu di jalanan...
Permulaan buat business bukan mudah. Kena sindir, kena pulau, kena game...tapi apa yang buat saya boleh bertahan, sebab saya tahu apa yang saya nak di penghujung perjalanan business saya. Begin with then end in mind.
So,
As future leader, kena fahamkan BEST ni.


Kalau ada sesiapa yang rasa nak ubah diri mereka dengan kerjaya dalam bidang sales. Boleh click link kat bawah ni.
Saya bermula dengan gaji RM 1,800 sebulan sebagai system engineer yang baru graduate pada tahun 2000.

Disebabkan IMPIAN untuk berikan yang
terbaik
kepada mak dan bapak saya...saya nampak dengan buat sales, kita boleh potong kepantasan masa yang mana kalau saya masih kerja tempat yang sama, selepas 10 tahun, belum tentu saya boleh dapat income saya buat sales dalam masa 1 tahun....


Nota : Gambar sebagai hiasan, sebab masa tunggu brader Burger Boy, depan kedai MeatXpert. Ingat nak jumpa tokey dia sekali Firdaus Zainal, tapi takde rezeki....😄. Nampak pemandangan ni...amik phone terus snap..


Sekian.