28 June 2021

LUBUK ONLINE UNTUK ORANG BUAT BUSINESS #AzizRiadi

 

[ KALAU NAK MANCING KENA CARI LUBUK, KALAU BUSINESS ONLINE LUBUK TU KAT MANA? ]

PM dah umumkan yang PKP 3.0 bersambung lagi.

Antara skill baru yang usahawan kena tahu adalah bagaimana nak letakkan kedai fizikal mereka di ruang MAYA (virtual) atau online.

Anda pernah tahu ke berapa pengguna FACEBOOK di dunia dan juga di Malaysia?..

Pengguna Facebook di dunia seramai 2.85 Billion daripada 7.79 Billion penduduk dunia setakat 1 July 2020. 

Kat Malaysia pulak pengguna facebook seramai 22 juta orang daripada jumlah population seramai 32 juta orang...(refer gambar)..

Cuma, macam mana kita nak tarik perhatian mereka supaya mereka nampak kita? Kenal kita? Tahu yang kita meniaga dan menyediakan services untuk selesaikan masalah kita?..

Ada yang gunakan strategy Ads (iklan)...bayar pada facebook. Ada juga yang gunakan secara organik (tanpa sebarang bayaran)...

Tapi, kedua-duanya perlukan strategy. Dan apa yang anda semua kena faham adalah.....


1- "APA YANG KITA JUAL?"

2- "MACAM MANA NAK MENJUAL TANPA MENJUAL?"

3- "MACAM MANA NAK COLLECT DUIT HASIL DARI JUALAN?"

4- "MACAM MANA NAK BUAT CUSTOMER YANG DAH BELI DENGAN KITA, BELI LAGI DAN LAGI DAN LAGI PADA MASA AKAN DATANG?"

So, ini la antara perkara2 yang kita kena kuasai. Tak kisahlah sama ada anda nak meniaga barang atau perkhidmatan. Kalau anda tak faham basic game plan ni, mungkin kita dapat hasil, tapi, kita tak optimumkan hasil yang kita dapat.


Itu tak kira kalau kalau kita main ikut orang je buat ads, sedangkan kalau kena dengan strategy yang betul, sesilap dengan kaedah organik pun anda dah boleh buat duit.


Ada beberapa strategy sama ada nak guna teknik "TUNGGU" atau "BURU"....tapi, kedua-dua teknik ni memerlukan ilmu asas dalam membangun dan menyampaikan isi ( develop and deliver content ).


Itu belum cerita lagi bagaimana nak uruskan prospect yang kita dah berjaya tarik atau dapat masukkkan dalam database kita. Bagaimana nak seeding untuk build trust, bagaimana nak follow up tanpa prospect bosan dengan kita. Bagaimana nak susun strategy on value proposition, supaya instead kita yang kena pujuk client, tapi client pulak yang willingly bagi info untuk kita buat proposal.

Ini adalah antara step2 untuk bina branding secara online.

Oklah, itu sahaja.  

Kepada yang order sales kit, team saya sedang kemas kini saleskit yang baru sebab ada new products yang kena add on. 

Kepada yang dah register online class HIGH IMPACT INTEGRATED MARKETING FOR TAKAFUL AGENT 2.0..tahniah. Kerana saya akan kongsikan pengalaman saya (apa yang saya dah buat untuk kembangkan business takaful selama 19 tahun secara offline dan online (dan saya share bagaimana saya integratekan). Jumpa 4th July 2021, in sha Allah. 

Saya tidak menjanjikan bulan bintang, tapi saya akan pastikan pelaburan anda untuk belajar akan memberi pulangan yang beribu kali ganda dan boleh digunakan sampai bila-bila selagi anda mahukan.

Boleh tengok kat sini http://www.aarassociates.com/high-impact untuk dengar perkongsian agent yang dah join untuk sessi 1.0 awal bulan ini.

Wallahu'alam


Aziz Riadi
Shariah RFP
www.muqmeengroup.com.my
www.azizriadi.com


No comments:

Post a Comment