13 July 2021

BAGAIMANA NAK PILIH DANA UNTUK PLAN TAKAFUL YANG BERKAITAN PELABURAN. #AzizRiadi

 


Terdapat pelbagai jenis plan takaful di pasaran dan salah satunya adalah plan takaful berasaskan pelaburan atau INVESTMENT LINK PLAN (ILP).

Produk takaful ILP ini mempunyai 2 account asas iaitu Protections Unit Account (PUA) dan juga Investment Unit Account (IUA).

Kepada anda yang menyertai plan PruBSN Takafulink atau PruBSN Warisan atau PruBSN Aspirasi, terdapat pilihan untuk memilih dana mana yang untuk anda allocatekan duit nilai tunai atau cash value yang ada dalam plan takaful anda.

Terdapat lebih kurang 7 pilihan dana iaitu.

1- Takafulink Dana Bon
2- Takafulink Dana Urus
3- Takafulink Dana Ekuiti
4- Takafulink Dana Aktif
5- Takafulink Dana Dinamik

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai dana tersebut bagi tahun 2020, boleh click pada link di atas.


Bila sebut je pasal pelaburan, ada 2 benda yang tidak boleh lari dari kita bincangkan. Iaitu RETURN dan RISK. Kita kena terima bahawa, untuk sesebuah pelaburan itu memberi pulangan yang tinggi, ia akan juga berserta dengan risiko kerugian yang tinggi.

Begitu juga, untuk pelaburan yang mempunyai risiko kerugian yang rendah, ia juga akan memberikan pulangan pelaburan yang rendah. 

Jadi....

Secara umumnya saya boleh kategorikan dana takaful PruBSN ni kepada 3 bahagian.

A. LOW RISK, LOW RETURN (Dana Bon)

B. MEDIUM RISK, MEDIUM RETURN (Dana Urus)

C. HIGH RISH, HIGH RETURN (Dana Ekuiti)

Jadi, bagaimana kita nak menentukan dana yang sesuai dengan kita?..

Ada beberapa cara nak pilih.

1. Semak Risk Tolerance (Kebolehan untuk menerima kadar risiko pelaburan dari segi jumlah kerugian).

Sekiranya anda tidak mampu untuk menerima risiko kerugian dalam pelaburan sama ada jangka masa pendek atau panjang, anda mungkin lebih sesuai dengan dana BON. 

Prestasi Takaful Dana Bon


Sekiranya anda jenis yang 50:50, maksudnya boleh terima sedikit kerugian dan ok kalau untung pun tak tinggi...mungkin anda boleh consider Takaful Dana Urus. Kerana dana ini melabur sebahagian dalam saham ekuiti dan sebahagian lagi dana bon. 


Prestasi Takaful Dana UrusSekiranya anda jenis yang sanggup untuk menerima risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan potensi pulangan yang tinggi. Anda boleh consider untuk pilih Takaful Dana Ekuiti untuk pelaburan dalam Malaysia atau Takaful Dana Ekuiti Dinasti untuk pelaburan luar negara khusus di negara China. Negara China sekarang antara kuasa besar ekonomi dunia dan sedang dalam usaha menjadi peneraju di dunia. Jadi, potensi pelaburan di sana lebih baik.

Namun begitu, risiko nya juga agak tinggi berbanding dengan Dana Bon dan Dana Urus.

Prestasi Takaful Dana Ekuiti 


Prestasi Dana Ekuiti Dinasti


Anda boleh lihat sendiri perbezaan dari segi pulangan (return) dan juga risk (yang -ve return) antara dana-dana yang saya tunjukkan di atas ini.


2. Jangka Masa Pelaburan .

Selain dari Risk Tolerance, anda juga boleh gunakan tempoh jangka masa pelaburan sebagai penunjuk aras dalam anda buat pemilihan dana.

Sebagai contoh, 

A- Sekiranya anda mempunyai masa yang panjang untuk capai target pelaburan anda antara 20 tahun ke 30 tahun atau lebih. Dana Ekuiti lebih sesuai. Kerana, walau pun risikonya tinggi, tapi anda ada banyak masa untuk melihat potensi pelaburan jangka panjang di mana, sekiranya dalam jangka masa pendek mungkin dana tersebut rugi, biasanya ia akan mampu mencatat keuntungan dalam tempoh masa panjang. 

Seperti ramai yang tahu dan sedar, setiap 10 tahun, kitaran ekonomi akan berlaku, iaitu daripada rancak kepada lembab dan kembali rancak.

Jadi, kalau anda ada masa yang panjang untuk menunggu pulangan pelaburan anda. Dana Ekuiti mungkin sesuai untuk anda.

B- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan sederhana, antara 15 hingga 20 tahun. Mungkin Dana Urus lebih sesuai dengan anda. Atau pun campuran Dana Bon 50% dan juga dana Ekuiti 50%. Jadi, sekiranya dana ekuti tidak dapat memberi pulangan yang anda harapkan, sekurang-kurangnya anda ada dana BON yang lebih stabil untuk cover balik risiko kerugian pada dana ekuiti.

C- Sekiranya anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek iaitu di bawah 10 tahun, adalah dinasihatkan untuk allocate pelaburan anda dalam dana BON yang lebih stabil pulangan pelaburan (walau pun sedikit) tapi risiko kehilangan duit pelaburan sangat rendah. 

Ini kerana, jika anda mempunyai jangka masa pelaburan yang pendek, dan anda melabur di dana Ekuiti, dikhuatiri sekiranya pelaburan mengalami kerugian, ia tidak mempunyai masa yang cukup untuk recover kerugian yang dialami.

UNTUK PERHATIAN, tulisan ini adalah sebagai guideline kepada anda sekiranya anda mungkin tidak tahu dana mana yang patut anda pilih dan berapa peratusan dana yang ingin anda allocate dalam portfolio pelaburan anda dalam plan takaful berasaskan pelaburan.

Sekirannya anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh click link di bawah ini untuk bertanyakan sebarang persoalan.


Anda boleh follow saya di FB page http://www.facebook.com/abdazizriadi untuk pelbagai tips kewangan dan pelaburan.

Sekian.

Aziz Riadi
Sh.RFP
www.azizriadi.com

#financialplanning #rumahsewa #pelaburanhartanah #financialprotection #medicalcard #prubsn #prubsntakaful #parttimeincome #ejentakaful #familytakaful #medicalcardfamily #retirementplan #hibah #estateplanning #businessprotection #kitajagamalaysia #asb #asbfinancing #financialplanner #saynotoscammer #bijakwang #bijakuruswang

No comments:

Post a Comment