06 September 2011

Menguruskan Persistency (Persistency Management)

Assalamualaikum kepada semua pembaca yang dirahmati Allah sekalian. Kali ni saya nak kongsi pasal "PENGURUSAN PERSISTENCY DALAM BUSINESS INSURANCE DI PRUDENTIAL / PRUBSN TAKAFUL"


Dalam training AFT, ada dinyatakan mengenai 3 elemen penting dalam business insurance...iaitu Productivity, Persistency dan Profitability.

Saya akan terangkan satu persatu.

1. Productivity

Apa yang dimaksudkan dengan Productivity. Ok, productivity adalah jumlah jualan premium yang dikira dalam tempoh setahun. Ia juga dinamakan sebagai Annual Premium Income (API) untuk product daripada Prudential Assurance Malaysia Berhad (Prulink One, Pru Mychild, Pru Cash Double Rewards etc)....atau Annual Contribution Income (ACI) untuk product2 PruBSN Takaful (Takafulink, Takafulink Cerdik, Takaful Ummah, Takaful Protect , Protect Plus..etc).

Kenapa berbeza?...antara API dan ACI...apa yang saya faham adalah untuk bezakan antara business conventional dan takaful.

Oleh kerana blog saya ini banyak info pasal product2 takaful, saya akan gunakan terminologi ACI. So, ACI = Jumlah caruman plan2 takaful PruBSN dalam masa setahun. Sebagai contoh, kalau ada client yang sign policy RM 150 sebulan, so, production akan dikira sebagai 150 x 12 = 1,800 ACI.

Sebelum saya nak berbincang atau terangkan pasal persistency, anda perlu ada production yang tinggi. Ini kerana ia akan memberi kesan kepada income yang anda dapat, dan bonus HPFB (high Production Fringe Benefit) setiap tahun.

Jadual kelayakkan HPFB, anda boleh rujuk di sini.

http://www.takafulinkinfo.com/2008/05/syarat-kelayakan-untuk-menjadi-agent.html

So, dalam training AFT, AIT dan AAT memang ditekankan pasal macam mana nak increase production kita. So, kat sini saya takkan bincangkan macam mana nak dapatkan production tinggi. Tapi sebaliknya, saya nak kongsikan, bahawa productitivy ini sangat penting untuk menentukan income you bertambah setiap bulan dan akan dapat bonus setiap tahun.

Kalau ikutkan pengalaman saya, anda perlu dapatkan minimum production dalam masa setahun 250,000 ACI....

So, kalau client anda, secara purata sign up plan takafulink RM 150 sebulan. So, berapa orang client yang kita kena dapatkan dalam masa setahun utk capai 250,000 ACI?

Senang sahaja cara nak kira....250,000 / 1800. Amount 1800 tu diperolehi daripada caruman bulanan tadi (RM 150 x 12 = 1800). So, anda perlu dapatkan sebanyak 139 orang client dalam masa setahun. So, minimum sebulan anda kena cari 12 clients...atau lebih kurang 3 orang seminggu secara purata. Tapi ini saya tidak amik kira cuti raya, cuti sakit, cuti balik kampung, cuti kenduri kendara dan macam2 cuti kat Malaysia. Kalau kita amik kira semua faktor tu, anda kena buat sekurang-kurangnya sebulan 14 orang clients.

So, anda faham macam mana nak dapatkan 250,000 setahun production?...


2. Persistency

Ada beberapa perkara yang berkaitan dengan persistency yang agent2 kena tau dengan bantuan system Prunet dan Takaful net.


1- Contribution Due List
2- Partial Lapsed
3- Lapsed List
4- Bankers Order Details
6- Unit Summary3. Profitability


Setelah kita ada production, maksudnya, sales boleh dapat star club ke, MDRT ke dan sebagainya, dan persistency kita sentiasa jaga dengan baik, baru le income kita consistent.
Akan disambung mengikut kelapangan saya.
No comments:

Post a Comment