11 May 2008

Pembangunan Agensi (Agency Development)
Organization Development 


Apabila kita menjadi agent insurance atau takaful. Bukanlah bermakna kita akan menjadi agent sampai bila-bila. Kecuali sesiapa yang ingin menjadikan agent sebagai kerjaya. Akan tetapi, yang paling penting adalah, bagaimana industri insurance atau takaful ini memberi peluang untuk kita membangunkan agensi atau kumpulan kita sendiri.

Proses untuk membangunkan agensi bukan satu kerja yang mudah dan bukan boleh dibuat pada masa yang singkat. Pelbagai proses dan peringkat harus dilalui dan setiap proses mempunyai cabaran dan dugaan yang tersendiri. Oleh itu, kita perlu persiapkan diri kita dengan ilmu, pengalaman, mentor yang ingin melihat kita berjaya, rakan seperjuangan dan yang paling penting adalah agent-agent dibawah naungan kita mempunyai Common Vision, Common Values dan Common Language.

Pada pengalaman saya yang melihat bagaimana agency-agency manager yang berjaya di Prudential, perkara utama adalah, perlunya ada persekitaran yang positif dan perlunya ada kerja berpasukan antara pihak pengurusan (LMT-Leadership Management Team) dan agent-agent.

Didalam Prudential terdapat beberapa peringkat yang perlu dilalui oleh agent dalam usaha untuk membangunkan agensi mereka sendiri.

1. Agent
2. Unit Manager 1 
3. Unit Manager 2
4. Agency Manager
5. Senior Agency Manager

Lihat potensi pendapatan dalam bidang Takaful. Berapa commission yang anda boleh dapat sekiranya anda ikut formula apa yang saya ajarkan. In sha Allah


Pertanyaan lanjut boleh hubungi abdazizriadi@gmail.com atau call 019-323 2121. 

No comments:

Post a Comment